Ce este fotografia de stock si cum poti castiga bani din vanzarea fotografiilor tale pe siteurile de stock? Iata doua intrebari pe care le primesc din ce in ce mai des. In ultima perioada am intalnit din ce in ce mai multi fotografi care vor sa castige bani din pasiunea lor pentru fotografie si vor sa incerce sa vanda imagini pe siteurile de stock. Siteurile de stock sunt, de obicei, cea mai simpla metoda prin care un fotograf amator poate castiga bani de pe urma fotografiilor pe care le face. Acesta este primul articol dintr-o serie care abordeaza exact acest subiect: cum sa castigi bani din fotografia de stoc?
Citeste si: Cum sa castigi bani din fotografie?
Ce este fotografia de stock?
Siteurile de stock pot fi vazute ca o piata de fotografii. Fotografia de stock este un business iar siteurile de stock traiesc efectiv de pe urma celor care nu vor sa angajeze un fotograf pentru a le furniza imagini si prefera sa le cumpere direct de pe internet, deoarece oferta este mult mai mare iar costurile sunt mult mai scazute. Pe siteurile de stock pretul unei fotografii incepe de la 1$ si poate atinge sume mult mai mari in functie de tipul acesteia, de dimensiuni si de format sau de tipul de licentiere. Asa cum ar spune englezii, „it’s a win-win situation”: siteurile de stock pastreaza o parte din veniturile din vanzari, fotografii primesc cealalta parte iar clientul este multumit ca a facut rost de imagini rapid si, mai ales, ieftin.
Pentru fotografii entuziasti sau poate chiar si pentru cei profesionisti, siteurile de stock reprezinta o buna metoda de a-si rotunji veniturile, de a castiga bani din fotografie vanzand imagini unor clienti pe care nu ii vor cunoaste personal niciodata. Astfel, in cel mai simlu mod, siteurile de stock reprezinta un intermediar intre fotografi si clienti, care traieste din vanzarea fotografiilor.
Stock vs. Microstock?
In principiu, exista doua tipuri de siteuri de stock: Stock (denumite si Macrostock) si Microstock. Sa vedem care sunt diferentele dintre cele doua:
- Siteurile de Stock (Macrostock) sunt bazele de date de imagini traditionale, cu imagini care costa de obicei de la zeci de dolari in sus (Corbis si Getty Images fiind in prezent cele mai mari).
- Siteurile de Microstock sunt un model de business mai nou aparut pe piata, in care orice fotograf poate vinde imagini (dupa ce este acceptat in comunitate) si unde pretul platit de client per imagine este mult mai mic decat la siteurile de Stock cu traditie. Spre deosebire de siteurile de Macrostock, aici nu trebuie sa fi fotograf profesionist pentru a vinde pe siteurile de microstock si de obicei, atunci cand ne referim la fotografia de stock si la metode de a castiga bani din fotografie vorbim – de fapt – de siteurile de microstock. Siteurile de microstock au acoperit o nisa de piata, fiind platforme care le dau posibilitatea si fotografilor amatori sa castige bani din fotografie iar preturile per imagine sunt in general foarte mici. Iarasi este un fel de „win-win situation”, deoarece multi clienti nu isi permit sa cumpere imagini de la siteurile de macrostock traditionale, datorita costurilor ridicate.
Cum poti sa vinzi fotografii pe stock, incepand de azi?
Este foarte simplu. In primul rand trebuie sa iti faci cont pe un site de stock (de acum inainte vorbim de siteurile de Microstock, da?). In principiu, pentru a putea vinde fotografii pe siteurile de stock, imaginile tale trebuie revizuite de un editor al siteului, care va aproba sau va respinde portofoliul tau daca acesta nu se incadreaza in standardele de calitate impuse. Pentru a putea incepe sa vinzi fotografii pe stock intr-un timp cat mai scurt, trebuie sa urmezi trei pasi simplii, care se aplica, in general, la toate siteurile de stock:
1) Iti faci cont pe unul din siteurile de stock (de exemplu, pe Shutterstock)
2) Incarci un set de 10 fotografii – cele mai bune – pentru a fi revizuite de un editor
3) Astepti aprobarea contului: daca mai mult de jumatate din cele 10 fotografii au fost acceptate, imaginile vor fi atasate portofoliului tau online si iti vei putea incepe activitatea. Daca, in schimb, fotografiile nu sunt acceptate de editori inseamna ca nu se ridica la nivelul standardelor impuse de acel site si trebuie sa fi mai atent cu selectia fotografiilor. Vei putea sa incerci din nou peste 30 de zile (depinde de fiecare site de stock).
