Astazi am sa iti propun un experiment care cred eu ca o sa il gasesti interesant! Daca anul acesta nu ai fost pe litoral, nu te-ai aventurat prin tari straine in cautarea apelor albastre sau – pur si simplu – vrei sa faci fotografii estivale care sa iti aminteasca de mare, am pregatit un tutorial despre cum poti face fotografii cu tema estivala acasa, fara prea mult efort si cu costuri reduse. Este un tutorial „basic”, care va arata in cativa pasi cum puteti obtine fotografii interesante fara a va deplasa de acasa. Puteti sa il priviti ca pe o idee, un experiment pe care il puteti face pentru a aprofunda tehnicile de iluminare pentru fotografia de produs sau, ca divertisment, intr-o zi ploiasa. De ce nu? Rezultatul conteaza! 🙂
Ce ne trebuie?
In primul rand orice fotografie are nevoie de un subiect. In cazul nostru, acesta va fi format din scoici si cohilii de melci. Multe scoici si multi melci. 🙂 Si un fundal. Daca nu ai o colectie de scoici deosebite poti face rost de un pachet de scoici de la cel mai apropiat magazin de decoratiuni interioare (de la magazinul ala cu nume de Club… 🙂 ).
Pentru fundal puteti folosi orice, in principiu. Chiar si hartie alba, dar sfatul meu este sa alegeti un fundal colorat. Pentru fotografii mai reusite, incercati sa gasiti un fundal complementar culorii subiectului. Seluta noastra de mare este rosie, sau aproape roz, asadar am ales un fundal albastru, culoare complementara rosului. Un alt motiv pentru care am ales un fundal inchis la culoare este faptul ca majoritatea scoicilor au culori deschise, deci un fundal inchis ofera un contrast mai bun in fotografii.
Deoarece un fundal din material textil mi s-a parut prea simplu, am gasit la acelasi magazin de decoratiuni un nisip de scrumiera, albastru-inchis. Stiam ca granulele de nisip albastru vor face fotografiile si mai interesante, asa ca am luat doua recipiente cu nisip, fara a sta prea mult pe ganduri.
„Materia prima” 🙂
In total, scoicile si nisipul costa aproximativ 10 lei, deci nu sunt o investitie considerabila. Dar, impreuna, sunt de efect! (bine, de efect a fost si faptul ca nisipul era parfumat si au aflat pana si vecinii ca fotografiem, deoarece am umplut tot apartamentul de miros de lavanda… 🙂 )
Dar din punct de vedere tehnic?
Ei bine, am ales calea cea mai simpla, sa facem fotografiile acasa. Cum nu am mai fotografiat de mult acasa ci mai mult prin studio, am ales acum varianta cea mai la indemana (si cea mai ieftina): cortul pentru fotografii de produs. Am utilizat cortul Matin 75x75mm, o solutie foarte practica, destul de buna si ieftina pentru a-ti amenaja un mini-studio foto acasa!
De ce cortul Matin? In primul rand pentru ca este un cort cu forma de iglu, suficient de mare pentru a putea fotografia in el aproape orice produs, chiar si un laptop. In al doilea rand asigura o difuzie uniforma a luminii si vine „la pachet” cu doua fundaluri (unul alb si unul gri) iar deschiderea mare din fata va permite sa lucrati usor cu produsele atunci cand le manevrati si le fotografiati. Nu in ultimul rand, cortul are un sistem de strangere foarte ingenios (oarecum asemanator cu o umbrela) care va permite montarea si demontarea in doar cateva secunde. In plus, are si un pret foarte bun, 149 de lei aici. Dintre toate corturile pe care le-am vazut sau utilizat in ultimii ani, acesta mi se pare cel mai reusit.
