Compania japoneza Fujifilm are deja o traditie in ceea ce priveste aparatele foto bridge. Gama HS (si in special HS20) alaturi de modelele S9000 sau S6500 si-au pus amprenta la timpul lor asupra pietii aparatelor foto bridge. Astfel, nimeni nu a fost surprins atunci cand Fuji a anuntat ca va lansa un aparat foto bridge de calitate profesionala. Probabil, toti s-au intrebat daca acest lucru este posibil sau daca – nu cumva – vedem inca un model din seria HS cu „pretentii” de aparat „profi”. Ei bine, iata ca Fuji X-S1 a fost lansat si primul model a ajuns in Romania, in mainile noastre.

Constructie si utilizare

Fuji X-S1 face parte din gama de aparate foto „Fuji X”, categoria premium inaugurata anul trecut de modelul Fuji X100. Aparatul foto bridge de care vorbim astazi poarta in denumire initialele gamei premium si asta se traduce printr-un body construit din aluminiu (inclusiv parasolarul), finisaje de cauciuc care iti lasa un feeling profi in utilizare si butoane mari, care se apasa usor chiar si cu manusi (erau -10 grade afara, va dati seama ca am incercat si asta – obligat, fortat!).

Fuji X-S1
Fuji X-S1

Fuji X-S1 are acelasi meniu ca si X100 sau X10 si odata obisnuit cu el te descurci cu ochii inchisi. Totusi, la inceput, perioada de acomodare este destul de lunga deoarece logica nu primeaza de fiecare data in meniul Fuji (de exemplu, ca sa sterg o poza trebuie sa fac patru operatii). Trecand peste acest aspect, ce impresioneaza cu adevarat la X-S1 este vizorul electronic. Este un vizor electronic dublu ca dimensiuni fata de orice alt bridge pe care l-am vazut pana acum, dar e o placere sa lucrezi cu el. Am intalnit variante pe SLT-uri care erau oribile pe langa ce ofera Fuji X-S1. Si totusi vorbim de un bridge…

Fuji X-S1
Fuji X-S1

Revenind la utilizare, cand am publicat saptamana trecuta articolul „preview” (imediat dupa ce il primisem la teste), cativa dintre voi m-ati intrebat daca se mai blocheaza sau se mai „agata” in meniu ca primele modele din seria HS20. Ei bine, in tot timpul acesta (mai bine de o saptamana si peste 300 de cadre si 10 clipuri video) nu mi s-a intamplat niciodata sa se blocheze sau sa dea semne de „oboseala”. Nici la -15 grade intr-o noapte din weekendul ce tocmai a trecut. Se pare ca de data asta l-au reusit din prima! 🙂

Fuji X-S1: Zoom de la 24mm la 640mm (26x)
Fuji X-S1: Zoom de la 24mm la 640mm (26x)

Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare

Conform declaratiilor oficiale, noul senzor CMOS utilizat pe Fuji X-S1 este derivat din senzorul lui X10. Ei bine, din punct de vedere al calitatii imaginilor cele doua aparate sunt destul de asemanatoare. Fuji X-S1 produce imagini fara zgomot de imagine notabil pana la ISO 800 si imagini ce pot fi utilizate fara probleme chiar si la ISO 1600. Limitarile senzorului de dimensiuni mici isi fac aparitia de la ISO 1600 in sus, acolo unde zgomotul de imagine incepe sa devina vizibil. Pentru amatorii de sporturi extreme, Fuji X-S1 are si doua valori ISO extinse: 6400 si 12800, dar utilizarea acestora are ca rezultat imagini cu un nivel al zgomotului de imagine peste medie si cu o rezolutie redusa (3 MPpentru imaginile inregistrate la ISO 12800).

Testul ISO: Click pe imagini pentru marire si pe sageti pentru navigare.

Fuji X-S1 - ISO 100

Image 1 of 6

Balansul de alb automat isi face treaba destul de bine, dar a trebuit sa folosesc setarea manuala atunci cand am fotografiat pe zapada, deoarece valoarea aleasa de aparat automat producea imagini mult prea „calde”. In rest, in interior si la lumina artificiala se descurca onorabil. Mi-a placut ca pot alege balansul de alb chiar si in grade Kelvin, o setare pe care am intalnit-o pe DSLR-urile din gama mid-level si mai putin pe modelele pentru entuziasti sau bridge.

Fuji X-S1 ISO-1600
Fuji X-S1 ISO-1600

Sistemul de focalizare are trei optiuni: Manual (dificil de utilizat, vezi mai sus cand am vorbit de inelul de focus), AF-C (autofocus continuu) si AF-S (autofocus single). Ambele setari automate isi fac treaba foarte bine si focalizeaza precis. Am intalnit anumite probleme de focus la distanta focala cea mai mare (zoom 25-26x) acolo unde uneori rata focusul. Oricum, asta se intampla doar in 10-15% din imagini si doar la valorile extreme ale zoom-ului.

