Initial vroiam sa scriu „sec”, scurt si la obiect, despre faptul ca Fuji a prezentat prima imagine cu viitorul varf de gama mirrorless, Fuji X-T1, cu ocazia aniversarii a 80 de ani de la infiintarea companiei. Asta se intampla luni, dar am preferat sa studiez mai in detaliu toate informatiile si amanuntele care circula pe internet despre aceasta camera si sa vorbesc mai pe larg acum despre ea. Fuji X-T1 este, asa cum am spus, viitorul varf de gama mirrorless de la Fuji (probabil pana cand va apare X-Pro2). Va fi prezentat oficial pe 29 Ianuarie si, cel putin la prima vedere, include toate imbunatatirile pe care Fuji le putea integra intr-o camera noua de sistem, adunate in nu mai putin de trei ani de experienta in acest segment.
Conform siteului oficial Fuji, aceasta este si prima imagine (altele, mai jos):
Fujifilm X-T1, pe scurt: chiar daca Fuji ne ofera doar o imagine oficiala, aproape toate specificatiile tehnice au iesit la iveala pe internet, pe siteurile ce se ocupa cu mediatizarea zvonurilor din lumea foto. Conform FujiRumors.com, Fuji X-T1 va include senzorul CMOS X-Trans de 16 megapixeli de la X100s/X-E2, un vizor electronic cu o rezolutie si o diagonala mai mare (factor de marire 0,79x), un sistem autofocus imbunatatit (poate mai rapid decat la X-E2), Wi-Fi integrat (acelasi ca la Fuji X-A1 / X-M1), ecran rabatabil si un body etanseizat impotriva stropilor de apa, primul de acest fel din gama Fuji X. Tot zvonurile indica un pret de aproximativ 1200 Euro pentru noul body (desi initial informatiile aparute in presa indicau 1800 Euro) si 1600 Euro in kit cu obiectivul 18-55 f/2.8-4 Fujinon X. Data de lansare: 29 Ianuarie. Data la care va ajunge in magazine: din pacate, incerta.
Cei care urmaresc lansarile Fuji vor observa, probabil, noul design al camerei X-T1, care se deosebeste de cele actuale (X-Pro1 / X-E2) in primul rand prin mutarea vizorului in zona centrala a camerei, un fel de incercare de a readuce spiritul Fujica viu, printre pasionati. Cei cu care am discutat pana acum despre noua camera de la Fuji s-au plans imediat de asemanarea prea mare intre body-ul nou si aparatele DSLR. Este, pana la urma un mirrorless, zic ei. Ei bine, pe langa aspectele ce tin de ergonomia imbunatatita (si stabilizarea mai buna a camerei, in mana, atunci cand folosim vizorul central), camera nu „seamana” cu un DSLR ci copiaza conceptul de SLR clasic, pe care chiar si DSLR-urile l-au preluat. Asadar, n-avem ce sa ii reprosam lui Fuji X-T1 la acest capitol, atat acest model cat si DSLR-urile cu care suntem obisnuiti avand aceeasi „sursa de inspiratie” in ceea ce priveste designul – SLR-urile.
In plus, ce imi place mie cel mai mult la viitorul X-T1 aparitia rotitei pentru selectarea valorii ISO, imediat langa vizorul electronic, in partea stanga. Veti zice ca au copiat Nikon DF… ei bine, poate, dar au pozitionat totusi rotitele de selectie MULT mai la indemana. Compensarea expunerii a ramas in partea dreapta, pentru a putea fi usor accesata cu ajutorul degetului mare, iar noua rotita pentru ISO a fost amplasata in partea stanga, pentru ca oricum modificarea valorii ISO se face deobicei mai rar decat compensarea expunerii. Totusi, e bine sa recunoastem si ca noile rotite pentru selectarea modului de fotografiere (single shot, multi-cadru, rafala) si tipului de masurare a expunerii seamana mult prea mult cu cele de pe DSLR-urile Nikon….
Un alt aspect interesant, daca privim imaginea de mai jos (sau cea oficiala Fuji) este prezenta butonului pentru pornirea sau oprirea inregistrarii video, imediat langa declansator. Daca nu ma insel, X-T1 ar fi primul aparat cu buton dedicat pentru video din toata gama Fuji X. Asta ar putea indica faptul ca , in sfarsit, cei de la Fuji au implementat o functie completa pentru inregistrarea video, cu setari manuale si framerate selectabil din meniu, deoarece la acest capitol camerele Fujifilm X nu au ‘stralucit’ niciodata… Sa speram ca au pastrat si conectorul pentru microfon extern, de la X-E2… probabil ca da!
Din punctul meu de vedere, designul exterior al noi camere (singurul de care suntem siguri in acest moment, ne facut obiectiul unor zvonuri) este cel mai reusit dintre toate aparatele din seria X de la Fuji. Este mai ergonomic decat cel al lui X-E2 si mai practic decat al lui X-Pro1 (care este chiar considerat „urat” de multi fotografi cu care am interactionat). Are un grip pronuntat si – surpriza – vine cu un crip vertical cu butoane de acces la functii, o alta premiera in gama Fuji X (in sfarsit Fuji lanseaza un grip ‘adevarat’…). Dimensiunile camerei ar trebui sa fie similare cu cele ale modelului X-E2 aflat deja in magazine (bineinteles cu exceptia gripului).
Asadar, Fuji X-T1 are toate sansele de a se dovedi un model de succes in gama Fuji. Totul depinde de pretul la care va ajunge pe piata (zvonurile oscileaza intre 1200 si 1800 de euro pentru body, ambele fiind plauzibile, dar cel din urma ar fi cam extrem, asta daca nu cumva Fuji ia exemplul de marketing de la Olympus Om-D E-M1).
