Desi este frustrant, se intampla des. Filtrele sau inelele step-up/step-down se intepenesc pe filetul obiectivelor si produc o groaza de batai de cap fotografului. Un filtru blocat pe obiectiv, mai ales in timpul unei excursii/sedinte foto poate insemna sfarsitul prematur al respectivei sedinte foto si o multime de nervi. Totusi, din fericire, filtrele care se blocheaza pe obiective pot fi indepartate destul de usor cu cateva metode simple si la indemana oricui, fara ustensile speciale sau costisitoare.
De ce scriu asta acum? Pentru ca tocmai m-am confruntat saptamana trecuta cu o astfel de problema. Aveam un filtru Hoya ND 400X care a ramas intepenit pe un inel step-down. Deoarece aveam nevoie neaparat de acest filtru si nu aveam de unde sa fac rost de unul nou, am pierdut cateva ore bune cautand solutii. Totusi, aceasta experienta s-a dovedit benefica, intr-un final reusind sa eliberez filtrul ded pe inelul adaptor, chiar daca acest lucru s-a soldat cu distrugerea definitiva a inelului step-down… Oricum, e bine ca am salvat filtrul!
Salvarea a venit de la o discutie de pe Facebook, in care se vorbea despre acelasi lucru: deblocarea unui filtru de polarizare ramas intepenit pe un obiectiv. Cautand mai departe si ajutat de prietenii din grupul revistei noastre de pe Facebook, am gasit urmatoarele solutii pentru a debloca un filtru:
Metoda 1:
Se foloseste un elastic lat sau un cablu electric care se infasoara in jurul filtrului. Astfel avem o priza mai buna si putem desface filtrul blocat mai usor, deoarece nu mai aluneca in mana. Important este sa nu prindeti filtrul cu mana in doar doua puncte, ideal ar fi in patru zone de prindere atunci cand desurubati, deoarece in doua zone riscati sa deformati filtrul si sa se blocheze mai mult. O exemplificare a acestei metode am gasit aici:
O alta metoda asemanatoare, care ne-a fost recomandata pe Facebook este utilizarea unei benzi adezive sau a unui leocoplast clasic care se lipeste pe marginea filtrului, pentru o priza mai buna. Aceasta metoda este similara utilizarii unui tool de felul acesta (pe care nici un magazin foto de la noi nu il importa … nu ma intrebati de ce!).
Metoda 2:
Se foloseste o suprafata de cauciuc pe care se apasa filtrul, concomitent cu rotirea obiectivului in spre dreapta. De multe ori, suprafata de cauciuc va face o priza foarte buna cu inelul filtrului si veti putea desuruba mai usor filtrul intepenit. Avantajul, fata de Metoda 1, este ca filtrul va fi apasat uniform si nu doar in doua zone, asa cum spuneam. Atentie insa la forta bruta pe care o aplicati, sa nu deteriorati obiectivul. Metoda 2 este exemplificata aici:
Metoda 3:
Daca nici una din solutiile de mai sus nu a functionat, metoda 3 este cea mai riscanta si totodata distructiva. Nu o recomandam decat in conditii extreme si trebuie sa fie facuta de cineva care se pricepe si are uneltele si indemanarea necesara. Pentru mine a functionat (este singura care a functonat) si am putut salva filtrul Hoya prin taierea inelului adaptor. Am renuntat la inel dar am salvat un filtrul mult mai scump. Totusi, riscurile au fost pe masura: o clipa de neatentie si puteam sparge sau zgaria iremediabil filtrul.
Aceasta metoda implica utilizarea unui sfic si taierea inelului de metal care s-a intepenit pe obiectiv. Cei de la F64 Studio exemplifica destul de bine aceasta metoda riscanta, aici:
Eu am desfacut inelul step-down de pe filtrul Hoya intr-un mod asemanator, dar cu mai putina indemanare decat ei. Inelul decupat nu arata asa de bine ca in filmul de mai sus, ci metoda de decupare aleasa de mine a fost ceva mai distructiva. Totusi, filtrul Hoya ND400X a scapat nevatamat si l-am putut folosi, fara probleme, in continuare.
