Fuji X-E2 a aparut ca o surpriza pentru fanii brandului. Dupa un an in care niponii au lansat nu mai putin de patru aparate din gama „X”, noul X-E2 si-a facut aparitia atunci cand toata lumea spera la X-Pro2. Dar nu, ei au ales sa ne ofere o continuare a modelului mid-level, o varianta care desi este aproape identica la exterior cu modelul anterior, vine cu suficiente imbunatatiri pentru a justifica upgradeul. Cum se descurca Fujifilm X-E2, noul sistem autofocus si cat de bine faca fata provocarilor la inceput de 2014? Aflam in continuare!
Kitul Fuji X-E2 cu obiectiv XF 18-55mm f/2.8-4 VR ne-a fost furnizat pentru teste de catre magazinul F64 Studio, acolo unde acest kit se gaseste la un pret aproximativ de 6.299 lei.
Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor APS-C CMOS X-Trans de 16 Megapixeli (crop 1,5x)
- ISO 100-12.600
- Obturator mecanic
- Vizor Electronic, 2.36 megapixeli
- Ecran LCD fix, de 3 inch, 1 milion pixeli
- Focalizare prin detectia fazei la nivelul senzorului (pixeli dedicat PDAF)
- Procesor EXR II, Montura Fuji X
- Convertor RAW integrat
- Functie focus peak, Digital Split Image
- Filmare Full HD 1920 x 1080 (60p, 30p), 1280 x 720 (60p, 30p), MPEG-4, H.264
- Blitz integrat, numar de ghid 12
- Patina pentru blitz extern
- Wi-Fi integrat
- Stocare: 1 slot card SD
- Acumulator Lithium-Ion NP-W126, autonomie aprox. 350 cadre (CIPA)
- Body construit din aluminiu (cu elemente de policarbonat)
- Dimensiuni: 129 x 75 x 37 mm
- Greutate 350g
Fuji X-E2 cu obiectivul de kit XF 18-55mm f/2.8-4, ISO 400, f/3.2, WB Auto
Constructie si utilizare
Sa incepem cu inceputul: cu ce imbunatatiri se lauda X-E2 fata de modelul anterior?
Daca la exterior sunt similare in proportie de 95% (doar cateva butoane de pe spate fiind pozitionate diferit), in interior lucrurile stau altfel. Fata de modelul anterior, Fuji X-E2 vine cu un senzor CMOS nou (X-Trans II), autofocus cu detectia fazei la nivelul senzorului si procesor de imagine de generatie noua (Fujifilm EXR2). Toate astea ajuta la imbunatatirea sistemului autofocus, a calitatii imaginilor dar si a timpului de pornire (acum in doar 0,5 secunde) la care se adauga o intarziere la declansare de doar 0,005 secunde. La nivel software, convertorul RAW integrat, functia Wi-Fi (pe care am intalnit-o prima data la Fuji X-M1 lansat in vara) si noile programe de asistenta a focalizarii manuale fac diferenta intre cele doua generatii de aparate.
La exterior, Fuji X-E2 este similar modelului precedent cu exceptia reconfigurarii catorva butoane (butonul „Q” are acum o pozitie mai usor de accesat, de exemplu), aparitia unui nou buton cu functie personalizata (Fn2) si extinderea intervalului de compensare a expunerii de la ±2 la ±3 pe rotita de langa declansator. Fuji X-E2 pastreaza selectorul pentru timpul de expunere, aflat in partea de sus a aparatului, un concept ce a consacrat gama Fuji X si ne readuce cu gandul la aparatele rangefinder pe film.
In plus, Fuji X-E2 se lauda cu un vizor electronic imbunatatit, care desi ofera aceeasi rezolutie ca a modelului precedent, are o rata de refresh mai buna (60 vs 20fps noaptea, de exemplu), gratie noului procesor EXR II, mai rapid. In practica, acest lucru se simte si se observa repede mai ales de catre cineva care a testat ambele aparate, desi actualizarea nu poate fi incadrata neaprat la categoria „imbunatatiri capitale”.
