Fuji X100s a ajuns la Clubul Foto pentru cateva zile de teste. Micul „rangefinder digital” a ajuns la generatia a doua si s-a maturizat. Include acum cel mai nou senzor X-Trans si un sistem de focalizare imbunatatit, dar la exterior a ramas la fel. Sunt oare aceste imbunatatiri suficiente pentru a-l recomanda? Aflam in cele ce urmeaza!

Fujifilm X100s
Fujifilm X100s

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor de 16.3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II
  • Procesor de imagine EXR II
  • Vizor High Definition Hybrid (OVF / EVF)
  • Obiectiv fix FUJINON 23mm f/2 lens (echivalent 35mm)
  • Focalizare automata hibrida (AF in doar 0.08 secunde)
  • ISO 100-25.600
  • Timp de pornire 0.5 sec
  • Intarziere la declansare 0.01 sec
  • Interval declansare 0.5 sec
  • Ecran LCD 2.8-inch Premium Clear (460K px)
  • Blitz pop-up integrat
  • Focalizare in rafala cu pana la 6 cadre pe secunda (maxim 29 de cadre)
  • Functie Focus Peak Highlight
  • 8 filtre digitale
  • Inregistrare panorame si mod EXR
  • Confirmarea focusului cu functia Digital Split Image
  • Inregistrare video Full HD 1080p (60fps / 30fps)
  • Stocare: carduri SD/SDHC max. 64GB

Cu Fujifilm X100s:

Constructie si utilizare

La exterior, Fuji X100s nu difera foarte mult de modelul precedent. Nici obiectivul nu este diferit, fiind acelasi Fujinon 23mm f/2 (cu o focala echivalenta de 35mm gratie senzorului APS-C cu factor crop 1.5x). In schimb, senzorul este unul nou: Fuji X-Trans CMOS II cu 16 megapixeli si format APS-C, un captor construit cu tehnologia pe care am intalnit-o prima data la Fuji X-Pro1 si care permite inregistrarea unor imagini cu pana la 30% mai multe detalii si 20% mai putin zgomot de imagine la valori ISO ridicate gratie inlaturarii filtrului low-pass si a noului procesor de imagine EXR II.

La fel ca si predecesorul sau, Fuji X100s are un body construit din aluminiu, ceea ce ofera o senzatie diferita fata de aparatele cu care suntem obisnuiti: DSLR-urile din aceeasi gama de pret. Este solid si are un body construit astfel incat sa reziste mai mult decat electronica din el. Japonezii stiu de ce…  Legat de constructie nu prea am ce sa le reprosez, mai degraba despre utilizare, asa ca … sa trecem la capitolul urmator.

Controlul si modul de fotografiere oferit de X100s nu nu este mai prejos de cel oferit de un DSLR, ci chiar din contra, ofera si ceva in plus! Din start va spun pe pe X100s veti gasi rotita de selectie a modurilor de fotografiere (P/A/S/M) ….si nici scenele presetate … Totusi Fuji X100 ofera toate modurile de fotogafiere amintite mai sus, selectarea modului de lucru faiind simpla, doar prin rotirea inelului de diafragma sau a rotitei de selectie a timpului de expunere. Destul de ingenios pentru cei care nu au tras niciodata cu un aparat din gama X de la Fuji: pentru modul “Program”, setati inelul de diafragma si rotita de selectie a timpilor pe “A” (ambele pe Auto).

Pentru a lucra in modul “Av” (Prioritate de diafragma), este suficient sa lasati rotita de selectie a timpului de expunere pe “auto” si sa alegeti diafragma dorita cu inelul de pe obiectiv. Astfel, aparatul va afisa modul de lucru “A” (Prioritate de diafragma) si veti avea controlul deplin asupra profunzimii de camp, timpul de expunere fiind setat automat. Pentru a lucra in modul “T” (Prioritate de timp), este valabila reciproca: setati diafragma pe “auto” si folositi rotita de selectie pentru timpul de expunere dorit.

Vreti sa lucrati in modul manual? Atunci selectati direct diafragma si timpul de expunere dorit. Simplu nu? Fara alte setari din meniu, fara alte complicatii inutile… Simplu si rapid! In plus, desi nu exista un buton dedicat pentru ISO, butonul “Fn” poate fi setat pentru a selecta valoarea ISO dorita. Astfel, toti parametrii expunerii sunt la indemana fotografului: diafragma, timpul de expunere si ISO-ul putand fi setate simplu si rapid, exact ceea ce ne dorim de la un aparat din aceasta clasa.

