Iata-ne ajunsi la cea de-a doua parte a articolului legat de filtrele in fotografie. In articolul precedent am vorbit pe larg despre Filtrele UV, filtrele de Polarizare si filtrele cu densitate neutra. Asa cum spuneam si in primul articol, o clasificare a filtrelor foto in functie de modul de utilizare si efectul produs este urmatoarea:

  • Filtre UV, Skylight
  • Filtre de polarizare
  • Filtre cu densitate neutra si in degrade (gri)
  • Filtre pentru fotografiere in domeniul IR
  • Filtre pentru fotografiere in domeniul ultraviolet
  • Filtre colorate, filtre pentru efecte speciale

Vom analiza pe rand ultimele trei categorii de filtre.

Filtrele pentru fotografiere in domeniul IR

Fotografie in infra-rosu
Fotografie IR (@Flickr)

Fotografia in domeniul spectrului infrarosu este un caz aparte unde este absolut necesara existenta unui filtru optic IR in fata obiectivului. Filtrele IR au rolul de a bloca lumina vizibila si de a permite trecerea catre senzorul aparatului doar a radiatiilor din spectrul infrarosu. Este o tehnica foto extrem de cuncoscuta si cu vaste aplicatii in domeniul militar, in criminalistica, in botanica sau in fotografia tehnica. Totusi, multi artisti-fotografi au ales ca mijloc de exprimare fotografia in infrarosu datorita caracterului ei aparte: simplul fapt ca astfel se pot inregistra imagini inaccesibile ochiului uman creeaza un mijloc de exprimare special, pe care multi il apreciaza.

Kenko IR 72
Kenko IR 72

Din pacate, pentru fotografierea IR mai exista un obstacol, in afara faptului ca este necesar acest filtru optic dedicat: toate aparatele digitale actuale au un filtru intern, in fata senzorului fotografic, ce blocheaza 99% din radiatiile infrarosii din fotografia de zi cu zi. De aceea, pentru a fotografia in infrarosu aveti, de cele mai multe ori, nevoie de o camera foto digitala speciala, asupra careia s-a intervenit pentru inlaturarea filtrul low-pass de care am amintit mai sus. Atentie insa, inlaturarea filtrului din fata senzorului trebuie facuta doar de catre persoane avizate, operatiunea putand duce la distrugerea senzorului CCD/CMOS al aparatului! Totodata, interventia asupra senzorului duce automat la pierderea garantiei data de producator!

Revenind la scopul articolului nostru, filtrul IR recomandat este cel produs de firma Cokin, modelul Cokin 007, echivalent cu filtrul IR Kodak Wratten 89B. Acesta produce rezultate foarte bune in fotografia IR, iar datorita sistemului Cokin este si foarte versatil.

Filtre pentru fotografiere in domeniul ultraviolet

Denumite si „filtre Wood”, si acestea aplicatii in armata si medicina. Contrar filtrelor UV normale care blocheaza razele ultra-violete, acestea permit trecerea catre senzor DOAR razelor UV si blocheaza spectrul vizibil si IR. Datorita aplicatiilor restranse nu sunt foarte raspandite.

Filtre colorate, filtre pentru efecte speciale

Practic, in aceasta categorie intra restul filtrelor ce nu le-am putut incadra in clasificarea de mai sus.

Filtrele colorate

Cokin Tobacco
Cokin Tobacco

Foarte utile pentru efecte speciale, filtrele colorate sunt utilizate cu precadere in fotografia clasica, pe film deoarece in prezent, efectul acestora poate fi reprodus foarte usor cu aproape orice program avansat de editare foto. Filtrele colorate sunt de doua tipuri: cele uniforme si cele graduale. Cele uniforme au stratul de culoare distribuit pe toata suprafata filtrului iar cele graduale au acoperire colorata doar pe una dintre „jumatati”, trecerea dintre partea „colorata” si cea netratata facandu-se gradual. Multi fotografi le folosesc pentru fotografia de peisaj atunci cand doresc o cromatica aparte asupra cerului sa asupra altor elemente din cadru. Filtrele colorate uniforme mai sunt folosite si pentru a corecta anumite tente de culoare datorate diverselor tipuri de iluminat existente in cadru.