In partea de jos se afla, asa cum ne-am obisnuit, usita de acces la acumulator si card, dar si filetul pentru trepied. Acesta este pozitionat, din motive cunoscute doar de Fuji, excentric axului optic al obiectivului, ceea ce ar putea ingreuna utilizarea unor capete de panoramare dedicate. Totusi, este putin probabil ca un aparat precum Fuji X-E2 sa fie utilizat in astfel de aplicatii, mai ales ca dispune de o functie interna, automata, de realizare a imaginilor panoramice care functioneaza foarte bine si despre care vom vorbi imediat.
Toate imaginile cu Fujifilm X-E2 din test:
Meniurile
Nu mai e pentru nimeni un secret ca upgradeurile la Fuji (si nu numai!) se fac in pasi mici. Din acest motiv, Fuji X-E2 vine cu acelasi meniu cu care ne-am obisnuit deja de la toate aparatele seriei X. Dar, desi la prima vedere pare identic, atentia la detalii scoate la iveala o serie de functionalitati noi si binevenite.
Meniul lui Fuji X-E2:
Functiei Auto ISO i se adauga acum o setare pentru limitarea timpului de expunere (timpul cel mai lung utilizat de aparat cu functia Auto ISO activa), apare un convertor RAW integrat si, bineinteles, o interfata pentru accesul la setarile si configurarea Wi-Fi. Bineinteles, nu lipsesc nici optiunile care au consacrat aparatele din gama X. Vorbim aici despre meniul „Q”, unul din cele mai simple si mai intuitive moduri de a schimba parametrii de imagine pe care le-am intalnit pana acum pe un aparat digital (foto jos) dar si despre optiunea ce permite extinderea gamei dinamice din fotografii (Dynamic Range 100%-400%).
Convertorul RAW integrat face exact ce ii spune numele: converteste imaginile inregistrate RAW in JPEG si ofera totodata cateva optiuni de editare: crop, rotate, filtre (Velvia, Provia etc). Nu poate sa inlocuiasca un editor RAW dedicat, cum ar fi Adobe Lightroom (nici puterea de procesare a camerei nu egaleaza un laptop/pc), dar este ok pentru conversii rapide, in calatorii de exemplu, atunci cand e necesar sa publicati o imagine pe net sau sa o trimiteti repede pe mail, fara a mai apela la un laptop (conversie raw in aparat -> wi-fi -> smartphone -> mail).
In plus, pentru ca aparatele din seria X au fost adoptate deja pe scara larga de catre cei care vor sa utilizeze obiective manuale (vintage sau moderne, dar cu monturi non-Fuji X, cu adaptoare de montura), Fuji X-E2 ofera nu unul ci trei moduri de asistenta a focalizarii manuale: Peaking Focus, Zoom pe zona de focalizare si Digital Split Image (o functie care incearca sa emuleze in digital modul de lucru al aparatelor cu telemetru).
Toate aceste functii se regasesc acum in meniul lui Fuji X-E2 si, cu exceptia Auto ISO (care a fost adaugata si pe X-E1 cu un update de firmware), il deosebesc pe X-E2 de modelul precedent. Imagini cu optiunile si meniul lui X-E2 gasiti mai jos. Click pentru marire.
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Cel mai probabil, voi cei care cititi acest review, sunteti deja familiarizati cu denumirea „X-Trans” si tehnologia din spatele ei, pentru ca am mai vorbit in nenumarate randuri despre ea aici, la Clubul Foto. Daca nu, pe scurt, ar fi bine sa stiti ca Fuji s-a evidentiat in lumea foto, in ultimii ani, tocmai datorita utilizarii unui tip de senzor cu o aranjare diferita a pixelilor. Asa numit-ul senzor „X-Trans nu utilizeaza matricea Bayer ci foloseste un algoritm de dispunere a pixelilor diferit (asemanator dispunerii particulelor sensibile la lumina de pe celuloid), care elimina necesitatea montarii unui filtru AA (imaginile fiind astfel mai sharp si mai bogate in detalii) si – in acelasi timp – fiind mai sensibil la lumina. Astfel, Fuji a lansat in utlimii ani aparate cu senzori care s-au evidentiat in primul rand datorita performantelor la valori ISO ridicate, ajungand sa concureze, de multe ori, cu aparate din cu totul alte categorii de pret.
