Se pare ca zvonurile au fost adevarate si iata ca astazi a fost dezvaluit noul Fuji X-T1, noul varf de gama in categoria mirrorless a producatorului nipon si primul body construit in totalitate din aliaj de magneziu si etanseizat impotriva stropilor de apa si a prafului. Fujifilm X-T1 a fost anuntat acum o saptamana, odata cu aniversarea a 80 de ani de la infiintarea companiei, iar astazi au fost date publicitatii informatiile complete despre aparat.
Update 1 Martie: Fuji X-T1 este in drum spre Romania si acum avem si pretul oficial. Click aici pentru pret actualizat.
Fuji X-T1
Fuji X-T1 este un aparat foto mirrorless (de sistem) ce include senzorul CMOS X-Trans de 16 megapixeli de la X100s/X-E2, un vizor electronic cu o rezolutie si o diagonala mai mare (factor de marire 0,77x, despre care Fuji afirma ca este cel mai mare regasit pe un mirrorless, in acest moment). In plus, include un sistem autofocus imbunatatit (mai rapid decat X-E2, conform comunicatului oficial), Wi-Fi integrat cu functie remote shooting (asemanator cu Fuji X-A1 la acest capitol), un ecran rabatabil si un body etanseizat impotriva stropilor de apa, primul de acest fel din gama Fuji X.
Va fi disponibil in kit cu obiectivul Fujinon 18-55 f/2.8-4 OIS, iar incepand din primavara va fi disponibil in kit si cu obiectivul Fujinon 18-135mm OIS, care va fi la randul sau etanseizat impotriva intemperiilor.
Asa cum spuneam si acum cateva zile, designul exterior al noi camere (singurul despre care putem sa vorbim acum, inainte sa il primi in teste) este cel mai reusit dintre toate aparatele din seria X de la Fuji. Este mai ergonomic decat cel al lui X-E2 si mai practic decat al lui X-Pro1 (care este chiar considerat “urat” de multi fotografi cu care am interactionat). Are un grip pronuntat si, asa cum m-am aasteptat, vine cu un crip vertical cu butoane de acces la functii, o alta premiera in gama Fuji X (in sfarsit Fuji lanseaza un grip ‘adevarat’…). Dimensiunile camerei ar trebui sa fie similare cu cele ale modelului X-E2 aflat deja in magazine (bineinteles cu exceptia gripului).
Urmariti si prezentarea video de mai jos, pentru mai multe detalii:
Fuji X-T1 beneficiaza deja de o gama larga de accesorii Fuji si nu mai putin de 12 obiective, la care se vor adauga inca 4 in decursul acestui an. Asadadr, sistemul Fuji X este din ce in ce mai ‘matur’.
Se pare ca tot ce scriam despre Fuji X-T1 a devenit realitate. Noul aparat merita atentia noastra, fie si pentru simplul fapt ca redefineste standardele mirrorless de la Fuji. Asa cum ma asteptam, inca nu avem informatii oficiale despre pretul si disponibilitatea lui X-T1 in Romania, dar am sa actualizez articolul pe masura ce aflu un pret (macar) aproximativ! Sa vedem daca se vor putea plasa precomenzi si din Romania. Eu unul abia astept… ! 😉
Fuji X-T1: Specificatii tehnice
- Senzor CMOS 16.3 million pixel X-Trans CMOS II APS-C
- Procesor de imagine EXR II
- Timp de pornire 0.5 secunde
- Focalizare in 0.08 secunde
- Intarziere la declansare 0.05
- Fotografiere in rafala cu pana la 8 Cadre pe secunda
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC cu USH-II
- Vizor electronic cu 2,36 milioane de pixeli, factor de marire 0,77x (cel mai mare din aceasta categorie, conform Fuji)
- Body rezistent la apa si praf, 80 de puncte de etanseizate, rezistenta la inghet pana la -10 grade
- ISO 100-51.200
- Ecran LCD cu 1 milion de pixeli, rabatabil
- Conectivitate WI-Fi Integrata
- Timp de expunere 30s – 1/4000
- Inregistrare video Full HD 1920×1080 60p/30p, MOV, H.264
- Filtre de simluare a filmului (Provia, ASTIA, Velvia si A/N)
- Dimensiuni 89.8mm x 46.7mm x 129mm
- Greutate body 390 grame
- Acumulator: NP-W126
- Autonomie aproximativ 350 cadre (CIPA)
- Fara blitz integrat, patina pentru blitz extern si mini-blitz disponibil in cutie
- Disponibil atat body cat si in kit cu obiectivul Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS
- Optional, gripul vertical cu comanda declansator, VG-XT1
- Pretul si disponibilitatea lui Fuji X-T1 in Romania inca nu au fost confirmate
- Update: pretul estimativ 1299 Euro pentru body si 1600 Euro pentru kitul cu obiectiv 18-55mm f/2.8-4.