Atunci cand incarci o imagine pe un site de stock trebuie sa o denumesti si sa definesti cateva cuvinte cheie (50 maxim). Imaginea ta va fi gasita de clientii care cauta pe site pe baza acestui titlu si a cuvintelor cheie. Asadar, trebuie sa acorzi o atentie sporita definirii titlului (eng. Title) si sa alegi cuvinte cheie (eng. Keywords sau Meta Keywords) cat mai relevante pentru fiecare imagine in parte. Nu folositi cuvinte sau termeni care nu au legatura cu subiectul fotografiat deoarece veti fi cel mai probabil penalizati si fotografia nu va fi aprobata. De cele mai multe ori, denumirea imaginilor si definirea cuvintelor cheie este procesul care va consuma cel mai mult timp in workflow-ul necesar uploadului pe stock.
Atentie: orice imagine vei incarca pe siteul de stock (atat la inceput cat si dupa aprobarea ta ca fotograf in comunitate) va trebui sa fie revizuita si aprobata de un editor inainte ca ea sa apara pe site si sa poata fi cumparata.
Site-uri de stock pe care poti sa vinzi fotografii:
Cum castigi bani din vanzarea de fotografii?
In principiu, toate siteurile de stock functioneaza in felul urmator: pentru fiecare imagine pe care ai vandut-o, un procent (sau o suma fixa) din pretul acesteia iti revine tie, in contul-virtual de pe site. In momentul in care in cont ti se strange (sau depasesti!) o suma minima (50, 75, 100 USD/EURO – depinde de fiecare site de stock), banii sunt transferati automat pe cardul tau, prin Paypal sau printr-un check pe care il poti ridica de la orice banca (de exemplu prin Wester Union).
Metoda de plata depinde de fiecare site in parte, asa ca e bine sa te informezi inainte sa iti faci cont de contributor (fotograf/vanzator) pe site.
Aparatura necesara pentru a face fotografii pentru stock
In principiu, poti vinde fotografii de stock daca ai un aparat care face imagini la o rezolutie mai mare de 5 megapixeli. Teoretic si cu un aparat foto compact poti incerca sa vinzi pe stock dar, in practica, fiecare site de stock are impuse o serie de standarde de calitate pe care trebuie sa le respecti pentru a putea vinde pe stock.
Asadar, pentru a putea vinde imagini pe stock ar trebui sa ai cel putin un aparat foto DSLR cu un obiectiv decent (un aparat foto mirrorless sau, in extremis, un compact avansat) si sa va asigurati ca fiecare imagine pe care o incarcati pe siteurile de stock exceleaza din punct de vedere tehnic. Ce inseamna asta? Imaginile trebuie sa fie „curate” (fara zgomot de imagine), sa fie clare, focalizarea sa fie „pe subiect”, incadrarea sa fie cat mai naturala, lumina si compozitia sa puna in evidenta subiectul (de exemplu, nu postati o imagine cu un monument daca acesta nu se vede decat pe jumatate, etc). Pe majoritatea siteurilor de stock fotografiile trebuie incarcate in format JPEG, rezolutie minima 5MP, dar exista si siteuri care accepta fisiere TIFF.
Calitatea (si nu cantitatea!) este unul din cele mai importante criterii pe siteurile de stock. De aceea nu incercati sa mariti artificial rezolutia imaginilor (prin upscaling sau interpolare), sa creeati opere derivate, sa trimiteti mai multe fotografii ale aceluias subiect, daca nu sunt cu adevarat distincte si nu aduc ceva nou si, mai ales, nu prelucrati exagerat imaginile!
Ce fotografii se cumpara / se vand mai bine pe stock?
In principiu, daca vrei sa vinzi cat mai multe imagini pe siteurile de stock ar trebui sa descoperi o nisa si sa publici fotografii despre acel subiect sau despre subiectele pe care crezi ca le vor cauta potentialii clienti din nisa respectiva. Totusi, exista o serie de categorii generale de fotografii care se vand mai bine decat altele. Acestea sunt:
- Fotografiile cu oameni
- Fotografiile de business
- Fotografiile de calatorie (atat peisaje dar si monumente sau obiective turistice)
- Fotografii de lifestyle
- Fotografii cu tehnica si tehnologie
- Fotografii cu evenimente (aniversari, simpozioane, mese rotunde etc)
- Fotografii culinare
Ce fotografii sa NU incarci pe siteurile de stock?
