Fuji XP60
Fuji XP60

Dupa Olympus, a venit randul celor de la Fuji sa anunte o restructurare a gamei de aparate foto. Hiroshi Tanaka, managerul general al diviziei optice din cadrul Fuji a explicat intr-un interviu acordat ziarului Nikkei din Japonia ca datorita cererii din ce in ce mai scazute pentru aparatele foto compacte low-end (ieftine), compania va renunta la fabricarea acestor modele si isi va concentra eforturile pe aparatele mirorless si gama Fuji X. Anuntul de ieri nu este deloc surprinzator, mai ales ca vine la o luna dupa un anunt similar din partea Olympus.

In prezent, gama Fuji include peste 20 de modele compacte accesibile din seriile Fuji Z, T si J, la care se refera Hiroshi Tanaka. Se pare ca aparatele foto bridge si camerele subacvatice vor ramane in oferta Fuji, impreuna cu modelele compacte din gama X (Fuji X20 de exemplu). In acelasi interviu, Hiroshi Tanaka a declarat ca in prezent compania cauta o solutie pentru a reduce costurile de achizitie si de productie, chiar daca asta ar insemna mutarea unor fabrici in Philipine. Totusi, aparatele mirrorless Fuji X vor fi fabricate in continuare in Japonia, aceasta gama fiind cel mai bine primita de public, conform declaratiilor lui Hiroshi.

Anuntul Fuji confirma tendinta actuala de pe piata aparatelor foto compacte ieftine, care sunt inlocuite incet dar sigur de terminalele smartphone, iar compactele hi-end vor lasa locul aparatelor foto mirrorless.

Planurile Fuji pentru viitorul apropiat includ si lansarea a doua noi aparate foto mirrorless, doua body-uri entry-level care vor completa gama actuala formata din Fuji X-Pro1 si Fuji X-E1. Conform zvonurilor, lansarea unuia din cele doua modele ar putea avea loc chiar in aceasta luna.

‘Although we enjoy the compact market, it’s fantastic for Fuji to get back to „real” photography.’ – Hiroshi Tanaka

Fuji X20
Fuji X20

7 COMENTARII

  1. Ar fi bine sa scoata si cateva bridge-uri, prea multe modele in mare parte asemanatoare, difera doar "icsii" de zoom si numarul megapixelilor. E foarte bine ce fac, cele din gama X se tin (sau, poate bat) similarele de la ceilalti producatori. Cunosc X10 si X-S1, si mi-au placut,daca nu tragi des interioare si low-light sunt superbe, mai stiu si cateva din vechile modele (S200EXR, S100FS, S5700, S6500FD, S9600 si fostul meu S1500), si pot spune ca au cam derajat de pe calea cea buna (de ceva timp chiar…).
    Prea multe modele si foarte slabe, care-s bune sunt prea scumpe pentru sectorul "bridge/compacte".

    Dar, degeaba scot din fabricatie 20-30 de modele daca nu scad putin pretul celor ramase pe piata, macar cu 15-20%. Lumea a inceput sa se orienteze spre bridge-uri pentru zoom si setari manuale, sau Mirrorless/DSLR, citisem undeva ca in general vanzarile la compactele "consumer" au scazut fata de anii trecuti, nu numai la Fuji si Olympus.

  2. Vinzarile la compactele ieftine a su scazut nu numai din cauza smartphone-urilor, ci pt ca era prea multe, iar majoritatea aparatelor low-cost erau si proaste (cheap in sensul de calitate slaba, nu de pret redus).
    Ce va ramane?
    Intrebarea nu este doar retorica, ci PERSONALA: azi dimneata, in drum spre fabrica, am vazut un erete ce ataca un soarece de camp, dar nu am reusit sa fac poze.
    Tocmai vroiam sa pun intrebarea aici pe CLubul Foto: cu ce aparat pot sa fotografiez uliul?

    X20 are zoom mult prea mic, eu aveam in mana pe F660EXR, zoomul 15x ar fi fost aproape suficient, dar aparatul nu focaliza destul de rapid, iar LCD-ul se dovedeste insuficient pt vizare, mai ales din masina in miscare.
    Ar fi trebuit un vizor optic sau EVF, concomitetnt cu un obiectiv la care sa pot trece rapid de la focala de 24mm la cea de super-tele!
    Ce aparat ar fi bun pentru asa ceva? Timpul de raspuns scurt este esential, un DSLR la care sa schimb obiectivul cuent cu un tele NU ar fi practic. Asa, am rams cu toata povestea – uliul ce zboara la punct fix, apoi plonjeaza in iarba, si revine cu ceva in gheare – a ramas doar in capul meu, nu si pe cardul de memorie …

Comments are closed.