Fuji X-E2, 18mm, f/2.8, ISO 3200:
Fuji X-E2 nu face nici el o exceptie de la aceasta regula si, in plus, vine cu senzorul X-Trans de generatia a II-a, care pe langa imbunatatirea sensibila a calitatii imaginilor are un atuu extrem de important: integreaza pixeli dedicati pentru sistemul de focalizare cu detectie de faza. Asadar, probabil principalul motiv pentru care vom afirma ca X-E2 este mai bun decat predecesorul sau nu tine neaparat de calitatea imaginilor (care se situeaza putin mai sus) ci de sistemul de focus mult mai precis si mai performant.
Altfel, Fuji X-E2 continua sa ne ofere imagini bogate in detalii, cu culori vii, iar procesorul de imagine EXRII reuseste sa utilizeze la maxim senzorul si capacitatea sa de a inregistra imagini de calitate, chiar si la valori ISO mari. Fuji X-E2 este printre putinele aparate care chiar pot fi utilizate fara prea mari probleme la ISO 3200, 6400 sau chiar 12.800, o performanta cu care nu se pot lauda nici majoritatea aparatelor foto DSLR cu senzor APS-C.
Si, poate pentru ca uneori tot raul este spre bine, nu am avut o vreme prea stralucita pentru testul lui X-E2, asa ca am incercat sa aflu cum se descurca noaptea sau in conditii de iluminare slaba. Am testat astfel, simultan, atat senzorul CMOS si performantele sale la valori ISO mari dar si sistemul AF si colorimetrul integrat. Si, de fiecare data, rezultatele au fost peste asteptari. Va reamintesc acum doar ca imaginile pe care le vedeti in acest test sunt neprelucrate, ele fiind doar redimensionate pentru a putea fi afisate pe site. Ceea ce vedeti sunt imagini trase, in marea lor majoritate, la valori ISO peste 1600, unele chiar cu ISO 6400. Enjoy!
Fotografii panoramice cu Fuji X-E2
Un alt atuu al lui Fuji X-E2 in fata aparatelor mirrorless din gama entry-level ale producatorului nipon il reprezinta functia de panoramare. Accesibila din meniul „Drive” (buton aflat in stanga ecranului LCD), aceasta functie permite surprinderea unor fotografii panoramice (cu unghi larg de cuprindere). Este vorba despre imagini multi-cadru, pe care aparatul le inregistreaza automat si le ‘compune’ intern, fotografiile rezultate avand un unghi de cuprindere de aproximativ 240º (sau chiar 360º, panorama circulara, in modul extended). Exista totodata si cateva setari pentru cei avansati (compensarea expunerii, directia de inregistrare etc).
Iata doua exemple. Click pentru marire.
Filtre si efecte speciale
Fuji X-E2 are doua categorii de filtre si efecte speciale. Pe de o parte avem celebrele Film Simulation Modes, care sunt similare optiunilor Picture Styles de la alti producatori si care, conform Fuji, incearca sa reproduca intr-un mod cat mai fidel utilizarea diverselor tipuri de filme de 35mm. De exemplu, setarea VELVIA amplifica culorile, pe cand ASTIA produce imagini cu un contrast mai redus si culori mai ‘soft’, specific filmului cu aceeasi denumire. In practica diferentele sunt destul de usor vizibile si aceste filtre pot fi folosite destul de creative. De exemplu, Velvia este excelent pentru peisaje, Astia pentru portrete si PROVIA (care este si setarea standard) pentru fotografii cu o reprezentare cat mai neutra a culorilor si a contrastului.
Al doilea set de filtre le putem incadra mai degraba in categoria efectelor speciale. Aici avem optiuni precum: Miniatura, Soft focus, Dinamic Range (un fel de HDR), Hi-key/Low-key sau Desaturare Selectiva (pe rosu, galben, verde, sau albastru). Iata cum functioneaza aceste filtre:
Dinamic Range (HDR):
Soft focus:
Desaturare selectiva:
Cum filmeaza… ?
