Intr-o perioada in care numarul mare de accesorii foto si branduri disponibile in magazine te fac sa te gandesti de zece ori inainte sa alegi un produs, alegerea unui kit de lumini de studio poate fi destul de dificila, mai ales ca poti ajunge la aceleasi rezultate in mai multe moduri si configuratii. In principiu, daca vrei sa faci fotografie de produs in studio sau in locatie ai doua optiuni: blitzurile clasice de studio cu alimentare de la curent continuu sau blitzurile portabile, cu acumulatori, care pot fi montate pe patina de blitz a aparatului dar pe care noi le vom utiliza pe trepiede si cu declansare wireless.
La sfarsitul saptamanii trecute am organizat o sedinta foto pentru niste produse la sediul prietenilor de la BTC Glass Design. Locatia este destul de mica si mi-am dat seama din primul moment ca am nevoie de o solutie de iluminare versatila, foarte compacta dar si foarte portabila, pentru a monta usor si rapid „studioul foto” improvizat la sediul clientului.
Am testat acum cateva luni, in aceeasi locatie, doua sisteme de blitzuri clasice, de studio (Hensel si Proline) dar acum am vrut sa incerc ceva mai portabil. Pentru asta am utilizat doua blitzuri Canon 430 EX in locul modelelor clasice de studio dar aveam nevoie si de doua softboxuri si accesoriile de prindere pe trepied pentru a avea un kit complet pentru fotografia de produs in locatie. Solutia a venit de la Photosetup, care mi-au recomandat kiturile Photoflex Extra Small Basic, compuse din softbox 30x40cm si conector pentru blitz-uri clasice de aparat foto.
Cateva din fotografiile de produs realizate la aceasta sedinta foto. Click pe fotografii pentru a derula toate cele cinci imagini!
Sedinta foto a decurs destul de simplu: am montat softbox-urile, am conectat cele doua blitzuri Canon 430 EX II cu sistemul Pixel King pentru declansare wireless si am setat din meniul aparatului foto puterea blitzurilor la 1/32 (ambele blitzuri au functionat in acelasi grup wireless). Chiar si la o putere a blitzurilor redusa pana la 1/32 (dar care imi asigura o autonomie teoretica a acumulatorilor de peste 400 de cadre), am reusit sa fotografiez produsele cu expunere corecta cu urmatoarele setari ale aparatului foto: timp de expunere 1/125, diafragma f/8, ISO 400. In principiu toate cele peste 100 de produse au fost fotografiate cu aceleasi setari, cu orientarea diferita a blitzurilor si a softbox-urilor in functie de specificul unora dintre ele.
Sistemul Photoflex permite montarea blitzului pe patina de prindere de pe softbox, iar apoi intreg sistemul se poate fixa usor pe orice trepied sau stativ de lumini de studio. Avantajul sistemului Photoflex este dat in primul rand de portabilitatea si usurinta in utilizare/montare. Impreuna cu blitzuri portabile (alimentate cu acumulatori), acest sistem va permite fotografierea cu blitzuri „off-camera” in orice locatie, fie in studio sau pe teren, acolo unde veti avea tot timpul libertatea ofertia de blitzurile autonome. Fata de un sistem de blitzuri de studio (cum ar fi cel Hensel de care am mai vorbit), principalul dezavantaj este dat de puterea de iluminare mai mica ofertia de blitzurile compacte, dar si posibilitatile reduse de control si setare a intensitatii luminii si de dimensiunile mai mici ale softboxurilor si accesoriilor care pot fi utilizate pe sistemul Photoflex.
Schema de iluminare utilizata la aceasta sedinta foto:
Softbox-ul creeaza o lumina soft, uniforma si se potriveste cu orie tip de blitz cu patina. Se monteaza usor pe blitz cu ajutorul conectorului si a dispozitivului de prindere ShoeMount reglabil (inclus in kit). El permite pozitionarea pe inaltime si adancime a blitz-ului fata de softbox.
Pe langa fotografia de produs in studio sau in locatie, un alt mare avantaj al utilizarii unui sistem de blitzuri portabile cu softbox-uri Photoflex il reprezinta mobilitatea intregului sistem, fara a mai depinde de o priza sau de un sistem de alimentare conventional. Un blit cu softbox Photoflex poate fi montat foarte usor pe un monopied si poate fi folosit ca lumina auxiliara in fotografia de eveniment, de nunta sau chiar si pentru sedinte foto in aer liber, acolo unde un asistent poate utiliza monopiedul pentru a amplasa lumina acolo unde este necesara fotografului.
Concluzia acestei sedinte foto? Acest sistem portabil nu exclude utilizarea unor blitz-uri de studio in totalitate ci doar le inlocuieste in situatii in care nu se doreste putere multa si se doreste portabilitate. Poti face fotografii de produs la fel de bine si cu un sistem compus din blitzuri clasice, portabile, daca ai accesoriile necesare de la Photoflex, cu o investitie minima, dar foarte eficienta.
Setup-ul acestei sesiuni foto a fost compus din:
- 2 x Kit Photoflex Extra Small Basic
- 2 x Blitz Canon 430 EX II
- 2 x Kit transmitator/receptor PIXEL King
- Aparat foto Canon 5D Mk II
- 2 x stative pentru blitzuri si softbox (trepiede)
Kit-ul Photoflex Extra Small LiteDome Basic Kit contine:
- Softbox Extra Small LiteDome (30 x 40 cm)
- Connector pentru softbox
- Adaptor reglabil cu dubla prindere (pentru prindere blitz si decalsator)
- Adaptor pentru prindere in stativ, cu articulatie pentru umbrela
* Cele doua kituri Photoflex au fost oferite spre testare de catre Photosetup.
Comments are closed.