Dupa cum stiti, am fost primul care a achizitionat noul Fuji X-T1 imediat ce a ajuns in Romania, acum doua zile. Este mirrorless-ul pe care l-am asteptat mai bine de un an si care si-a facut aparitia, oficial, in a doua jumatate a lunii Ianuarie, fiind modelul cu care Fujifilm a sarbatorit 80 de ani de la infiintare. Asadar, pentru ca sunt primul utilizator Fuji X-T1 din Romania dar, mai ales, pentru ca sunt dator cu un review complet despre cel mai nou mirrorless din gama „X”, pana apuc sa ma obisnuiesc mai mult cu aparatul si sa scriu articolul complet, sa vedem acum care sunt primele impresii, la cald.

Fuji X-T1 in test
Fuji X-T1 in test

Pentru cei care au deschis calculatorul mai tarziu 🙂 , Fuji X-T1 (7.499 lei kit) este un aparat foto mirrorless cu senzor APS-C X-Trans II, cu rezolutie de 16 megapixeli (crop 1,5x) ce completeaza gama de aparate CSC de la Fuji, plasandu-se in varf. Din punct de vedere al specificatiilor tehnice (le gasiti la sfarsitul acestei pagini) este, fara indoiala, cel mai performant mirroless Fuji de pana acum.

Cum se comporta in practica?

Ei bine, am tras pana acum peste 400 de cadre cu el, am testat aproape toate functiile si va pot spune ca, in proportie de 90%, este aparatul pe care l-am asteptat si mi se confirma alegerea facuta. O sa incerc sa punctez, pe scurt, cateva aspecte importante despre Fuji X-T1, inaintea review-ului complet. Trebuie sa stiti ca impresiile mele se bazeaza si pe experienta cu Fuji X10, al carui posesor sunt, dar si pe experienta acumulata testand toate mirrorless-urile Fuji lansate pana acum, pentru Clubul Foto. Asadar, inevitabil sunt tentat sa fac comparatii cu aceste modele.

Sa incepem. Impresii la cald si chiar cateva sfaturi de utilizare pentru X-T1, intr-o ordine aleatoare… 🙂

  • Body-ul lui Fuji X-T1 este extrem de solid iar manerul (gripul) mai pronuntat decat la seria X-E1/2, ofera o priza mai buna in mana. Totusi, astept sa vina si gripul suplimentar care, pe langa autonomia extinsa (accepta 2 acumulatori) dubleaza si comenzile (declansare, AE-L si AF-L) pentru fotografiere in format portret. O mare bila alba: bodyul este rezistent la apa (il puteti spala sub dush daca vreti 🙂 ) dar deocamdata nu avem obiective rezistente la intemperii. Astept deja celebrul XF 16-50 f/2.8 anuntat de Fuji pentru a doua jumatate a anului…
  • Vizorul electronic este, intr-adevar, cel mai reusit pe care l-am intalnit pana acum pe un aparat foto mirrorless. Sunt convins ca tot cei care sunt inca reticenti in ceea ce priveste vizorul electronic ar trebui sa incerce un Fuji X-T1. Vizorul este mai mare decat la Canon 5D Mark II, iar rata de refresh este atat de buna incat lag-ul este insesizabil ziua. Alt aspect interesant: toate informatiile despre expunere sunt afisate live , in vizor, inclusiv histograma, iar vizorul este atat de mare, incat pentru focus manual poate fi impartit realmente in doua, afisand in partea stanga imaginea completa iar in dreapta un crop pe zona de focalizare.
  • Peaking focus si digital split image, doua functii care ajuta la focalizarea manuala si care pot fi afisate atat pe LCD cat si in vizorul electronic, sunt de un real ajutor pentru cei care vor sa experimenteze cu obiective vintage sau obiective pe alte monturi decat Fuji X
  • Vorbind de monturi, cred ca e bine sa stiti ca un alt motiv pentru care am ales X-T1 este compatibilitatea acestuia cu aproape orice obiectiv. Cu adaptoare pot fi atasate obiective Leica M, M32, M42, Pentax, Contarex sau chiar Nikon sau Canon. Adaptoarele mele vin saptamana viitoare, asadar am sa public atunci un articol despre asta.
  • Senzorul X-Trans II nu se dezminte. Calitatea imaginilor la valori ISO ridicate este excelenta, daca nu chiar impecabila, as putea spune. Este acelasi senzor pe care il intalnim si pe Fuji X-E2 si X100s si ofera aceeasi calitate a imaginilor. Pentru senzorul asta am ales Fuji. Pentru posibilitatea de a fotografia la ISO 3200 si 6400 fara sa imi pese de zgomotul de imagine.
  • Vorbind de zgomotul de imagine, am descoperit ca cea mai buna setare pentru optiunea Noise Reduction din meniu este -1 (nu 0). Pe zero aparatul aplica un filtru de noise destul de puternic si imaginile par usor pastelate. Valoarea -1 reduce filtrul de noise si imaginile devin o iee mai bogate in detalii. Valoarea -2 opreste complet filtru de reducere a zgomotului, dar pentru asta avem fisierele RAW, asadar pe JPEG consider ca valoarea -1 ramane cea mai buna alegere (ca si la Fuji X10 dealtfel).