Fuji X-E2 este capabil sa filmeze la rezolutie Full HD 1980×1080 la 30, 25 si respectiv 24fps. Fuji au facut un pas inainte in ceea ce priveste calitatea imaginilor (au redus compresia), au pastrat intrarea audio (microfon) dar inca nu putem vorbi chiar de un aparat atragator in proportie de 100% pentru cei care vor sa filmeze mai des decat ocazional. Nu are setari manuale (doar compensarea expunerii) iar lipsa filtrului AA din fata captorului provoaca un efect de moire destul de vizibil. Cum filmeaza X-E2, vedeti mai jos:
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
- Autonomie: Fujifilm X-E2 este alimentat de la un acumulator standard Fuji NP-W126 de 1260MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 350 de cadre, conform producatorului. In realitate Fuji X-E2 poate face si peste 400 de cadre cu un singur acumulator, daca nu folositi ecranu LCD (ci doar vizorul electronic), nici blitzul integrat si lasati aparatul in stand-by perioade indelungate. In orice caz, un acumulator suplimentar, este mai mult decat indicat!
- Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG, RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
- Conectivitate: Fuji X-E2 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Nu are senzor IR pentru telecomanda dar are un conector pentru telecomanda pe fir (mecanica, care se monteaza pe butonul declansator).
- Wirelesss: Fujifilm X-E2 are un conector Wi-Fi integrat, permite transferul fotografiilor pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS, gratie aplicatiei Fujifilm disponibila gratuit in Apple Store sau Google Play.
- Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
- Greutate si dimensiuni: XE-2 cantareste 350 de grame (cu tot cu baterie si card, dar fara obiectiv) si are urmatoarele dimensiuni: 129 x 75 x 37 mm.
Ce se gaseste in cutie?
In cutia kitului Fujifilm X-E2 cu obiectiv 18-55mm f/2.8-4 se gasesc:
- manualul de utilizare in limba romana
- certificatul de garantie
- cureaua de umar
- acumulatorul si incarcatorul
- un cablu audio-video si unul USB
E bine de stiut si faptul ca obiectivul vine cu un parasolar, pe care il gasiti in pachet alaturi de celelalte accesorii, lucru care nu se intampla la alti producatori mai ‘consacrati’…
Fuji X-E2 versus X-E1. Merita upgradeul?
Spuneam la inceput ca desi asemanatoare la exterior, cele doua aparate sunt destul de diferite la interior. Fuji X-E2 nu include doar un nou senzor CMOS (X-Trans II) si un procesor de imagine imbunatatit (care ofera, printre altele, o viteza de pana la 1,8 ori mai rapida de scriere pe card) dar rezolva si o serie de mici buguri si probleme de care s-au plans utilizatorii lui X-E1. Am putea spune, ca o concluzie, ca X-E2 este aparatul pe care toti utilizatorii lui X-E1 si l-au dorit de la inceput, dar e bine ca – intr-un final – Fuji a ascultat criticile si a lansat pe piata o versiune imbunatatita.
Din punct de vedere al utilizatorului, cea mai evidenta evolutie tine de sistemul Autofocus. Daca la X-E1 ma plangeam de ratarile sistemului AF, la X-E2 din aproape 400 de imagini realizate pentru review doar una singura (!) a avut focusul ratat, iar aceea a facut parte din seria cadrelor trase noaptea. E o imbunatatire care chiar ma bucura si face diferenta. Restul, sunt imbunatatiri mai mult sau mai putin importante, depinde de gradul de subiectivism care ne caracterizeaza pe fiecare dintre noi (ecran LCD mai mare, vizor electronic cu lag mai mic, functia Auto ISO, convertorul RAW, repozitionarea butoanelor, rotita pentru compensarea expunerii care acum merge pana la ±3 EV, simularea expunerii in modul Manual etc).
