Atunci cand un aparat foto bridge costa mai mult decat un DSLR entry-level trebuie sa vina cu un set de performante care sa ii justifice pretul. A sosit momentul sa analizam Fuji HS50, noul varf de gama in categoria aparatelor foto bridge al companiei nipone, lansat in urma cu doar cateva luni la CES, in Las Vegas. Fuji FinePix HS50EXR este construit in jurul unui senzor CMOS de 1/2inch de 16 megapixeli si al unui obiectiv cu zoom optic generos (42x). Poate filma la rezolutie Full HD si este dotat cu un meniu destul de complex. Sunt oare aceste caracteristici suficiente pentru a-i justifica pretul?
Fuji HS50
Specificatii tehnice pe scurt
- Senzor EXR II CMOS 16mp si 1/2 inch
- Zoom optic 42x
- Distanta focala echivalenta 24-1000mm
- Diafragma maxima f/2.8-5.6
- ISO 100-3200 (extins pana la 6400 si 12.800 dar doar la 8 si respectiv 4 megapixeli)
- Stabilizare optica de imagine
- Ecran LCD de 3 inch si 920.000 px
- Vizor electronic EVF cu 920.000px
- Sistem de focalizare hibrid
- Format JPEG + RAW
- Filmare Full HD Video la 60fps, cu sunet stereo
- Macro de la 1 CM
- Mod EXR: Dynamic Range, High Resolution, Low Noise
Constructie si utilizare
Fuji HS50 inlocuieste modelul HS30 lansat la inceputul anului trecut si este un aparat mai complex si mai bine construit. Prima impresie este data de dimensiunile si greutatea aparatului. Chiar si pentru un bridge, HS50 are dimensiuni considerabile, depasind chiar si unele DSLR-uril entry-level din punct de vedere al body-ului. Totusi, constructia solida si materialele de calitate il recomanda pentru cei care isi doresc un bridge „premium” (asa am putea incadra modul in care este construit HS50). Un set complet de butoane pentru functii, doua rotite de selectie si ecranul LCD rabatabil. Ca de obicei, functia Auto este prezenta pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere, alaturi de celebrele moduri P/A/S/M dar trebuie remarcat si modul Custom, care permite salvarea setarilor pentru accesul rapid ulterior (functie utila, de exemplu, daca aveti un set de setari preferate pentru un anumit gen de fotografie si doriti sa reveniti la ele foarte rapid).
Ecran LCD rabatabil are diagonala de 3 inch si 920.000 de pixeli iar vizorul electronic este cred cel mai mare pe care l-am intalnit pana acum la un bridge. Vizorul se vede bine si are un lag minim (specific oricarui vizor electronic) iar ecranul este rabatabil in lateral si este extrem de util pentru fotografii din unghiuri mai greu accesibile sau atunci cand montati aparatul pe trepied. Ecranul poate fi intors invers, pentru protectie (sau pentru momentele cand vreti sa folositi exclusiv vizorul electronic). Daca tot am amintit mai sus de trepied, trebuie sa consemnam si una din primele „bile negre” ce tin de constructia aparatului: filetul de prindere pentru trepied este din plastic. Daca ma gandesc la compactele care costa de trei ori mai putin decat HS50 dar care au filetul pentru montara trepiedului din metal, atunci chiar nu pot intelege logica Fuji atunci cand a proiectat acest aspect.
Trecand peste acest aspect relativ minor, impresia generala despre Fuji HS50 este una foarte buna, mai ales ca body-ul este acoperit cu un material placut la atingere si are un finisaj de calitate. Obiectivul este din metal (cu inelul de zoom acoperit cu un material cauciucat si distantele focale marcate pe inel, ca la obiectivele aparatelor de sistem), ceea ce contribuie la impresia generala buna despre acesta aparat. De la primul contact cu Fuji HS50, cel putin din punct de vedere al dimensiunilor si greutati, iti dai seama ca nu este un bridge „obisnuit”. Este un aparat solid, facut sa reziste.
O bila alba la capitolul constructie este si amplasarea slotului pentru carduri SD/SDHC/SDXD separat fata de acumulator, in partea drapta a aparatului (pe grip). In acest mod, accesul la card este mai rapid si mai usor si nu mai necesita demontarea aparatului de pe trepied. De remarcat si selectorul de langa obiectiv pentru comutarea modului de focalizare (Single, Continu, Manual).