Cum se descurca la ISO 3200, 6400 si 12.800?

Iata o comparatie rapida in JPEG si RAW (cu exceptia ISO 12.800, unde nu salveaza decat JPEG), Noise Reduction 0 (zero). Pentru a descarca fisierul original faceti click aici.

  • Aparitia rotitei dedicate pentru ISO, pe body-ul lui X-T1, este o bila alba, desi sunt sigur ca nu va fi apreciata de toti fotografii. Cei obisnuiti cu aparatele pe film se vor simti in largul lor vazand comenzile de pe body-ul lui X-T1, dar cei obisnuiti cu aparatele DSLR (mai ales cu cele entry sau mid-level) vor avea nevoie de o perioada de acomodare, deoarece functiile de pe rotite nu se regasesc si in meniu (ISO, Mettering, Drive etc), ci sunt doar pe butoanele fizice de pe body (‘copiaza’ practic cateva din modelele Nikon, cel mai apropait fiind Nikon Df, de ce sa nu recunoastem…). Pana si eu am cautat de doua ori setarea ISO in meniu, uitand efectiv ca X-T1 are o rotita pe body pentru asta. Dar, dupa ce m-a obisnuit cu asta, a devenit o placere sa lucrez cu X-T1, chiar daca, din pacate, nu mai pot schimba valoarea ISO cu aparatul ‘la ochi’….
Rotitele de electie de pe body-ul lui Fuji X-T1
Rotitele de electie de pe body-ul lui Fuji X-T1
  • Fuji X-T1 pare mare, in imagini, dar de fapt este similar car dimensiuni cu X-E1/E2. Din acest motiv, pentru un fotograf cu maini mari, gripul suplimentar este mai mult decat recomandat.
  • Autonomia: unul din aspectele care ma deranjeaza la mirrorless-uri, in general, este autonomia redusa. Fuji X-T1 a facut totusi un pas inainte si, utilizand cu precadere vizorul electronic, am reusit sa fac astazi peste 400 de cadre (fara a filma si fara a utiliza blitzul). Totusi, voi achizitiona inca doi acumulatori suplimentari, asa cum am facut si la Fuji X10, pentru ca in ture foto extinse, 400 de cadre este putin.
  • Fuji X-T1 este primul mirrorless Fuji cu buton pentru pornirea/oprirea inregistrarii video. O veste buna, pentru cei care vor sa si filmeze cu aparatul. In plus, are si mufa pentru microfon extern. Dar, pentru ca exista un mare „DAR…” aici, din pacate functia video nu ofera prea multe optiuni si tot nu se ridica la inaltimea astepatarilor. Se poate filma in modul Av (prioritate de diafragma) dar Fuji X-T1 nu mai are meniul/modul dedicat pentru video, asadar functia video pare relativ „exclusa” din calculele companiei, in ciuda aparitiei butonului dedicat. Sigur, puteti incepe filmarea oricand, apasand butonul rosu de langa declansator, dar trebuie sa fiti atenti la incadrare (filmarea incepe imediat in 16:9, fara preview) si la focus (trebuie sa prefocalizati inainte de a incepe filmarea). Sunt oarecum dezamagit la acest capitol, pentru ca Fuji nu a reusit nici acum sa implementeze un mod de filmare ‘ca la carte’ pe aparatele din seria X, la doi ani de la aparitia lor…
  • Problemele de conversie RAW de care s-au plans utilizatorii camerelor cu senzori X-Trans persista, in mare masura, iar Fuji X-T1 nu este inca compatibil cu Adobe Lightroom sau Camera RAW. Urmeaza probabil un update de soft pentru aceste aplicatii. Eu am instalat aplicatia SilkyPix, disponibila pe CD-ul cu care X-T1 vine in cutie si nu m-a impresionat in mod deosebit. Workflow-ul este atipic (pentru cineva obisnuit cu Lightroom, de exemplu) iar rezultatele obtinute sunt OK, dar nu ma dau pe spate. In asteptarea unui update pentru Adobe, trag JPEG+RAW simultan si am rezolvat, partial problema.

