Fuji face un mare pas inainte si lanseaza astazi noul Fuji X-Pro2, varful de gama mirrorless cu senzor APS-C, care inlocuieste practic modelul care a dat startul gamei Fuji-X acum cinci ani, X-Pro1. Noul aparat, desi similar din punct de vedere al designului exterior cu predecesorul sau, este diferit in toate punctele cheie si integreaza tehnologii noi, unele in premiera.
Tot astazi, compania nipona a prezentat in noua gama Fuji X si aparatele Fujifilm X70 si X-E2s, dar si teleobiectivul profesional Fujinon 100-400mm XF OIS, alaturi de un aparat foto subacvatic compact.
Fujifilm X-Pro2
Dupa cinci ani in care au utilizat in aparatele lor foto mirrorless senzorii X-Trans si X-Trans II, ambii cu rezolutii de 16 megapixeli, noul Fujifilm X-Pro2 este construit in jurul unui senzor de 24 de megapixeli, generatia a III-a X-Trans. Si procesorul de imagine a fost imbunatatit, noul flagship integrand varianta X-Processor PRO, in premiera pe un aparat din gama Fuji X. ISO maxim 51.Sistemul AF utilizeaza nu mai putin de 273 de puncte de focalizare, din care 77 PDAF (detectie de faza), despre care oficialii companiei afirma ca este cel mai rapid sistem de focus integrat pana acum intr-un aparat Fuji X. Tot la capitolul imbunatatiri trebuie sa notam capacitatea aparatului de a filmare la rezolutie Full HD cu 60fps (fata de 24p la modelul anterior), aparitia unui slot de card suplimentar (X-Pro2 are acum doua sloturi SD, pe care le poate utiliza in paralel sau separat, din care unul compatibil cu standardul USH-II), iar vizorul optic – celebru deja de pe X-Pro1 – este si el nou: Advanced Hybrid Multi Viewfinder, cu rezolutie 2,31Mpx si un nou mod de vizualizare, cu accent pe punctul de focus, evidentiat in coltul ecranului (ceva gen Picture-in-Picture). Fotografierea in rafala este posibila, cu o cadenta de maxim 8 cadre pe secunda, cu sistem de focalizare activ, cu predictiv (Motion Prediction AF).
Asa cum spuneam, desi similar la exterior, „sub capota” totul a fost schimbat. Daca prima generatie X-Pro1 a lansat gama Fuji X mirrorless si a fost, mai mult sau mai putin, un aparat cu care cei de la Fuji au „testat piata”, fiind foarte bun dar suportand si o serie de imbunatatiri si actualizari pe parcurs, noul Fuji X-Pro2 pare mult mai robust si mai bine proiectat, fiind – pana la urma – suma intregii experiente pe care japonezii au acumulat-o proiectand atatea generatii de aparate din gama X, in acesti ani. Si, daca tot am amintit de robustete, e bine sa stiti ca noul X-Pro2 are body-ul construit din aluminiu, fiind etanseizat impotriva intemperiilor (apa, praf, grasime etc) in nu mai putin de 61 de zone, fiind similar (si) din acest punct de vedere cu orice DSLR profesional.
Si, pentru ca lista de imbunatatiri sa fie completa, Fuji a schimbat total si interfata grafica a meniului, dar si cateva aspecte cheie ce tin de modul de utilizare. Similar aparatelor foto pe film, Fuji integreaza acum selectorul de ISO direct in rotita de selectie a timpului de expunere, pentru a fi mai la indemana (nu au adaugat o a treia rotita de selectie pentru ISO, ca la X-T1, ci au mers pe o varianta integrata).
Am lasat la sfarsit alte caracteristici care sunt deja comune in ziua de azi in mai toate aparatele foto nou lansate, dar de care se bucura si noul X-Pro2: Wi-Fi integrat, filtre si efecte speciale (inclusiv un noul Film Simulation alb-negru, Acros) dar si capacitatea de a inregistra cadre la un interval de timp prestabilit din meniu (intervalometru pentru timelapse). Obturatorul mecanic are un timp de expunere minim de 1/8.000s, iar cel electronic poate declansa la 1/32.000s.
Toate acestea fac din noul X-Pro2 un aparat foarte interesant, cel putin la prima vedere. Si, avand in vedere eexperienta mea cu intreaga gama Fuji X (inclusiv cu deja „fostul” varf de gama Fuji X-T1, pe care il detin de doi ani), nu pot sa nu imi exprim entuziasmul vazand caracteristicile prezentate de niponi astazi, pentru X-Pro2. Il astept la teste si atunci am sa va pot spune mai multe!
Era sa uit: Fuji X-Pro2 va ajunge in magazine la inceputul primaverii, la un pret estimativ de 1600 Euro.
Fujifilm X-Pro2, specificatii tehnice pe scurt:
- Aparat foto mirrorless
- Senzor APS-C, rezolutie 24Mpx
- Procesor X-Processor PRO
- Viteza de focalizare: 0.08 seconds
- Phase detection AF si Motion Predictive AF
- Fotografiere in rafala cu maxim 8 cadre pe secunda
- Timp de pornire 0.4 seconds
- Intarziere la declansare 0.05 seconds
- Timp de expunere minim 1/8000s
- Flash sync 1/250s
- ISO 100 – 12.800
- ISO maxim 51.200 (extins)
- Inregistrare JPEG, RAW sau RAW compresat
- Filmare Full HD MOV 1080 60p
- Vizor optic/electronic, Advanced Hybrid Multi Viewfinder
- Filtre creative, panoramare, time-lapse (intervalometru)
- Ecran LCD cu diagonala de 3 inch, 1,6Mpx
- Doua sloturi de card SD (din care unul compatibil SD USH-II)
- Body din aluminiu, etanseizat impotriva intemperiilor (in 61 de zone)
- Accesorii optionale: grip si carcasa de piele
- Wi-Fi integrat
Daca ai trusa foto pe Canon sau pe Nikon, ramai acolo, e logic, pentru multi, schimbarea e greoaie, se pierd bani. Dar, daca vrei sa-ti faci o trusa foto de la zero, si nu ai foarte multe de vandut, pare aparatul ideal. Cred ca, cu Fuji X-Pro2, poti intra in fotografia de eveniment, si de portret, la un nivel ridicat. Obiective sunt, pentru toate buzunarele si pretentiile, body-uri performante sunt… e posibil sa vedem unul din seria X-T, mult peste X-Pro2, cu performante similare D4S/D5 si 1DX (poate la Af sa ramana sub ele), vedem, pana acum, Fuji X a impresionat cu fiecare produs scos pe piata. Daca o tin tot asa, prin 2020, vor lua fata Canikon, ne vom muta multi la ei, in viitor. X-Trans III, desi e un APS-C, probabil bate Nikon D810 si Canon 5D mark III, la ISO si celelalte, odata ce X-Trans II era foarte similar.
Bravo, Fuji! Pacat ca la romani, daca nu-ti atarna un aparat/kit, de 3 kg la gat, nu esti "fotograf profesionist", se uita lumea stramb.
Doua X-Pro2 si 4-5 obiective… ah, hai ca nu mai visez! :))))