Cei de la Epson au anuntat ieri, in premiera pentru Romania, noua imprimanta multi-functionala Epson PX830. Noul model continua seria PX8xx si reprezinta un pas inainte in gama  imprimantelor cu aspiratii profesionale de la Epson. Destinata utilizatorilor avansati si fotografilor entuziasti/semi-profesionisti, PX830 reprezinta varful de gama in seria imprimantelor care pot face printuri pana la dimensiuni A4 inclusiv.

Am avut ocazia sa testam acest model si putem spune acum impresiile noastre despre aceasta imprimanta foto. Acest articol este primul de acest gen de pe Clubul Foto si primul review al unei imprimante din aceasta clasa, de pe un blog din Romania.

Imprimanta foto multi-functionala Epson PX830 FWD
Imprimanta foto multi-functionala Epson PX830 FWD

Functia de printare

Epson PX830 este un „monstru” cu o greutate de aproape 12kg, care continua seria PX a producatorului japonez, serie ce se caracterizeaza, in primul rand, prin sistemul de printare foto la rezolutii mari. Pe scurt, este o imprimanta cu jet de cerneala cu 6 culori, cu cap de listare Epson Micro Piezo. Alimentarea cu cerneala se face din cele sase cartuse separate, printr-un sistem „mini-CIS” unic in aceasta gama de imprimante de la Epson. Ce inseamna asta? Capul de printare este separat de cartuse, iar cerneala este transportata pana la capetele de printare printr-un sistem de tuburi.

Epson PW830: Sistemul mini-CIS si cele sase cartuse de cerneala
Epson PW830: Sistemul mini-CIS si cele sase cartuse de cerneala

Avantajul unui astfel de sistem este dat in primul rand de posibilitatea de a inlocui doar cartusele care reprezinta culorile consumate, avand astfel costuri mai reduse de printare si un management mai bun al resurselor. Daca tot am vorbit de costuri de printare, acestea sunt reduse prin utilizarea cartuselor de dimensiuni mari, compatibile cu PX830. In momentul achizitionarii imprimanta vine cu un set de cartuse full, de dimensiuni normale, dar ulterior pot fi achizitionate cartusele Maxi care asigura o autonomie de printare mai mare si costuri mai scazute de tiparire.

Cartusele pot fi acizitionate in set (cate 6) sau separat, pentru a inlocui doar culoarea care s-a consumat.
Cartusele pot fi acizitionate in set (cate 6) sau separat, pentru a inlocui doar culoarea care s-a consumat.

Modulul de listare este compus din 180 de duze x 5 (cate un cap pentru fiecare curloare: cyan, magenta, galben, light cyan, light magenta) prin care cerneala este depusa pe hartia foto, cu o marime minima a picaturii de cerneala de 1.5 picolitrii. Astfel, se asigura o rezolutie de printare mare (de pana la 5.760 x 1.440 dpi optimizat, folosind Resolution Performance Management) si o viteza de printare mai mult decat decenta. Un print pe hartie 10×15, la rezolutie standard dureaza maxim 10 secunde. Bineinteles, imprimanta poate tipari pe diverse tipuri de hartie foto, iar cei de la Epson ne ofera nu mai putin de sase optiuni in meniul imprimantei, care cuprind si popularele Photo Paper, Ultra Glossy sau Matte.

Am tiparit aceste fotografii cu Epson PW830 si apoi le-am scanat. Rezultatul este acesta, fara alte "procesari"!
Am tiparit aceste fotografii cu Epson PW830 si apoi le-am scanat. Rezultatul este acesta, fara alte "prelucrari"!
Alte printuri, alte scanari ... :)
Alte printuri, alte scanari ... 🙂

Toate fotografiile pe care le vedeti mai sus sunt disponibile pe site-ul meu, www.CalinStan.com 

Epson se lauda ca printurile au o calitate mai buna decat cele de la laboratorul foto. Nu pot dovedi acest lucru, dar, daca ma intrebati pe mine, le dau dreptate. Am comparat cateva fotografii tiparite de mine cu Epson PX830 cu cele tiparite de un laborator foto dedicat si diferentele de calitate sunt vizibile, in avantajul lui Epson!

Ecranul LCD tip „touch-screen” si meniul interactiv

Imprimanta poate fi folosita atat conectata la un calculator dar si in regim stand-alone, datorita sistemului „touch-screen” care failiteaza operarea atunci cand nu este conectata la PC. Practic, toate functile sunt operabile direct de pe ecranul LCD  sau de pe butoanele senzitive. Meniul este intuitiv, chiar si pentru cineva ca mine care nu a mai avut de a face pana acum cu imprimante Epson din aceasta gama. In meniu sunt indicatii la orice pas, si exista si o functie Help interactiva care, efectiv, te intreaba ce problema ai si ofera indicatii pentru rezolvare.

Meniul "Help"
Meniul "Help"

Sa ne reintoarcem la meniu si la functiile software. Am avut surpriza placuta sa constat ca Epson PX830 are integrat un „mini-Photoshop” in meniu. Odata introdus un stick USB sau un card de memorie, imprimanta scaneaza fisierele si afiseaza pe ecran toate pozele care pot fi tiparite (cele in format JPG) . De aici, fara a fi contectata la calculator, imprimanta ofera o multitudine de optiuni care includ, printre altele, corecturi automate ale imaginilor (cu detectarea automata a scenei fotografiate), ajustari ale luminozitatii, contrastului sau claritatii si chiar si o functie crop, care permite tiparirea a unei zone din imaginea fotografiata. Mi-ar fi placut sa pot tipari si fisiere PDF sau TIFF direct de pe carduri, dar acest lucru este posibil doar de pe calculator/laptop.

Panoul frontal de comanda (cu butoane senzitive) si ecranul functiei crop
Panoul frontal de comanda (cu butoane senzitive) si ecranul functiei crop

Functii si dotari

Pe langa functiile de baza, utile fotografilor si nu numai, Epson PX830 are si o serie de functii interactive care permit tiparirea pe diverse medii. De exemplu, Epson PX830 poate tipari direct pe DVD-uri sau CD-uri, iar pentru aceasta are un meniu special si un tray in care se aseaza DVD-ul ce urmeaza a fi tiparit. Functia de tiparire pe CD/DVD este similara celei foto, cu exceptia setarilor specifice pentru acest mediu.

Meniul general afisat pe ecranul tocuh-screen
Meniul general afisat pe ecranul tocuh-screen

O alta functie care poate fi utilizata fara a fi necesara conectarea la un calculator este cea de tiparire interactiva a cartilor postale. Ce inseamna acest lucru? Imprimanta tipareste mai intai o macheta, pe o pagina A4 standard, pe care utilizatorul poate alege tipul de font si culoarea cu care va scrie mesajul sau pe cartea postala. Dupa ce a fost aleasa culoarea, tipul de font si mesajul a fost scris cu un pix sau marker pe macheta, o scanare a acestei foi A4 produce un rezultat inedit: imprimanta tipareste pe hartie foto, la calitate maxima, cartea postala cu mesajul scris mai devreme pe macheta! Acum nu va mai ramane decat sa trimiteti cartea postala celor dragi!

Macheta pentru setarile cartii postale si rezultatul (in chenarul rosu)
Macheta cu setarile cartii postale si rezultatul (in chenarul rosu)

Epson PX830 este un multi-functional. Asta inseamna ca, pe langa functia de printare, o serie de alte facilitati si optiuni sunt gata sa ne faca viata mai usoara. Avem un scanner integrat, care poate scana la rezolutii de pana la 4800dpi, fax, copiator in sistem duplex (printare fata-verso automata) dar si un cititor de carduri care permite tiparirea fotografiilor direct de pe cardul de memorie al aparatului foto sau de pe un stick USB. Scanarea poate salva automat pe un card de memorie sau pe stick documentele scanate, atat in format JPG dar si PDF. Pentru formatul PDF sunt disponibile si o serie de optiuni avansate care premit, de exemplu, scanarea mai multor pagini consectutive si „lipirea” lor intr-un singur PDF, o functie utila pentru scanarea cartilor.

Meniul functiei Fax
Meniul functiei Fax

Conectivitate

Epson PX830 poate fi conectata la un Laptop/PC printr-un cablu USB standard. Deoarece are functie FAX, exista si conector pentru linie telefonica dar si conector pentru retea. Cititorul de carduri integrat in panoul frontal asigura tiparirea direct de pe carduri sau de pe un stick USB. Acest conector USB poate fi utilizat pentru a conecta si o camera foto si a efectua printuri direct de pe memoria interna a aparatului, utilizand functia PicBridge sau cea integrata in meniul imprimantei. Daca vorbim de conectivitate, lucrurile nu se opresc aici: imprimanta Epson PX830 este dotata cu un modul wireless, care permite tiparirea prin retea din orice punct al casei sau al biroului si chiar partajarea imprimantei intre mai multi utilizatori simultani.