Dar, daca precizia noului sistem AF este de necontestat (cel putin din testele mele), nu acelasi lucru pot spune despre viteza lui, care cu obiectivul de kit 18-55mm f/2.8-4 XF nu pare sa fi avut parte de nici o imbunatatire. Probabil cu obiectivele fixe din gama Fuji X lucrurile stau intr-adevar cum zice producatorul si X-E2 are cel mai rapid sistem AF al momentului (spuneau ei in Octombrie 2013, la lansare)….
Merita upgradeul? E destul de greu de spus, dar si numai pentru sistemul de focus mult mai precis, eu as zice DA! Iar pentru cei care acum fac pasul in lumea Fuji, X-E2 ar cam fi alegerea logica.
Pret
Kitul Fuji X-E2 cu obiectivul XF 18-55mm f/2.8-4 VR se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 6.299 lei. Body only, X-E2 costa 4.599 lei in momentul publicarii acestui articol (NR: 2 Martie 2014).
Concluzii
Chiar daca Fuji X-E2 reprezinta o „evolutie” mai degraba decat „revolutie” (fata de modelul precedent), ridica stacheta in categoria aparatelor foto mirrorless si, fara a exagera, l-as putea clasa pe unu din primele locuri in topul acestei categorii. Vine cu un senzor excelent, ce ofera performante ce depasesc chiar si unele DSLR-uri cu senzori APS-C din aceeasi categorie de pret, un set complet de functii care ii vor multumii si pe cei mai pretentiosi si un design care ne place. Este un aparat care iese mult mai putin in evidenta decat un DSLR, datorita dimensiunilor mai reduse, dar ofera o calitate a imaginilor asemanatoare. Are atat functii, filtre si efecte automate cat si setari amanuntite si nu mai putin de trei sistem de asistenta a focalizarii manuale (aparatul fiind compatibil cu aproape orice obiectiv, cu ajutorul adaptoarelor de montura disponibile). Este compact, rapid, si performant, pasind cu foarte mare siguranta pe urmele modelului precedent. Asadar, we have a winner! Fuji X-E2 isi face loc pe lista aparatelor recomandate de Clubul Foto!
Este recomandat pentru: fotografie de strada, fotografie de reportaj, travel, peisaje, fotografie de eveniment.
Este mai putin recomandat pentru: fotografie sportiva/action, filmare.
Nota Clubul Foto: 8.5/10
ACCESORII SI OBIECTIVE RECOMANDATE:
- Acumulator de rezerva Fuji NP-W126
- Obiectiv Fujinon XF 35mm f/1.4
- Obiectiv Carl Zeiss Touit 12mm f/2.8
- Grip suplimentar
- Blitz Fuji EF-20
ALTERNATIVE TESTATE DE CLUBUL FOTO:
Bile albe:
- Calitatea foarte buna a imaginilor („best in class”)
- Focalizare imbunatatita, mult mai precisa (fata de X-E1)
- Filmare Full HD 30p cu sunet stereo, conector pentru microfon extern
- Mod „Auto” versatil
- Constructie foarte solida (din aluminiu)
- Vizor electronic imbunatatit, cu rata de refresh mare
- Conectivitate Wi-Fi rapida si usor de configurat
- Patina pentru blitz extern
- Butoane dedicate pentru majoritatea functiilor de baza
- Posibilitatea de a configura butoanele Fn1 si Fn2
- Fotografiere imagini panoramice
- Asistenta la focalizarea manuala (Focus Peaking, marire pe zona de focus si/sau rupere de plan (digital))
- Compatibilitate cu aproape orice obiectiv non-Fuji, gratie adaptoarelor de montura disponibile (inclusiv Leica M, M39, M42, Canon EF/FD, Nikon etc)
Bile negre:
- Ecran LCD fix (nerabatabil)
- Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
- Lipsa setarilor manuale pe Video
- Viteza redusa de fotografiere in rafala
- Af destul de lent in cazul subiectelor aflate in miscare
- Wi-Fi doar pentru transferul fotografiilor (nu are functie remote-shooting)
Toate imaginile din testul lui Fuji X-E2:
Un review realist pentru unul dintre cele mai interesante aparate foto mirrorless de pe piata. L-am testat la F64 (cu 18-55 f2.8-4 OIS) si am ramas placut surprins din toate punctele de vedere. La sfarsitul lunii voi achizitiona kit-ul plus 55-200 f3.5-f4.8 OIS. La accesorii am vazut ca recomandati blitz-ul EF-20 insa am inteles ca EF-X20 este superior din majoritatea punctelor de vedere…plus ca se potriveste mult mai bine ca design pentru stilul rangefinder.
