Chiar daca am impodobit bradul inca de acum cateva zile, poate ca nu este prea tarziu pentru a va arata o metoda de a surprinde fotografii care sa iasa in evidenta, de sarbatori. Aceasta perioada a anului, marcata – printre altele – de luminitele si ornamentele specifice, se preteaza parca cel mai bine pentru a experimenta fotografii cu un bokeh personalizat.

Fotografii de Craciun cu un fundal aparte - bokeh-ul personalizat
Fotografii de Craciun cu un fundal aparte – bokeh-ul personalizat. Aici, globul de sticla cu zapada fotografiat in fata bradului impodobit

Cei care sunt de acord ca fundalul este la fel de important intr-o fotografie ca si subiectul in sine, vor gasi cu siguranta tehnica pe care v-o prezint acum interesanta. Altii poate s-au ‘plictisit’ deja de numarul mare de fotografii care apeleaza la acest ‘artificiu’ in aceasta perioada a anului (mai ales in comunitatiile foto internationale). Totusi, mai ales pentru cei care acum fac primii pasi in fotografie cu un aparat foto DSLR, acest ‘experiment’ s-ar putea sa fie interesant si util in egala masura.

Cei care ati privit atent imaginea de mai sus, ati observat probabil cu ce iese in evidenta: fundalul cu ‘fulgi de zapada’ luminosi. Care este secretul? Bokeh-ul personalizat, asa cum ii spunem noi, o tehnica prin care orice punct luminos din fundal poate lua forma pe care o doriti, apeland la imaginatie, cateva bucati de carton (negru, de preferinta), un creion si o … foarfeca. Ce legatura au acestea cu „fotografia”? Iata:

Cum facem fotografii cu fundal (bokeh) personalizat?
Cum facem fotografii cu fundal (bokeh) personalizat?

Ce vedeti mai sus este un aparat foto DSLR, cu obiectivul ‘standard’ Canon 50mm f/1.8 II si un accesoriu neobisnuit: o bucata de carton in care am decupat o forma geometrica.Fixand cartonul cu forma geometrica decupata in fata obiectivului, toate imaginile surprinse astfel vor avea fundalul ‘personalizat’. Toate elementele luminoase din fundal vor avea forma decupata pe carton.

Incepeti prin a face rost de o plansa rotunda (sau patrata) din carton, de diametrul obiectivului pe care vreti sa il folositi (70mm in cazul obiectivului amintit mai sus). Desenati, cu un creion, forma care vreti sa fie preluata de punctele luminoase din imagine. Aceasta trebuie sa aiba intre 15 si 20mm diametru si trebuie decupata cu o foarfeca sau un cutter ascutit. Puteti experimenta orice forma geometrica simpla: stea, inima, fluture, trifoi, sageata etc. Totusi forma decupata e bine sa nu fie nici prea mare (pentru ca se pierde efectul urmarit) si nici prea mica, pentru ca veti observa un efect de vignetare mult prea pronuntat.

Imaginatia este limita: puteti experimenta cu orice forma geometrica!
Imaginatia este limita: puteti experimenta cu orice forma geometrica!

Plansa de carton poate fixata pe obiectiv cu banda adeziva, astfel incat zona decupata sa fie centrata (o puteti tine si cu mana in fata obiectivului, daca va este mai comod asa). Cand fotografiati aveti grija sa aveti subiectul in prim plan, un fundal cu mai multe surse de lumina (decoratiunile cu LED-uri pentru pom sunt cea mai simpla alegere), sa utilizati o diafragma cat mai deschisa (f/1.4, f/1.8 de exemplu) si subiectul sa fie suficient de aproape de obiectiv incat fundalul sa apara cat mai ‘blurat’. Becurile, luminitele de Craciun, felinarele stradale sau orice alte puncte luminose din fundal vor prelua forma decupata in carton. Insa, rezultate optime se obtin daca utilizati un obiectiv fix cu o diafragma cat mai deschisa.

Teoretic,  aceasta metoda functioneaza cu aproape orice aparat foto DSLR, Mirrorless sau Bridge si orice obiectiv (chiar si obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6). Totusi, cele mai bune rezultate le vei obtine daca veti utiliza un obiectiv luminos, cum ar fi “faimosul” 50mm f/1.8.

Astfel, orice subiect, chiar si unul banal, capata o reprezentare inedita daca fundalul este “personalizat”. Si pentru ca multi dintre noi avem in casa un brad impodobit, de ce sa nu experimentam o tehnica noua in zilele care au mai ramas pana la sfarsitul anului? Spor la fotografiat si nu uitati sa ne aratati, mai jos, in rubrica de comentarii, fotografiile voastre cu bokeh personalizat!

Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii cu bokeh personalizat
Fotografii de Craciun cu un fundal aparte - bokeh-ul personalizat
Fotografii de Craciun cu un fundal aparte – bokeh-ul personalizat

7 COMENTARII

  1. Cum ai luminat subiectul? Iar daca era foarte aproape de obiectiv cum ai reusit sa focalizezi cu cartonul lipit de obiectiv?

    • Iluminarea cu un blitz 430ex iar focusul cu punctul central, la 50cm de obiectiv (aproximativ… oricum cat mai aproape de distanta minima de focus a obiectivului)

Comments are closed.