O schimbare de „perspectiva”: in urma cu doua saptamani am revizitat insula Zakynthos. „Misiunea”: fotografii de calatorie. Echipamentul ales: un Olympus E-PL5 cu obiectivele 12-50mm f/3.5-6.3 si 40-150mm f/4-6.3 de la Olympus si un fisheye – Samyang 7,5mm cu montura Micro 4/3. Dintre toate obiectivele Samyangul a fost pe locul doi ca numar de cadre trase, dupa obiectivul 12-50mm. Motivul? Incercarea de a surprinde altfel locurile supra-saturate de turisti.

Golful de la Navagio, prin obiectivul Fisheye

Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye pentru Mirrorless

Despre Olympus E-PL5 v-am mai povestit si in iarna, atunci cand am scris review-ul de aici. Am revenit la acest aparat acum, pentru ca am incercat sa calatoresc mai „light”. Am lasat rucsacul foto acasa si am ales o geanta de umar (aceasta) in care sa incapa un mirrorless cu cele trei obiective de mai sus. Pentru fotografie de calatorie, acesta ar putea fi kitul ideal si un compromis excelent pentru mobilitate maxima.

Totusi, pe langa obiectivele standard am vrut sa vad ce poate micul Samyang de 7,5mm, mai ales ca detin si utilize de cativa ani versiunea echivalenta pentru DSLR-uri APS-C, obiectivul Samyang 8mm f/3.5 Fisheye.

Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye MFT
Olympus E-PL5 si obiectivul Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye MFT

Constructia obiectivului Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye MFT este foarte buna, chiar excelenta daca este sa ne gandim si la raportul calitate-pret, desi corpul obiectivului este din plastic. La fel si parasolarul, fix, care nu se poate demonta. Am ramas placut impresionat de calitatea materialelor si a finisarii si, mai ales, de modul foarte fin si precis in care se roteste inelul de focus. Montura este din metal. Inelul de focus se misca suficient de fin pentru a putea opera punerea la punct cat mai precis iar inelul de diafragma permite alegerea diafragmei in trepte prestabilite (f/3.5, 4, 5.6, 8 etc).

Din punct de vedere optic, Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye MFT  este un obiectiv cu care cu greu ii poti gasi bile negre. Este sharp chiar de la f/3.5, iar acutanta se pastreaza chiar si in zonele periferice ale cadrelor. Totusi, pentru rezultate optime recomand inchiderea diafragmei la f/5.6 sau f/8. Vignetarea nu este vizibila (exista, dar este neglijabila) iar distorsiunile, desi sunt prezente (cum altfel daca vorbim de un „fisheye”?), ele fac deliciul acestui obiectiv si sunt motivul pentru care l-am ales. Redarea culorilor este foarte buna, imaginile se bucura de culori vii, expresive, fara a necesita postprocesare in acest sens (a se vedea imaginile de mai jos, toate neprelucrate).

Magazin de suveniruri…

Sa faci fotografie de travel cu un obiectiv fisheye nu este tocmai usor. Distorsiunile si unghiul foarte mare de curprindere implica un mod de lucru specific, care necesita o perioada uneori destul de lunga de acomodare. Totusi, este un obiectiv foarte capabil, in ciuda dimensiunilor reduse si a distorsiunilor evidente. Dupa o perioada de acomodare te obisnuiesti cu modul in care functioneaza acest obiectiv si – mai ales – inveti sa incadrezi in asa fel incat distorsiunile sa pun in evidenta subiectele. Sigur, un obiectiv fisheye nu se preteaza oricarui subiect, dar mai ales daca sunteti in cautarea unei perspective noi, incercati un grandangular „ochi de peste” pentru ca s-ar putea sa aveti o surpriza extrem de placuta.

In concluzie, Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye se descurca la fel de bine ca si omologul sau pentru DSLR-uri, avand o optica buna si o calitate a constructiei mai mult decat decenta. Iese in evidenta prin pretul sau foarte competitiv, mai ales in comparatie cu singurul obiectiv fisheye similar disponibil pentru montura MFT – Panasonic 8mm f/3.5 Fisheye – un obiectiv pe care l-am testat aici dar care, in comparatie cu omologul sau de la Samyang, are un pret mult prea mare (Samyang 7,5mm costa 1.399 lei aici iar Panasonic este peste 3.000 de lei).

Sigur, obiectivul Panasonic are autofocus, dar acesta nu este neaparat necesar la un obiectiv cu o focala atat de scurta. Nu am avut niciodata probleme cu focalizarea manuala cu obiectivele Fisheye (pentru MFT sau APS-C), deoarece la diafragma f/5.6 sau f/8 campul de profunzime este suficient de larg pentru a avea in zona de clar orice subiect care se afla la mai mult de 30cm de aparat…

Alternativa pentru DSLR-uri APS-C este obiectivul Samyang 8mm f/3.5 Fisheye despre care am mai vorbit aici, aici si aici.

Fotografiile

Din cele peste 600 de fotografii realizate cu obiecitvul fisheye in cele doua saptamani petrecute in Zakynthos, am ales 25 de imagini reprezentative pentru insula, pentru obiectivele turistice vizitate si pentru experienta cu un fisheye intr-o calatorie. Va las in compania imaginilor, mentionand – acolo unde este cazul – obiectivele turistice vizitate.

Mai multe despre Zakynthos puteti citi in articolul de aici.

Enjoy the fisheye fun! 😉

* Imaginile de mai jos sunt neprelucrate, convertite JPEG in Lightroom 4 cu setarile standard. Sunt trase la f/5.6 sau f/8 cu obiectivul Samyang 7,5mm f/3.5 Fisheye si mirrorless-ul Olympus E-PL5. Click pe imagini pentru marire.

In drum spre Navagio. Chiar si in contra-lumina flareul este bine controlat.

Restaurantul unde am luat masa aproape in fiecare zi… 🙂

Cine spune ca un Fisheye distorzioneaza? Utilizat cu grjia, distorsiunile pot fi reduse la minim (centrand subiectul pe axul optic al obiectivului – aici, linia orizontului)

Un fisheye pune in evidenta nu doar subiectul (care aici pare mai mare decat este in realitate), dar va ajuta sa surprindeti si atmosfera locului, in acelasi cadru 🙂

Magazinele de suveniruri (detalii)

Golful Navagio prin obiectivul Fisheye si cu efectul „Dramatic HDR” specific Olympus…

Epava de la „Navagio”, cea mai celebra plaja din lume si cea mai fotografiata epava…

Si, ca sa nu uitam unde am fost… 🙂

7 COMENTARII

  1. Exista cumva vreo sansa sa vedem si un articol referitor la monitoare dedicate prelucrarii foto?Si poate si ceva recomandari,pemtru ca pe piata sunt o sumedenie de brand-uri insa putine au specificatii pt acest aspect.

  2. O vacanta aici – ca prieteni de-ai mei discuta deja de alegerea asta – cred ca ar fi excelenta. Cine confirma aceasta impresie?

  3. Nu doar o vacanta. Ci mai multe, crede-ma. Eu am fost de doua ori deja in Z. si nu regret nimic. Si as merge si anul asta…. 😀

  4. Culorile de la Olympus sunt fenomenale . Albastrul asta e inconfundabil . Cand mai ai si un loc deosebit de fotografiat reusita e garantata . Daca mai ai si in kit foto atat de portabil – chiar te bucuri de vacanta . Cred ca 12-50 este unul din cele mai bune obiective de kit ( nu stiu cum e 18-55 de la Fuji, nu l-am avut ) cu o plaja focala respectabila si extrem de utila ( aproape ca si 24-105 ) . Pe langa obiectivul acesta, un fisheye intregeste bucuria .

Comments are closed.