Filtrul Protector-UV
Filtrul Protector-UV

Primesc destul de des intrebari pe email sau pe Facebook despre filtre, mai ales despre ce filtre de Polarizare sau Protectie (UV) recomand. E de inteles: sunt o multime de branduri pe piata, cu preturi similare, cu denumiri si modele din cele mai variate. Asadar, m-am hotarat sa scriu aici raspunsul pe care il ofer de fiecare data, pentru ca in mod sigur mai sunt si altii pe care i-ar ajuta. Cum e cu filtrele „ieftine”, ce branduri recomand? Iata una din intrebarile pe care o primesc cel mai des:

Intrebare de la cititori:

Salut, Calin! Ma poti ajuta te rog cu alegerea a 3 tipuri de filtre: UV, polarizare circulara si macro? Aici ma refer clar la marca si model, dimensiune 52mm (pentru obiectivul de kit…). Folosesc un filtru de protectie simplu, UV, si dupa cateva teste facute (pe timp noros, cu aparatul pe trepied), afecteaza totusi calitatea fotografiei foarte mult. Stiu ca orice filtru pus face asta, dar al meu afecteaza prea vizibil. Vreau sa imi recomanzi ceva mediu si foarte bun. Multumesc!

Ideea e urmatoarea: filtrele ieftine sunt de slaba calitate. Toate, indiferent de brand. Iar asta inseamna, in primul rand, ca imaginea are de suferit odata cu utilizarea lor. In general, ca regula, daca un brand X face filtre sub 100 de Ron ele au o calitatea indoielnica. Am incercat destul de multe filtre pana am ajuns la concluzia asta. E un prag destul de subiectiv, dar in general se aplica indiferent ca scrie Hoya, Kenko, Cokin sau Sigma pe filtru. Acum incerc de fiecare data sa vad intreaga oferta de filtre a unui producator si sa il aleg pe cel mai bun. Nu neaparat cel mai scump, dar in nici un caz cel mai ieftin!

Recomandarile mele:

Filtrul Hoya HD Pro-Slim Polariser
Filtrul Hoya HD Pro-Slim Polariser

In ceea ce priveste filtrele rotunde, cu filet, eu am doua branduri pe care le recomand cu incredere: Hoya si B+W (Schneider).

Hoya au niste filtre „mid-level” (sa zic asa), care au un pret destul de ok si o calitate buna (Polarizare / Protectie-UV). Daca vreti „the best” atunci trebuie sa vorbim de B+W (Polarizare / Protectie – UV) sau de gama Pro de la Hoya (Hoya HD Pro-Slim).

Pentru macro close-up nu recomand altceva decat B+W. Din tot ce am incercat pana acum cel mai mult s-au apropiat mai mult de calitatea oferita de un obiectiv macro dedicat filtrele B+W Closeup +5. Celelalte lentile macro „no name”  afecteaza imaginea mult prea mult.

Si inca ceva: filtrele B+W mai au o proprietate: au montura (inelul de metal) realizat dintr-un aliaj special care nu ramane blocat pe obiectiv daca il strangeti prea tare pe filet. E o „fitza” la prima vedere, dar eu am patit-o odata asa ca, daca as avea ocazia, as alege totusi asa ceva. La mine cand s-a blocat un Hoya a trebuit sa il tai cu sficul

Bineinteles, am vorbit aici strict despre filtrele rotunde, cu filet. Nu intru acum in detalii despre filtrele Cokin sau varianta profesionala, filtrele Lee. Despre acestea, intr-un articol viitor.

