Dupa ce au atras atentia comunitatii foto cu cateva modele de top (X-Pro1 si X-E1), cei de la Fuji s-au vazut nevoiti sa faca si pasul cel mare si sa se apropie de fotografii entuziasti, cu bugete mai restranse. Intr-o ordine cronologica inversa, compania a lansat in ultimele luni doua modele entry level care, cel putin la prima vedere par mai mult decat similare. Este vorba despre Fuji X-M1 si Fuji X-A1, care seamana ca doua picaturi de apa la exterior, dar care difera radical la interior: X-M1 vine cu senzorul X-Trans de la Fuji pe cand X-A1 este mai conservator si include un senzot CMOS Bayer clasic, dar tot de 16 megapixeli. Dupa ce am testat micul Fuji X-M1 a sosit randul celui mai accesibil: X-A1. Vom vorbi astazi despre el, intr-un test extins, pentru a vedea cat de bine reuseste sa tina pasul primul mirrorless Fuji care nu include un senzor X-Trans!
In acest test am utilizat un body Fujifilm X-A1 impreuna cu obiectivul de kit 16-50mm f/3.5-5.6 OIS (despre care puteti citi mai multe aici). Kitul testat se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 2.599 lei.
Fujifilm X-A1: specificatii tehnice pe scurt
- Senzor Bayer CMOS APS-C (crop 1.5x, 23.6 x 15.6 mm)
- 16 megapixeli, 4896 x 3264
- Procesor de imagine EXR Processor II
- ISO 200-6400 (nativ)
- RAW, JPEG sau JPEG+RAW
- Montura Fujifilm X
- Timp expunere: 30s – 1/4000
- Blitz pop-up cu nr. ghid 7 (m, ISO 200)
- Filmare Full HD 1920 x 1080 30p, cu sunet stereo, compresie H.264 (maxim 27 minute)
- Stabilizare de imagine: doar integrata in obiective
- Stocare: 1 slot SD/SDHC/SDXC
- Conectivitate: USB 2.0, HDMI, Wi-Fi
- Acumulator Fuji NP-W126, autonomie 350 cadre (aprox)
- Greutate: 330g
- Dimensiuni: 117 x 67 x 39 mm
Constructie si utilizare
Ce poti spune despre un aparat care este similar cu cel pe care l-am testat acum aproximativ doua luni? Similar pana la cel mai mic detaliu, in ceea ce priveste carcasa… Ei bine, pentru ca oricand puteti citi review-ul despre X-M1 si va veti lamuri mai in amanunt care sunt butoanele, optiunile si cum se rabateaza ecranul LCD, am sa ma rezum acum la o privire de ansamblu asupra body-ului lui X-A1.
In primul rand, poate cel mai important aspect care iese in evidenta la primul contact cu aparatul este bodyul din plastic. Un plastic negru, pe alocuri lucios, dar de calitate, care lasa o impresie de soliditate. Desigur, nu se poate compara cu constructia oferita de X-E1 sau de X-Pro1, sunt aparate din doua lumi total diferite, dar daca nu fotografiati pe campul de lupta, chiar si bodyul lui X-A1 poate rezista in timp mai mult chiar si decat electronica din el.
Ecranul LCD este rabatabil doar vertical, nu si lateral. Pentru unii asta ar putea fi o bila neagra. E mai greu de utilizat pe trepied. Dar pentru altii este un punct forte: iesiti mult mai puitn in evidenta daca priviti in ecranul LCD „ascuns” atunci cand fotografiati pe strada, de exemplu. Iar fotografii care practica street photography cred ca imi vor da dreptate: este mult mai practic un ecran rabatabil vertical decat unul lateral, care dubleaza practic dimensiunile aparatului atunci cand este rabatat…
In rest, Fujifilm X-A1 se remarca prin accesul rapid la functiile principale si prin rotita de selectie de metal, bine plasata in partea de sus a aparatului. Aici se gasesc principalele moduri de fotografiere (inclusiv un mod Full Auto – care lipseste modelelor de varf X-E1 si X-Pro1, motiv de critica pentru unii daca puteti crede…) dar si un buton custom ce permite accesul rapid la setarea ISO, temperatura de culoare sau orice alta setare pe care v-o doriti in imediata apropiere a butonului declansator.