Din punct de vedere al utilizarii, modul Auto Inteligent (care include, printre altele, 108 scene prestabilite pentru majoritatea situatiilor de fotografiere) lasa la latitudinea aparatului alegerea celor mai potrivite setari in functie de specificul scenei fotografiate, iar modurile semi-automate sau manual (P/A/S/M) vor face deliciul fotografilor entuziasti / avansati. Aparatul include un buton dedicat pentru pornirea si oprirea inregistrarii video dar si un buton “Q” pentru a accesa rapid principalii parametrii ai imaginii. In modul macro Fuji HS50 EXR poate focaliza de la 1cm fata de subiect (la distanta focala cea mai mica, 24mm echivalent).
Meniurile
Meniul este o surpriza placuta: are un meniu asemanator cu cel al lui Fuji X20, un aparat despre care am scris si in testul de aici. Chiar daca dispunerea comenzilor in meniu necesita o scurta perioada de acomodare, multitudinea setarilor si posibilitatilor de personalizare reprezinta un mare plus pentru Fuji HS50.
Ecranul ce ofera acces rapid la principalii parametrii (butonul „Q”):
Vizualizarea parametrilor de expunere la fotografiile deja inregistrate:
Scene presetate si efecte:
Bineinteles, in meniu se regasesc si nelipsitele scene presetate, o functie HDR dar si cateva efecte speciale, cum ar fi Pro Focus (care incearca sa emuleze efectul de bokeh intalnit la aparatele DSLR cu obiective luminoase) sau filtre pentru fotografii alb-negru, sepia sau cu desaturare selectiva aplicata.
Cateva imagini cu functia de desaturare selectiva:
Din punct de vedere software, Fuji HS50 aduce cu sine si modul EXR, disponibil pe rotita de selectie de pe body. Specific Fuji si senzorilor CMOS de tip EXR ai companiei, acest mod permite surprinderea unor imagini cu o gama dinamica mai mare si cu un nivel mai redus al zgomotului de imagine prin utilizarea inteligenta a fotodiodelor (pixelilor) de pe suprafata captorului. Chiar daca acest mod reuseste sa amplifice nivelul detaliilor din umbre sau din zonele cu contrast puternic si sa reduca zgomotul de imagine, aceste performante vin totusi cu un „cost”: reducerea rezolutiei pana la 8 megapixeli.
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Reproducerea culorilor este foarte buna, specifica companiei, am putea spune. Modurile Film Simulation, disponibile in meniu, permit ajustarea intensitatii redarii culorilor, prin alegerea unui tip de „diapozitiv” ale carui tonalitati va incerca aparatul sa le reproduca. De exemplu, pentru culori mai saturate exista setarea Velvia iar pentru culori mai pale – Astia. Este o functie pe care o veti intalni doar la aparatele foto Fuji. Obiectivul lui Fuji HS50 este de calitate, are vignetare bine controlata si distorsiuni reduse la capatul wide si aproape insesizabile la capatul tele.
Ce inseamna zoom optic 42x?
De la 24mm la 1000mm este o plaja focala foarte versatila si … specataculoasa. Prima imagine de mai jos este trasa cu Fuji HS50 la 24mm iar ultima din serie la zoom optic maxim, 1000m. Asa cum se poate observa, versatilitatea acestui obiectiv nu poate fi pusa la indoiala. Toate imaginile sunt trase la ISO 100, in mod prioritate de diafragma (f/5.6).
Fuji HS50 la 24mm:
La 50mm (aprox):
La 300mm (aprox):
La 500mm (aprox):
La 1000mm:
Calitatea imaginilor – Crop 100%
Cateva imagini crop 100% din aceleasi cadre de mai sus. ISO 100, in mod prioritate de diafragma (f/5.6). Click pentru a le vizualiza la rezolutia originala.
Crop 100% la 24mm:
Crop 100% la 50mm:
Crop 100% la 500mm:
Crop 100% la 1000mm:
Optica buna, „cu greutate” (la propriu), reprezinta unul din atuurile lui HS50 fata de principalii rivali. Din punct de vedere optic, deschiderea maxima a diafragmei f/2.8 la capatul wide (24mm) si f/5.6 la 1000mm (echivalent) reprezinta o performanta cu care nu se pot lauda nici obiectivele dedicate care costa chiar si de 7-8 ori mai mult decat HS50. Obiectivul luminos (chiar si pentru un tele) ajuta la surprinderea fotografiilor noaptea sau in lumina slaba dar si pentru detasarea subiectului de fundal, in cazul portretelor, datorita bokehului placut (desi din acest punct de vedere senzorul de mici dimensiuni al lui HS50 reprezinta un handicap fata de un sistem DSLR si produce un bokeh echivalent al unui obiectiv cu f/8 pe un senzor Full Frame). Stabilizarea optica de imagine isi face bine treaba, desi la distanta focala maxima (1000mm, 42x) isi arata uneori limitarile. Este totusi o focala extrema….
Din pacate senzorul de dimensiuni reduse isi spune cuvantul atunci cand vorbim de imagini la valori ISO ridicate. Chiar de la ISO 400 zgomotul de imagine este destul de pronuntat la Fuji HS50…
Fotografia originala,
Crop 100% la ISO 400:
Sensibilitatea ISO urca pana la 3200 sau chiar 6400 si 12.800, desi imaginile trase la aceste valori sunt salvate la rezolutie redusa: 8 si respectiv 4 megapixeli.
Tratamentul antireflex al lentilelor este de calitate, iar efectul de flare este destul de bine controlat:
Focalizarea este rapida si destul de … precisa. Spun „destul de” pentru ca desi ziua, in conditii bune de iluminare, Fuji HS50 se descurca excelent, seara sau atunci cand subiectul nu se caracterizeaza printr-un contrast puternic sistemul de focus are „obiceiul” sa rateze. Acest lucru se intampla, cu precadere, la capatul tele al distantei focale (intre 35 si 42x), acolo unde am intampinat cele mai multe astfel de probleme. Asadar, desi trebuie apreciat pentru viteza focalizarii in timpul zilei sau la distante focale moderate, Fuji HS50 mai aduna o bila neagra si la acest capitol, datorita focusului imprecis in conditiile descrise mai sus. Punerea la punct se face in doar 0,10 secunde si, din acest motiv ar putea fi folosit cu succes chiar si pentru fotografie sportiva, pe timp de zi sau intr-o sala bine luminata. In plus, Fuji HS50 se lauda cu o intarziere la declansare de doar 0,05 secunde (pracitc, insesizabila).
Obiectivul lui Fuji HS50 are un unghi de cuprindere destul de mare (24mm echivalent), suficient pentru a cuprindere intr-un singur cadru obiective turistice de dimensiuni medii si mari, chiar de la distanta mica fata de ele:
Fuji HS50 este primul aparat foto bridge pe care il intalnesc care are functie Focus Peak ce poate fi activata din meniu. Aceasta functie este extrem de utila la focalizarea manuala, evidentiand planul de focus prin „colorarea” marginilor subiectului atunci cand se afla in zona de clar. Aceasta functie nu se regaseste, de cele mai multe ori, nici pe aparatele foto profesionale, dar iata ca Fuji HS50 face o exceptie si aduce o functionalitate noua in aceasta categorie de aparate. O mare bila alba pentru Fuji, din acest punct de vedre. Pe de alta parte, inelul de focus de pe obiectiv este din plastic si nu ofera precizia pe care mi-as fi dorit-o pentru focalizarea manuala. Asadar, avem o bila alba si una neagra, despre acelasi subiect: focalizarea manuala cu Fuji HS50. O alta bila alba este nivela electronica, care ajuta la confirmarea planeitatii aparatului, pentru imagini cu linia orizontului perfect dreapta (si nu numai)… 🙂
Fotografii cu Fuji HS50:
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Fuji HS50 este alimentat de la un acumulator tip Li-Ion (7.2v 1260mAh) care asigura o autonomie de aproximativ 500 de cadre, conform specificatiilor oferite de producator. Autonomia variaza in functie de numarul de cadre trase cu blitzul activat dar si de gradul de utilizare al ecranului LCD sau al vizorului electronic. Teoretic, chiar daca Fuji HS50 se lauda cu o autonomie foarte buna pentru un aparat din aceasta clasa, pot fi inregistrate chiar si mai multe cadre daca se utilizeaza cu precadere vizorul electronic in locul ecranului LCD.
Pe langa imagini statice (in format JPEG, RAW sau RAW+JPEG simultan), Fuji HS50 EXR poate inregistra si filme in format Full HD 1080P/60fps cu focalizare automata continua si sunet stereo. Optional, datorita conectorului pentru microfon, se poate atasa un microfon extern pe patina pentru blitz. Din pacate functia video nu este punctul sau forte, asa cum nu este nici la Fuji X20. Nici HS50 nu ofera foarte multe optiuni in modul video (doar setarea manuala a nivelului inregistrarii audio, dar nu si a parametrilor de expunere). In plus, actionarea complet mecanica a inelului de zoom de pe obiectiv nu face decat sa produca vibratii in timpul filmarii.