Din pacate data la care X-T1 va ajunge in magazine inca nu este cunoscuta, dar daca ma gandesc ca ultimele modele Fuji au ajuns in Romania dupa cateva luni de la lansare, nu m-ar mira ca si X-T1 sa se intample la fel. Ceea ce ar fi pacat, pentru un aparat care se anunta nu interesant ci foarte interesant, dar entuziasmul pentru el va scadea in timp, daca nu va ajunge repede in magazine. Poate o idee buna ar fi ca si in Romania sa fie disponibil inca din prima zi dupa lansare pentru precomenzi. Daca zvonurile in ceea ce priveste specificatiile tehnice se vor confirma luni, eu as fi probabil printre primii care ar plasa o precomanda pentru el…
Cum vi se pare noul aparat? Va starneste curiozitatea pentru a incerca un mirrorless cu senzor X-Trans Fuji?
Si, daca tot am vorbit de zvonuri si de specificatiile tehnice probabile, iata lista completa (pana acum):
- Senzor APS-C X-Trans sensor II (16MP)
- Fotografiere in rafala cu 8fps , cu AF-tracking (urmarirea dinamica a subiectului)
- Body etanseizat impotriva apei si a intemperiilor
- Vizor electronic mai mare si mai performant (decat la X-E2)
- Ecran LCD rabatabil
- Wi-Fi integrat
- ISO 100-51.200
- Autofocus mai rapid decat la X-E2
- Pret 1200 / 1800 Euro body (Fuji X-E2 costa in acest moment 1000 Euro / 4.599 lei body)
- £1600 pentru kitul cu 18-55 f/2.8-4
Fuji incet dar bine incepe sa devina "o filosofie" in lumea foto. Cu achizitia este simplu si eu m-am saturat de asteptat X E2 sa para la noi si l-am comandat din Austria chiar la pret mai bun decat era anuntat la noi. Daca "marii" nostri comercianti "dorm" sa fie sanatosi.
Pretul si termenil de livrare sunt dictate de producator (aici este Fuji). Romania nu este o piata prea atractiva pentru producatori, de aici incep problemele specificate de dumneavoastra
Sincer Calin, mie nu imi starneste curiozitatea. Daca e sa vb de design, gama X-Ex pastreaza mai bine filozofia old style de design. Acesta oricat de mic e, pare negru, amenintator si butucanos la fel ca DSLRurile actuale. Nu te va intreba nimeni pe strada daca e pe film asa cum mi se intampla cu X-E1 sau cu X100s, ori cum mi s-a intamplat cu Oly OM-D E-M5. Deci din punctul meu de vedere, designe-ul s-a banalizat groaznic. Apoi intradevar asa cum ai observat, ansamblul de selectoare rotative din stanga seamana aproape identic cu Nikon (bleah). Mansonul de cauciuc al vizorului seamana cu cel al gamei Nikon D700 (bleah). Eu nu am sa imi dau nici o precomanda, cu siguranta. Raman cu X-E1 pe care il am, care isi face treaba foarte bine si care arata infinit mai bine decat acest mic si butucanos DSLR
Asa trebuia sa arate Nikon DF1.
Ma speriasem! Am crezut ca includ un nou senzor de 24 megapixeli (prea multi pentru un APS-C), bine ca au pastrat senzorul minunat de 16, si asa sunt peste toti cu APS-C cu vreo 2 generatii :)).
Arata demential, aici se vede ca Fuji a ascultat clientii, sa scoata ceva cu grip mai mare, cu o priza mai buna in mana, plus un grip superb care se poate lua separat. Chiar daca l-au facut ceva mai mare, si spun unii ca s-au inspirat de la Nikon :)) (ce conteaza?! iei ceva bun de la fiecare, si-ti faci aparatul tau perfect).
Cardul se introduce in lateral, asemeni DSLR-urilor, un plus important!
Vizorul… o minunatie! E mai mare ca pentaprisma unui DSLR APS-C mid-level, la 2,4 milioane de pixeli, probabil nici nu se observa (in mod deranjant) "pixelatia". Si oricat mi-ar placea vizorul optic, cred ca incet incet electronicele iau fata, in special daca au lag mic (sunt utile deseori pe lumina scazuta, cand nu vezi nimic cu optic, cu EVF vezi sigur!).
Corp etanseizat impotriva stropilor si prafului… pai cu dotarile specificate, difera doar cu un singur lucru de un DSLR APS-C mid-level, AF-ul inca slab fata de un DSLR. In rest, le bate din toate punctele de vedere. Oricum cine cumpara Fuji X, nu-l ia pentru sport si wildlife, ca doar acolo conteaza AF-ul unui DSLR.
Oricum, in momentul asta daca as lua un mirrorless, as alege OM-D E-M5 :).
Câteva poze cu ultimul obiectiv lansat de Fuji, 56mm f/1.2. De remarcat calitatea bokeh-ului concomitent cu sharpness-ul planului de focalizare: http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157640008036286/
Canon 50mm f/1.2 L USM e sub Fuji! Nu-mi vine sa cred.. baietii astia de la Fuji sunt incredibili! 10-24 + 23mm 1.4 + 56mm 1.2 + 60mm 2.4 macro 1:2, ar fi trusa foto completa, pentru mine, alaturi de un X-T1 :)). Vise…
"sunt utile deseori pe lumina scazuta, cand nu vezi nimic cu optic, cu EVF vezi sigur!" Amuzant ca e chiar invers, sau cel putin era, nu am incercat un vizor electronic asa "mare" sa vad. Sper sa ai dreptate.
Cu vizorul de la Omd em1 e adevarata afirmatia. La fel si cu cel de pe em5. Testate de mine
Au evoluat si astea… iar la xt1 se anunta un vizor chiar si mai bun.