V-am prezentat acum cateva zile sistemul de curatare pentru lentile si filtre de la LensPen si v-am spus ca tot de la ei am luat si un kit de curatare pentru senzorul foto. Am cautat pareri despre LensPen SensorKlear II pe net si nu prea am gasit, semn ca in Romania nu e o solutie foarte cunoscuta. Totusi, deoarece inca nu m-am incumetat sa folosesc spatule umede pentru a curata senzorul, am cautat tot timpul solutii alternative. Am incercat curatarea senzorului prin aspirare cu kit-urile Green Clean. A functionat, dar nu cu rezultate extraordinare. Acum a venit momentul sa curat din nou senzorul si am descis sa incerc LensPen SensorKlear II, mai ales ca are si un pret destul de accesibil.
Asadar, sa trecem la treaba! 🙂
Cum afli daca ai sau nu praf pe senzorul aparatului foto DSLR/Mirrorless?
In primul rand trebuie sa aflati daca trebuie sau nu sa curatati senzorul. Se poate afla foarte simplu. Setati aparatul in modul prioritate de diafragma (Av) sau Manual si alegeti cea mai inchisa diafragma pe care v-o permite obiectivul (nu conteaza ce obiectiv folositi!). Eu am folosit un obiectiv standard, Canon 50mm f/1.8 si am ales diafragma minima f/22. Fotografiati o hartie alba (sau un perete) dar fara a focaliza pe „subiect”. Imaginea rezultata ar trebui sa arate in felul urmator:
Urmele pe care le vedeti mai sus reprezinta praful de pe senzor!
Daca dupa ce faceti acest test fotografia arata intr-un mod asemanator cu cea de mai sus, aveti extrem de mult praf pe senzor si cu siguranta trebuie sa il curatati!
Cum curatati senzorul cu LensPen SensorKlear II?
Pasii sunt urmatorii:
1. Setati aparatul pe modul de curatare (in Meniu > Sensor Cleaning > Manual – denumirile difera in functie de producator).
2. Scoateti obiectivul si tineti aparatul cu montura in jos. Utilizati o pompa de aer pentru a sufla usor praful din interiorul aparatului.
3. Intoarceti aparatul si, folosind o lupa, incercati sa vedeti daca mai exista praf pe senzor
4. Folositi capul de curatare LensPen SensorKlear II pentru a elimina de pe suprafata sensorului urmele de praf ramase. Efectuati miscari circulare pe suprafata senzorului, dar fara a apasa prea tare. Atentie la curatarea marginilor!
5. Puteti folosi din nou pompa de suflat pentru a elimina particulele de praf desprinse de pe senzor
6. Montati la loc obiectivul si porniti camera.
7. Puneti capacul pe capul de curatare si rotiti-l de cateva ori pentru a reimprospata componenta de carbon.
In acest moment puteti considera procesul de curatare incheiat. A mai ramas un singur pas: faceti din nou o fotografie unei coli de hartie, cu diafragma inchisa la maxim, pentru a vedea daca mai exista particule de praf pe senzor. Daca in continuare pe imagine apar puncte negre, puteti repeta pasii de mai sus pentru a curata si petele ramase. La final puteti curata oglinda tot cu SensorKlear.
La final, dupa ce am parcurs de doua ori etapele de curatare, senzorul meu arata in felul urmator:
Este totusi o diferenta, nu? 🙂
Concluzii
LensPen SensorKlear II s-a descurcat mai bine decat ma asteptam, dar asa cum se poate observa nu reuseste sa curete „la perfectie” senzorul. A preluat cam 90-95% din depunerile de pe senzor si toate punctele de praf si nisip de dimensiuni considerabile. Au ramas doar fire de praf mici, care cu siguranta nu imi vor face prea mari probleme. Asadar, avand in vedere ca dintre toate metodele de curatare a senzorului, LensPen SensorKlear II este una dintre cele mai putin riscante, eu zic ca rezultatele sunt foarte bune. SensorKlear II este compatibil atat cu senzorii Full-Frame dar si APS-C si poate fi achizitionat de aici.
In comparatie cu metoda Green Clean am obtinut rezultate mai bune, deoarece sistemul de aspirare nu reuseste sa curete si firele de praf „lipite” de senzor.
Probabil spatulele umede curata mai bine, dar si riscurile de a patrunde lichid de curatare intre senzor si filtrul AA (si de a distruge astfel senzorul) sunt mult mai mari.
ATENTIE: Orice metoda de curatare a senzorului implica riscuri. Asadar, citit instructiunile de utilizare livrate impreuna cu accesoriile de curatare. Pentru a elimina orice fel de risc, puteti curata senzorul in service-ul autorizat de producatorul aparatului foto. Daca operatiunea este realizata in service, nu riscati pierderea garantiei sau deteriorarea accidenctala a senzorului!!!
Util acest SensorKlear II. Eu nu mai am ambalajul lui, asa ca te intreb: cate curatari se poate face cu SensorKlear II? Parca era pina la 100 cleanings, dar nu sunt sigur.
da, maxim 100 de curatari.
Eu am un kit cumparat acum vreo 6 ani, solutie E2, spatule si servetele (Dust-Aid DUST-WAND DA03 – Kit curatare senzor DSLR (contine solutie, spatule senzor 1.6x, 1.3x, 1x si 50 servetele curatat senzor)). Functioneaza ireprosabil si procentul de reusita folosind 2-3 servetele este de 100%. Si a costat putin, foarte putin! Pacat ca nu s emai comercializeaza setul ci doar separat.
Mie mi-a spus cineva ca nu trebuie atinsa oglinda , este adevarat sau fals ? La Nikon D3100 ?
Am folosit kitul de spatule wet/dry cu rezultate de curatare de 100% pe senzor crop. e utila si o lupa cu led.
La nikon senzorul se arunca direct, preferabil fara a fi scos din aparat. 😀 😀 😀