Din punct de vedere al conectivitatii, HS50 vine cu un conector USB, unul HDMI dar si o intrare de 3,5mm pentru microfon extern si declansator cu fir. La acest capitol este la fel de bine dotat ca orice DSLR din clasa entry-level. Patina pentru blitz extern permite atasarea unui flash mai performant, cu numar de ghid mai mare, cum ar fi Fuji EF-20 testat de noi aici.
Pret in Romania
Fuji HS50 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 2.399 lei aici.
Concluzii
Asa cum spuneam si in introducere, un aparat foto bridge care costa mai mult decat un DSLR entry-level trebuie sa isi justifice in mod serios pretul prin performante si dotari. Fuji HS50 vine cu un zoom optic pe care nici un DSLR cu obiectivul de kit nu il poate rivaliza, o constructie solida si o multime de butoane si setari care ii vor multumi chiar si pe cei pretentiosi. Totusi, senzorul CMOS de 1/2 inch nu poate rivaliza cu cele ale DSLR-urilor actuale iar asta se vede mai ales in lumina slaba sau in fotografiile realizate noaptea. Fuji HS50 este un aparat care se adreseaza in primul rand celor care sunt dispusi sa renunte la versatilitatea oferita de un DSLR pentru un obiectiv cu zoom foarte generos. Pentru acestia, HS50 ar putea fi aparatul foto ideal pentru vacante, calatorii sau drumetii, un „all-in-one” de calitate, care chiar daca are un pret destul pe masura „zoom-ului”, reuseste sa faca fata cu succes majoritatii testelor noastre. In plus, formatul RAW si setarile amanuntite din meniu vor fi cu siguranta pe placul celor care vor mai mult de la aparatul lor. Asadar, Fuji HS50 este un aparat pe care vi-l recomandam, dar numai dupa ce consultati si lista de „bile albe” si – mai ales – „bile negre” de mai jos…
Nota Clubul Foto: 8/10
Bile albe:
- Focalizare rapida
- Mod „Auto” versatil
- Zoom 42x, optica buna, inel de zoom mecanic pentru precizie sporita (DSLR-like)
- Ecran LCD rabatabil
- Vizor electronic mare, luminos
- Constructie solida (dar si greutate pe masura)
- Multe butoane dedicate pentru functii
- Patina pentru blitz extern
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Intrare pentru microfon extern
- Mmeniu de la Fuji X20
- Focus Peak pentru focalizarea manuala si Nivela electronica
- Mod „Custom” pe rotita de selectie
- Efecte speciale: HDR, Panorame 360 etc
Bile negre:
- Tendinta de a subexpune anumite cadre
- Lipsa setarilor amanuntite in modul video
- Zgomot de imagine destul de pronuntat de la ISO 400 in sus
- Dimensiuni mari, chiar si pentru un bridge
- Calitatea imaginilor la capatul tele (42x) ar mai putea fi imbunatatita
- Focalizarea uneori rateaza la valori mari ale zoom-ului
- Inelul de focus nu este tocmai precis
Specificatiile sunt tentante!
pretul insa pare prohibitiv, tocmai pentru ca am dat deja 2500 pe un X20, nu prea mai am si pt hyperzooom. Eu ma gandeam sa cumpar vechiul model, HS25, ce are un pret mai accesibil si performante bune. Nu, nu am nevoie de zoom 40 sau 50x, insa UNELE aspecte sunt foarte atragatoare:
– inel de zoom manual
– LCD-ul nu doar mare (acum sunt banalele ecranele cu diagonala de 3 inci) ci si cu REZOLUTIE MARE: 921K, e ceva!
– LCD in fine articulat pe ambele axe, ca la Canon. Mai multe modele de la fuji sau Sony au ecranul orientabil doar pe verticala;
– vizor electronic bun. La utilizarea in exterior, sau la zoom foarte mare, LCD-ul poate deveni inutilizabil, am avut hyperzoomuri ieftine la care EVF-ul era greu utilizabil. Deci este foarte bine ca aparatul sa aiba un EVF cu rezolutie mare si lag mic.