De ce mi-au fost respinse fotografiile pe siteul de stock?
De cele mai multe ori editorii resping imaginile incarcate pe siteurile de stock pentru ca fotografii nu respecta cateva reguli simple inainte de a uploada. Exista o serie de elemente de care daca nu ti cont cu siguranta fotografiile tale vor fi respinse. In principiu, trebuie sa eviti sa incarci pe stock:
- Fotografii cu logo-uri, insemne sau branduri vizibile (sau care pot fi recunoscute usor – de exemplu, daca postezi o imagine cu un aparat foto, trebuie sa ii elimini din prelucrare logo-ul producatorului dar si insemnele care pot duce la identificarea brandului – tipul de senzor, denumiri specifice etc)
- Fotografii care pot contine elemente sub protectia legilor drepturilor de autor (de exemplu, nu posta pe stock imagini in care se vad tablouri, opere de arta private, obiecte hand-made etc)
- Imagini cu oameni, daca nu ai acordul lor (in scris! – eng. model release)
- Colaje sau imagini compuse din mai multe cadre (daca nu sunt panorame)
- Imagini cu o calitate tehnica discutabila (imagini prost incadrate, cu expunere gresita, cu zone supraexpuse (arse) etc.)
- Imagini in care zgomotul de imagine este pronuntat (in principiu zgomotul de imagine trebuie sa fie insesizabil (vizualizand imaginea la 100% pe monitor) pentru ca fotografia sa fie acceptata pe stock)
- Imagini mult prea abstracte sau care nu pot fi intelese sau gasite usor de posibilii clienti
- Imagini care nu iti apartin (cred ca este evident… dar eu imi fac datoria si va spun!)
- Imagini redundante: daca pe siteul de stock exista deja multe imagini cu acelasi subiect este posibil ca fotografiile tale sa fie respinse, daca nu aduc nici un element nou si nu ies in evidenta cu nimic (de exemplu, vezi numai cate imagini cu Turnul Eiffel sunt pe Shutterstock)
Tips & Tricks
Cateva sfaturi si idei despre fotografiile pe care vrei sa le vinzi pe stock:
- Nu renunta daca nu ai fost acceptat din prima. De cele mai multe ori iti poti imbunatatii tehnica si poti sa devi un fotograf mai bun. Este si o metoda buna de a avansa in fotografie.
- Daca o fotografie a fost respinsa astazi, este posibil sa fie aprobata maine, de un alt editor. Asadar, daca fotografia nu sufera din punct de vedere tehnic, asteapta o saptamana si trimite-o din nou. Cel mai probabil va ajunge la alt editor si acesta o va aproba. Totusi, nu exagera si nu retrimite fotografiile de mai mult de 2-3 ori.
- In general, imaginile cu oameni se vand mai bine decat peisajele sau fotografiile abstracte
- Incearca atat formatul landscape cat si portrait. Clientii au nevoi diferite.
- Citeste regulat blogul siteurilor de stock pe care activezi. De cele mai multe ori publica informatii utile pentru fotografi.
- Incearca sa descoperi o nisa si sa publici fotografii care sa o acopere. Pe siteurile de stock concurenta este foarte mare si daca publici imagini cu subiecte comune s-ar putea sa nu ai un succes prea mare la vanzari, datorita miilor de fotografii asemanatoare care sunt in baza de date.
- Promoveaza-ti fotografiile pe blogul propriu si pe siteurile de socializare. Poti gasi clienti noi.
- Atunci cand fotografiezi oameni, nu uita ca trebuie sa ai acordul lor scris pentru a vinde fotografiile pe stock. Documentul se numeste Model Release si se incarca alaturi de fotografiile respective pentru a fi aprobat de editori.
- Foloseste titluri si cuvinte cheie sugestive si nu adauga cuvinte care nu au legatura cu fotografia sau cu subiectul. Astfel de practici sunt considerate spam (keyword-spam) si sunt sanctionate de siteurile de stock
In loc de concluzii…
Desi, la prima vedere pare simplu, sa vinzi fotografii pe stock inseamna in primul rand sa poti investii timp pentru a-ti alege fotografiile, pentru a le prelucra, a le denumii si a le asigna cuvinte cheie etc. Totusi, rezultatele pot sa apara relativ repede si, in timp, poti obtine venituri consistente doar din vanzarea fotografiilor tale. Suna bine, nu? Noi zicem ca ar trebui sa incerci! Fa-ti cont aici, pe Shutterstock (de exemplu) si poti incepe sa vinzi fotografii in cel mai scurt timp!
