Compania Fujifilm a lansat saptamana trecuta un nou varf de gama, modelul mirrorless X-H1. Este pozitionat „deasupra”lui X-Pro 2 / X-T2 in gama, in mare parte datorita performantelor imbunatatite la capitolul … filmare, dar si datorita integrarii (pentru prima data in gama Fuji) a unui sistem de stabilizare IBIS (in body). Se pare ca cei de la Fuji s-au „prins” ca trebuie sa vina cu un model care sa si filmeze la o calitate buna, pentru a fi competitivi, pe o piata dominata din ce in ce mai mult de aparate foto-video mirrorless mai mult sau mai putin hibride (Sony, anyone?). E o miscare buna? A sosit prea tarziu X-H1? 

Fujifilm X-H1

Fujifilm X-H1, un body cu ecran LCD monocrom dedicat afisarii parametrilor de expunere
Fujifilm X-H1, un body cu ecran LCD monocrom dedicat afisarii parametrilor de expunere

Fuji X-H1 este construit in jurul unui senzor CMOS APS-C xTrans de 24MPx. Noutatea, aici? Sistemul de stabilizare pe 5-axe IBIS (integrat in body), care promite o compensare de pana la 5.5 trepte de expunere, la fotografierea din mana, fara trepied. Este primul IBIS de la Fuji iar asta e suficient pentru majoritatea fanilor Fuji de a se declara multumiti. Pana la urma, un sistem de stabilizare integrat in body este binevenit pentru oricine, iar majoritatea mirrorless-urilor actuale au acest feature.

Al doilea aspect important iese in evidenta la capitolul filmare: Fuji X-H1 este prima camera de la Fuji capabila sa inregistreze video la calitate Cinema-4K (DCI) 24p si UHD la 30p, la un bitrate de 200Mbps (deci dublu decat X-T2). Din pacate, nu ofera optiunea 60p la filmarea la rezolutie 4K UHD, ceea ce il face sa para putin „subnutrit” in comparatie cu aparatele similare ale concurentei (Panasonic GH5S, de exemplu). Fuji a considerat intotdeauna functia de filmare un „feature extra”, accentul fiind pus pe fotografie, dar cum sunt o multime de fotografi profesionisti care isi folosesc aparatul 70-80% pentru foto si 20-30% pentru video, dar atunci isi doresc o calitate profesionala a filmarii, Fuji pentru ei nu era, pana acum, o optiune de luat in calcul. Acum, noul X-H1 pare sa se adreseze exact lor: fotografilor care fac fotografie, dar au din cand in cand si proiecte video si nu vor sa investeasca in doua sisteme. Ramane sa vedem, in teste, daca se confirma si care este calitatea video reala pe care o „scoate”X-H1. 

Fuji X-H1 vine cu un LCD touch rabatabil vertical si orizontal
Fuji X-H1 vine cu un LCD touch rabatabil vertical si orizontal

Alt aspect interesant: X-H1 vine cu un body reproiectat, care pastreaza din ADN-ul lui X-T2 dar preia ecranul suplimentar LCD monocrom de la GFX-50s, un feature de care nu pot decat sa ma bucur. Am mai zis-o si ma repet: atat timp cat bodyul de mirrorless nu este cu mult (!) mai compact decat un DSLR, prezenta ecranului LCD secundar, aflat langa declansator, este un must-have, mai ales in cazul aparatelor care se adreseaza profesionistilor.

La capitolul body, X-H1 este construit din aliaj de magneziu, este protejat impotriva intemperiilor si – spune Fuji – este de doua ori mai rezistent decat X-T2.

Alte noutati? 

  • Vizorul electronic se lauda cu cea mai mare rezolutie de pe piata, 3.69MPx si un factor de marire 1.13x (in format APS-C sau echivalent 0.75x in format 35mm)
  • Ecranul LCD de pe spate este rabatabil si, mai nou, sensibil la atingere
  • Un nou profil de culoare – Eterna, despre care Fuji spune ca este dedicat celor care filmeaza si vor sa obtina o gama dinamica cat mai extinsa (similar D-Log, putem crede)
  • Fotografierea in rafala are acum o cadenta maxima de 14 cadre pe secunda (cu obturatorul electronic) sau 8 cps cu obturatorul mecanic (11 cps cu gripul Fujifilm VPB-XH1). Bufferul poate „acomoda” pana la 40 cadre JPEG sau 23 RAW.

Pretul lui X-H1?

Estimativ 2.000 Euro body. Inca nu avem un pret oficial pentru Romania.

Fuji X-H1 cu noul grip VPB-XH1
Fuji X-H1 cu noul grip VPB-XH1

Fuji X-H1 specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat foto mirrorless 
  • Senzor X-Trans CMOS APS-C (23.5 x 15.6 mm), factor crop 1.5x
  • Rezolutie: 24.3MPx
  • Stabilizare integrata in body (IBIS), compensare maxima 5.5 trepte de expunere
  • ISO: 200-12800 (extins 100 / 51200)
  • Vizor electronic cu 3.69MPx rezolutie si acoperire 100% a cadrului, cu un factor de marire 0.75x
  • Procesor X-Processor PRO
  • Timp de expunere: 30s – 1/8000 (max. 1/32.000 cu obturatorul electronic)
  • Blitz integrat: Nu, sincronizare cu blitx extern la 1/250s
  • Inregistrare video in format MPEG-4, H.264, maxim 4K DCI (4096 x 2160 @ 24p / 200 Mbps, MOV, H.264, Linear PCM)
  • Conectivitate: microfon, casti, USB 3.0, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, control de la distanta prin aplicatia dedicata pentru smartphone
  • Acumulator NP-W126S lithium-ion cu incarcator dedicat (incarcarea prin USB este posibila), autonomie 310 cadre (CIPA)
  • Greutate body: 673 g
  • Dimensiuni body: 140 x 97 x 86 mm