Legat de modul de utilizare, mai trebuie mentionat doar faptul ca Fuji X100s a rezolvat cam toate problemele generatiei anterioare, iar acum aparatul este mult mai ‘user-friendly’, mai rapid, mai bun. Iar sistemul de focalizare functioneaza acum impecabil (din aproape 450 de imagini surprise la festival doar doua au avut focusul ratat din cauza aparatului, ceea ce este excelent).

Vizorul optic face toti banii. Oricat de reusit ar fi varianta electronica, tot vizarea optica directa ofera cel mai bun ‘preview’. Asistarea incadrarii cu liniile de ghidare pentru compensarea erorii de paralaxa este foarte utila, asadar am fotografiat in 90% din cazuri in modul ‘hibrid’ (vizare optica directa cu informatiile despre expunere si ghidarea incadrarii suprapuse electronic).

Vizorul optic lateral este, poate, una din cele mai interesante functii ale lui X100s. Vizorul lui X100s are trei moduri distincte de utilizare: optic, digital sau hibrid, o combinatie intre vizarea directa (optica) si parametrii fotografiei care sunt proiectati digital peste imagine. Sistemul este unul ingenios si foarte util. Dintre toate solutiile optice / electronice de vizare pe care le-am testat pana acum, sistemul hibrid de la X100 si X100s (cele doua sunt similare) mi se par de departe cele mai reusite si mai practice. Desigur, nu ofera vizare TTL ca la un DSLR, dar cele trei moduri de functionare al vizorului pot sa multumeasca pe (aproape) orcine.

Fuji X100s - Vizorul Hibrid
Fuji X100s – Vizorul Hibrid

Obiectivul cu focala fixa (35mm) e mai putin limitativ decat pare la prima vedere. Spre surprinderea mea nu am simtit nevoia unui grandangular asa cum m-as fi asteptat ci poate mai mult o focala mai lunga, dar in destul de putine ocazii. In schimb, obiectivul are nevoie de un parasolar. Nu stiu de ce Fuji nu il livreaza din start, in cutie alaturi de aparat, dar macar e bine ca se poate achizitiona separat.

Calitatea optica este ireprosabila si nu are rost sa vorbesc prea mult despre pentru ca s-a vorbit destul despre obiectivul de 23mm f/2.0 al lui X100 pana acum, iar X100s mosteneste exact celasi bloc optic. Imaginile au o claritate foarte buna, chiar si in zonele periferice ale cadrului, dar – cel mai important – deschiderea maxima a diafragmei f/2 este excelenta pentru fotografiere in lumina salba sau pentru a avea un camp de profunzime redus chiar si pe senzor APS-C. Modul macro permite acum focalizarea de la 30cm (in loc de 1m la X100), o imbunatatire notabila si la acest capitol.

In plus, Fujifilm X100s se lauda acum cu un sistem de asistare al focalizarii manuale cu rupere de planuri (Digital Split Image). In practica, confirmarea focalizarii manuale se va face prin alinierea celor doua “jumatati” ale imaginii din vizor, intr-un mod similar aparatelor rangefinder clasice. Ca o metoda alternativa de confirmare a focalizarii, Fuji X100s include si functia Focus Peak.

Meniurile

Meniul este identic cu cel pe care l-am intalnit pe celelalte aparate din gama Fuji X. Iata:

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Ce de obicei, am pregatit testul ISO de studio pentru a afla performantele noului senzor X-Trans II al lui X100s la toate valorile ISO disponibile in meniu. Imaginile de mai jos reprezinta cadre Crop 100% din fisierele originale, neprelucrate, cu NR-2.

Testul ISO (Crop 100% central, ISO 100-25.600, NR -2):

Fuji X100s - ISO 800

Image 4 of 9

Calitatea imaginilor este excelenta. Chiar daca am fotografiat RAW+JPEG simultan, celelalte imagini pe care le vedeti in acest test sunt direct JPEG-urile inregistrate de aparat, neprelucrate. Cu setarile de expunere corecte, aparatul este capabil sa surprinda imagini foarte buna, care nu necesita neaparat prelucrare (setari utilizare: NR -1, Film Simulation: Standard, F/5.6, timp de expunere calculat automat).

Temperatura de culoare (Balansul de alb)

Balansul de alb automat functioneaza foarte bine chiar si in conditii de iulimnare mixta. Nu am avut nevoie sa setez balansul de alb manual decat in fotografiile de noapte, acolo unde era totusi normal sa nu poata interpreta corect setarea WB optima. Mai jos, o poza “la ceas de seara”, in umbra, cu balansul de alb setat pe “Auto”.

Focalizare

Fuji X100s se lauda cu un timp de pornire de doar 0.5 secunde si o intarziere la declansare (lag) de doar 0.01 secunde. Fara a utiliza functia de fotografiere in rafala (6fps) se pot inregistra cadre consecutive la un interval minim de 0.5 secunde. Tot in registrul timpului si al vitezei, Fuji X100s se lauda cu cel mai rapid sistem autofocus prezent pe o camera foto compacta/mirrorless la ora actuala, care asigura punerea la punct in doar 0.08 secunde. La acest capitol, Fujifilm X100s face intr-adevar un mare pas inainte fata de generatia anterioara (x100) si vine cu un sistem AF imbunatatit, mai ales in ceea ce priveste precizia. Daca la X100 criticam numarul relativ mare de cadre ‘ratate’ datorita focalizarii imprecise, Fuji X100s a rezolvat aceasta problema si acum focalizarea automata este la fel de precisa ca un sistem DSLR. Din pacate viteza de focalizare nu este inca la nivelul unui DSLR, dar nu este nici atat de lenta pentru a creea probleme majore…

Cum filmeaza Fuji X100s

Fuji X100s poate inregistra imagini in miscare la rezolutie Full HD 1080 60p cu sunet stereo si focalizarea automata sau manuala in timpul filmarii. Lista de accesorii pentru X100s va invlude din acest moment si un microfon extern care va putea fi atasat aparatului pe patina pentru blitz si va inregistra sunetul stereo gratie conectorului pentru microfon integrat in aparat.

Nu prea am gasit pana acum secvente video filmate cu X100s prin review-urile pe care le-am citit despre acest aparat (de la noi si nu numai…). Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca, la fel ca si predecesorul sau, Fuji X100s nu se adreseaza fotografului generalist ci are un target propriu, iar fotografii care il achizitioneaza, de obicei, nu sunt interesati de aceasta functie. De altfel, functia video nici nu este cine stie ce dezvoltata, fiind automata si cu foarte putini parametrii care pot fi setati. Lipsa zoom-ului optic si a stabilizarii de imagine il fac si mai putin atractiv pentru filmare. Iata o secventa inregistrata pentru acest review:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, autonomia oferita de acumulatorul Fuji Li-Ion NP-95 este de aproximativ 350 de cadre. In practica, am reusit sa surprind 455 de cadre intr-un interval de aproximativ 6 ore, cu un singur acumulator. Secretul unei autonomii mai extinse este utilizarea cu precadere a vizorului optic. Eu am fotografiat 80% din cadre privind prin vizor (in modul hibrid) pentru a atinge „performanta” de mai sus. Deci afirmatia producatorului este corecta: pot fi inregistrate aproximativ 350 de cadre cu un singur acumulator, incadrand pe ecranul LCD. In practica, autonomia este mai mult decat decenta. Cu un singur acumulator am fotografiat toata ziua, declansand de peste 400 de ori

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Fuji X100s are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Tate imaginile din test:

Pret

Fujifilm X100s se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 5.399 lei.

Este mult, este putin? Depinde… La aceeasi bani alternativa ar putea fi Fuji X-Pro1, care vine cu aceleasi functii si acelasi vizor hibrid dar fara obiectiv (body only este 4.899 lei). Un obiectiv de 35mm f/1.4 pentru X-Pro1 costa inca 2.400 de lei, dec achizitionate impreuna depasesc pretul lui X100s. In plus X-Pro1 cu 35mm f/1.4 este mai voluminos decat X100s si nu la fel de silentios. O alta alternativa ar putea fi Sony RX1r, care costa mai mult decat dublu, dar vine cu senzor Full Frame (l-am testat aici). Asadar, X100s are un raport calitate/pret foarte bun, date fiind dotarile sale.