Acestea fiind spuse, aici se incheie prima parte a acestui articol si, deocamdata, nu imi ramane decat sa va urez spor fotografiat si vanzari cat mai bune pe siteurile de stock! 🙂
Urmariti-ne in continuare pentru ca urmeaza partea a II-a acestui articol, despre cum sa identifici o nisa, despre cum sa iti sporesti vanzarile si castigurile si despre managementul fotografiilor. Nu uita sa ne urmaresti si pe Facebook pentru cele mai fresh informatii!
Citeste si: Cum sa castigi bani din fotografie?
asta inseamna ca nu le mai poti urca pe site-uri gen Flickr de unde pot fi descarcate gratuit de catre orcine?
Pretul fotografiei cine il stabileste? sau se taxeaa in functie de rezolutia la care vrea clientul sa o descarce?
ba le poti, dar daca o sa fie gratis pe flickr, nu cred ca o se mai oboseasca cineva sa le cumpere; pretul e fixat de catre agentie, si e diferit in functie de rezolutia la acre e comandata fotografia; au tot felul de oferte si pachete, diferite de la agentie la agentie
„Daca o fotografie a fost respinsa astazi, este posibil sa fie aprobata maine, de un alt editor. Asadar, daca fotografia nu sufera din punct de vedere tehnic, asteapta o saptamana si trimite-o din nou. Cel mai probabil va ajunge la alt editor si acesta o va aproba. Totusi, nu exagera si nu retrimite fotografiile de mai mult de 2-3 ori.”
Nu este deloc o regula. Din experienta mea de trei ani in relatia cu mai multe agentii (sigur Shutterstock), nicio poza pusa din nou pe ideea asta (poate o vede altcineva) nu a fost acceptata. Fiecare revizor stie daca poza aia a mai fost pusa sau nu. Au un program special de recunoastere. Cuiva i s-a inchis contu doar ca a trimis odata o poza care a fost respinsa cu mult timp in urma (deci nici nu era online), dar pusa de altcineva care ii donase pozele intre timp.
Am incercat de trei ori cu o poza (acceptata pe alte agentii), dar respinsa de fiecare data pe ShuterStock.
Sigur, nu e o regula, dar mie mi s-a intamplat de doua ori luna trecuta, deci se poate… 🙂
si mie mi sa intamplat sa accepte a doua oara; am pus de mai multe ori acceasi poza, mai ales ca motivul respingerii e uneori stupid si am incercat cu un alt reviewer.
adica trebuie sa am aprobarea SCRISA pentru toate persoanele din poza? adica nu ma pot duce la tara sa fac o poza unui taran la camp ca fara aprobarea lui scrisa n-am ce sa fac cu poza. sau, daca e o poza extraordinara si lumea vrea s-o cumpere, trebuie sa ma apuc de cautat sa dau de persoana aia sa-i cer autorizatie sa-i public mutra?
exact, daca in fotografie se distinge figura persoanei iti trebuie aprobare…
Da obligatoriu MR pentru orice fata identificabila. Altfel, daca sunt urcate cu licenta „Editorial use” se poate si fara MR, insa in anumite conditii.
Parerea mea e ca Shutterstock si iStock sunt putin cam pretentiosi pentru fotografii de stock incepatori (mai ales ca fotografia e stock e diferita de cea artistica – fotografiile acceptate pe stock trebuie sa fie tehnic f. bune, vazute la 100%) asa ca recomand sa incepeti cu Dreamstime, Fotolia, 123rf, pentru ca acestia primesc fotografiile fara sa trebuiasca sa treceti testul de inceput…apoi cand o sa realizati cum functioneaza sistemul sa incercati cu Sutterstock si iStock.