Eu am luat pt mine blitzul ef-20 pentru ca permite bounce. Nu mai am setarea manuala a puterii de iluminare, dar ma descurc din compensare. Pt mine a fost mai important bounceul… altfel si ef-x20 e foarte bun.
Am EF-X20. Are calitatea de a lumina panoramic, are functia „slave”, e foarte mic si usor utilizand doua baterii AA si pare ca se intelege mai bine cu aparatul(un pic mai rapid fata de EX-20). EX-20 e putin mai mare si o idee mai greu, se regleaza pe verticala (in trepte accetabile)si e mai ieftin, fara a avea functia „slave”.
Sfatul meu: EF-X20.
Un review util, facut bine – o camera care poate fi oricand o alternativa excelenta la orice dslr cu senzor Aps-C. Si perfect ca si camera de back-up pentru un FF profesional.
Stim toti ca Wi-Fi-ul, ca si GPS-ul, sunt mofturi inutile, dotari de marketing (e opinia mea, nu vreau razboaie cu nimeni). LCD-ul fix pare singura bila neagra care conteaza. Rafala… nu puteai avea 8 cps in X-E2, si un AF rapid in tracking, altfel cine mai cumpara bijuteria lor, X-T1? Cine vrea actiune, cumpara X-T1, cine vrea aceleasi performante in calitatea imaginii, dar intr-un buget mai mic, poate lua X-E2.
Ma bucur ca au rezolvat problemele AF (rateurile), focus mai lent, mai rapid, asta e subiectiv. Ca si pe DSLR, poate un obiectiv rapid din punctul meu de vedere, pentru altul e lent, si invers. Oricum, la acest capitol nu poate egala un DSLR, stim toti asta, dar majoritatea n-au nevoie de o asemenea viteza la focalizare, e mai importanta precizia punerii la punct.
Lipsa setarilor manuale pe video… stim ca Fuji X este un sistem dedicat fotografilor, cine vrea video cu Mirrorless-uri, poate lua anumite modele Panasonic sau Sony NEX. Functia video, intr-un aparat foto, cam asa trebuie sa arate, suficient de buna pentru a nu pierde o amintire deosebita de cateva minute, acolo unde e nevoie de imagini video. Videografii nu vor alege Fuji X! Si de regula… nu poti face doua lucruri perfecte, ori video, ori foto. Panasonic sta excelent pe video, slabut pe foto, noile Canon APS-C cam la fel, mai bine pe video, decat pe foto.
Dupa ce au scos noile obiective 10-24mm si 56mm 1.2, am inteles ca Fuji, nu doreste intrarea pe piata a unui X-Trans Full Frame, dar, probabil la cererea utilizatorilor, in anii urmatori o sa vedem si asa ceva.
Fuji X e un sistem complet, pentru amatori pretentiosi, sau profesionistilor din anumite domenii. Au detoate, mai putin blitz-uri profesionale. Au spus ca vor scoate un blitz profesional metalic, cu design similar gamei Fuji X, cu cap mobil pe doua axe, si un numar ghid destul de mare. Daca in 2014 nu-l scot, in 2015 sigur apare, il cere lumea, iar Fuji mereu si-a ascultat utilizatorii.
Da, e foarte logic ce zici. Trebuie sa fie clienti si pt x-t1.
