Probabil ca unul din cele mai mari cosmaruri ale unui fotograf este sa i se strice camera exact in timpul unui eveniment. Ei bine, exact asta am patit eu saptamana aceasta… sau, cel putin, pe moment asta am crezut.
Eram la Sighisoara si trebuia sa fotografiez petrecerea de Halloween. Dupa ce in timpul zilei am facut cam 100-150 de cadre, brusc, in timpul serii m-am trezit cu „celebrul” mesaj de eroare „ERR 30” pe ecranul aparatului foto – un Canon 50D. Pentru ca pe moment nu am stiut ce sa ii fac, am incercat exact ce scria pe ecran „Err 30 – Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again„. Am inchis si am repornit camera, dar fara rezultat. Am scos acumulatorul si l-am inlocuit cu unul incarcat recent. Nimic…. Am incercat sa utilizez un alt obiectiv sau sa renunt la blitz si grip, dar iarasi fara rezultate.
O simpla cautare pe internet despre Eroarea 30 releva o problema majora: un defect mecanic al obturatorului. Solutia? Inlocuirea obturatorului la service. Destul de nasol pentru ca in lipsa unui aparat foto „de backup” nu mai aveam cu ce sa fotografiez nici de Halloween si nici in zilele urmatoare…
Totusi, se pare ca eroarea 30 poate avea si o alta cauza ne fiind neaparat o problema a obturatorului: software-ul aparatului. Cand incercam sa ma obisnuiesc cu ideea ca – pus si simplu – obturatorul a clacat dupa mai bine de 50.000 de cadre, am reusit sa imi „repar” singur aparatul in felul urmator: am scos bateria permanenta care alimenteaza aparatul atunci cand acumulatorul obisnuit nu este montat. Aceasta baterie este chiar langa acumulator, „ascunsa” sub un capac de plastic. Mi-am pierdut setarile, dar macar obturatorul a inceput sa functioneze si nu a mai aparut celebra eroare. Dupa acest eveniment am mai facut peste 800 de cadre fara absolut nici o problema.
Citeste si: Cum poti afla numarul de cadre al aparatului tau?
Asadar, din experienta mea de acum, daca intampinati mesajul „Err 30 – Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again”, incercati urmatorii pasi:
- Demontati accesoriile (blitzul, gripul etc) si obiectivul si incercati cu un alt obiectiv
- Scoateti acumulatorul si inlocuiti-l cu un acumulator nou
- Scoateti bateria permanenta, asteptati cateva minute si apoi puneti la loc un acumulator incarcat
La mine problema s-a rezolvat de la sine cand am efectuat pasul al treilea. Aparatul poate functiona si fara bateria permanenta, dar nu va pastra setarile atunci cand schimbati acumulatorii…
Concluzia? Trecand peste faptul ca am fost norocos, intamplarea asta m-a invatat, pe propria piele, ca nu trebuie sa plec de acasa fara un aparat de „backup”, fie el si un compact performant, atunci cand am de facut fotografii importante.
Bateria mica e descarcata?
e posibil. nu am schimbat-o niciodata de cand am aparatul (adica de 4 ani cred)
Masoara cu ceva, sa vedem ce tensiune are. E posibil sa faca figura din nou, in curand.
Nu te-ai gandit la faptul ca, poate multi "au picat in capcana" si au trimis aparatul la service unde a fost schimbat obturatorul ?
Ba da, m-am gandit la treaba asta. Si sincer chiar i-am spus prietenei: sa vezi cum aia din service doar schimba bateria si apoi te factureaza ca pt un obturator nou…. (evident resetand numarul de cadre)
Bateria mica o sa o masor diseara.
Eh, asa-i romanul, e in stare.. dar nu cred ca are asa tupeu.
da, nu stiu… din fericire n-am avut alte experiente asemanatoare ca sa imi confirm teoria… dar la noi orice e posibil :))
Si eu am trecut prin celebra eroare. La mine au schimbat Canon Bottom PCB / CG2-2282000 ….
si unde se afla bateria permanenta, cum ajungem la ea?
Este chiar langa lacasul pentru acumulator. Se deschide capacul de la acumulator si este acolo ca un fel de „sertaras” in care este introdusa bateria asta permanenta (e o baterie plata, ca de ceas, dar ceva mai mare).
salut,
ori sunt eu prost, ori vorbim de aparate diferite. Eu am 1100d, am dat acumulatorul(LP-E10) si cardul dar nu vad sertarasu, este o fanta in partea de sus si doua in lateral unde pare sa fie o baterie de ceas dar nu stiu cum s-a demontez pare sa fie totul dintr-o bucata
Orice DSLR Canon are bateria respectiva. Eu ma refer la Canon 50D sau 5D Mark II, care au bateria aia ca de ceas imediat langa acumulatorul obisnuit. La alte modele nu stiu unde se afla, dar in orice caz, trebuie sa se poata scoate si bateria permanenta la orice DSLR.
un manual de service sau ceva instructiuni mai clare eventual cu poze pentru demontare baterie memorie pentru 1100d gasesc?
Ma puteti ajuta cu indicatii rferitoare la demontarea bateriei de memorie? Un filmulet, poza…?