– functiile preluate de la X20, cum ar fi meniul Q, orizontul artificial si marcarea „focus peak”.
Cu zgomotul, este regretabil ca trebui sa ne limitam la ISO 400, dar nu le poti avea pe toate …
Pentru cei care dispun de 2400 lei, le-as recomanda sa cumpere aparatul!
Din pacate nu am avut ocazia sa testez in amanunt vechile modele (HS25/HS30), dar m-am „jucat” cu ele odata. Calitatea imaginii nu este cu mult imbunatatita, si acelea de la ISO 400 in sus aratau acelasi zgomot de imagine ca si HS50. Senzorul mic isi spune cuvantul… Asadar da, si un HS30/25 ar fi tentant, mai ales ca este mai ieftin.
Senzorul pare acleasia, iar obiectivul nou este superior, dar calitatea optica Nu este mult mai buna, insa sunt substantiale progrese in aspectele „ergonmice”: rezolutia LCD< faptul ca se inclina pe ambele axe, EVF-ul, setarile avansate si usor de parcurs din meniu …
super articolul 😀 imi place mult… am si eu un fuji mai mititel 🙂
Victor,
Si eu am un „Fuji mai mititel”,respectivF660EXR, si este nu numai foarte bun, ci si un necesar aparat COMPLIMENTAR cu bridge-ul hyperzoom de genul HS50 sau cu un performant DSLR full-frame cu setul de obiective aferente.
„Cel mai bun aparat” este cel pe care il ai cu tine tot timpul, ori savoniera 660 incape in buzunarul de la camasa, ceea ce nu pot face nici bridege-urile, nici DSLR-urile, chiar entry-level micute, si nici macar X-20 sau camera Samsung cu Android si 3G!
Draga cristian asa este! numai bine lumina buna 😀
Salut,
Interesant articolul. Eu personal detin un HS20EXR si sunt destul de multumit de el. Intr-adevar, noul model vine cu niste imbunatatiri la ergonomie, LCD si alte setari avansate, insa parerea mea e ca trebuiau facute imbunatatiri si la nivelul senzorului. Cu un senzor mai bun, era peste toate bridge-urile de pe piata. Cand spun senzor mai bun ma refer la calitatea fotografiilor la ISO ridicat, peste 400. Eu am achizitionat si un DSLR acum 6-7 luni si acela a devenit camera mea „default”, Fuji-ul il iau in fiecare zi cu mine in caz ca apare ceva si sa il pot fotografia. Totusi, eu cred ca pretul este destul de mare pentru performantele sale. La cei aproape 2400 ron se poate achizitiona un entry-level DSLR care este net superior lui HS50EXR.
Numai bine,
Marius V.
@Marius,
Afirmatai ta e perfect adevarata, dar incompleta. Da, cu MAI PUTIN de 2400 lei poti cumpara un DSLR nu slab, ci „entry level”. Da, acesta va fi categroic mai bun decat HS50. Dar SLR-ul vine cu obiectivul de kit, despre care specialistii totdeauna zic ca nu este cel mai bun. Ce este sigur, e ca gama de focale este foarte limitatat, 18-55 mm! Vrei superangular, mai dai bani – multi! vrei hyper-tele, mai dai bani, si nu putini! vrei obiectiv de 85 mm pt portrete, dai bani. Vrei macro, dai bani! Etc. etc. trebuie sa ai FOARTE multi bani pt un DSLR, nu numai ca sa cumpari toata gama de obiective si accesorii posibile, ci ca sa platesti si ajutoarele: unul care sa ti le care si altul pe post de bodyguard! Canon SX50, Fuji HS50 sau Panasonic FZ200 ofera o alternativa mai slaba calitativ, dar care este nu mai ieftina, ci mult, mult mai compacta!
Ce sa aleg din punct de vedere calitativ al imaginii, constructiei, meniului si al functiilor : panasonic fz 200 sau fuji ? am banii si astept, nu doresc dslr
Panasonic FZ200 are un obiectiv mai bun, mai luminos, ceea ce poate sa fie un avantaj. Are zoom electric, deci e mai curisv in timpul filmarii. Totusi, din punct de vedere al constructiei si al meniului, Fuji sta mai bine.
Mai asteptam. Sper sa nu se loveasca de problemele naspa pe care le are sx1, ca atunci…Cred ca voi lua un card si voi merge la f64 sa fac cateva poze. Calitatea foto sa fie mai buna decat la fz 200 avand in vedere senzorul o idee mai mare ?