Filmare Full HD

Fuji X-S1 poate inregistra filme in format Full HD cu autofocus. Bine, autofocusul in timpul filmarii e mai ciudat, dar va veti obisnui. Functioneaza rapid si silentios, dar ca sa aveti autofocus activ pe filmare trebuie sa setati camera in modul AF-C, adica „autofocus-continuu”. Pana m-am prins de asta a durat ceva si la primele clipuri am crezut ca avem o problema si sistemul AF nu functioneaza. E ciudat pentru ca intuitia spune ca sistemul AF-S/AF-C (autofocus single si continuu) e o setare dedicata cadrelor statice, dar afecteaza in egala masura si functia de filmare. In rest, numai de bine. Am vizualizat filmele pe un LCD TV Full HD prin portul HDMI al aparatului si calitatea este foarte buna.

Autonomie, conectivitate si stocare

Conform producatorului, autonomia lui Fuji X-S1 este de aproximativ 400 de cadre. Eu am facut peste 180 de cadre cand bateria era descarcata pana la jumatate si eram afara, la temperaturi cu mult sub zero grade. Deci, tind sa cred ca afirmatia producatorului este corecta.

Fuji X-S1  are un conector USB, o intrare audio (pentru microfon extern) si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile sau filmele pe un televizor compatibil.  Stocarea fotografiilor se face pe un card SD/SDHC/SDXC de maxim 64 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW iar filmele HD sunt inregistrate in format MPEG-4.

Alte imagini din testul cu Fuji X-S1. Afara-i ger, bridge-ul rezista, fotograful nu (fara manusi). 😉

Fuji X-S1

Image 5 of 12

Pret

Fuji X-S1 va fi disponibil in Romania incepand cu luna Martie. Click aici pentru detalii si pret actualizat.

Concluzii

Va spun de pe acum: acuzati-ma ca sunt subiectiv, dar FujiX-S1 este cel mai bun aparat foto bridge pe care l-am intalnit pana acum. Sigur, calitatea are un pret pe masura si il veti compara cu DSLR-urile entry level, dar daca va spun ca majoritatea celor care isi iau un DSLR entry nu ii vor achizitiona niciodata un obiectiv suplimentar (pe langa cel din kit), atunci versatilitatea oferita de zoom-ul optic 26x al lui Fuji X-S1 combinat cu un mod de utilizare asemanator aparatelor DSLR si o calitate a imaginilor apropiata il recomanda pentru cei care indecisi. Ganditi-va doar ca un DSLR entry cu un obiectiv super-zoom de calitate, doar cu zoom 12x, ar costa aproape dublu decat Fuji X-S1. Si inca un atuu: cel putin din punct de vedere al constructiei si al functiilor, Fuji X-S1 depaseste orice DSLR entry-level la ora actuala.

Nota Clubul Foto: 9.5/10

Bile albe (si foarte albe):

  • Calitatea bodyului (materiale, constructie, finisaje)
  • Vizorul electronic de dimensiuni mari
  • Ecranul LCD rabatabil
  • Usurinta in utilizare (si similitudinile cu un aparat DSLR)
  • Calitatea imaginilor
  • Zoom-ul optic generos (si calitatea optica, per total)
  • Reproducerea culorilor
  • Butonl „Fn” personalizabil
  • Conectivitate si accesorii diverse  (patina de blitz, mufa microfon, iesire HDMI etc)
  • Este destul de rapid si raspunde bine la comenzi

Bile gri si … negre:

  • Diafragma f/2.8 doar la capatul extrem wide (26mm)
  • Butonul On/Off poate fi activat din greseala
  • Meniul poate fi dificil pentru incepatori
  • Anumite functii importante sunt ascunse adanc in meniuri
  • Inelul de focalizare manuala asistat electronic
  • Ratari ocazionale de focus la distanta focala maxima (zoom 25-26x)
  • Calitatea imaginilor la ISO peste 1600 are de suferit din cauza zgomotului de imagine

Fuji X-S1, pe scurt:

  • Senzor de 12MP 2/3″ CMOS
  • Inregistrare JPEG, RAW, RAW+JPEG simultan
  • Vizor electronic (EVF) cu 1.44 milioane de pixeli
  • Obiectiv cu zoom 26x
  • Distanta focala echivalenta 24-624mm
  • Diafragma maxima f/2.8 – f/5.6
  • Fotografiere in rafala cu 10fps
  • Distanta minima de focus (macro): 1cm
  • Filmare Full HD 1080p/30fps

8 COMENTARII

  1. Mare adevar spui Caline cu siguranta acest bridge va multumi un entuziast si asa cum spui mare parte din cei care isi cumpara un dslr entry level nu isi mai cumpara alte obiective suplimentare pentru ca fie sunt depasiti de aparatul in sine sau de buget deci…….ar fii mai bine sa citeasca acel articol ;tu chiar vrei un dslr ;si sa gandesca de 2 ori inaite de face un pas .

  2. Buna! Sa inteleg din review ca acest aparat este mult mai bun decat Fujifilm HS50 EXR/fuji HS35EXR? Sunt indecisa si as aprecia mult o opinie. Multumesc frumos!

Comments are closed.