Pentru iluminare vom folosi doua blitzuri Canon 430EX II (998 de lei aici) pe care le vom declansa de la distanta cu triggere-le Pixel King (649 lei setul). Am ales un obiectiv Macro, Tamron 90mm f/2.8, dar la fel de bine am facut cateva fotografii si cu un obiectiv mai conventional, Canon 40mm f/2.8 STM. In exemplul nostru mai putin conteaza obiectivul si aparatul in sine, cat conteaza setupul de lumini si subiectul fotografiei.
Tot ce ne mai trebuie este sa montam cortul, sa punem cele doua blitzuri de o parte si de alta a cortului, sa punem aparatul foto pe un trepied si sa fotografiem.
Asadar, sa trecem la treaba!
Cum am fotografiat?
Am montat cortul Matin pe masa, in camera. Am montat blitzurile pe declansatoare si le-am asezat de o parte si de alta a cortului (in afara lui), cu capul de iluminare ridicat la 45 de grade, pentru a directiona lumina spre partea de sus a cortului. Astfel, lumina de la blitzuri ajunge pe subiect din doua directii: din lateral si de sus, reflectata fiind de partea de sus a cortului.
Am montat aparatul pe un trepied (Manfrotto 190CXPRO3, daca sunteti curiosi!) si am tras primele imagini de test, pentru a confirma setarile. Dupa cateva cadre am ajustat setarile astfel incat sa am o expunere corecta: timp de expunere de 1/125, ISO 400, F/8 si puterea blitzurilor setata la 1/16. Am mai ajustat putin pozitia blitzurilor, pentru a avea o iluminare cat mai uniforma si m-am asigurat ca fotografiile sunt corect expuse. Cu aceste setari am facut majoritatea fotografiilor.
Rezultatul:
Click pe poze pentru marire.
Sa adaugam un efect cu filtrele colorate pentru blitzuri!
Daca vreti sa experimentati mai mult, va propun sa colorati fundalul alb al cortului de fotografiat cu ajutorul unui filtru colorat ce se monteaza pe unul din blitzuri. Eu am utilizat setul de filtre (geluri) Rouge pe care le gasiti aici. Am introuds unul din blitzuri in cort, ca in imaginea de mai jos si astfel am realizat un fundal cu o culoare asemanatoare luminii de la apus. Daca aveti un set de filtre colorate pentru blitzuri puteti experimenta in nenumarate feluri colorand fundalul sau alte elemente din fotografie! Posibilitatile sunt nelimitate!
Asadar, am montat un filtru pe unul din blitzuri si l-am introdus in cort, pentru a ilumina doar fundalul:
Am experimentat atat cu filtrele albastre cat si cu cele portocalii. Cel mai mult mi-a placut rezultatul cu filtrele portocalii, care produc un efect asemanator luminii de la asfintit:
In loc de concluzii…
Dupa ce am descarcat fotografiile pe calculator, am mai facut doar cateva ajustari minimale in Lightroom, cateva corectii de baza de luminozitate si contrast. Setarea corecta a blitzurilor si utilizarea unui cort de difuzie bun m-a scutit de cateva ore bune de prelucrare ulterioara.
Ca sa recapitulam, echipamentul folosit este: Cort de difuzie Matin 75×75, 2 x Blitz Canon 430 EX II, Declansatoarele Pixel King, Trepied Manfrotto si un Canon 5D Mark II cu obiectiv Tamron 90mm f/2.8 si Canon 40mm f/2.8.
Sa va mai dau un pont: puteti sa incercati sa castigati ceva bani de pe urma fotografiilor realizate in acest fel. Puteti vinde pe site-urile de Stock imagini ca acestea, fiind foarte bune ca fundal sau pentru diverse bannere, carti postale, etc.
Exemplul practic pe care vi l-am prezentat aici se poate aplica pentru aproape orice produs ati fotografia in cortul de difuzie Matin. Puteti incerca cu acelasi setup de lumini sa fotografiati produse sau mancare si rezultatele s-ar putea sa va placa. Tot ce mai trebuie sa faceti este sa adaptati setarile, iluminarea si sa fiti cat mai creativi!
Spor la fotografiat! 🙂
Si ultima poza de Making Of: