In weekendul ce tocmai s-a incheiat am avut ocazia sa fotografiez festivalul Ravasitul Oilor de la Bran. Ca in fiecare an, festivalul are loc in ultimul weekend din Septembrie, cand „coborarea” sau ravasitul oilor incheie intr-un mod gustos anul pastoral. E o traditie seculara valorificata, in prezent, din punct de vedere turistic.

Anul acesta am facut un experiment: am fotografiat trei zile utilizand doar un Fuji X100s, cu al sau obiectiv fix, cu distanta focala de 35mm. O limitare auto-impusa, pentru ca am vrut sa aflu ‘pe propria piele’ cat de versatil este un astfel de aparat si in ce masura il pot recomanda sau nu.

Fuji X100s
Fuji X100s

Cateva impresii despre Fuji X100s, inainte de a scrie reviewul complet:

  • Obiectivul cu focala fixa (35mm) e mai putin limitativ decat pare la prima vedere. Spre surprinderea mea nu am simtit nevoia unui grandangular asa cum m-as fi asteptat ci poate mai mult o focala mai lunga, dar in destul de putine ocazii
  • Obiectivul are nevoie de un parasolar. Nu stiu de ce Fuji nu il livreaza din start, in cutie alaturi de aparat, dar macar e bine ca se poate achizitiona separat.
  • Autonomia este mai mult decat decenta. Cu un singur acumulator am fotografiat toata ziua, declansand de peste 400 de ori
  • Vizorul optic face toti banii. Oricat de reusit ar fi varianta electronica, tot vizarea optica directa ofera cel mai bun ‘preview’. Asistarea incadrarii cu liniile de ghidare pentru compensarea erorii de paralaxa este foarte utila, asadar am fotografiat in 90% din cazuri in modul ‘hibrid’ (vizare optica directa cu informatiile despre expunere si ghidarea incadrarii suprapuse electronic)
  • Fuji X100s a rezolvat cam toate problemele generatiei anterioare, iar acum aparatul este mult mai ‘user-friendly’, mai rapid, mai bun. Iar sistemul de focalizare functioneaza acum impecabil (din aproape 450 de imagini surprise la festival doar doua au avut focusul ratat din cauza aparatului, ceea ce este excelent)
  • Calitatea imaginilor este excelenta. Chiar daca am fotografiat RAW+JPEG simultan, imaginile pe care le vedeti mai jos sunt direct JPEGurile inregistrate de aparat, neprelucrate. Cu setarile de expunere corecte, aparatul este capabil sa surprinda imagini foarte buna, care nu necesita neaparat prelucrare (setari utilizare: NR -1, Film Simulation: Standard, ISO 800, F/5.6, timp de expunere calculat automat).

Calitatea are si un pret pe masura. Dar pretul lui X100s poate fi explicat astfel: la 5.399 lei primiti un body similar lui X-E1 cu vizorul de la X-Pro1 si un obiectiv 23mm f/2.0. Achizitionate separat, un X-E1 cu obiectivul Fujinon XF 23mm f/1.4 ar costa peste 7000 lei. Si X-E1 nu are vizorul optic pe care il laudam mai sus. Deci, X100s merita, singura limitare fiind lipsa monturii si a obiectivelor interschimbabile.

In curand pregatesc si review-ul complet despre Fuji X100s, dar pana atunci va las cu imaginile din weekend.

Ravasitul Oilor la Bran cu Fuji X100S

Click pe imagini pentru zoom.

BONUS:

Ninsoarea abundenta de ieri dimineata, filmata cu X100s langa Bran, la Cheile Gradistei:

6 COMENTARII

  1. Si am avut placuta surpriza sa regasesc in fotografii pe vestitul opincar de la Horezu (prima fotografie!), in al carui atelier am pasit si eu. Si de la care am primit o autentica pereche de opinci oltenesti, in timp ce artistul fotograf gorjean Teodor Dadalau îi imortaliza munca!! Recomand tuturor celor ce trec prin Horezu un ragaz in micutul atelier, unde vor gasi la loc de cinste si opinca olteneasca, si ilicul impodobit asa cum se pricepe cel mai bine romanul!

    • Filmarea nu a fost niciodata punctul forte al gamei X de la Fuji… dar nici nu cred ca au fost proiectate pentru asa ceva aparatele astea… au cu totul alt target. 😉

Comments are closed.