Desi iarna este unul dintre cele mai „fotogenice” anotimpuri (multi fotografi il considera chiar mai fotogenic decat toamna), este si unul dintre cele mai dificile anotimpuri pentru fotografii indrazneti. Dificultatea nu este data de echipamentul foto necesar ci, in primul rand, de conditiile meteo vitrege care il scot pe fotograf din zona lor de confort, dar in acelasi timp afecteaza si echipamentele foto. Urmeaza cateva sfaturi pentru fotografii care se „aventureaza” sa surprinda in imagini iarna, asa cum este ea: friguroasa, cu zapada (sa speram!) si cu multe subiecte fotogenice!
Imbracamintea
In primul rand, poate cel mai important aspect tine de confortul personal. Imbraca-te adecvat mediului in care urmeaza sa fotografiezi. O grija deosebita trebuie avuta la maini si la picioare, deoarece frigul in exces produce oboseala si pierderea puterii de concentrare. Daca tremuri de frig, cu greu iti va mai „arde” de fotografii, iar asta se va afecata in primul rand rezultatele obtinute. Nu vom insista prea mult asupra vestimentatie potrivita pentru fotografia de iarna, pentru ca vrem sa va lasam pe voi sa ne spuneti care sunt optiunile cele mai bune in acest sens din experienta si din cunostiintele celor mai experimentati decat noi in aceasta privinta.
Variatiile bruste de tempratura si condensul
Primul sfat cu care ne apropiem de zona „tehnica” este acesta: nu expuneti aparatul foto si obiectivele la variatii bruste de temperatura deoarece exista riscul formarii condensului (mici stropi de apa in exteriorul dar si in interiorul camerei sau al obiectivului). Condensul poate fi daunator pentru aparat si, cu siguranta, pana acesta nu dispare nu veti putea fotografia nimic care sa nu apara „incetosat”.
Pastrati bateriile la caldura
Prin definitie, bateriilor si acumulatorilor nu le place frigul. Puteti avea surpriza ca un acumulator proaspat incarcat nu va ofera o autonomie foarte mare atunci cand fotografiati iarna, datorita faptului ca a stat in frig. De aceea, faceti tot posibilul sa pastrati acumulatorii de rezerva intr-un loc calduros (de exemplu, in buzunarul interior al hainei). Bineinteles, o alta recomandare este sa aveti tot timpul la indemana cel putin un acumulator de rezerva, incarcat, din aceleasi motive.
Atentie la expunere!
Exponometrul aparatelor foto este calibrat sa calculeze expunerea astfel incat sa produca un negativ 18% gri. Din acest motiv, una din cele mai importante reguli in fotografia de iarna este sa supra-expuneri cu 1 – 1,5 trepte de expunere cadrele in care fotografiati scene cu multa zapada. Desi in general nu suntem mari fani ai histogramei, acum ar fi momentul potrivit sa ii acordati mai mare atentie, sa nu supra-expuneti imaginile si sa pierdeti detalii in zonele de alb.
Cauciucuri de iarna pentru trepiede
Daca folosesti un trepied, trebuie sa il fixezi cat mai bine in zapada, pentru a nu deveni fericitul posesor al unui aparat de fotografiat acoperit cu zapada. 🙂 Este important sa fixei cat mai bine picioarele trepiedului in stratul de zapada si, daca este posibil, sa alegi un trepied dotat cu rozete de zapada pentru o fixare si o stabilitate mai buna. Pe timp de iarna iti recomand trepiedele din carbon, in primul rand datorita greutatii reduse si, in al doilea rand datorita confortului in utilizare: carbonul este un material ce nu pierde caldura atat de usor precum aluminiul si de aceea trepiedele confectionate din carbon sunt mai confortabile in utilizare la temperaturi scazute. Daca mergi pe munte, unde temperaturile scazute reprezinta ceva obisnuit, alege neaparat un trepied profesional. De exemplu, seriile 190, 290 si 055 de la Manfrotto au piese care rezista si poti fi utilizate in conditii normale chiar si pana la -10 grade Celsius.
Filtrele
In fotografia de iarna, cel mai util este filtrul este cel de polarizare. Acesta amplifica contrastul si culoarea albastra a cerului si elimina reflexiile nedorite care pot influenta expunerea (cum ar fi cele de pe suprafata zapezii, intr-o zi insorita). Iarna este recomandat sa aveti si filtre UV, daca nu pentru rolul lor in a bloca razele UV, atunci pentru protectia obiectivului impotriva fulgilor de zapada sau a stropilor de apa. Totusi, achizitionati filtre de calitate, care sa nu altereze calitatea imaginii si care sa nu aiba tendinta de aburire. Mai multe despre filtre puteti citi aici.