In partea din spate se regaseste ecranul LCD rabatabil, o alta noutate introdusa in gama mirrorless de la Fuji odata cu noul X-M1. Ecranul are o diagonala de 3 inch si 920.000 px si poate fi rabatat vertical, pentru a facilita surprinderea cadrelor din unghiuri mai putin accesibile. In dreapta ecranului se regaseste butonul Play, cel pentru pornirea si oprirea inregistrarii video, butonul de acces in meniu si patru butoane pentru functii. Tot aici se gaseste si a doua rotita de selectie, care este utilizata pentru a seta diafragma in modul Av si care are o pozitie cel putin ciudata, ce necesita o scurta perioada de acomodare. Pe muchia din dreapta a aparatului se regasesc si conectorii, unul HDMI si unul USB 2.0.
Pe lateral se gasesc conectorii USB si HDMI, dar din pacate X-A1 nu include si un conector pentru declansator extern sau telecomanda. Filetul pentru trepied este plasat off-center, poate prea aproape de usa ce ofera acces la acumulator si card, fiind imposibil sa schimbati acumulatorul sau cardul fara a demonta placuta quick-release a trepiedului. Dar, daca nu utilizati un trepied foarte des, acest aspect nu va va face nici un fel de probleme.
Meniul
Meniul lui X-A1 este identic cu cel al lui X-M1, fiind la randul lui preluat de la modelele de varf – X-E1 in special. Totusi, chiar daca prezenta butonului cutomizabil Fn si a optiunilor extinse de personalizare din meniu il transforma pe X-A1 intr-unul din cele mai versatile aparate foto din aceasta categorie de pret, exista sectiuni in meniu care ofera optiuni limitate. De exemplu, cei de la Fuji au considerat ca posesorii gamei entry-level (X-A1 si X-M1) nu au nevoie sa surprinda imagini HDR sau fotografii panoramice. Asadar aceste doua optiuni lipsesc cu desavarsire…. Altfel, X-A1 se lauda cu aceleasi functii ca si X-M1, inclusiv bracketing (inclusiv braketing de ISO), Film Simulation si fotografiere in rafala (5,6fps), la care se adauga sectiunea din meniu dedicata conectivitatii wireless. Meniul este disponibil in 36 de limbi, printre care si Romana.
Iata cateva imagini cu meniului X-A1 / M1:
Fujifilm X-A1 ofera inclusiv meniul de acces rapid la setari „Q”, foarte popular printre utilizatorii Fuji:
Si, bineinteles, un mod custom de a afisa informatiile pe ecranul LCD:
Dar si o functie WiFi (aproape) completa (vedeti la Bile Albe / Bile negre de ce spun „aproape completa”):
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Imagini crop 100%:
(foto originala/crop. click pentru vizualizare la 100%)
ISO 400, F/6.4
ISO 3200, F/4.5, 28mm (fara trepied!)
ISO 800, F/5, 32mm
ISO 640, F/5, 35mm
ISO 400, F/9, 24mm
ISO 400, F/7,1, 50mm
Fuji X-A1 reuseste sa redea culori saturate, imagini cu un contrast ridica, similare cu X-Trans la acest capitol si ofera chiar posibilitatea aplicarii unor filtre speciale din meniu. Pe langa cele sase tipuri de simulare a filmului – Provia (Standard), Astia (Soft), Velvia (Vivid), Pro neg., B&W (cu filtre Red, Yellow, Green) si Sepia – exista si optiunea Film Simulation Bracketing care inregistreaza acelasi cadru in trei variante alese de fotograf din meniu. Redarea detaliilor este excelenta, foarte apropiata de cea oferita de senzorul X-Trans (extrem de greu puteti face diferenta intre ele….) si chiar daca senzorul nu este de tip X-Trans, Fuji au pastrat in meniu si optiunea foarte utila de ajustare a gamei dinamice (intre 100% si 400% – sau Auto). In plus, doua optiuni permit modificarea curbei de redare highlights/shadows, pentru a obtine o reproducere chiar si mai buna a detaliilor in zonele de umbra sau in cele care se caracterizeaza prin iluminare puternica (setarile Highlight Tone si Shadow Tone disponibile in meniul “Q”).
Zgomot de imagine
In ceea ce priveste zgomotul de imagine (la valori ISO ridicate), senzorul Bayer CMOS al lui X-A1 reuseste sa se descurce excelent, imaginile la ISO 3200 depasind chiar calitatea oferita de unele DSLR-uri din acelasi segment de pret. Ca o comparatie rapida cu senzorul X-Trans, X-A1 ofera cam 85% din performantele sale chiar daca e dotat cu un senzor CMOS conventional. Intr-un articol viitor vom publica si o comparatie intre cele doua tipuri de senzori, X-Trans si Bayer (ambii de la Fuji). Cu ajutorul celor de la F64 am avut ocazia sa (re)testez, simultan cu X-A1, si un Fuji X-E1, asadar am pregatit si materialele pentru o comparatie directa intre cei doi senzori, in diverse conditii si valori ISO.
Subexpune…
Din pacate am observat o usoara tendinta de a subexpune anumite cadre (maxim 1 diafragma). Totusi, acest lucru se poate corecta foarte usor gratie rotitei pentru compensarea expunerii aflata in partea de sus, imediat langa declansator. Nu are legatura neaparat cu acest capitol, dar trebuie amintit si faptul ca din meniu poate fi setat intervalul Auto ISO (implicit intre 200 si 1600 dar poate fi customizat intre oricare doua valori din intervalul 100-25600) dar si timpul de expunere minim pe care aparatul il poate alege in modul Program sau Prioritate de diafragma.
Bokeh
Gratie opticii de calitate a obiectivului de kit dar si a senzorului de dimensiuni mari (APS-C), Fuji X-A1 reuseste sa redea un bokeh placut, obtinerea unei detasari a subiectului de fundal prin blur fiind chiar si cu obiectivul de kit 16-50mm f/3.5-5.6. Iata cateva exemple:
Fotografii de noapte
Cu un senzor bun, capabil sa surprinda imagini cu un zgomot redus la valori ISO ridicate, dar si ajutat de sistemul de stabilizare integrat in obiectivul 16-50mm, Fujifilm X-A1 reuseste sa treaca testul foto de noapte, chiar fara a utiliza un trepied. Se descurca bine si in ceea ce priveste balansul de alb, chiar daca in cadru sunt surse de iluminare cu temperaturi de culoare diferite…. Iata cateva exemple:
Functia de filmare
La acest capitol aparatele mirrorless de la Fuji au fost tot timpul cu un pas in urma concurentei, din punct de vedere al functiilor disponibile. Fuji X-M1 nu face exceptie si, desi are capacitatea de a inregistra scurte clipuri video in format Full HD 1980x1080px la 30p, in format MOV cu sunet stereo, nu exceleaza la capitolul setari. Astfel puteti inregistra secvente video in modul Auto sau cel mult puteti alege manual diafragma, inainte de a incepe filmarea, dar nu veti putea selecta manual timpul de expunere sau nivelul semnalului sonor. Calitatea inregistrarilor video este buna, dar un set mai bogat de setarii si functii l-ar fi facut un aparat mult mai atractiv din acest punct de vedere…
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Conform producatorului, autonomia data de acumulatorul Fuji Li-Ion NP-W126 este de aproximativ 300 de cadre. In practica, am reusit sa surprind chiar si 350 de cadre intr-un interval de aproximativ 6 ore, cu un singur acumulator. Ca de obicei, secretul unei autonomii mai extinse este scurtarea timpului de stand-by, din meniu (eu l-am setat la 1 minut). In orice caz, un acumulator de rezerva este mai mult decat necesar.
Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW, compresie Fine sau Standard la JPEG) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
Din punct de vedere al conectivitatii, Fuji X-A1 are un conector USB 2.0 si unul HDMI. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
Wi-Fi
Tot la capitolul conectivitate trebuie mentionat si conectorul Wi-Fi, care cu ajutorul celor doua aplicatii Fuji gratuite disponibile in Android Store / Apple Store, permite transferul fotografiilor intre aparat si un smartphone sau o tableta compatibila. Setarea conexiunii Wi-Fi este destul de straight-forward, pasii fiind simpli si usor de realizat. Aparatul ofera si optiunea de a micsora automat fotografiile, la 3 sau 1,5 megapixeli, la transferul lor pe smartphone, pentru a va facilita publicarea lor pe internet (pe Facebook, de exemplu). In plus, cu aplicatia Fuji Camera App, X-A1 poate utiliza receptorul GPS al telefonului pentru a marca in EXIF-ul fotografiilor coordonatele geografice in momentul fotografierii. Din pacate, nu exista posibilitatea de a controla de la distanta aparatul, de pe smartphone (remote shooting).
Pret
Fuji X-A1 este, dupa cum spuneam, cel mai accesibil mirrorless de la Fujifilm. El se gaseste in magazine in kit cu obiectivul 16-50 f/3.5-5.6 OSS la un pret aproximativ de 2.599 lei aici.