Asa cum am scris si mai sus, HS50 face focus hunting si mai si rateaza focusul la focale mari… E o hiba pe care nu au remediat-o in totalitate. Cat despre senzor, nu stiu ce sa spun, dar HS50 e destul de zgomotos chiar si la ISO 400 (din pacate!)
Inca o data, multumiri!
Specificatiile si punctele forte sunt puse in evidenta de producator, este important sa afli HIBELE modelului. Cu zgomotul mare la SIO de numai 400 este de asteptat: daca vrei si 16M, si senzor mic, pt a putea avea un aprat compact cu zoom mare, este inevitabil zgomotul! Dar focalizarea lenta si imprecisa e mult mai greu de acceptat. Pacat, apreciez f. mul LCD-ul de rezolutie mare, mobil pe ambele axe. Care ar fi alternativele?
Pai in acest moment alternativele sunt Sony Hx300, Canon Sx50 sau Nikon P520. Le-am testat pe toate, exista reviewrile in rubrica Articole si Teste din meniuul de sus.
Pentru un aparat care te insoteste peste tot este excelent.Intr-un comentariu anterior cineva spunea foarte bine,esti profi cheltui pentru profi;nu gasesti in nici o clasa un aparat care sa fie bun la toate.E clar nu e nici armasar,nu e nici magar,e ceva care iti rezolva treburile foto intr-un mod respectabil.
buna ziua! vreau sa achizitione si eu acest aparat 🙂 in opinia mea acesta ma atrage dintre toate din clasa lui, sper sa nu ma insel, m am documentat o gramada despre ele si am ramas la acest fuji.
Am totusi o intrebare, pe nici unul din cele 20 de taburi deschise nu gasesc sa aiba funcia HDR, decat aici la dvs, ma pasioneaza pe mine in mod special aceasta.
per total sper sa fie o investitie buna, amvazut si fuji hs30, este mai rentabil la bani, oare sa fie asa majore si costisitoare diferentele?
Multumesc! 🙂
Buna Sorana,
Eu zic sa te duci la F64 sa ii intrebi pe baietii aia ce are si ce nu are (din ce te intereseaza pe tine) si asa iti faci o idee despre camera. Parerea mea e ca daca senzorul nu e schimbat, nu vad de ce mi-as lua camera din moment ce HS30 este mai ieftin si ca performante nu e cu mult mai slab fata de fratele lui mai mare. Cel mai important e ca daca te hotarasti sa iti iei camera, cam numai pe timp de zi, cu lumina destula vei putea face poze bune (si optional un trepied).
Din ce am mai vazut si ce camere au aparut clar nu isi merita banii HS50EXR.
Multumesc Marius!
Am sa fac exact ce m ai sfatuit, am urmarit si eu alte aparitii , dar cu senzorul stau si mai ciudat decat acesta, Imi poti da un exempu te rog? de aparat mai ok? orice parere este binevenita! mi as dori unul care sa cuprinda tot :))
Stiu ca nu se poate, iar pentru un dslr nu am nici cunostiinte si nici resure, si sa il iau doar ca are auto nu e ok…
Muktumesc iar!
Am gasit si mai sun un raspuns de la dl Cristian care m a mai lamurit putin! Canon SX50, Fuji HS50 sau Panasonic FZ200 ofera o alternativa mai slaba calitativ, dar care este nu mai ieftina, ci mult, mult mai compacta! – asta era un citat. Nu ma pot hotara!
Bridgeul ar putea fi o alternativa la aparatele dslr nu atat datorita dimensiunilor ci a obiectivului cu zoom foarte mare. La dslr pentru acelasi factor de zoom trebuie achizitionate obiective care sunt foarte scumpe. Per total bridgeul este un compromis intre calitate si versatilitate. Doar tu poti decide ce anume te intereseaza si daca vrei sau nu sa investesti in viitor in obiective si accesorii.
Care Cristian?
In niciun caz eu! Sunt „caine pin-la moarte” asa ca nu as aputea defaima niciodata firma Canon, chiar daca mai face si savoniere de rahat. Cum sa zici ca SX50 este mai salb calitativ!?
Desigur ca recomand pe SX50, dar si aparatele compacte in general – DLSR-ul sta la servici, chiar cu obiectivul de kit este prea greoi ca sa ma plimb cu el. Este excelent pentru studiou, chiar ieri faceam curat pe harddiskuri si apreciam calitatea imaginilor luate cu DSLR-ul entry level.