Posibil . Dar ele vand cel Mai bine!!
tocmai de aceea isi permit sa ridice pretentii si sa fie destul de stricti la acceptarea fotografilor pe site-ul lor! Nici eu n-am fost acceptat de prima data, desi am incercat cu fotografii acceptate deja pe DT,FT,123rf( standardele lor sunt putin mai ridicate)
Istock nu mai e ce a fost, ca si exigente (mai ales dupa ce au eliminat bariera de upload). de fapt nu prea cred ca mai au timp de analizat la sange atat de multe poze. Au ramas insa cu niste conceptii stupide, mai ales cand lucrezi cu modele
Buna, stie sa-mi spuna cineva daca se pot vinde si fotografii NUD? Normal, cu acordul scris al modelului. Conteaza rezolutia? As putea vinde mai usor fotografii facute cu un D800 sau un D4? Momentam am un D700.
E ok D700 dar in principiu cu cat oferi fotografii la o rezolutie mai mare cu atat sansele de a le vinde cresc (si pretul de vanzare va fi mai mare, evident). Cat despre fotografii nud nu stiu sa iti raspund, deoarece fiecare site de stock are politica sa proprie. Vezi pe fiecare site in parte, sunt scrie imaginile care pot fi vandute si care nu, de obicei in „termeni si conditii”.
salutare oameni buni!
e adevarat,ca avand fotografii pe un anumit site de vanzari,nu poti avea si pe un altul?
Partial adevarat. Ce ai auzit este adevarat daca pentru site-ul pe care le ai deja incarcate au titlu “exclusiv” (sunt vandute, cu bani mai multi, sub licenta exclusiva). Daca pozele nu au caracter exclusiv, le poti urca oriunde doresti!
Excelent articol, excelente sfaturi…multumesc
Partial adevarat. Ce ai auzit este adevarat daca pentru site-ul pe care le ai deja incarcate au titlu „exclusiv” (sunt vandute, cu bani mai multi, sub licenta exclusiva). Daca pozele nu au caracter exclusiv, le poti urca oriunde doresti!
scuze raspunsul era pentru Atena.
frumos structurat articolul, cam asta trebuie stiut pt inceput… se pot face bani buni astfel. eu personal mi-am facut upgrade la aparatura foto din banii castigati de pe getty images. acesta imi este portofoliul http://www.gettyimages.com/Search/Search.aspx?assettype=image&family=creative&artist=Sebastian+Condrea.
dar eu castig relativ putin, cel mai mult am avut 180$ intr-o luna. see you imagini bune, variate, se poate ajunge la o medie lunara de 400-500$. cunosc cazuri ;).
frumos structurat articolul, cam asta trebuie stiut pt inceput… se pot face bani buni astfel. eu personal mi-am facut upgrade la aparatura foto din banii castigati de pe getty images. acesta imi este portofoliul http://www.gettyimages.com/Search/Search.aspx?assettype=image&family=creative&artist=Sebastian+Condrea.
dar eu castig relativ putin, cel mai mult am avut 180$ intr-o luna. see you imagini bune, variate, se poate ajunge la o medie lunara de 400-500$. cunosc cazuri ;).
Dezamagirile in domeniul asta sunt foarte mari, mai ales ca toti pleaca cu niste asteptari prea optimiste. Cand intri in industria aceasta trebuie sa o faci in mod realist. Concurenta este foarte mare, subiectele sunt in mare epuizate. Daca nu ai un portofoliu de nisa (subiecte neexploatate) nu prea ai sanse sa ai un venit minim decent lunar (mai mult de cativa dolari/depinde de agentie!). Multi intra in microstock si isi imagineaza ca vor trai din asta. Mai mult de jumatate dintre ei renunta in primele 6-12 luni. Ceea ce trebuie stiut este ca este mult de munca. Nu urci niste poze de vacanta pe un site de transfer, etc… Oamenii de succes din domeniu, „traiesc” si se dedica exclusiv acestui domeniu si cel mai adesea nu sunt singuri ci echipe foarte bine organizate. Cine cunoaste foarte bine domeniul stie ca „boom-ul” microstok-ului a fost acum cativa ani buni…
presupunand ca persoanele fotografiate sunt minore, ce anume se poate face? banuiesc ca model release nu ajuta…
Buna,
este adevarat ca se castiga niste bani din fotografia de stock/microstock dar implica un consum destul de mare de resurse. Iar competitia este acerba… Banii adevarati s-au facut prin 2007-2009, acum deja fac bani doar siturile respective, in timp ce castigurile s-au atomizat, un procent foarte mare de utilizatori nu ajung nici macar la limita minima pentru incasarea veniturilor- se aplica si aici regula 80-20 adica 80% dintre utilizatori au 20% dintre vanzari… In ultima vreme cam toate paginile de microstock au redus comisioanele.
Ce ar mai trebui adaugat este ca veniturile ar trebui declarate si impozitate in Romania, in cazul in care nu sunt impozitate la sursa (de ex. la Shutterstock parca se retinea 20% direct la sursa)
Pentru persoana care intreba mai sus: exista model release pentru minori. fiecare sait are formularele lui – de ex. dreamstime le are in romana fiind un sait creat de un roman in SUA, sau se poate folosi un model general. De semnat semneaza parintele sau tutorele minorului.
Eu am vandut 2 fotografii (aveam doar 7 urcate) pe Alamy. Sunt rapizi in revizuire si nu sunt nici foarte pretentiosi.
Cred ca in cazul acesta model release-ul trebuie semnat de parinte/tutore..
🙂 Sunt pe shutterstock si tin sa te contrazic in legatura cu fotografiile tip colaj… cea mai bine vanduta fotografie a mea este un colaj de flori.. 🙂
Exista MR dedicat minorilor, acceptat cu semnatura parinte/tutore, plus martor care nu poate fi aceeasi persoana ca parintele sau tutorele. Sunt agentii care cer MR pentru fiecare sedinta foto, altele accepta mai multi ani acelasi MR (pe grupa de varsta).
In cam cat timp ar trebui sa-ti dea raspuns la apply? Am facut apply pe iStock Photo Luni pe la 3-4 si inca nu am primit niciun raspuns pe mail.
In cam cat timp ar trebui sa-ti dea raspuns la apply? Am facut apply pe iStock Photo Luni pe la 3-4 si inca nu am primit niciun raspuns pe mail.
Depinde de agentie, dureaza chiar si pana la 8 zile…
Am inteles ca ar fi un program Master Stock parca, prin care poti incarca pozele la mai multe agentii stock deodata, fara a sta la fiecare sa le descrii sau sa le incadrezi intr-o categorie. E adevarat?
Eu sunt un fotograf amator, nici nu am inca un DSLR dar intentionez sa-mi achizitionez unul in viitorul apropiat. Pana acum am facut poze cu telefonul, am un HTC Desire, care face pozele decent, dar departe de calitatea dorita. Am trimis 10 poze la Shutterstock si aceleasi la IStock parca. La Shutterstock mi le-au refuzat pe toate, iar la cealalta agentie mi-au selectat una dintre ele, semn ca unii sunt mai putin exigenti. Este destul de greu sa reusesti sa-ti accepte pozele, dar sa ti le mai si cumpere cineva. Trebuie sa fie exceptionale si originale. Nu cred ca se pot face bani multi din stock, doar poate daca esti un fotograf f bun. Oricum, nu aveti nimic de pierdut.
salut! tot caut ceva software care sa ma ajute sa organizez keywords-uri, poze sesiuni de uploadare pe siteuri de stoc. Ca sa ma fac mai inteles…are cineva idee de alternativa la cushy stock? Pt ca tipul care a creat softul pare indisponibil si nu imi pot activa produsul sau…care este cu adevarat extraordinar!
Dar la partea cu plata taxelor se pricepe cineva? Eu platesc folosind declaratia pe veniturile obtinute in strainatate, formularul 201. A fost o intreaga aventura pana am reusit sa ma lamuresc cum se face, mai ales cu dubla impunere (fotografiile cumparate de americani si evitarea dublei impuneri, adica plata taxelor si aici si acolo). Acum am probleme cu asigurarea de sanatate, daca e cineva mai experimentat si ar vrea sa tinem legatura, il rog sa o faca. Multumesc.
Nu inteleg ce plata taxelor. Adica daca scot 100 USd din stockphoto trebuie sa platesc taxe ? Unde? Ce see intampla daca nu platesc.?
Eu inca nu am reusit sa ma lamuresc cum se completeaza formularul 201 ca sa reflecteze veniturile deja impozitate in SUA vs. cele neimpozitate. Cum trebuie facut?
In plus, pe formular vad ca se cer „documentele justificative privind venitul realizat si impozitul platit, eliberate de autoritatea competenta din tara în care s-a obtinut venitul”. Eu am doar formularul electronic descarcat de pe shutterstock, deci nimic eliberat de vreo „autoritate competenta”. Oare o fi si asta suficient?
