Fotografia pe timp de noapte
Fotografia pe timp de noapte

Unul dintre momentele zilei ce ofera rezultatele cele mai spectaculoase in fotografie este crepusuculul, sau momentul imediat-urmator apusului, atunci cand cerul isi schimba culoarea intr-un albastru specific. Acest moment coincide, de cele mai multe ori, cu momentul cand luminile orasului se aprind si totul capata un nou farmec.

Crepusculul reprezinta fenomenul de crestere rapida a luminii, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui (aurora sau zori) si de scadere treptata a luminii, seara, dupa apusul Soarelui (amurg).  Crepusculul de seara dureaza pana cand centrul discului solar coboara 6º sub orizont, in acest moment pe cer devenind vizibile cu ochiul liber primele stele.

Fotografia de noapte, desi putin exploatata de marea majoritate a fotografilor, va poate oferi rezultate foarte placute, imagini dinamice care pun in valoare subiectul altfel decat suntem obisnuiti in timpul zilei. Totusi, fotografia nocturna are o abordare specifica si necesaita o mai mare atentie la detalii alaturi de un mod de lucru mai organizat.

Echipamentul necesar

  • Un aparat foto care sa va permita fotografierea in modul „Manual” sau sa aiba functie de compensare a expunerii. Vom vedea mai jos de ce.
  • Trepiedul: Util in peste 90% din situatiile de fotografiere pe timp de noapte, trepiedul nu trebuie sa lipseasca atunci cand vreti sa surprindeti luminile orasului. Puteti citi aici un ghid despre alegerea trepiedului. Daca nu un trepied, atunci un Gorillapod sau chiar un saculet cu nisip va poate ajuta sa stabilizati aparatul.
  • Obiectivul grandangular: Un obiectiv cu o distanta focala scurta (wide) va permite sa experimentati mai mult, daca ne referim la fotografierea nocturna intr-un oras. Bineinteles si detaliile sunt importante, dar, probabil, cel mai util va fi un obiectiv wide-angle.
  • Telecomanda pentru aparatul foto: pentru a evita vibratile cauzate de apasarea butonului declansator, este recomandat sa utilizati o telecomanda pentru DSLR. Sau puteti folosi functia de intarziere a declansarii (10 sau 2 secunde).
  • Echipament de protectie pentru aparat si obiectiv: noaptea, fotografii spectaculoase pot fi realizate pe timp de ploaie sau imediat dupa, atunci cand este ud pe jos iar luminile se reflecta in apa ramasa in urma ploii.

Cum fotografiem pe timp de noapte?

In general, regulile de compozitie se aplica in mod identic si in fotografia noctura, dar, pe timp de noapte compozitia poate fi influentata de elementele in miscare, datorita timpului de expunere mai lung. Acesta este si unul dintre avantajele fotografiei nocturne, un avantaj putin exploatat de majoritatea fotografilor: timpul de expunere prelungit ofera posibilitatea inregistrarii unor efecte foarte plastice in cadru.

Palatul-Parlamentului
Palatul-Parlamentului – Rosu, Galben si Albastru? 🙂

Spuneam mai sus ca este recomandat sa aveti un aparat foto care sa va permita fotografierea in modul „Manual”, sau care sa permita setarea compensarii expunerii. In timp, am observat ca noaptea nu este punctul forte al sistemului de masurare a expunerii integrat in aparat. Acest lucru este perfect normal, multitudinea de elemente din cadru, contrastele puternice si luminile influenteaza sistemul de masurare. Recomandarea mea ar fi sa lucrati in modul Manual si sa faceti cateva imagini de test pentru a stabili exact parametrii expunerii. Bineinteles, cu aparatul asezat pe trepied si alegand o valoare ISO cat mai scazuta, pentru a tine sub control nivelul zgomotului de imagine. Daca aparatul nu permite utilizarea modului „Manual”, puteti incerca functia de compensare a expunerii.

Arcul de Triumf, Bucuresti
Arcul de Triumf, Bucuresti. Lumina galbena provine de la un autobuz 🙂

Urmariti cu atentie miscarea elementelor din cadru: masini, autobuze, pietoni etc. Folositi timpul de expunere prelungit pentru a inregistra miscarea acestora intr-un mod creativ. Totodata, reflexiile pot creea efecte spectaculoase in fotografia nocturna. Daca nu aveti un lac sau o fantana in apropiere, incercati sa fotografiati seara, dupa o ploaie, atunci cand pe jos inca mai este umed.

Opera Garnier dupa ploaie, Paris
Opera Garnier dupa ploaie, Paris

Mai ales daca fotografiati la crepuscul, s-ar putea ca timpul de expunere sa nu fie suficient de lung pentru a inregistra miscarea asa cum ati dori. Puteti utiliza un filtru ND (Neutral Density) pentru a reduce cantitiatea de lumina ce ajunge pe senzor si, astfel, puteti prelungi timpul de expunere. Mai multe despre filtre, aici.

Muzeul Louvre, Paris - Filtru ND pentru prelungirea expunerii
Muzeul Louvre, Paris – Filtru ND pentru prelungirea expunerii

Utilizati cu precadere focalizarea manuala, deoarece, la fel ca si in cazul sistemului de masurare a expunerii, si focalizarea automata poate fi „pacalita” de elementele din cadru. Cunoasteti cat mai bine setarile aparatului si modul cum acesta functioneaza, pentru a sti dinainte ce setari trebuie sa utilizati. Majoritatea aparatelor de fotografiat moderne au setari predefinite pentru fotografierea nocturna, dar nu de fiecare data acestea sunt cea mai buna alegere.

10 sfaturi pentru fotografierea pe timp de noapte

  • Cunoasteti dinainte locatia ce urmeaza a fi fotografiata si momentul cand rasare/apune soarele
  • Utilizati elementele din cadru in scop creativ si folositi timpul de expunere prelungit in avantajul vostru
  • Utilizati o telecomanda pentru a evita vibratile cauzate de apasarea butonului declansator
  • Pastrati la indemana o lanterna, pentru a vizualiza mai usor butoanele si setarile aparatului
  • Utilizati o bula de nivel (un „boloboc”) pentru a confirma planeitatea aparatului
  • Alegeti un obiectiv wide-angle si incadrati astfel incat sa pastrati o zona pentru un eventual crop
  • Evitati sa utilizati blitzul integrat de pe aparatul de fotografiat deoarece are o raza limitata de actiune
  • Utilizati focalizarea manuala si setati parametrii expunerii in modul „Manual”, pentru rezultate optime
  • Verificati setarile balansului de alb si, daca este posibil, fotografiati in format RAW, pentru a corecta ulterior balansul si culorile
  • Nu uitati detaliile! Si acestea pot fi subiecte spectaculoase pe timp de noapte. 🙂
Tamron 17-50 f/2.8 VC - Exp. 1/80, f/3.2, 50mm
Galeriile La Fayette, Paris. Ianuarie 2010

Spor la fotografiat !

Asteptam linkuri catre fotografiile voastre de noapte!
Va invitam la discutie, mai jos, in comnetarii!

Articol si fotografii de Calin Stan. Pentru mai multe fotografii vizitati siteul CalinStan.com

 

 

https://www.clubulfoto.com/filtrele-fotografice/

15 COMENTARII

  1. Foarte util articolul.Va rog frumos daca se poate o completare si pentru subiecte in miscare pe timp de noapte(gen retragerea cu torte de la paradele militare).Oricum mii de multumiri!

Comments are closed.