Saptamana trecuta, celebrul Fuji X100 a ajuns la Clubul Foto, pentru cateva zile de teste. Asa cum am promis in articolul de acum cateva zile, revin acum cu review-ul complet, dupa o saptamana de utilizare intensa a noului Fuji X100, o perioada relativ suficienta pentru a-mi face o idee despre punctele forte si punctele slabe ale acestui aparat. Pe scurt, pentru cine nu este la curent cu ultimele noutati in domeniu, Fuji X100 are 12 mega pixeli, senzor APS-C, obiectiv cu distanta focala fixa de 23mm (35mm echivalent) si poate inregistra imagini cu valori ISO din intervalul 200-6400 (100 si 12.800 in modul extins).

Deoarece un astfel de aparat merita testat asa cum se cuvine, am decis sa impartim review-ul in doua parti. A doua parte este aici.

Pentru cei interesati de Fuji X100 vedeti oferta de aici.

Fuji X100
Fuji X100

Prima impresie

Prima impresie nu a fost de loc prima… am avut ocazia sa ma joc cu X100 in cateva randuri si inainte sa il primim pentru teste si deja aveam o parere formata despre el (fapt care m-a facut sa mi-l doresc si mai mult pentru o perioada de test mai ampla). In orice caz, trebuie sa ti in mana un X100 pentru prima data ca sa iti dai seama ca ai de a face cu un aparat diferit de restul modelelor mirrorless de pana acum. Daca nu ai o Leica M9 sau macar un rangefinder pe film prin preajma, e destul de greu sa descri feeling-ul pe care ti-l ofera X100 in utilizare. Practic, Fuji X100 este un rangefinder digital, care preia ce e mai bun din ambele lumi, cu mici exceptii, despre care vom vorbi in continuare.

Constructie

Fuji X100 are un body construit complet din aluminiu, ceea ce ofera o senzatie diferita fata de aparatele cu care suntem obisnuiti: DSLR-urile din aceeasi gama de pret. Este solid si are un body construit astfel incat sa reziste mai mult decat electronica din el. Japonezii stiu de ce… 🙂 Legat de constructie nu prea am ce sa le reprosez, mai degraba despre utilizare, asa ca … jump to the next chapter! :0

Utilizare

Fuji X100
Fuji X100

Aici vine partea cea mai interesanta! Desi la prima vedere pare simplist, controlul si modul de fotografiere oferit de X100 nu este cu nimic mai prejos de posibilitatile oferite de un DSLR, ci chiar din contra, ofera si ceva in plus! Din start va spun ca pe X100 nu veti gasi rotita de selectie a modurilor de fotografiere (P/A/S/M) ….si nici scenele presetate 🙂 … Totusi Fuji X100 ofera toate modurile de fotogafiere amintite mai sus, selectarea modului de lucru facandu-se prin rotirea inelului de diafragma sau a rotitei de selectie a timpului de expunere. Cum asta? Foarte simplu si ingenios: vrei sa fotografiezi in modul „Program”, setezi inelul de diafragma si rotita de selectie a timpilor pe „A”. Astfel, ambele fiind pe „auto” aparatul lucreaza in modul Program, asa cum suntem obisnuiti de la orice alt aparat.

Pentru a lucra in modul „Av” (Prioritate de diafragma), este suficient sa lasati rotita de selectie a timpului de expunere pe „auto” si sa alegeti diafragma dorita cu inelul de pe obiectiv. Astfel, aparatul va afisa modul de lucru „Av” si veti avea controlul deplin asupra profunzimii de camp, timpul de expunere fiind setat automat. Pentru a lucra in modul „Tv” (Prioritate de timp), este valabila reciproca: setati diafragma pe „auto” si folositi rotita de selectie pentru timpul de expunere dorit.

Vreti sa lucrati in modul manual? Atunci selectati direct diafragma si timpul de expunere dorit. Simplu nu? Fara alte setari din meniu, fara alte complicatii inutile… Simplu si rapid!

La plimbare cu Fuji X100 pe strazile din Centrul Vechi
La plimbare cu Fuji X100 pe strazile din Centrul Vechi

Acest mod de utiliazare este extrem de rapid in practica. Acolo unde ai nevoie de decizii si setari rapide se simte foarte mult avantajul oferit de setarile pe rotite de selectie ale parametrilor fotografiei. Ce nu imi place? Nu exista un comutator extern si pentru valorile ISO… Totusi, butonul „Fn” poate fi setat ca la apasarea sa sa putem alege o valoare ISO din lista, dar e destul de dificil de lucrat cu el si sustrage fotograful din modul intuitiv de lucru prezentat mai sus. Mi-ar fi placut si o rotita de selectie pentru ISO…

O alta „bila neagra” ce tine de utilizare: dupa fiecare imagine RAW aparatul „ingheata” … practic nu mai poti face nimic pana nu termina de salvat imaginea pe card. Pentru cei obisnuiti sa traga doar in format RAW, asta poate fi o problema…

Fuji X100 - Controlul timpului de expunere
Fuji X100 - Controlul timpului de expunere

Din pacate, asa cum am observat chiar de saptamana trecuta, Fuji X100 nu are un sistem de focalizare perfect. De multe ori aparatul da rateuri de focalizare si la inceput acest lucru a fost destul de frustrant pana m-am obisnuit cu aparatul. Totusi, in lumina slaba ne salveaza focalizarea manuala, care merge impecabil dar care are si ea un dezavantaj: pe obiectiv nu este marcata si o scala de profunzime, ceea ce face obligatorie utilizarea vizorului hibrid atunci cand focalizati manual. Selectarea unuia dintre cele trei moduri de focalizare (Auto Single, Auto Continua si Manual) se face cu ajutorul unui comutator aflat in partea stanga a aparatului. Pozitia comutatorului este ok, dar acesta are o cursa prea scurta si alegerea modului de focalizare cel mai utilizat – Auto Single – este dificila datorita faptului ca acesta este pe pozitia din mijloc a comutatorului. In mod ideal, din punctul meu de vedere, acolo trebuia sa fie locul pentru functia de focalizare continua, lasand capetele comutatorului pentru Auto / Manual. Astfel, alegerea se facea simplu si rapid, mutand comutatorul de la un capat la altul al cursei.

Pot spune ca m-a mai deranjat un lucru: timpul de expunere minim depinde de valoarea diafragmei utilizata. Astfel, in modul prioritate de diafragma, la f/2 sau f/3.5 aparatul nu trage cu timpi de expunere mai scurti de 1/000, ceea ce este mult, daca vreau sa fotografiez ziua cu f/2 pt un camp de profunzime redus. La f/5.6 timpul de expunere minim este 1/2000 iar la f/8-f/16 este 1/4000. Este o limitare tehnica ce rezulta din lipsa obturatorului cu lamele (ca la DSLR-uri) si utilizarea diafragmei in locul lui… Ma rog, la cat de evoluat este X100 in rest, mi se pare ciudata aceasta „scapare”… big fail … poate ar fi putut gasi o solutie tehnica cu obturator clasic, chiar daca ii faceau body-ul cu 3mm mai gros.

Fuji X100 cu ISO-1600, F/2, 1/4 sec
Fuji X100 cu ISO-1600, F/2, 1/4 sec

Obiectivul: Fujinon F/2

Deoarece un aparat de acest nivel nu putea fi lansat fara un obiectiv de calitate, cei de la Fuji au optat pentru o solutie destul de controversata: obiectivul nedetasabil si fara zoom optic. Obiectivul Fujinon f/2 are o distanta focala de 23mm care, impreuna cu senzorul in format APS-C ofera o distana focala echivalenta de 35mm, tocmai buna pentru fotografia de strada.

Calitatea optica este ireprosabila si nu are rost sa vorbesc prea mult despre ea. Imaginile au o claritate foarte buna, chiar si in zonele periferice ale cadrului, dar – cel mai important – deschiderea maxima a diafragmei f/2 este excelenta pentru fotografiere in lumina salba sau pentru a avea un camp de profunzime redus chiar si pe senzor APS-C.

Exista si un mod Macro care ne ajuta la fotografiile in care subiectul este la o distanta mai mica de un metru fata de aparat, mod pe care eu l-am gasit foarte util pentru portrete… Oricum nu cred ca va utiliza nimeni X100 pentru a fotografia insecte, totusi! 🙂

Modul Macro
Modul Macro

Practic, trei puncte forte ale lui X100 fac sa uiti de toate celelalte impedimente pe care le-am enumerat mai sus la capitolul „Utilizare”: Vizorul hibrid, calitatea imaginii si obiectivul Fujinon. Avand aceste trei elemente, restul nu mai conteaza…

Obiectivul Fujinon F/2
Obiectivul Fujinon F/2

Vizorul Optic Hibrid

Vizorul optic lateral este, poate, una din cele mai interesante functii ale lui X100. De ce spun asta? Deoarece vizorul hibrid al lui X100 are trei moduri distincte de utilizare: optic, digital sau hibrid, o combinatie intre vizarea directa (optica) si parametrii fotografiei care sunt proiectati digital peste imagine. Sistemul este unul ingenios si foarte util. Dintre toate solutiile optice / electronice de vizare pe care le-am testat pana acum, sistemul hibrid de la X100 mi se pare de departe cel mai reusit si mai practic. Bine, nu ofera vizare TTL ca la un DSLR, dar cele trei moduri de functionare al vizorului pot sa multumeasca pe orcine.

Eu am utilizat in 80% din cazuri vizorul in modul hibrid, deoarece mi se pare cel mai practic. Imi pare rau ca atunci cand comutam aparatul in modul macro vizorul trecea automat in modul electronic clasic, dar e normal…. trebuia sa vad exact situatia focalizarii. Totusi, nu am folosit niciodata aparatul in modul macro pentru a fotografia detalii si mai mult pentru portrete, deoarece obiectivul are o distanta nimina de focus destul de mare si necesita utilizarea modului macro aproape de fiecare data cand vreti sa faceti un portret…

Pentru cei mai tehnici din fire, iata care este principiul de functionare al vizorului hibrid:

Fuji X100 - Vizorul Hibrid
Fuji X100 - Vizorul Hibrid

 

Aceasta a fost prima parte a review-ului dedicat lui Fuji X100. Pentru ca un astfel de aparat merita testat pana in cele mai mici amanunte, am decis sa publicam review-ul format din doua parti. In partea a doua discutam despre calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb, autonomia acumulatorului, filme si fotografie panoramica si -bineinteles – concluziile si nota data de Clubul Foto acestui aparat. Partea a II-a este aici.

Comments are closed.