Filtrul Hoya HMC 77mm ND400x
Filtrul Hoya HMC 77mm ND400x

8 sfaturi pentru achizitia filtrelor

Atunci cand achizitonati un filtru foto este recomandat sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

1) Verificati compatibilitatea filtrului cu obiectivul. Acest lucru este valabil atat pentru filtrele pe filet cat si cele de tip “Cokin”. La filtrele pe filet, compatibilitatea este evidenta – diametrul filtrului trebuie sa fie acelasi cu cel suportat de obiectiv si marcat de obicei in partea exterioara lentilei frontale a acestuia. La filtrele Cokin trebuie sa tineti cont de dimensiunea fizica a filtrului, deoarece sistemul “Cokin P” suporta obiective cu diametrul maxim de 77mm. Daca doriti sa utilizati obiective cu diametru mai mare va trebui sa alegeti sistemul Cokin X-PRO, care foloseste atat holdere cat si filtre mai mari.

2) Verificati ca filtrul sa nu produca efecte nedorite. Daca filtrul este realizat din sticla groasa este posibil ca in extremitatile imaginii sa apara efectul de vignettare (intunecare). In cazul obiectivelor wide-angle este chiar de preferat sa achizitionati un filtru realizat dintr-o sticla mai subitre (“low profile” – LPF la Hoya), pentru a obtine o calitate mai buna a imaginii spre colturi.

3) Calitatea optica a filtrului. Verificati ca filtrul sa fie din sticla de calitate si sa fie produs de un brand consacrat (B+W, Lee, Cokin, Hoya etc). Un filtru de calitate indoielnica poate produce mai mult rau decat bine.

4) Tratamentul anti-reflex. Desi mai scumpe, filtrele cu tratament anti-reflex multi strat sunt mai performante deoarece reduc sau chiar elimina riscul aparitiei reflexiilor.

5) Incercati sa nu “combinati” in exces filtrele. Filtrele se pot si combina, in sensul utilizatrii mai multor filtre in acelasi timp, dar acest lucru nu este recomandat datorita cresterii riscului aparitiei reflexiilor si reducerea calitatii imaginii datorita adaugarii mai multor “straturi de sticla” in fata obiectivului. In general, nu uitati regula: “Orice filtru in plus reduce calitatea imaginii“.

6) Ce filtre aveti nevoie? In principiu nu exista decat doua filtre ale caror „efect” NU il puteti reproduce in programele de editare foto: filtrul de polarizare si filtrul cu denistate neutra (ND). Restul, filtrele colorate, filtrele star, soft focus etc. produc efecte care pot fi foarte usor simulate in Photoshop (sau in alte programe de editare foto). Filtrul UV (sau „de protectie”) are rol mai mult pentru a preveni zgarierea sau murdarirea lentilei frontale a obiectivului. E bun, mai ales daca fotografiati in medii cu mult praf, in ploaie etc, dar, ca orice alt filtru, daca e de slaba calitate va poate afecta imaginea.

7) Filtrele de polarizare si obiectivele grandangulare (super-wide) nu fac echipa buna si nu ar trebui folosite impreuna. Datorita unghiului foarte mare de cuprindere al obiectivelor ultra-wide (focala mai scurta de 17mm pe full frame) efectul filtrului de polarizare nu va fi uniform pe intreaga suprafata a cadrului, asadar culorile si contrastul vor avea de suferit.

8) In ceea ce priveste filtrele ND (cu densitate neutra), fie ele graduale sau full, atentie ca unele modele adauga o tenta de culoare nedorita imaginilor. Am patit asta cu filtrul Cokin ND din seria „P”, care produceau o tenta magenta si pe care nu le-as recomanda nimanui… Preferatul meu este Hoya HMC NDx400, un filtru excelent si cu care am avut de fiecare data rezultate foarte bune.

Pe acceasi tema:

 

2 COMENTARII

  1. Interesant articol Calin. Din experienta mea, pot confirma ca un filtru low-end (ieftin) nu face nimic bun la calitatea imaginii. Eu am facut efortul de a avea numai filtre B+W pe lentilele mele si nu as merge inapoi la alta marca (daca vorbim de filtre cu filet, rotunde). Cel mai bun sfat (care sustine ideea transmisa de Calin in acest articol): daca pui o bucata de sticla in fata obiectivului tau, ar fi bine sa fie sticla de calitate, altfel nu pune deloc!

Comments are closed.