Dar cind esti pe strada, in excursii, al petrecere, in masina in drum spre servici, etc, un bridge cu gama larga de focale este singura soluitei practica!
Buna Sorana,
Am cautat niste alternative pentru tine (tinand cont de pretul lui HS50EXR), si am cautat la categoria de mirrorless unde ai cateva alternative foarte bune:
1. Samsung NX-20
2. Sony NEX-3N
3. Sony NEX-5RS
4. Panasonic DMC-GF5
5. Samsung NX1000
Acum, majoritatea au senzor APS-C care este mult superior la ce are HS50EXR (repet, parera mea considerand ca am HS20EXR si l-am testat destul de mult cat sa imi iau un DSLR!) si performantele sunt mult superioare la acest bridge de la Fujifilm. Analizeaza aceste modele de aparate foto si compara cu Fuji. Eu zic ca o sa vezi performante mult mai bune. Legat de cat de multe cunostiinte trebuie sa ai ca sa folosesti un aparat foto mirrorless, nu cred ca o sa ai probleme, din moment ce vrei te-ai hotarat initial la un bridge. Setarile si controalele o sa fie foarte asemanatoare.
Cam atat deocamdata si mai scrie daca mai ai intrebari. Aici o sa iti raspunda multa lume si o sa poti sa aduni destule pareri incat sa te ajute sa te decizi ce sa iti iei.
Numai bine,
Marius.
Da,
Samsung NX20 e foarte bun, mai ales la pretul actual. L-am testat aici, pentru cei interesati: https://www.clubulfoto.com/test-samsung-nx20-o-surpriza-placuta/
La fel si NEX-5R, un aparat pe care il recomand. NEX 3N este bunicel, dar e mult mai ok NEX-5-ul…
GF5 nu are senzor APS-C ci Micro 4/3 si nu prea „tine pasul” la calitatea imaginii in comparatie cu celelalte mentionate de tine.
NX1000 mi se pare slab.
Buna seara!
Si multumesc tuturor pentru informatiile acordate, drept urmare am sa studiez si ultimele oferte, deci mai dureaza pana ma hotarasc 🙂
@Cristian M. Ioan: mai sus era doar Cristian, nu stiu care, nu cred ca dvs :D!
De ce e asa greu? imi aduc aminte cand eram mica si tata statea ore intregi in baie sa developeze poze, pentru mine asta era ceva fascinant, si avea un aparat pe care il aveau toti (din vremea aceea), stia exact ce sa faca cu el, dar din pacate pentru mine si pentru el nu a apucat sa imi arate in detaliu ceea ce facea. In fine, stiu ca cele Mirrorles sunt bune datorita senzorului de alta dimensiune, dar sunt multe si deja am pierdut sirul zilelor in care m-am documentat si parca tot nu e destul.
Multumesc din nou, si revin cu hotararea!
@Sorana,
Scuze pt mesajul nu prea informativ, ci nostalgic!
Dar m-ai facut sa exclam: „ce vremuri! ce vremuri!” In 1994 am developat ultima oara fot alb-negru, si este intr-adevar fascinant sa vezi cum apare din neant imaginea pe hartia din baia de revelator … Dar asa am capatat obiceiuri proaste: in anii ’90, cind trecusem cu entuziasm la aparate compacte automate si la developarea la minilab, nu imi bateam capul cu incadrarea corecta si adeseori nici cu expunerea, in virtutea obisnuintei ca ö sa compensez asta la marire/ developare”, uitand ca nu mai am laborator in baie …
Am revenit!
Vreau in primul rand sa multumesc dlui Marius pentru aparatele mentionate si apoi dlui Calin pentru micsorarea listei!
Concluzia fiind urmatoarea = achizitionat Sony Nex 5 (chitul cu obiectiv 16-50mm) si sunt happppppppppyyyyyy 😀 foarte happy!
Daaar…. fiindca a fost ziua mea recent, cineva drag mi a luat un Sony dsc-hx300, de care iar sunt incantata! Deci, m am ales cu doua aparate total diferite, dar aceste diferente sunt colosale! In mare parte senzorul adorabil al nex-ului care face parte din alta gama decat cel al aparatelor compacte „zilnice” ( oricum nu au termen de comparatie 🙂 ) si aparatul cu pui de senzor, dar zoom gigant, face poze decente si in low light, dar de mana mea s a lipit cel mic! Un om de rand nici nu ar stii cat sunt de diferite ( eu nu mai fac parte din oamenii de rand, caci acum mi as dori sa am 4 maini sa le folosesc in acelasi timp!) Nici eu nu constientizam asta, fiindca nu aveam ocazia sa le testez undeva, iar in acest moment cu mare caldura voi recomanda oricui (nepro) un aparat mirrorles,mai scump dar se amortizeaza in timp.