Cam asa arata interfata programului de conversie RAW Fujifilm SilkyPix:

  • Sistemul autofocus functioneaza impecabil la X-T1. Vazusem deja o imbunatatire majora la X-E2 (vezi testul de saptamana trecuta) dar X-T1 il intrece, iar focalizarea continua in timpul fotografierii in rafala (8cps) functioneaza exact asa cum trebuie. Am sa revin cu exemple.
  • Culorile sunt excelente, specifice Fuji as putea spune. De multe ori fotografiile nici nu mai trebuie prelucrate, deoarece culorile sunt vii, calde, puternice, dar fara a deranja, fara a fi suprasaturate sau exagerate.
  • Imaginile au contrast bun, iar obiectivul de kit 18-55mm nu se compara din nici un punct de vedere (constructie, optica etc) cu obiectivele de kit de pe DSLR-uri. Este mult peste. Si este un obiectiv cu f/2.8 la capatul wide (28mm echivalent)…
  • Colorimetrul integrat isi face excelent treaba. Pana acum, din peste 400 de imagini, toate cu WB Auto, n-am fost nevoit sa prelucrez nici una in ceea ce priveste valoarea balansului de alb. Nota 10 pentru fuji si la acest captiol.
  • Functia Wi-Fi este foarte simpla de utilizat. Oricat de reticent am fost pana acum in ceea ce priveste utilitatea unei astfel de functii pe un aparat foto, Fuji X-T1 mi-a dovedit ca am gresit. Este utila si pentru simplul fapt ca poti face un backup rapid al fotografiilor pe smartphone, ca sa nu mai zic de posiblitatea de a declansa de la distanta, utilizand ecranul smartphone-ului pentru vizare sau, bineinteles, pentru a publica live, imagini pe retelele sociale favorite. Toate astea sunt posibile cu Fuji X-T1 si aplicatia Fuji Camera App disponibila gratuit in Apple Store sau Google Play.
  • Despre filtre, efecte, modurile de simulare a filmului, fotografiile panoramice, intervalometru sau imagini HDR sau suprapuse vorbim in articolul urmator…

Aplicatia Fuji Camera App pentru Android:

Aplicatia Fuji Camera App
Aplicatia Fuji Camera App

Concluzii… ?

Cam atat pentru acum. Ar mai fi multe de spus, dar prefer sa las concluziile pentru testul final. Nici nu va spun acum ce nota i-as da. Pentru ca astept sa il testez mai mult. Dar, cu siguranta, intra in top 3 aparate foto mirrorless testate pana acum (alaturi de Sony A7R si Olympus OM-D E-M1! Urmeaza sa pregatesc peste weekend un review mai amanuntit, mai detaliat. Pana atunci, va las cu o selectie din fotografiile realizate astazi cu Fuji X-T1 in Centrul Vechi al Bucurestiului, cu obiectivul de kit 18-55mm.