- Update 2: Se pare ca in Romania va ajunge in luna Aprilie, cel mai devreme….
Alte imagini cu Fuji X-T1 si noul grip vertical:
Cu siguranta nu va bate sony alpha 7. Iar pretul va fi tot prin acea zona sau peste ca body. Deci nu merita. Procesorul cu care este dotat este sub cel de la sony.
A7 e full-frame insa atat. Un aparat foto nu inseamna numai senzor. Faptul ca e plin de bug-uri si obiectivele native FE lipsesc cu desavarsire fac din A7/A7r un sistem incomplet si din pacate Sony are antecedente in crearea multor sisteme si lasarea lor intr-un stadiu nefinisat. De urmarit totusi a doua generatie (peste 2-3 ani) si situatia obiectivelor native FE de atunci…
Cu siguranta A7 are senzor FF, in timp ce, tot cu siguranta, X-T1 are senzor APS-C. In rest, raman destule alte componente la care aparatul Fuji X il poate surclasa pe cel de la Sony. Iar daca mai citim si recenta recenzie al lui A7 de pe DPReview.com, ne mai si dezumflam un pic in ceea ce priveste entuziasmul cu care a fost primit produsul de la Sony.
Cu siguranta eu unul nu as da un sistem Fuji X pe telecomenzile de la Sony. Iar asta doar un utilizator de sistem Fuji X poate intelege. Cu toate astea, mie tot X-E1/2 imi place mai mult din punctul de vedere al aspectului decat asta. Prea seamana cu Nikon Df lucru care ma dezamageste. Om vedea in realitate cum e. Deocamdata vorbim vorbe….
Un aparat foto nu se foloseste datorita formei pe care o are. Criteriile de utilizare sunt altele.
Eu am X100S si pot spune (prin comparatie practica) ca are imagini calitative peste OM-D sau D7100. Fuji inca pacatuieste la capitolul viteza de reactie si precizia focalizarii pe lumina scazuta (desi, uneori, noaptea focalizeaza dezarmant de precis, dar asta nu e ceva constant). Poate X-T1 sa infirme aceasta afirmatie.
Haideti ca scriu si eu un "roman", vad ca lumea e nelamurita, vin si eu cu cateva exemple si opinii.
Fiecare procesor este calculat pentru aparatul respectiv. EOS 40D are un procesor DIGIC III, EOS 60D are un DIGIC IV, si cu toate astea 40D-ul se misca mult, mult mai rapid in wildlife, decat 60D (am prieten care le are pe ambele, cu super-tele si tele-uri L, de top). La 60D trebuie sa punem pe OFF toate functiile aparatului, care mananca din procesor dupa fiecare cadru (auto luminozitate, zgomot bla bla is 3 sau 4), si tot e lent.
7D foloseste dual DIGIC IV, si e mult mai lent decat 1D mark III care foloseste dual DIGIC III. Nu mai judecati aparatul foto dupa prostiile de marketing. Conteaza ceea ce stie sa faca, rezultatul final, si ergonomia, cat mai multe rotite si butoane care te ajuta, touchscreen-ul e pur moft.
X-T1 sta perfect la acest capitol, chiar daca aduce putin cu Nikon Df (sa fim seriosi, probabil e cel mai aratos Nikon digital :)) ), mai are si un vizor de exceptie, ca X-Trans generatia a doua stim ce face.
