In avanpremiera lansarii de maine dimineata de la F64 a celui mai nou mirrorless Fuji va retin atentia acum cu primele imagini si un test ISO rapid pe care le-am facut cu Fuji X-E1 in ultima saptamana, cand am avut ocazia sa il utilizez intr-o scurta excursie la Viena, pentru a fotografia Piata de Craciun. Pentru mine este prima tura foto in care m-am bazat doar pe aparate foto mirrorless, adica pe Fuji X-E1 si un Olympus E-PL5. Spre surprinderea mea ambele aparate s-au descurcat excelent, mai ales ca majoritatea fotografiilor le-am realizat seara/noaptea sau in conditii de iluminare slaba si cu diferite surse de lumina in cadru.

Cu Fuji X-E1 la Viena
Cu Fuji X-E1 la Viena

Fuji X-E1

Fuji X-E1 m-a impresionat in primul rand datorita calitatii imaginilor la valori ISO ridicate. Si cand spun asta ma refer la imagini trase la ISO 1600 sau chiar 3200 care sunt „curate”, fara noise vizibil sau deranjant chiar si la vizualizarea 1:1 pe ecranul computerului. Este cred cel mai performant mirrorless din punct de vedere al calitatii imaginilor la valori ISO ridicate din cate am testat pana acum. Pentru ca am fotografiat mai mult seara si sursele de iluminare erau diferite de la un cadru la altul l-am lasat sa isi aleaga automat temperatura de culoare optima. Fuji X-E1 s-a descurcat onorabil din acest punct de vedere, desi are tendinta de a accentua culorile calde in anumite cadre. Din acest punct de vedere, Olympus E-PL5 se descurca mai bine in a alege temperatura de culoare opitma.

Testul ISO.

Click pe imagini pentru a le vizualiza la rezolutia originala (crop 100%) si pe sageti pentru navigare.

Fuji X-E1 - ISO 25600

Image 9 of 9

DOWNLOAD: Puteti descarca de aici o arhiva cu imaginile din testul ISO la rezolutia originala.

Alte impresii despre Fuji X-E1:

Imi place la Fuji X-E1 constructia solida, pe care am apreciat-o inca de la primul model al gamei „X”, X100. Butoanele sunt usor de accesat, dar am simtit lipsa butonului dedicat pentru selectarea temperaturii de culoare. Poti pune aceasta functie pe butonul Fn aflat in dreapsta declansatorului, dar am preferat sa las acolo setarea pentru ISO, mult mai practica. Din punct de vedere al utilizarii mi-ar fi placut sa gasesc pe spatele aparatului o rotita de derulare asemanatoare celei de pe X10, pentru ca face mai usoara trecerea rapida printre fotografii in playback. Acumulatorul ofera o autonomie de peste 500 de declansari si spun asta pentru ca eu nu am reusit sa il consum mai mult de jumatate intr-o singura zi, fotografiand 300 de cadre afara, la temperaturi sub 5 grade. Vizorul electronic are lag, nu este cel mai „fluid” si nu are nici o rezolutie care sa te dea pe spate, dar m-am obisnuit repede cu el si si-a dovedit utilitatea de multe ori. Cred ca vizorul electronic mai putea fi imbunatatit….

Revenind la Fuji X-E1, dupa ce am surprins aproape 1000 de cadre in aceasta tura foto pot spune ca este unul dintre putinele aparate foto mirrorless pe care mi le-as dori. Depaseste cu mult calitatea imaginii de la al meu Fuji X10 (normal, nu le poti compara direct…) dar singura retinere pe care o poti avea in fata lui X-E1 este pretul (vezi aici pretul actualizat), care, la momentul scrierii acestui articol este cam mare chiar si pentru un aparat de talia lui. Nu zic, performantele excelente costa iar obiectivul „de kit” se comporta superb in majoritatea situatiilor (observati si bokehul placut din imaginile de mai jos) dar chiar si asa, pretul mi se pare exagerat. Bine, in comparatie cu Fuji X-Pro1, pe care nu stiu de ce l-ai mai achizitiona acum cand a aparut X-E1, pretul este foarte bun.

Adevaratul „calcai al lui Ahile” in ceea ce il priveste pe X-E1 ramane formatul necompresat, RAW, foarte dificil de prelucrat cu programele actuale. Desi a trecut mai bine de un an de la aparitia lui X10, pe DVD-ul pe care l-am primit alaturi de X-E1 in cutie nu se gaseste un soft de editare RAW compatibil cu Mac OS X 10.7. Repet, a trecut mai bine de un an si ei inca nu au facut un update acestui program…

Dupa experienta de la Viena cand am fotografiat doar cu aparate foto mirrorless este clar pentru mine ca aceste aparate se indreapta in directia buna. Deja aparatele precum Fuji X-E1 se pot compara din punct de vedere al calitatii imaginilor cu DSLR-urile mid-level cu senzori APS-C actuale sau DSLR-urile Full Frame de acum o generatie. Cu siguranta voi mai repeta aceasta experienta cu prima ocazie, probabil tot cu Fuji X-E1 intr-o calatorie prin Europa!

V-am pregatit mai jos cateva imagini trase majoritatea cu ISO de la 1600 in sus. Restul impresiilor si concluziile in review-ul complet care urmeaza peste cateva zile.

 

Comments are closed.