Texturi, lumini si umbre
Desi toate regulile „clasice” de compozitie se aplica si in fotografia de iarna, acum ai ocazia sa folosesti textura zapezii pentru cadre mai interesante si sa pui in evidenta subiectul in fotografie cu ajutorul contrastelor sau al proportiilor. In general, in fotografia de iarna este recomandata iluminarea din lateral, pentru a surprinde texturile si umbrele. Nu uitati ca imediat dupa rasarit si inainte de apus sunt cele mai bune momente pentru a fotografia.
„Foloseste” capriciile vremii in interesul tau
Daca afara ninge, incearca sa fotografiezi cu un timp de expunere mai lung, pentru a surprinde fulgii de zapada in miscare. In acest mod, fotografiile vor avea o atmosfera aparte. Daca cerul este innorat, te poti concentra asupra fotografiei macro, pe subiecte precum flori de gheata, turturi etc. In cazul fotografiilor macro, un cer acoperit este chiar de dorit. Nimic nu e mai placut decat un „softbox” natural. Atunci cand peisajul este fad si lumina „plata” (fara umbre), poti incerca un filtru colorat, pentru a produce efecte interesante in fotografii.
Alte aspecte in fotografia de iarna, pe munte:
Nu parcurgeti singur traseele de iarna pe munte. Purtati echipamentul adecvat si nu uitati de trusa de prim ajutor, hartile, busola, telefonul mobil si GPS-ul, manusile si caciula de rezerva, haine uscate, snurul de avalansa (in zonele inalte, cu risc de avalansa), termosul cu ceai cald (pentru turele foto scurte, de maxim o zi) si .. ochelarii de soare. 🙂
Daca vreti sa fotografiati rasaritul sau apusul, trebuie sa aveti in vedere faptul ca deplasarea pe timp de iarna, prin zapada, este mai lenta si trebuie sa va asigurati o marja de timp suficienta pentru a ajunge la locul dorit, inainte de a pierde rasaritul/apusul.
Fotografia de iarna reprezinta o adevarata provocare chiar si pentru cei mai experimentati dintre fotografi. Totusi, iarna este unul dintre cele mai interesante anotimpuri din punct de vedere fotografic. Nu te descuraja, experimenteaza si aplica sfaturile de mai sus. Cu siguranta rezultatele vor incepe sa apara, mai devreme decat te astepti!
Ce alte sfaturi pentru fotografia de iarna mai stiti? Haideti sa discutam mai jos, in comentarii!
Salutare cateva sfaturi si de la mine :
Daca faceti fotografii dimineata sau seara cand lumina este slaba si sunt necesari timpi de expunere lungi iar aparatul foto este pe trepied il puteti proteja mai exact cu o bucata de material textil. Aceasta va face diferenta de cateva grade de temperatura grade ce vor asigura o buna functionare a obturatorului si vor prelungi durata de viata a bateriilor.
In cazul folosiri blitzului pe vreme rece poate provoca neplaceri deoarece acesta degaja caldura si poate avea de suferit cand temperatura scade mult sub 0°C ,de aceea este de preferat ca acesta sa fie cat mai putin folosit si chiar si atunci la intensitate mica. Pentru portrete pe fondul unui peisaj de iarna puteti folosi blende reflectorizante ca lumina de umplere.
Si pe final daca vreti sa obtineti cadre de succes totul se rezulta sa aveti si rabdare pe cinste dragi fotografi.
superbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
::X:XX:X:X:
Salutare ! Ce camera ati recomanda pentru Norvegia la -20 de grade acum, iar prin ianuarie se fac cam -25, -30 ? Multumiri
Orice DSLR din gama medie si de varf (D700, D800, Canon 5D etc). Nu compacte, nu bridge.
frumos:x
Super articol 🙂
Salut.
Cum iarna e frig, si manusile clasice ingreuneaza utilizarea aparatului, am decis sa-mi cumpar o pereche de manusi speciale pentru fotografie. Functioneaza destul de bine si imi tin mainile calde, atata timp cat nu le desfac pentru a face poze. Pentru o reincalzire rapida, m-am decis sa cumpar niste pliculete pentru incalzitul mainilor. Le tin in buzunar, si cand am nevoie, le strang si incep sa se incalzeasca. Functioneaza destul de bine deocamdata.
Am doua intrebari totusi. In cazurile in care ninge destul de puternic, cum se comporta un D7000, ar trebui sa-l folosesc o husa de protectie? Iar pentru obiective, stiu ca unele sunt facute sa reziste la zapada si ploaie, cum pot sa-mi dau seama care sunt acelea, exista o lista?
Am un D7000 si nu are probleme in ninsoare, cat timp nu se exagereaza – cativa fulgi nu reprezinta o problema, daca in rest e transportat la loc ferit..
Foarte interesant articol, felicitari Calin!
Nici parasolarul nu este de lasat acasa, mai ales intr-o zi insorita. Ajuta si daca ninge sa nu se aseze fulgii de zapada pe lentila frontala, sau pe filtru dupa caz.
bun !