Imaginile de mai jos se pot vedea corect doar cu ochelari pentru vizualizarea imaginilor stereoscopice (3D), cu filtre de culoare Red-Cyan!
Despre tehnica si echipamentele necesare pentru realizarea fotografiilor 3D v-am mai povestit pe larg aici. Acum, ca o completare a acelui articol, va prezint sase fotografii surprinse saptamana trecuta in Poiana Brasov, in zona varfului Postavarul si realizate cu aceeasi tehnica: un DSLR Canon 50D cu placuta micrometrica Manfrotto 454, ambele sustinute de trepiedul Manfrotto 190CXPRO3, la -10 grade si pe un vant care cred ca sufla cu peste 60km/h.
Desi nu este nici pe departe un dispozitiv proiectat pentru inregistrarea imaginilor 3D ci mai mult pentru fotografii macro, placa micrometrica Manfrotto 454 este un adaptor pentru trepied care va permite sa montati un aparat foto DSLR si sa fotografiati aceeasi scena dar cu un decalaj de pana la 12cm (in plan, pe orizontala) intre doua cadre consecutive. Pentru a inregistra cele doua imagini care vor compune fotografia noastra 3D este nevoie ca imaginile sa fie realizate cu un decalaj intre 6 si 10cm intre ele, in functie de distanta dintre aparat si subiectul ce urmeaza a fi fotografiat. Acesta este unul din avantajele majore ale lui Manfrotto 454: ofera posibilitatea reglarii pozitiei aparatului in vederea fotografierii a doua sau mai multe cadre ale aceluias subiect, dar modificand pozitia aparatului in plan intre 1mm si 12cm. Pentru subiecte statice, aceasta tehnica este cea mai accesibila, atat ca realizare dar si ca buget. Detalii despre modul in care puteti realiza fotografii 3D (doua metode), pe larg aici.
Detalii tehnice complete: Canon 50D cu obiectiv Tamron 17-50mm f/2.8 VC, mod prioritate de diafragma (f/8), placuta micrometrica Manfrotto 454, trepied Manfrotto 190CXPRO3. Fotografiile 3D le-am prelucrat cu 3D StereoPhoto Maker, un program gratuit care isi face treaba foarte bine.
Click pe fotografii pentru marire.