Fujifilm face un pas inainte si lanseaza astazi „al doilea” flagship al lor: Fujifilm X-T2. Prezentat, de fapt, la doar cateva luni de la lansarea lui X-Pro2, compania nipona nu se dezmite si continua seria lansarilor paralele, asa cum ne-am obisnuit. Fuji X-T2 este la egalitate cu X-Pro2 in varful gamei, avand doar un design mai apropiat de aparatele de fotografiat clasice. Sau, de fapt, este mai mult de atat?

Fujifilm X-T2

Fujifilm X-T2: bun venit in lumea Fuji 4K
Fujifilm X-T2: bun venit in lumea Fuji 4K

Folosesc aparatura Fujifilm aproape exclusiv, de mai bine de doi ani si jumatate. De fapt, asa cum bine stiti, trag in 90% din cazuri cu un Fuji X-T1, primul care a ajuns in Romania atunci cand s-a lansat. Acum, la mai bine de doi ani de la acesta, Fuji ridica stacheta si aduce pe piata succesorul sau. X-T2 este, la prima vedere, similar modelului precedent, cel putin daca ne uitam strict la designul clasic, industrial, facut pentru oameni tehnici, parca. Dar, in interior, schimbarile sunt multe. Si sunt facute in bine.

Fuji X-T2 preia softul de la X-Pro2 (meniul si functionalitatile) si, mai mult decat atat, integreaza acelasi senzor CMOS X-Trans de generatia a III-a (fara filtru low pass), capabil sa inregistreze fotografii la o rezolutie maxima de 24.3 Megapixeli. Sistemul autofocus hibrid a fost si el imbunatatit, fiind preluat tot de la X-Pro2 care, asa cum am avut ocazia sa il testez in mod intensiv in Maroc, se descurca excelent si are nu doar viteza punerii la punct imbunatatita cat si precizia (a se citi: Fuji nu mai rateaza focusul, asa des cum o facea pana acum!). Controlul sistemului AF se face acum exact ca la X-Pro2, cu acel mini-joystick care permite selectia punctului de focus permanent, „cu aparatul la ochi”. In plus, sistemul AF este sensibil la lumina pana la -3EV, ceea ce il face un adevarat performer in orice situatie, iar procesorul nou, mai rapid, asigura punerea la punct in 0.06 secunde.

Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2

Dar, poate cea mai importanta imbunatatire se afla in registrul functiei video, acolo unde Fuji X-T2 este primul aparat mirrorless din gama acestui producator care se lauda cu filmare la rezolutie 4K 30p si face asta cu un bitrate de 100Mbps, timp de maxim 10 minute (iar cu gripul optional, timpul de inregistrare creste la 10min / sesiune). Inregistreaza si la rezolutie Full HD 60p, iaraparatul utilizeaza la maxim potentialul sistemului de focalizare hibrid, acesta fiind activ si in timpul filmarii. Mai mult, fluxul video poate fi inregistrat si extern, aparatul fiind capabil sa livreze semnalul video 4K prin iesirea HDMI. Un pas important in fata pentru Fuji si un semn ca (si) aceasta companie incepe sa puna din ce in ce mai mult accent pe functia video (acum mingea se joaca in terenul Olympus, sa vedem ce vor lansa si ei…).

Legat de body, nu sunt foarte multe de spus. Nici nu am avea de ce, deoarece ergonomia lui X-T1 era si asa destul de buna. Noul aparat pastreaza acelasi mod de control si aceleasi rotite de selectie cu care ne-am obisnuit, vine cu acelasi vizor electronic OLED (aceeasi rezolutie, aceeasi diagonala) ca si precedentul, iar ecranul LCD rabatabil capata acum un unghi de rabatare mai bun atunci cand fotografiati in modul ‘portret’. Body-ul este etanseizat impotriva stropilor de apa si a intemperiilor, in 63 de puncte cheie. Sper, totusi, sa fi rezolvat problema cauciucurilor care se dezlipeau la X-T1…

Asadar, „Regele a murit… Traiasca Regele!” pare a fi potrivit de spus acum. Vechiul flagship Fuji X-T1 iese la pensie, iar X-T2 vine in fruntea clasamentului cu forte proaspete. Este mai bun decat X-Pro2? Este o chestiune de gusturi. Daca va place sau nu unul din cele doua body-uri. Cat despre necesitatea functiei video 4K (principala diferenta importanta intre cele doua „varfuri de gama”), aici iarasi este o chestiune de alegere. Sa vedem si la ce pret va intra X-T2 pe piata. Deocamdata nu avem informatii despre pretul sau disponibilitatea lui in Romania.

Fujifilm X-T2, specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat foto mirrorless cu senzor APS-C CMOS X-Trans III (fara filtru low pass)
  • Rezolutie 24.3 Mpx
  • Filmare 4K 30p, Full HD 60p, cu sunet stereo si AF activ in timpul filmarii, inclusiv output video 4K prin HDMI si ‘F-Log’ gamma
  • 91 de puncte de focalizare, sistem AF hibrid
  • Inregistrare RAW, JPEG sau RAW+JPEG simultan
  • Stocare pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC (doua sloturi)
  • Functii de asistenta a focalizarii manuale: Digital Split Image si Focus Highlight Peaking
  • ISO 200 – 6400 (estins pana la 51.200)
  • Vizor electronic, acoperire 100% a cadrului, factor de marire 0.77x, rezolutie 2.36Mpx
  • Timp de expunere: 30s – 1/8.000 (si pana la 1/32.000 cu obturatorul electronic)
  • Wi-Fi integrat
  • Body rezistent la apa si praf, etanseizat impotriva intemperiilor in 63 de puncte, realizat din aliaj de magneziu
  • Optional: grip Fuji VPB-XT2, care creste autonomia pana la aprox. 1000 de cadre si permite inregistrarea video 4K de pana la 30min / sesiune

Alte fotografii cu Fuji X-T2:

Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2