Cu alte cuvinte, nu imi pare rau de niciunul, sunt clase diferite, ca la masini, scumpe,un fel de bijuterii pentru omul care adora sa stea in cort! oriunde, inconjurat de orice fel de peisaj!p.s. dsc-ul scoate poza mai buna pe trepied, sau poate imi tremura mie mana de emotie, nu stiu sigur :))
Daca as fi luat fuji hs50 nu m as fi descurcat cu zoom-ul doar din obiectiv, nefiind obisnuita cu asa ceva, mi se parea usor si realizabil, dar cand am incercat am zis mai bine nu 🙂
Multumesc mult tuturor pentru sfaturi! Mai rar oameni care sa te ajute si nu sa iti implementeze o idee!
Buna Sorana,
Ma bucur ca esti fericita de alegerea facuta. Personal nu m-am mai uitat la aparatele compacte „zilnice” de cand mi-am luat HS20 EXR-ul, dar sunt foarte bune pentru anumite categorii de persoane. Parerea mea e ca sistemul mirrorless o sa iti aduca cele mai multe bucurii, dar nu strica sa le ai pe amandoua la tine cand pleci undeva in vacanta sau al eveniment important pt tine.
Nu stiu cum sunt unii care posteaza pe diverse forum-uri, dar eu cred ca unui cumparator trebuie sa i se prezinte toate optiunile, cu PRO si CONTRA – urile lor si el decide care e solutia buna pentru el. Reclama sau sustinerea neconditionata a unui produs, desi sunt altele mai bune decat el, nu e stilul meu.
Sa te bucuri de noua ta achizitie si cadoul primit si sa faci cat mai multe poze.
Numai bine,
Marius.
P.S.: Numai „Marius” e de ajuns :P.
Buna ziua tuturor ! Toate articolele sint superdar eu totusi nu reusesc sa ma decid asupra modelului pe care vreau sa-l cumpar. Am citit o multime de review-uri si specificatii si am vazut f multe teste facute dar… imi este greu sa iau o decizie. Poate ma ajuta cineva care este mai expert. Imi doresc un aparat foto bridge cu zoom mare care sa faca poze bune in toate conditiile si oriunde adica mare, munte, concerte, in incaperi, natura, sport, etc. si care totodata sa filmeze f bine si cu zoom. Pe lista mea erau 5 modele in urmatoarea ordine si anume: FUJIFILM FINEPIX HS50 EXR; SONY DSC HX 300; CANON SX50 HS; PANASONIC FZ200 sau FZ 72 si ultimul NIKON COOLPIX P520. Asta ar fi ordinea la care m-am gindit eu. Cine poate sa-mi dea un sfat pe care sa-l cumpar as fi recunoscator. Va multumesc
Eu as merge in acest moment pe sony hx300. E si reviewul lui aici pe site, dar mai important e faptul ca spre deosebire de fuji hs50, sony hx300 nu a facut niciodata probleme cu focalizarea. In rest celelalte modele enumerate sunt sub acestea doua…
Am achiziționat un hs35 și sunt mulțumit de el, cu toate că ar mai fi de lucru la el, un acumulator mai mare(ex).
Ce ma sfatuiti, cei care sunteti cunoscatori, Nikon L830 sau Fuji HS30EXR?Multumesc celor care ma indruma!
Felix, depinde care sunt astetptarile tale de la oricare dintre cele doua aparate: mai mult spre partea foto, mai mult spre partea video, plaja focala, zoom, etc. Cel mai important, senzorul, este cam de aceleasi dimensiuni, deci nu o sa ai calitate mai buna a fotografiilor la un aparat fata de celalalt. Daca ai urmarit mesajele de la inceput, eu am specificat ca am un HS20EXR insa nu mi-as mai lua un bridge vreodata, chiar daca la un DSLR entry-level plaja de zoom este cam mica comparativ cu un bridge. Calitatea fotografiilor este mult mai buna. Dar asta e parerea mea si ce asteptari am eu de la un aparat foto.
Care sunt ale tale?