Ucigator de scump! O fi bun dar la banii astia se poate cumpara un DSLR de top cu un obiectiv de top. Foarte, foarte scump. Nu stiu daca se merita platit atat de mult de dragul portabilitatii care nici ea nu este de tip ,,buzunarul hainei” ci ,,gentuta mai mica”. Nici macar x100s nu incape in buzunar ci tot intr-o gentuta mai mica. Am eu un EP3 si nici ala nu incape in buzunar desi e tot cat un Fuji x100. Am ajuns la concluzia ca aparatele astea sunt bune dar nu neaparat pentru portabilitate. E si un pic aiurea sa cari dupa tine zilnic un aparat de 6.200 lei. La banii astia nu prea iti vine zilnic sa-l freci si sa risti sa-l scapi pe jos. Bariera mea psihica de ,,portabilitate zilnica si risc de scapare pe jos” ar fi undeva la 2.000 – 3.000 lei. Limita de greutate si dimensiuni ar fi 250 gr si cat un point and shot. Deci RICOH GR!!!???
La banii respectivi poti cumpara un D7100 sau un 70D cu obiective de kit care sunt mult inferioare 18-55-ului Fuji din toate punctele de vedere: constructie, materiale, optica, deschidere maxima apertura.
Fata de Sony NEX-6 cum sta la autofocus ? Pe care l-ai simtit mai rapid ? sunt curios cum se misca noul a6000 in lumina slaba comparativ cu x-t1 (cred ca sony isi va lua partea leului).
Fata de Sony NEX-6, Fuji X-E2 e cam la fel. Sony A6000 a sosit ieri pentru teste si, din ce am testat pana acum, este foarte rapid pe focus. Mai rapid ca NEX-6 / X-E2. Despre X-t1 doar am citit pe net, inca n-a ajuns in Ro, deci nu prea ma pot pronunta…
Mersi pentru raspuns.
Mai vroiam 2 pareri :
1.autofocusul X100s fata de x-e2 ? sunt aproximativ la fel ?
2.jpg-urile lui a6000 cum ti se par ?
E fenomenal pretul lui a6000 in SUA 650$ fata de ce ofera.
X100s e mai lent la focus decat X-E2. Asta e clar. Si mai si rateaza, pe cand X-E2 nu (cel putin cu 18-55 f/2.8-4 la mine X-E2 a ratat 1 cadru din 400, ceea ce nu prea pot spune ca a fost la fel si cand am testat X100s)
La intrebarea 2, nu am descarcat inca fotografii realizate cu A6000 (abia il am de ieri). Dar, e adevarat ca are un raport calitate/pret foarte bun (si NEX-6 a avut la fel), strict din pct asta de vedere e un castigator!
Calin Stan Am tot citit pe net in ultima vreme (forumurile Fujifilm si Dpreview) ca atat X-E2 cat si X-T1 ar avea o problema legata de senzori…murdarie din fabrica care nu merge curatata – doar schimbat aparatul. Ai intalnit asa ceva la vreaun produs Fuji din Romania?
Andrei Daniel Petre Nu, pana acum nu am intalnit asa ceva la nici un produs Fuji (si sincer nici nu am auzit de asta, tu mi-ai spus acum prima data)
Salutare,
Mă cam bușește râsul când văd toate aprecierile despre calitatea imaginii și AF-ul îmbunătățit. Am avut ocazia să mă joc aproape o lună cu X-E2 și, dincolo de motivele pentru care seria X are în general succes (appeal retro, control facil cu aproape toate chestiile esențiale la botul calului, conversii JPEG în aparat cu presetări care mângâie retina, etc.), mi se pare că unii stau prost cu vederea sau nu se uită foarte atent. Nu unii, mulți chiar.
Toate nuanțele întunecate au detalii false (aberații de demozaicare) și tente magenta. Absolut toate nuanțele roșu-galben au detalii false și detaliile originale spălăcite. Întreaga redare a unor subiecte low-light, care, de regulă, sunt iluminate incandescent, este victima acestor efecte. Cu alte cuvinte, subiectiv, imaginile te încântă și par să fie de bună calitate. Luate la bani mărunți, nu e chiar așa.