Nu stiu ce se plang romanii de AF-ul Fuji, strainii nu prea, in special la X-E2, am citit numai cuvinte de lauda, e suficient de bun aproape pentru orice. Probabil si X-T1 e pe-acolo, nu cred ca-s diferente majore la capitolul autofocus. Si… pana la urma care-i problema? Pe film v-ati plans vreunul ca n-aveti autofocus, sau stabilizare pe "17 axe" ? Ah, scuzati-ma, majoritatea care comentati pe aici nu stiti ce-i filmul. Imi pare rau, n-am vrut sa va jignesc, voi v-ati facut fotografi peste noapte, in "era" digitala :)).
Obiectivele Fuji X se compara cu cele de top Canon L, sau Nikon G, si optica, si contructie, si fiabilitate. La XF-urile Fuji totul e metalic, de la montura la parasolar. Optica e… ati vazut singuri! 56mm 1.2 Fuji bate un 50mm 1.2 L pe Full Frame, pentru un DoF asa ingust (la f/1.2), pe un APS-C, ofera un sharpness incredibil, un bokeh fantastic, si asta spune multe. Ceea ce au realizat baietii de la Fuji in 2-3 ani, nu va face nimeni pe DSLR, acolo unde… producatorii scot modele pe banda rulanta, fara mari upgrade-uri, o carcasa, niste butoane, un alt soft, si gata noul model (la pret dublu).
Acum 2 ani, ma contraziceam cu Calin, cand a spus ca DSLR-ul APS-C va pica. Acum am realizat ca avea dreptate. Nu mai are rost sa-ti iei DSLR, decat, DACA, ai nevoie de Full Frame (evenimente si studio), sau faci fotografie de sport si wildlife (unde, AF-ul unui DSLR, si gama de teleobiective, sunt un plus, deci inca merg body-uri ca 60D, 7D si similare de la altii).
APS-C-urile sunt moarte. La ce sa dai 5000 lei (aproximativ) pe un D7100 sau EOS 70D, cand ai pe Mirrorless solutii de top, mult mai performante. (OM-D E-M5 are un ISO mai bun decat EOS 60D, aparat pe care il si detin, X-Trans gen.2 e tatic pe APS-C).
Sony face senzori si cam atat. Din gama NEX mi-a placut doar NEX-6, iar cele doua FF-uri, A7 si A7R, inca n-au suficiente obiective native, ca sa-ti poti construi o trusa foto.
Nu spun ca Fuji X n-are bube, au si ei destule, dar cum se plang oamenii in comunitate, in 2-3 luni au si scos update firmware pentru remedierea respectivei probleme.
Canon ce face?! De ani de zile APS-C-urile lor (si nu numai), subexpun in draci (tre sa compensezi cu 2/3 trepte), si ei n-au luat nicio masura.
Nikoanele la fel, se plange lumea de ergonomie, de cauciucuri, de pixeli rosii, ulei pe senzor, balans de alb, si marele Nikon ignora, la ce sa se streseze, cand le merge bine?
In Romania, aproape orice copil care intra in generala are un Nikon in buzunar.
Mai degraba m-as apuca de sport si wildlife cu Oly E-M1 sau Fuji X-T1, cu teleobiectivele lor, decat sa ma arunc pe un D7100 care are buffer pentru 4 RAW-uri, apoi stai 3-4 secunde (deci, pierzi cadre importante).
Sa am 10.000 Euro acum, n-as trece pe Full Frame, cum zic toti ca e normal, mi-as face o trusa foto completa pe Fuji X, sau Olympus.
Dar deh… in "Romanica" daca n-ai scula mare si neagra in mana, nu faci "poze misto".
Week-end placut, si lumina buna, tuturor!
daca nu Canikon pt ca sunt plastice pe banda rulanta, de ce nu Pentax? Au o traditie in constructie de calitate (body si obiective) plus legendarele obiective Limiteds… si inca ceva: sunt DSLR… mici