Cititorul de carduri si stick-uri USB
Cititorul de carduri si stick-uri USB

Modulul wireless este responsabil si pentru gestiunea functiei de tiparire de pe dispozitive mobile. Cei de la Epson au pregatit o aplicatie disponibila gratuit in Apple Store care, odata descarcata si instalata permite tiparirea wireless intre un Apple Iphone, iPad sau iPod Touch si chiar si scanarea direct pe dispozitiv. Astfel, comunicarea este bidirectionala, utilizatorul putand printa dar si scana cu imprimanta, iar fisierele vor fi trimise automat pe dispozitivul mobil.

Epson iPrint - Aplicatia gratuita pentru dispozitive iPhone si iPad de la Epson
Epson iPrint - Aplicatia gratuita pentru dispozitive iPhone si iPad de la Epson

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandata de Clubul Foto

Din toate aceste functii si optiuni, cel mai mult m-a impresionat functia de printare foto. Am tiparit peste 100 de imagini, atat alb-negru cat si color, pe diverse tipuri de hartie foto Epson si la diverse dimensiuni. De fiecare data calitatea printului era ireprosabila. Trecerile de la o nunata la alta se fac gradual, iar rezultatele erau exact acelea pe care le asteptam vizualizand imaginile pe monitor (bineinteles, pentru rezultate perfecte am utilizat un monitor calibrat!). Cu imagini atent pregatite pentru print, de pe calculator si cu setari corecte ale imprimantei, rezultatele sunt extraordinare. Iar cei de la Epson garanteaza printurile pentru 200 de ani, daca este utilizata cerneala originala Claria si hartia photo-paper Epson. Imi pare rau, dar nu am avut timpul necesar sa astept atat ca sa confirm! Ii credem pe cuvant! 🙂

Epson PX830 este recomandata, in primul rand, fotografilor entuziasti si semi-profesionisti sau utilizatorilor care vor o imprimanta de top. Totusi, poate fi utilizata cu succes si intr-o firma sau institutie, acolo unde este necesara o calitate ridicata a printurilor dar si alte functii specifice: tiparirea CD-urilor, plicurilor, a cartilor de vizita etc.

Epson PX830 poate fi achizitionata de aici la un pret promotional.

Bile albe:

  • Calitatea excelenta a printurilor
  • Rezolutia mare (atat la print cat si la scanner)
  • Functii diverse
  • Wireless
  • 6 cartuse de cerneala

Bile negre:

  • Greutatea 🙂
  • Materialul din care este confectionat panoul frontal, desi lucios si de calitate, se zgarie foarte repede

In concluzie, daca tii la calitatea printurilor si vrei o imprimanta profesionala pentru imagini marite pana la A4, Epson PX830 este imprimanta ideala. Primesti in plus si un scanner, fax copiator si o functie wireless care permite interconectarea cu alte dispozitive mobile din casa sau birou!

Epson PX830FWD, specificatii tehnice:

Pentru specificatii tehnice complete, accesati aceasta pagina. Noi va spunem doar atat:

  • Tehnologie: Imprimanta cu jet de cerneala cu 6 culori, cap de listare Epson Micro Piezo
  • Viteză de printare Color, Text A4: Pana la 40 ppm
  • Rezolutie printare: Pana la 5.760 x 1.440 dpi optimizat, pe medii de tiparire adecvate, folosind RPM (Resolution Performance Management)
  • Cerneala: Cerneala fotografică Epson Claria
  • Tehnologie de scanare: Scaner orizontal (flatbed) pentru imagini color A4
  • Viteza de scanare Color, Text A4:  300 dpi 2, 5 msec/rând, 600 dpi 4, 7 msec/rând
  • Conectivitate: USB de mare viteza – compatibil cu specificatiile USB 2.0, reţea wireless LAN IEEE 802.11b/g/n, retea cablu LAN IEEE 802.3 (100BASE-TX, 10BASE-T), PictBridge
  • Marimi hartie: A4, A5, A6, B5, 10×15 cm, 13×18 cm, format lat 16:9, letter, legal, half letter, 9×13 cm, 13×20 cm, 20×25 cm, 100×148 mm, plicuri: Nr. 10, DL, C6
  • Tehnologie borderless
  • Auto duplex print
  • Ecran: Panoul tactil de 19, 8 cm cu navigare inteligenta
  • Dimensiuni: 465 x 458 x 198 mm
  • Greutate: 11, 4 kg
  • Garantie: 1 an (extindere pana la 3 ani)

4 COMENTARII

  1. Chiar daca rezervorul nu face parte din capul de printare apare fenomenul de uscare a capetelor si respectiv infundarea lor dupa o perioada de nefunctionare ?

  2. am instalat un sistem CISS la el si am probleme mari cu cartusele… la fiecare 3-4 copii apare o eroare de recunoaștere a cartușelor… a mai pățit cineva așa?

Comments are closed.