Cat costa Fuji X-T1? Sunt sigur ca sunteti curiosi…

Fuji X-T1 se gaseste deja in magazine (a venit acum doua zile in Romania) si costa 7.499 lei cu obiectivul de kit. Scump? Depinde cu ce il comparati. Eu as zice ca nu si am sa va spun motivul principal in review-ul de saptamana viitoare. Weekend placut!

Primele fotografii cu Fuji X-T1, realizate astazi:

Imagini neprelucrate, JPEG direct din aparat, trase cu Fuji X-T1 si obiectivul de kit Fuji XF 18-55mm f/2.8-4, in modul Manual sau prioritate de diafragma (Av). Cu ISO auto (200-3200), majoritatea fiind la valori ISO reduse (200-400).

Toate imaginile selectate (click pentru marire):

Fuji X-T1: Specificatii tehnice

  • Senzor CMOS 16.3 million pixel X-Trans CMOS II APS-C
  • Procesor de imagine EXR II
  • Timp de pornire 0.5 secunde
  • Focalizare in 0.08 secunde
  • Intarziere la declansare 0.05
  • Fotografiere in rafala cu pana la 8 Cadre pe secunda
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC cu USH-II
  • Vizor electronic cu 2,36 milioane de pixeli, factor de marire 0,77x (cel mai mare din aceasta categorie, conform Fuji)
  • Body rezistent la apa si praf, 80 de puncte de etanseizate, rezistenta la inghet pana la -10 grade
  • ISO 100-51.200
  • Ecran LCD cu 1 milion de pixeli, rabatabil
  • Conectivitate WI-Fi Integrata
  • Timp de expunere 30s – 1/4000
  • Inregistrare video Full HD 1920×1080 60p/30p, MOV, H.264
  • Filtre de simluare a filmului (Provia, ASTIA, Velvia si A/N)
  • Dimensiuni 89.8mm x 46.7mm x 129mm
  • Greutate body 390 grame
  • Acumulator: NP-W126
  • Autonomie aproximativ 350 cadre (CIPA)
  • Fara blitz integrat, patina pentru blitz extern si mini-blitz disponibil in cutie
  • Disponibil atat body cat si in kit cu obiectivul Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS
  • Optional, gripul vertical cu comanda declansator, VG-XT1

34 COMENTARII

  1. La pret este apropiat de Sony A7, care este un FF. Ai pus mana pe amandoua. Care sunt plusurile si minusurile, avand in vedere ca au preturi similare?

    • Eu am testat A7R, deci ma raportez la el. Body-urile sunt similare, cam la fel de mari si la fel de bine construite (desi X-T1 este etanseizat impotriva apei si are un vizor electronic mai bun, plus rotitele de selectie pentru functii pe body – chestie pur subiectiva). Ce m-a deranjat cel mai mult la A7 este obturatorul foarte violent, care misca efectiv aparatul la declansare. Am avut situatii cand la 1/60s si 28mm imi ieseau pozele miscate datorita vibratiilor produse de obturator. Asadar, pentru mine asta e un deal-breaker si am ales X-T1. La ISO sunt similare, FF-ul lui A7 nu ofera un avantaj cert la acest capitol. In plus, cel putin in acest moment numarul de obiective pentru Sony A7 este destul de limitat (3 fata de 11, parca, la Fuji). In schimb, A7 are o functie de filmare mai avansata.

      • Cu alte cuvinte, X-T1 la ISO e la fel de bun si ca FX-urile Nikon D600 si D610. Nu stiu de ce „se omoara” toti dupa Full Frame, ca majoritatea stiu ca e mai bun din ce au citit, dar daca le arati doua fotografii cu acelasi obictiv, nu fac diferenta dintre APS-C si FF. Eu as alege la orice ora X-T1 sau OM-D E-M1, in locul unui FF ca A7/A7R, sau DSLR Nikon D600/D610. Probabil baietii astia nu stiu ce poate X-Trans II + 56mm 1.2 :))

      • Eu am A7, nu A7R. Cu adaptor folosesc toate obiectivele de la Alpha (Samyang, Minolta). Asa am un mare avantaj, acestea fiind ieftine si de o calitate foarte buna. Obiectivele dedicate sunt un mare minus cum ai mentionat si tu, inclusiv lipsa blitz-urilor sau a adaptorului pentru cele existente. Declansatorul violent este iar o mare problema. Acum astept update-ul de soft pentru a vedea imbunatatirile. Toate cele bune!