Concluzii

Fuji X100s reuseste sa surprinda in mod placut. Aparatul rezolva cam toate problemele care i-au adus critici generatiei anterioare, fiind acum un „rangefinder digital” mult mai performant si mai usor de utilizat. Desi constructia este similara, modificarile sunt in interior, acolo unde Fuji X100s integreaza noul senzor CMOS X-Trans de generatia a doua, un sistem de focalizare imbunatatit, mai precis si mai rapid in anumite situatii si cateva functii software noi care fac viata mai usoara oricarui fotograf entuziast sau profesionist. Cel mai important: eobiectivul fix de 35mm (echivalent) nu este atat de limitativ precum pare la prima vedere. Am ramas surprins sa constat ca pot fotografia o saptamana fara a simti lipsa unui obiectiv grandangular. Sigur, necesita o perioada de acomodare si un mod de lucru putin diferit de cel cu care m-am obisnuit de la DSLR-uri, dar ce este important de retinut este ca lipsa unei plaje focale extinse nu este neaparat un handicap. Cei care isi doresc totusi un aparat similar, dar cu montura si obiective interschimbabile au optiunea Fuji X-PRO1, care este aproximativ la acelasi pret ca si X100s, dar fara obiectiv (doar body).

Nota Clubul Foto: 8.7/10

ACCESORII RECOMANDATE

  • Parasolar pentru obiectiv
  • Blitz Fuji EF20 (review)
  • Acumulator suplimentar
  • Toc de piele (sau o curea de umar dintr-un material mai de calitate)

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Focalizare precisa
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Obiectiv luminos, optica de calitate
  • Constructie solida (din aluminiu)
  • Vizor optic hibrid, o placere in utilizare si foarte versatil (datorita celor trei moduri de vizualizare)
  • Previzualizarea erorii de paralaxa in vizor
  • Focus peak pentru asistarea focalizarii manuale
  • Patina pentru blitz extern
  • Meniul rapid de acces la parametrii de imagine („Q”) foarte util si usor de folosit
  • Filtru ND integrat
  • Comenzi si butoane dedicate pentru majoritatea parametrilor (inclusiv timp de expunere/diafragma, ca la un rangefinder)

Bile negre:

  • Autonomie destul de redusa (atunci cand incadrarea se face cu ajutorul ecranului LCD)
  • Lipsa parasolarului (se poate achizitiona ulterior)
  • AF-ul rateaza ocazional in lumina slaba sau atunci cand contrastul este redus (desi mult mai rar decat la generatia anterioara)
  • Functie video destul de rudimentara
  • Focalizarea uneori prea lenta
  • Autonomie redusa daca filmati
  • Focalizarea manuala electrica („fly by wire”) necesita o perioada de acomodare
  • Lipsa unei scale de distante pe obiectiv
  • Previzualizarea campului de profunzime pe scala de distante electronica (afisata pe ecran) nu este actualizata in functie de diafragma

11 COMENTARII

  1. Sunt de parere ca bilele negre nu reprezinta o problema reala in achizitionarea sa. Atat AF-ul, cat si video, stim cu totii ca nu sunt dezvoltate suficient de bine, la toata gama Fuji X. Autonomia e ca a oricarui alt aparat foto de aceste dimensiuni, focalizarea manuala electronica si lipsa unei scari gradate pe oibectiv, nu cred ca ajuta cu nimic in cazul unui compact, unui obiectiv 23mm f/2.

    Parasolarul costa destul de putin, dar asa este, la pretul pe care-l are cred ca trebuiau sa-l includa in pachet, asta si previzualizarea campului de profunzime pe scala de distante electronica, ca nu este actualizata in functie de diafragma, astea ar fi singurele bile negre, si cred ca se poate trai cu ele.

    Personal acest compact ma fascineaza ce poate, probabil e foarte similar lui Sony RX1R cu acel Zeiss 35mm, sunt sigur ca au o calitate foto similara, doar profunzimea difera, full frame vs. APS-C.

    Cred ca este putin cam piperat pretul, in Romania, din State il iei sub 4000-4200 lei cu tot cu transport inclus (amazon.com). Asta si un EF-20 sunt tot ce-ti trebue ca all-around.

    Ce voiam sa zic, daca nu difera asa mult de vechiul X100, la viteza si precizia AF, probabil nici X-E2 nu e mai prejos, foloseste acelasi AF din cate stiu, phase detection parca are si X100S si X-E2, fata de vechile X-E1 si X100, care au contrast detection. Culmea… producatorul spune ca punerea la punct se realizeaza in doar 0,08 secunde. Probabil intr-un caz perfect, ideal.

    Una peste alta, merita din plin, dar nu-l cumparati din RO decat in anumite oferte unde mai aveti un avantaj de macar 5-600 lei (pentru blitz si parasolar).

  2. L-am avut si eu, si nu stiu, e doar impresia mea sau culorile sunt redate „altfel” decat pe X-M1? Adica senzorul X-Trans 2 vs X-Trans. Oricum am ramas la X-M1 din motivele de mai sus si .. marimea. E IMENS!

Comments are closed.