Filtrele colorate sunt accesorii pretioase pentru toti iubitorii de fotografie, atat pentru tehnicieni cat si petru artisti.

Filtrele Close-up

Denumite si „lentile macro„, filtrele close-up sunt destinate modificarii performantelor macro ale obiectivelor si maririi raportului de reproducere. Desi nu la fel de performante ca un obiectiv macro dedicat, filtrele close-up va pot ajuta in realizarea unor fotografii macro decente atunci cand lentilele din care sunt compuse sunt de calitate.

Cokin Multi-Parallel 209
Cokin Multi-Parallel 209

Filtrele pentru efecte speciale optice

Una din categoriile de filtre ce si-au pierdut din popularitate odata cu aparitia tehnicilor de procesare digitala, filtrele optice pentru efecte speciale nu mai sunt utilizate astazi pe scara larga datorita faptului ca toate efectele produse de acestea pot fi realizate cu ajutorul programelor de editare specializate. Totusi, in cazul fotografiei pe film este mai comoda utilizarea filtrelor pentru efecte speciale decat post-procesarea fotografiilor in laborator pentru obtinerea acelorasi efecte.

Cateva din cele mai populare efecte optice ce pot fi realizate cu ajutorul filtrelor optice dedicate sunt: efecte de ceata, expuneri multiplemultiplicarea subiectului in diferite forme (vezi poza din dreapta), compunerea mai multor fotografii, efecte „star” la sursele de iluminat pentru fotografierea nocturna si multe altele…

Optic sau digital?

Asa cum am afirmat si pe parcursul acestor doua articole, o parte din efectele prezentate pot fi reproduse si cu ajutorul progamelor de editare foto performante. Astfel, se impune intrebarea: sa achizitionez filtre sau sa ma bazez pe prelucrare?

Vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare prezentand argumente pro si contra ambelor tehnici:

Filtrele optice Prelucrare digitala
PRO: – Usurinta in utilizare

– Rapiditate

– Rezultate constante

– Rezultatele se obtin pe loc si pot fi previzualizate si ajustate direct in locatia fotografierii

– Se reduce (sau se elimina) timpul ulterior de postprocesare

– Efecte mai variate

– Un grad mai mare de personalizare a efectelor

– Eficienta sporita

– Previne degradarea calitatii imagini datorata utilizarii filtrelor pe obiective

Contra: – Limitari in ceea ce priveste efectele

– Sunt fragile

– Necesita spatiu in plus in trusa foto

– Daca nu sunt efectuate corect prelucrarile pot dauna calitatii imaginilor

– Necesita cunostinte avansate de lucru cu programele de editare foto

Astfel, alegerea tehnicilor folosite revine in totalitate fotografului. Fotografii „veterani”, obisnuiti cu lucrul pe film, ar putea fi mai incantati de utilizarea filtrelor optice pe cand fotografii tineri sunt, probabil, adeptii prelucrarilor digitale.

Nu intram in dezbateri despre cele doua sisteme si va lasam pe voi sa decideti ce mod de lucru alegeti. Ne puteti impartasii ideile voastre mai jos, in comentarii! Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca efectul anumitor filtre nu poate fi reprodus cu ajutorul programelor de editare foto. Este cazul filtrelor de polarizare, al filtrelor cu densitate neutra sau a celor IR. Prin natura lor aceste filtre sunt indispensabile genurilor fotografice carora li se adreseaza si nu exista o metoda completa de a reproduce efectul produs de acestea cu ajutorul computerelor.

Acestea fiind spuse, va dorim spor la fotografiat cu ajutorul filtrelor! 🙂

P.S. Puteti achizitiona orice filtru din cele prezentate aici de la magazinul F64.

3 COMENTARII

  1. Salut.Calin ma poti ajuta cu alegerea a doua tipuri de filtre si anume uv si ciculare si aici ma refer clar la marca si model dimensiune 52mm. am un uv si dupa ceva teste facute (pe timp foarte noros cu aparatul pe trepied), ataca totusi calitatea fotografiei. vreau ceva de genul : satisfacator, mediu si foarte bun. multumesc !

Comments are closed.