      • Nici vorba sa fie la fel de bun ca si D600. Am X-M1(care are acelasi senzor ca si X-E1) si D600, iar la testele facute de mine D600 este mult mult peste fuji la iso. De asemenea D600 are si dynamic range incomparabil mai bune. Singurul loc unde fuji exceleaza (comparativ cu D600-le) este balansul de alb (auto) impecabil in orice lumina SI contrastul/luminozitatea imaginilor.

  2. Dap, Fujiul X-T1 despre care scriu este al meu. L-am achizitionat in prima zi cand a ajuns in Ro. 🙂 Si da, e mai reusit decat X-Pro1 din aproape toate punctele de vedere (minus vizorul optic direct, dar asta mare al lui X-T1 compenseaza, mai ales cu toate functiile lui)

  3. Sa-l folosesti sanatos, si cu placere! Sa-i testezi toate extremele, sa vedem ce poate 😀

  4. Mie chiar imi place aspectul lui X-T1! Nu conteaza ca seamana cu Nikon Df, sa fim seriosi, Df-ul nu e asa rau, e doar scump!
    Imi plac rotitele cu setarile, simti ca ai ceva retro in mana, ca faci tu tot, nu un soft intern (desi, tot la asta se rezuma).

    Ma bucur sa aflu astea despre vizorul electronic, am vazut pe dpreview.com ca este MARE, dar e interesant ce spui, ca se poate imparti in doua la focalizarea manuala. Aceasta functie este utila, in special la fotografia macro, sau portret (cand vrei sa fii sigur, ca ochii sunt in focus).

    Calin, sa intelegem ca ti-ai luat unul, sau o sa-ti iei un X-T1? Ai zis pe-acolo ca "ai ales" acest aparat…iti place mai mult decat X-Pro1? 😀

    Cat despre pret, eu zic ca merita. Optica din 18-55mm 2.8-4 XF este similara cu variantele 17-55mm 2.8 Canon/Nikon, doar ca n-are f/2.8 pe toata plaja focala. Iar body-ul in sine… cred ca se poate compara cu orice APS-C mid-level de pe piata, EOS 7D, 70D, sau Nikon D7100 (la ISO e identic cu Nikon D600/D610 si Sony A7/A7R, din cate vad, doar profunzimea difera). Tind sa cred ca singurul competitor direct, este Oly OM-D E-M1, nu vreun DSLR APS-C…

  5. Exact asa e
    RANK OUT OF SCORE
    FUJIFILM X-T1 #206 314 39
    NIKON D610 #9 314 86
    unde 610 are 86 de puncte vs Fuji are 39.
    Se vede ca esti fin cunoscator daca compari FF cu APS-C.
    La cat costa minunea asta clar iti cumperi un FF.
    Sa nu uit, iso 51.200 looool

    • Nimic mai neplacut decat cei care iau date din site-uri aiurea si isi dau cu parerea. Comentariile aduse acestui articol trebuie sa fie referitoare la aparatul Fuji X-T1, nu la supra-cunostintele dumneavoastra (dupa modul de exprimare „rank out of score” fara a face referire la obiectul punctajului, cunostintele sunt cam plapande.
      E adevarat ca in Romania nu putem scapa de comentatori neavizati (li se mai zice cocalari) dar parca acest lucru a devenit cam obositor.
      Eu am un X100S si sunt foarte multumit de el, fara a mai face mult caz de aceasta si fara a mai critica „nikonisti”, „canonisti”, etc.

    • Dupa cum am scris mai sus, D600 sta mai bine la noise la iso ridicat. In schimb la toate celelalte sta mai prost. In toate situatiile, cu D600 am obtinut 20-30% poze bune ( expunere, wb ) iar cu X-M1 80-90%. De aia azi am comandat un X-T1 si urmeaza sa vand D600-le.