Cam asa arata inelul step-down „decupat” de mine: 🙂
ATENTIE: Metodele prezentate in acest articol prezinta un risc ridicat de avariere a obiectivului sau a filtrului. Recomandam prudenta in aplicarea lor! Daca este posibil, trimiteti echipamentele unui service autorizat care va poate ajuta in aceasta problema!
Poate te inveti si tu minte si iti iei filtre B+W (Biermann& Webber) de la Schneider. Ele au montura F-PRO facuta dintr-un aliaj special (dup acum bine scrie aici: https://www.clubulfoto.com/filtrele-foto-schneider-bw/ ), care previne blocarea pe obiectiv…:)
Sa stii! Cand am avut problema asta m-am gandit la ele… dar na… costa :))
Calin Stan Da..dar merita, nu? Si diferenta de calitate se vede intotdeauna cand ajungi in situatii limita….;) . Si daca te uiti atent la preturi, o sa vezi ca nici nu-i mare diferenta (de pret) intre brand-uri…;)
wrench din acela am eu , se potriveste pe filtrele de 62-77mm. n-a costat mult, vreo 10 eur. mi l-am luat ca sa fie cand am nevoie.
baga obiectivul cu filtru blocat in frigider sau in congelator pentru o perioada de timp dupa care scoti filtrul normal.mai simplu nici ca se poate
da, e si asta o solutie, desi recunosc ca nu am incercat-o 😀
am incercat eu si nu am avut nici o problema dupa
plus ca ramai si cu filtrul si cu obiectivul, ambele intacte
Eu am alta problema…. a cazut din greseala cu obiectivul de masa si s-a blocat…. e un Nikon digital… Ma poate ajuta cineva??? 🙁
Inteleg ca e un compact Nikon, da? O solutie posibila ar fi scoaterea bateriilor, apoi lasat cateva minute si pornit din nou. Daca nu isi revine, atunci cred ca service-ul e cel mai in masura sa va asiste in remedierea acestor probleme.
Vladimir Ivanovici, treaba cu congelatorul e buna daca esti acasa, dar acasa nu ti se blocheaza filtrul, ci outdoor. Ce faci atunci? Un sfat te rog please!
treaba cea mai buna este sa nu strangi filtrul tare din prima
dupa ce discutasem pe email cu calin, o patesc si eu cu un hoya uv la un panasonic fz 200. metoda care a dat roade : un colier de plastic din cele care se folosesc la prinderea cablurilor electrice, etc. strans usor pana la o priza buna a mers ca uns, mai ales ca aveam in ce sa ma proptesc : locul unde se inchidea colierul. asa ca sa aveti la indemana in geanta 2-3 latimi diferite de coliere. numai bine !
da, buna si metoda asta. 🙂
da tudor cea mai practica metoda
Luati un colier auto pentru furtune de diametru mare. Acesta se strange usor pe toata circumferinta filtrului si aveti o priza foarte buna ca sa-l puteti desface. Plus ca e reglabil pentru foarte multe dimensiuni de filtre. Si costa numai cativa lei.
Confirm eficacitatea primei metode. Doar că eu am folosit un elastic lat pentru a desface capacul din spate, era unul cu filet și rămăsese înțepenit pe obiectiv…
🙂
Eu am gasit o metoda simpla. Am lovit cu un cutit marginea de metal a filtrului,s-a auzit un „poc” micut si l-am desfiletat fara nici o problema. Filtrul a scapat nevatamat.
felicitari, Vladimir, a mers din prima, desi celelalte incercari au dat gres!!!
Ma bucur ca ai reusit 🙂
Cateva picaturi de W40 circular pe santul de imbinare dintre filtru si obiectiv, lasat cateva minute si se desface foarte usor cu mana. Solutia se aplica cu o seringa, betisor etc.Cel mai simplu, fara nici un fel de efort.Mai mult, filetul obiectivului va ramane impregnat cu o pelicula de solutie si elimina pe viitor blocarea filtrelor indiferent de calitatea acestora.