E mult, e putin? Avand in vedere ca doar obiectivul de kit 16-50mm costa 1.799 lei achizitionat separat (vedeti aici daca nu ma credeti :), un pret pe care optica din el il merita pe deplin, nefiind un obiectiv de „kit” conventional), pretul in kit pentru X-A1 cu obiectivul mentionat este foarte bun. Despre acest obiectiv am vorbit mai pe larg in review-ul lui X-M1.
Concluzii
Chiar daca Fuji X-A1 este, la prima vedere, similar modelului X-M1 lansat in urma cu doua luni (singura diferenta notabila fiind senzorul de tip Bayer in locul celui X-Trans), Fujifilm X-A1 este un aparat care reuseste sa iasa in evidenta prin calitate si pretul accesibil. Nu e usor sa lansezi un produs care sa se bata cot la cot cu DSLR-urile din gama enty-level in acest segment de pret, dar se pare ca celor de la Fuji le-a iesit acest lucru foarte bine. Fuji X-A1 nu doar ca ofera aceeasi calitate a imaginilor cu cea oferita de un DSLR din gama entry, dar este mai compact, poate mai usor de folosit dar la fel de versatil. Asadar, Fuji X-A1 are toate atuurile pentru a fi un aparat de succes, chiar daca la prima vedere pare „clona mai accesibil” a unui model mai scump. Cu exceptia senzorului diferit (dar aproape la fel de performant), Fuji X-A1 se descurca la fel de bine ca si fratele sau mai mare – Fujifilm X-M1 – pe care l-am testat acum doua luni.
Doua aspecte sunt foarte importante pentru a incheia concluzia: X-A1 este la fel de capabil ca si X-M1, fiind practic acelasi aparat pe care l-am considerat atunci noul lider in categoria mirrorless entry (dar mai accesibil ca pret). In schimb, X-A1 are un senzor Bayer CMOS standard, dar care ofera aproximativ 85% din performantele celui X-Trans (diferentele se vad doar de la ISO 1600 in sus).
Nota Clubul Foto: 8/10
ACCESORII RECOMANDATE
Bile albe:
- Calitate buna a imaginilor
- Focalizare rapida si precisa (mai precisa chiar decat in cazul aparatelor cu senzor X-Trans!)
- Filmare Full HD 24p cu sunet stereo
- Obiectiv de kit cu optica de calitate
- Patina pentru blitz extern
- Ecran LCD rabatabil
- Rotita pentru compensarea expunerii aflata la indemana, langa declansator
- Posibilitatea de a fotografia atat in modul Full Auto cat si in oricare din modurile similare DSLR-urilor (P/A/S/M)
- Blitz pop-up integrat (desi cu raza de actiune redusa)
- Buton de acces rapid la functii (Fn)
- Timp scurt de pornire
- Wi-Fi integrat
Bile negre:
- Lipsa functiilor HDR si Panorama
- Setari limitate la filmare
- Lipsa unui vizor electronic
- Body din plastic
- Tendinta de a subexpune anumite cadre (destul de rar)
- Camera nu poate fi controlata prin Wi-Fi (functie disponibila doar pentru transferul fotografiilor, nu si pentru remote shooting)
- Autonomie mai redusa cand folositi functia Wifi
Toate imaginile din test:
Fuji X-A1 este un aparat deosebit si subevaluat de majoritatea celor care cauta un aparat mirroless, toti indreptandu-se mai mult spre functiile wi-fi si touch screen uitand esentialul, un aparat foto nu e nici tableta nici telefon, menirea lui este sa "inregistreze" amintirile noastre intr-un mod cat mai placut si la o calitate cat mai buna iar celor de la Fuji le-a iesit acest deziderat foarte bine cu toata seria x.
Si Fuji X-A1 mai are o calitate, este un aparat pe care poti invata foarte rapid si usor bazele fotografiei, nu te trimite prin meniuri complicate, totul este aranjat logic iar principalele setari ale aparatului le ai la dispozitia unor rotite de selectie analogice, fapt care te ajuta sa experimentezi foarte usor cu setarile aparatului si sa evaluezi rezultatele obtinute.
Alt lucru care te uimeste la acest aparat sunt fotografiile facute la valori ISO mari, care chiar si la 6400 sunt uimitor de curate si care iti permit sa faci fotografii foarte reusite si noaptea in locuri foarte putin iluminate.
Sunt multe de spus despre acest aparat, dar esentialul este ca odata ce ai ajuns sa il ti in mana si sa faci prima fotografie nu mai poti renunta la el, creeaza dependenta, iar ca un mic sfat din partea unui amator, faceti upgrade de soft la body si la obiectiv, se simte diferenta.