Pe urmă, ISO. Normal că performează bine la ISO 6.400, care e practic și limita maximă în RAW a camerei, de vreme ce, pe alte camere (din probate, nu din auzite) îți ajunge ISO 1.600 sau 3.200 pentru aceleași combinații de diafragmă și timp de expunere. Adică, trișează. Mai mult, iei un senzor de pe un D5300 sau ce vrei, tragi la ISO 6.400 vs X-E2 la aceeași valoare, faci downsize la 16 megapixeli imaginii de pe Nikon și… surpriză. Cred că e clar la ce mă refer.
Cât despre AF, după mine, întreg conceptul lor de AF e pretabil cel mult unor compacte (dealtfel merge binișor pe X100T și X30). Dar, la banii la care s-a lansat kit-ul X-E2, este jenant de-a dreptul. Acum 10 ani vedeam performanțe mai bune pe DSLR-uri mid-level, cel mult (folosind obiective decente).
De acord că e fain de folosit, că obiectivul de kit, dacă ai baftă să nu fie dintre cele 70% cu probleme de centrare sau AF sau te miri ce, este superb construit și poate da rezultate excepționale, dar asta nu scuză trișul, performanța submediocră pe orice subiect ușor subexpus, iluminat incandescent sau unde predomină nuanțe de roșu-portocaliu-galben (sau mai rău, unde se întâlnesc factorii enumerați) și nici nu justifică prețul obișnuit (3.000 de lei aparat, 3.000 obiectiv) la care se vinde X-E2 cu 18-55, făcând abstracție de reduceri. Este fantastic de supraevaluat și apreciat, pentru o cameră foarte atrăgătoare, dar submediocră din aproape toate punctele de vedere.
Ca să rămînă scris și aici, un fel de update:
Testat cu Firmware 4.0. Acum e complet personalizabil, dai ce funcție vrei tastelor direcționale sau poți chiar să optezi pentru selecția directă a punctului de focus pe ele, fără alte butoane de apăsat înainte.E genial.
Meniu rapid Q personalizabil complet. Pui ce vrei acolo, în ce ordine vrei. Așa, da!
Numărul total de butoane personalizabile a crescut la 7 (!!!)
AF pe zonă și wide cu tracking. Mult mai rapid, foarte precis, una peste alta cam tot ce ai și pe X-T1.
Shutter electronic, timp minim de expunere 1/32.000, declanșare complet silențioasă. Dacă prioritatea e liniștea, poți opta pentru complet electronic, dacă e vorba de extinderea posibilităților de expunere, are mod hibrid mecanic + electronic, iar dacă vrei doar mecanic, se poate și așa. Merge atribuit pe Fn comutatorul.
Mod Natural pentru vizor. Excelent atunci cînd tragi RAW și nu te interesează neapărat cum arată imaginea finală. Ajută fiindcă vezi mai multe detalii, în special în zonele întunecate, iar culorile nu sunt prea alterate față de realitate, imită cu succes un vizor optic. Și el poate fi activat/dezactivat cu buton dedicat Fn.
Interfața: totul e mult mai mic și distrage mai puțin, te lasă să-ți vezi de cadre, însă poate pune probleme dacă nu stai bine cu vederea. Una peste alta, o schimbare în bine, dar ar fi fost și mai frumos dacă se puteau selecta două-trei trepte de mărime, în funcție de cum îți bat obiectivele de sub frunte.
Filmarea are AF care vînează mai puțin, sunt și mai multe opțiuni (24p, pentru cunoscători!). Pornirea filmării nu se mai face din Drive mode, ci poți atribui un buton dedicat pentru pornire. Ar fi fost bine să rămînă și în drive, dar presupun că lucrează cu memorie limitată și au făcut un compromis. Merge și așa, măcar dacă filmezi des o poți porni rapid, iar dacă nu filmezi mai deloc, poți să uiți de ea.
Mai sunt și altele, dar senzația după actualizarea de firmware este că folosești un alt aparat, mult mai bun.
Problemele cu nuanțele roșii la ISO mare și alte chestiuni specifice nu au fost reduse de update, nici RAW-urile nu sunt comprimate lossless, ca să ocupe 10-12, nu 30 MB bucata. Dar cu problemele rămase se poate trăi.