Se plateste si asigurare de sanatate?! 🙁 Daca intre timp ai mai aflat ceva, unde ce si cum… (La mine banuiesc ca o sa fie mai complicat si mai costisitor, ca nu am asigurare de sanatate.)
Multumesc in avans pentru eventualele rspunsuri pe care mi le poti da, Alvera Devera 🙂
Din cate stiu la sanatate se cotizeaza procentual din orice venit obtinut. Deci si in cazul asta, da.
Documentul primit pe mail, tiparit si ‘atasat’ declaratiei ar trebui sa fie suficient ca „doc justificativ”.
Am revenit: am fost azi la administratia financiara sector 3. Am completat formularul 201. Am intrebat de doua ori daca mai trebuie sa completez si sa depun si alte declaratii – CAS, sanatate. Mi s-a raspuns „nu, nu.” (E drept, veniturile erau mici, nu stiu ce importanta are asta — sau faptul ca nu am alte venituri.) Am trecut venitul brut (nu net), si impozitul retinut in SUA. Am transformat veniturile in lei pentru fiecare plata in parte, folosind cursursul mediu din luna respectiva (nu inteleg de ce mi-a cerut asta, in instructiunile de completare scrie cursul mediu anual, ma rog.) si le-am adunat. In privinta documentului descarcat de pe shutterstock – 1042S, dovada impozitului retinut – initial vroia o traducere (banuiesc legalizata). I-am aratat cum se leaga cifrele (Gross, US source, withholding tax) din „payment history” (am facut un print screen) cu sumele din 1042S, a parut ca s-a lamurit si mi-a acceptat formularul fara traducere. La categoria de venit, mi-a spus sa bifez „alte venituri”. Toate cele bune!
Multumim pentru clarificari, Ana! Toate cele bune!
Buna, Ana, dar inainte de 201, cum te-ai inregistrat fiscal?
ce parere aveti despre smugmug? e ok? puteti lamuri un incepator in fotografia de stock?
Buna ziua. M-am inregistrat si eu pe Shutterstock , am trimis 10 poze si o poza cu pasaportul precum mi sa cerut. Nu mi-a acceptat actul,pasaportul.
Am primit acest mesaj.
[ Thank you for submitting your passport/ID to Shutterstock. Unfortunately, your passport/ID was not approved for the following reason:
=>Please save a copy of your passport in addition to your Visa or, Proof of your Residential address (if you are a citizen of the EU) into one [1] file. Please upload one [1] file into your account. Be sure that your document is in focus.]
Va rog ajutatima nu stiu ce sa mai trimit.
Va multumesc.
Buna, mi-am facut cont pe dreamstime si fotolia, unde mi-au fost acceptate pozele. Dar nu inteleg ce trebuie sa platesc si unde? Ce trebuie sa declar? Multumesc anticipat.
have a nice day
Se pot pune aceleași poze pe mai multe agenții?
Da, se pot, desigur.
Saut,
Stiti ceva despre formularul 1042?
Tocmai ce l-am scos din cutia postala si nu stiu exact ce sa fac cu el.:)completez ceva si il trimit sau il las in pace? E doar o instiintare?
Merci!
Ce are in plus o poza cumparata faţă de una descarcata gratuit de pe un anumit site ?
Imi puteti da mai multe informatii in legatura cu ‘tax interview’? Este necesara platirea unor taxe?
Pentru veniturile obtinute din vanzarea de fotografii pe stock se platex taxe in Romania, ca pentru orice venit. Insa, pentru a evita dubla-impozitare, intre Romania si SUA exista un tratat economic. Vei plati 10% impozit pe venit in SUA (plateste shutterstock automat) si 6% (diferenta pana la 16% cat e la noi) in Romania. In plus, in Romania vei plati si CASS pe venitul obtinut din stock. Acel „tax interview” este de fapt un formular prin care ti se cer anumite date tocmai pentru a dovedi ca esti din Romania si te incadrezi in limitele tratatului respectiv. Daca nu vei completa tax interview-ul ti se va retine la sursa (adica in SUA) 30% din cat castigi.
Sa inteleg ca, in cazul in care nu completez tax interview, nu trebuie sa mai platesc taxa in Romania, si ca va plati shutterstock automat 30% din cat castig?
In Romania vei plati oricum, pt ca e un venit incasat. Doar la shutterstock vei plati 30% in loc de 10%,daca nu completezi tax interview.