Inca nu a fost prezentat oficial la noi in tara, dar avem deja primele impresii despre Fuji X-M1, de la unul dintre primii utilizatori din Romania care l-au ‘adoptat’. Fuji X-M1 va fi lansat oficial maine (10 septembrie) in cadrul unui eveniment organizat la F64, dar pana atunci, iata cum se prezinta cel mai nou si mai accesibil aparat foto mirrorless din gama Fuji X.
Un articol de Bogdan Tache
Tocmai m-am procopsit cu al doilea aparat Fuji. Asta dupa ce acum 10 zile am intrat in posesia unui Fuji X-E1 de care sunt indragostit ca un scolar de colega lui de banca. 🙂
Primele impresii nu au fost chiar atat de puternice ca cele avute cand am scos la iveala X-E1 din cutie. Noul Fuji X-M1 este incredibil de mic. Nu are vizor de nici un fel insa compenseaza printr-un ecran rabatabil pe verticala. Asta e si unul din aspectele care m-au atras tinand cont ca am atasat la aparat un Samyang 8mm f2,8 fisheye. Lucrul cu un fisheye duce de multe ori la unghiuri de abordare ciudate, fapt care daca privesti prin vizor te face sa pari un contorsionist de circ. Display-ul rabatabil este mult mai util pentru acest tip de fotografiere. Timoneria este complet diferita fata de cea a lui X-E1 asa ca va trebui sa mai astept cateva zile ca sa o descopar in totalitate. Meniul este identic cu cel al lui X-E1 deci din acest punct de vedere a durat 5 minute sa setez aparatul cel nou.
Fotografiaza RAW dar din pacate inca nu a fost scos un update la softurile de editare ale celor de la Adobe pentru Fuji X-M1 iar Silkypix (softul proprietar celor de la Fuji) a ramas din pacate batranicios si extreme, extreme de lent. Motiv pentru care l-am dezinstalat dupa prima zi de utilizare.
Calitatea imaginii e aceeasi cu cea a lui X-E1 si e normal daca ne gandim ca au acelasi hardware si probabil si acelasi firmware cu mici modificari firesti de altfel, dat fiind ca Fuji X-M1 e considerat a fi o treapta inferior fratelui mai mare X-E1.
Toate fotografiile din acest articol sunt ‘trase’ cu Fuji X-M1 si obiectivul fisheye de 8mm. Aici, ISO 100, 1/30s, Exp -1,3, f/5,6
De remarcat pentru fotografii incepatori sau amatori ca locul rotitei cu timpii de expunere a fost luat de o rotita clasica pentru selectia programelor presetate sau scenelor de fotografiere, precum si un modul full auto. Din pacate nu are un system de blocare si desi il am de o zi am rotit-o din greseala pe o alta scena. Noroc de faptul ca experienta mi-a zis rapid ca ceva nu e asa cum vroiam eu si am verificat ce se intampla. Deci aviz artistilor nu de alta dar asa am auzit ca A vine de la Artist 😉
Prioritate de diafragma (A), ISO 100, 1/30s, Exp -1,3, f/8
Ce nu mi-a placut a fost faptul ca pe rotita de compensare expunere care din fericire si-a pastrat locul pe capacul superior al aparatului, nu mai sunt marcate treptele de compensare. Deci va trebui sa rotesti de ea doar cu ochii in display ca sa poti controla valorile. Rotita aia pare cheala si neergonomica in noua conformatie.
Prioritate de diafragma (A), ISO 100, 1/30s, Exp -0,6, f/8
Un alt lucru interesant este modului Wi-Fi built in. Nu mai este nevoie de card de memorie cu modul Wi-Fi care era extrem de scump, acest modul fiind la X-M1 implementat direct in aparat. Pentru cei care vor sa fie conectati in timp real la siteurile de social media, acesta e un instrument util, permitand transferul imediat a pozelor din aparat pe tablete, laptopuri sau chiar telefoane si apoi incarcarea pe siteurile de socializare.
Prioritate de diafragma (A), ISO 100, 1/850s, Exp -0,6, f/5,6
Grija la detalii ramane de top in ce priveste calitatea de fabricatie a corpului micutului X-M1 iar asta e o chestie incantatoare. Neckstrapul ramane acea infioratoare musama abraziva care zgarie gatul. La Fuji X-E1 l-am inlocuit cu unul din piele intoarsa, mult mai prietenos cu gatul meu. Cu siguranta voi lua aceeasi decizie si pentru X-M1.
Prioritate de diafragma (A), ISO 100, 1/900s, Exp -0,6, f/5.6
In concluzie, dupa prima zi de utilizare, X-M1 este un incantator aparat de back-up, ideal si pentru al doilea aparat pe care sa stea montat un alt obiectiv decat cel de pe aparatul principal. Pastreaza linia de design tip rangefinder retro dar intr-o dimensiune extrem de compacta, care il face si mai usor de purtat pe intreaga durata a zilei, fara a mai simti toate dezavantajele aduse de dimensiunile pantagruelice ale DSLRurilor clasice. Calitatea imaginii se pastreaza, asta la o prima vedere, aceeasi cu cea de pe X-E1 si X-Pro 1, dar la un pret as zice decent fata de sus amintitele.
Voi reveni cu detalii amanuntite si exemple foto dupa cateva zile de folosinta.
Deci pozele sunt facute cu XM 1, pt. ca vad o mica confuzie si in titlu si in continut?!
Despre X-M1 e vorba, el e noutatea. X-E1 e putin mai vechi, fiind anuntat acum un an. Titlul si introducerea vor trebui corectate.
pana la urma vorbim de XE1 sau XM1? XE1 e de ceva timp pe piata…
X-M1 …. am gresit eu cand am scris titlul si introducerea. Am corectat acum.