  6. In caz ca ai uitat cum sta treaba cu cititul poti sa verifici aici:
    http://snapsort.com/compare/Fujifilm-X-T1-vs-Nikon-D610/score
    Daca ai o optica cabalina si vezi numai Fuji, asta e problema ta.
    Ca sa dai atatia bani pe o camera castrata de acel senzor si sa o ridici la rang de minune, trebuie sa ai ceva la mansarda, dar din nefericire in lipsa.
    Cu ironiile alea ieftine poti sa ii amuzi pe vecii de scara jos la bloc cand savurati o jumate’ in 5 insi.

    • Zenith (banuiesc ca ai si un nume real, dar nu asta e ideea…) de cand punctajul oferit de Snapsort conteaza? Ei NU testeaza nimic. Ei puncteaza camerele pur TEORETIC. Punctajul lor e la fel de ‘relevant’ ca si discutiile din cele doua tabere ale fanilor Canon sau Nikon…. Probabil e inutil sa mai spun si despre specificatiile tehnice publicate de snapsort, care la unele aparate contin greseli….

      Ca sa nu mai spun si ca o buna parte din acel scor este dat de – atentie – POPULARITATEA camerei respective. Vezi primul rand din tabelul care apare in url-ul indicat de tine, daca tot ne inveti pe noi ceilalti cum e cu cititul. Sa compari doua camere si sa faci un scor din popularitatea lor mi se pare o idiotenie… E probabil inutil sa mai spun ca in felul asta orice camera pe care nu scrie Canon sau Nikon are din start un handicap enorm in punctajul total. Dar banuiesc ca asta poti sa iti dai seama si tu…

      • Asta era, Calin, ai dreptate. Pe scurt, in Romania, daca nu ai Canon sau Nikon, nu faci fotografie la nivel ridicat, acestea sunt „cacarii” in ochii multora cu DSLR.

        Acum 2 ani nimeni nu visa la Fuji X-T1 si atatea obiective care, cred ca bat multe Canon L si Nikon G.
        Peste 2 ani as vrea sa vad X-Trans Full Frame, nu e greu pentru Fuji sa scoata rapid 7-8 obiective compatibile FF. Si sa vad atunci ce mai comenteaza astia care fac evenimente si au 5D mark II si mark III, puse pe Full Auto :)). Ca tot ei intorc lumea pe dos ca aparatele foto mirrorless sunt „jucarii”.

        Am fost sceptic in privinta lui OM-D E-M1, la fel, parea scump, dar senzorul ala bate orice APS-C Canon, si chiar Nikon, la ISO si performante in lumina slaba. Iar dotarile, il fac un body care concureaza cu 1D X si D4 in lumea wildlife si sport. Pacat ca n-au un super-tele pe masura, dar probabil scot unul in anii astia.

        Asadar, eu nu mai subestimez nimic de la acesti doi producatori, Fuji si Olympus. Indiferent de pretul de aparitie pe piata. Merita fiecare leut. Abia astept sa mai ajung pe la F64 sa ma joc cu ambele, si cu X-T1 si cu E-M1.

        Si… daca e pana acolo, X-T1 la constructie si ergonomie, functionalitate, sta de 3 ori mai bine decat EOS 6D sau Nikon D600/D610. Toate comenzile necesare sunt pe body, metal, vizor mai mare decat la acele FF mentionate, si chiar mai mare decat cel de pe 1D X si D4. Am vazut pe dpreview.com un desen. Pe scurt, cum ai spus si tu, e de departe cel mai bun vizor electronic intalnit pana acum pe vreun mirrorless (ca sa nu zic camera foto digitala).

        Astia care iti dau in nas cu link-uri de pe snapsort, sau cu cifre de acolo, n-au nicio treaba. Am vazut ce poate D600, l-am tinut in mana, am analizat pozele acasa (vreo 43, cate am apucat sa fac cu aparatul unui necunoscut, in Tg. Jiu, prin parc), spun SIGUR ca X-Trans II bate FF-ul la ISO.
        Nu mai e nevoie sa spun de WB Auto de la Fuji X, mult mai precis decat cel de pe Nikoanele astea FX, entry-level.

