O decizie fara precedent: una din cele mai mari ‘banci de imagini’ din lume, Getty Images, permite de acum utilizarea imaginilor din arhiva gratuit, in scopuri necomerciale. Asta inseamna ca peste 35 de milioane de imagini pot fi acum publicate pe bloguri sau utilizate in proiecte fara a mai fi necesara achizitia lor. Fotografiile Getty Images pot fi de acum preluate cu ‘embed’, accesand butonul afisat langa fiecare imagine in parte, in pagina care pana acum doua zile permitea doar achizitia in scop comercial a fotografiilor.
Astfel, peste 35 de milioane de imagini pot fi utilizate gratuit, in scop necomercial, pe siteuri personale, bloguri sau pe siteuri si in proiecte educationale. Utilizarea codului de embed genereaza urmatorul rezultat:
Care sunt restrictiile?
Fotografiile preluate cu codul de embed de pe siteul Getty Images au o rezolutie maxima de 549x465px si nu exista nici o modalitate de a le modifica rezolutia sau de a le reincadra. Totodata, desi afisarea imaginilor se face fara watermark, sub fotografie este afisata automat sigla Getty Images, numele fotografului si linkuri ce permit distribuirea imaginii mai departe, pe retelele sociale (cu link catre pagina unde poate fi achizitionata imaginea respectiva, pe siteul Getty).
Ce inseamna utilizare in scop necomercial?
Fotografiile pot fi preluate si utilizate gratuit doar in proiecte necomerciale. Asta inseamna ca, de exemplu, o agentie de turism nu va putea utiliza imaginile Getty gratuit, pentru a le include in paginile cu oferte despre Grecia sau orice alta destinatie. Dar, fotografiile Getty pot fi utilizate pe bloguri personale sau in pagini care nu sunt construite cu scop pur comercial. Bineinteles, la fel ca si in cazul imaginilor descarcate si utilizate fara a plati drepturile de utilizare (cum se intampla pana acum de foarte multe ori) si dreptul de utilizare ‘necomercial’ poate fi interpretat si poate genera abuzuri…
Pro si Contra?
Decizia Getty Images de a oferi imaginile gratuit, cu cod de embed, a starnit deja discutii ‘aprinse’ in mediul online. Fotografii s-au impartit in doua tabere, o parte aproband decizia Getty pentru ca – automat – afisarea imaginilor cu numele autorului inseamna mai multa publicitate pentru ei dar, pe de alta parte, utilizarea imaginilor gratuit poate insemna, pe termen lung, scaderea veniturilor din vanzarea de fotografii. Totodata, autorii fotografiilor nu au deocamdata nici o optiune care sa le permita restrictionarea acestei facilitatii, deci nu au nici o varianta de a se ‘opune’ utilizarii gratuite a imaginilor proprii.
Pe de alta parte, Getty spera ca distribuirea imaginilor online, cu sigla agentiei si link catre pagina de unde pot fi achizitionate imaginile, sa le aduca mai multi clienti si un avantaj in fata siteurilor de stock/micro-stock concurente. Mai mult, Getty poate oricand utiliza o parte din zona unde este afisata sigla companiei pentru a publica reclame, intr-o forma sau alta. Deci metode de a aduce venituri in plus din acest serviciu oferit – la prima vedere – gratuit, exista. Dar, pe termen mediu si lung este dificil de facut un pronostic. Daca decizia Getty este corecta, vom vedea in timp rezultatele. Pana atunci insa, s-ar putea ca si celelalte siteuri si banci de imagini sa lanseze servicii similare, pentru a nu ramane mai prejos…
Citeste si: Ghid practic – primii pasi in fotografia de stock
Si, pentru ca Getty Images ne ofera acum aceasta posibilitate, iata alte cateva imagini preluate in acelasi mod:
Corecta decizie.