        Evectiv ma amuza, dar MAXIM, astia care spun ca mai bine iei un FF decat asa ceva. D610 e o gluma proasta, de la constructie la ergonomie, soft si toate cele, doar profunzimea de FF, pentru cine doreste asta atat de tare. X-T1 e un body complet in lumea mirrorless, asa cum mai este doar Oly OM-D E-M1, pana acum. Poti face orice cu aceste doua body, de la wildlife la macro si portret. Adevarat, Fuji duce lipsa de blitz profi, il scot si pe ala curand, duce lipsa de teleobiective mai lungi, de 3-400mm (macar), probabil vor scoate, altfel nu vad rostul unui body ca X-T1, in 1-2 ani presimt ca se dubleaza gama de obiective. Daca nu scot ei, scot altii, nu m-as mira sa vad in viitor Tamron si Sigma cu montura Fuji X.

        Asa ca, dragi fotografi, Full Frame-ul nu va incalzeste cu absolut nimic, in special in regim de amator avansat, pretentios. Asta e doar gandirea din Romania. Strainii au trecut la Oly si Fuji X, si in lumea PRO, de la evenimente, la fotojurnalism si alte domenii.

        Eu bag mana in foc pentru 99,99% dintre fotografii cu DSLR si Mirrorless, ca, aratand o fotografie cu 1D X si 85mm 1.2L II USM la f/1.2, si una cu X-T1 (sau orice alt Fuji cu X-Trans 2), cu 56mm f/1.2 la f/1.2, nu vor fi capabili sa vada vreo diferenta. Dar niciuna! Doar cativa cunoscatori vad profunzimea FF de la o fotografie la alta, cei care au ochiul format pe DoF, nu cei care arunca cifre de pe snapsort.

  7. Da, aproape ca sunt convins sa cumpar un Fuji, dar mai astept pana scot un blit si cateva obiective. Problema e ca pana atunci mai scot vreo 10 modele din astea de hipster.
    Mai bine imi iau o sapuniera pentru ca si asa nu se vede o diferenta prea mare intre FF- si ASP-C decat de DOF, si cum DOF nu ma intereseaza mai bine merg pe un senzor mai mic si mai portabil. Cum nu scot printuri mari, merge si un telefon mobil, si uite cum am scapat de problema.
    Sunt convins ca este un aparat bun, nu a fost in intentia mea sa il descalific, am spus ca nu merita banii astia, sunt mult mai multe si mai bune optiuni la aceasta valoare si la care te bucuri de mai multa versatilitate si aici nu ma refer doar la Canikon.

  8. Nu cred ca vor avea viitor. Vizorul electronic pierde contactul cu realitatea initiala.

  9. Acum am ajuns cu el acasa (X-T1+18-55) , ce imi plac magazinele care il au pe stoc . Sa dezambalam 🙂

    3 ani garantie.

  10. Te rog sa dai mai multe detalii despre adaptoare pentru alte obiective decat cele Fuji (de unde se pot cumpara, pret si alte cele). In special ma intereseaza obiectivele de Nikon. Mi-a placut tare mult aparatul dar e cam aiurea sa ma apuc sa mai investesc in alte obiective.
    Multumesc mult!
    Sa-l stapanesti cu placere!

  11. Salutare,

    As fi vrut sa-mi iau si eu, ori un xt1, ori un xt10, dar cand le-am vazut expuse in magazin, cu „tinuta” ravasita (cauciucuri dezlipite), am dat inapoi.

    La acel xt10 fenomenul s-a facut vizibil la putin timp dupa ce a fost pus la vedere si probe. Este de nescuzat!

    Probabil ma voi orienta catre un xe2.

    • Intr-adevar, am achizitionat si eu un fuji X-T10 acum cateva luni dar a stat in sertar. La prima iesire cu el, pe caldura mare, dupa 2 ore toate cauciucurile erau jos. De aia inca prefer X-E1-le (care face si JPEG-uri mult mult mai bune).

Comments are closed.