Compania Epson a lansat saptamana trecuta trei imprimante ink-jet cu o caracteristica speciala: sunt primele imprimante ale producatorului jponez dotate cu un sistem de cartuse de mare capacitate, denumit Fast Ink Top-Up, care asigura un volum foarte mare de printuri si costuri extrem de scazute in utilizare. Am avut ocazia sa testez pentru cateva zile modelul Epson L800, o imprimanta foto profesionala si varful de gama al celor trei modele lansate in urma cu cateva zile. Daca ati putut citi deja primele impresii despre L800 saptamana trecuta, astazi vom vorbi mai pe larg despre ce inseamna sistemul Fast Ink Top-Up de la Epson si care sunt atuurile lui.

Epson L800 este deja disponibila in stocurile magazinelor de specialitate! Vezi aici detaliile si pretul actualizat.

Epson L800
Epson L800

Epson L800: Cateva detalii tehnice

Epson L800 este, la baza, o imprimanta foto derivata din modelul Epson P50, foarte popular printre fotografii entuziasti si profesionisti datorita printurilor de calitate si al costurilor scazute de operare. L800 duce acest concept mai departe si vine cu un set de cartuse de mare capacitate, care pot fi umplute direct de catre utilizator, acasa sau la birou. In total sunt sase cartuse de cerneala a cate 70ml fiecare, care asigura tiparirea a 1800 de fotografii color, in format 10×15. Costurile sunt de doar 15.5 bani / bucata (incluzand doar cerneala). Pentru refill, cartusele de cerneala nu trebuie inlocuite, ci doar se toarna cerneala din recipient in rezervorul de cerneala al imprimantei pentru fiecare culoare in parte. E mai simplu decat pare.

Formatul maxim ce poate fi listat este A4 iar rezolutia de printare poate atinge chiar 5760 × 1440 dpi daca se folosesc medii de tiparire adecvate si sistemul Epson RPM (Resolution Performance Management). Pe langa fotografii A4 si 10×15, imprimanta poate tiparii pe diverse formate si tipuri de hartie foto si inclusiv pe CD-uri cu suprafata de printare sau imagini panoramice pe noua hartie foto Epson in format 16:9!

Click pe imaginea de mai jos pentru a derula toate fotografiile:

Modul de lucru

Spre deosebire de o imprimanda all-in-one (cum este PX830 de exemplu), Epson L800 poate fi utilizata doar atunci cand este conectata la un calculator. Imprimanta este livrata cu un CD cu drivere si software de printare, care are cateva facilitati destul de interesante. Instalarea decurge usor si rapid si am reusit sa fac primul print dupa aproximativ 10 minute de cand am despachetat imprimanta si am conectat-o la PC. Unul din atuurile lui L800 este chiar acesta: utilizarea intuitiva. Pur si simplu imprimanta face ce-i spui sa faca. Desi au fost cateva situatii in care listarea fotografiilor s-a blocat (de doua ori si doar atunci cand am listat imagini in format 10×15) si a trebuit sa astept cam cinci minute pana cand imprimanta a fost din nou gata de tiparire, am listat aproximativ 250 de imagini in perioada de test si nu am intampinat probleme. Oricum, de vina pentru situatia de mai sus poate fi software-ul, avand in vedere ca imprimanta primita la teste era un sample de pre-productie.

Optiunile avansate de tiparire
Optiunile avansate de tiparire
Tiparirea fotografiilor direct din programul Epson Easy Photo Print
Tiparirea fotografiilor direct din programul Epson Easy Photo Print

Calitatea printurilor

Epson L800 foloseste sase culori pe baza de apa pentru realizarea printurilor: negru, cyan, magenta, galben, light cyan si light magenta. Capul de printare (care, apropo, este garantat cat durata de viata a imprimantei!) are 90 de duze de cerneala pentru fiecare culoare.  Astfel, se asigura o rezolutie de printare mare (de pana la 5.760 x 1.440 dpi optimizat, folosind Resolution Performance Management) si o viteza de printare mai mult decat decenta. Un print pe hartie 10×15, la rezolutie standard dureaza doar 12 secunde.

V-am spus ca nu am menajat-o: am facut peste 150 de printuri 10x15 cu Epson L800
V-am spus ca nu am menajat-o: am facut peste 150 de printuri 10×15 cu Epson L800

In perioada de test am incercat sa listez cat mai multe fotografii pe diverse medii de imprimare pentru a vedea rezultatele indiferent de suportul de printare ales. Desi preferata mea ramane hartia Epson Ultra Glossy, pe toate mediile testate am avut rezultate foarte bune. Din punct de vedere al calitatii printului, rezultatele pot fi comparate cu cele de la laboratoarele foto profi, singura diferenta notabila fiind cerneala pe baza de apa pe care L800 o utilizeaza. Sincer inca nu stiu cat este garantata in timp o fotografie printata cu cerneala Epson pe baza de apa…

Epson L800 si grila de test
Epson L800 si grila de test (imagine scanata)

Am testat imprimanta cu o macheta de test ce contine atat imagini color cat si alb-negru, de rezolutie foarte mare dar si grile i degrade pentru culorile de baza si nuantele de gri. In general culorile sunt reproduse foarte bine, singurele bile negre sunt la tiparirea zonelor in degrade, acolo unde eu zic ca se poate si mai bine, desi trecerea de la o nuanta la alta este in general fina.

Printuri A4 cu Epson L800
Printuri A4 cu Epson L800

Epson L800 poate tiparii inclusiv pe CD-uri cu suprafata de printare. Tiparirea unui CD dureaza aproximativ doua minute iar cu ajutorul aplicatiei Epson Print CD realizarea graficii ce urmeaza a fi tiparita pe CD devine o joaca de copil. Nu am mai printat pana acum niciodata un CD cu o imprimanta foto, dar am reusit sa fac primul CD cu grafica personalizata in doar cateva minute.

Realizarea CD-urilor cu programul Epson Print CD
Realizarea CD-urilor cu programul Epson Print CD
CD-uri tiparite cu Epson L800
CD-uri tiparite cu Epson L800

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Epson L800 este o imprimanta foto profesionala, care se adreseaza in primul rand fotografilor care executa un volum mare de printuri lunar. Pentru acestia, sistemul integrat de cartuse de mare capacitate este cea mai buna solutie pentrua beneficia de costuri de tiparire cat mai mici si un volum cat mai mare de fotografii listate. L800 este prima imprimanta de acest gen din oferta Epson si am ramas placut surprins atat de calitatea printurilor cat si de calitatea imprimantei, ca realizare, finisaj etc. Este un produs construit la standarde profesionale dar care, din fericire are un pret de achizitie mult mai mic decat m-am asteptat!

Epson L800 costa doar 1329 de Ron si vine cu un set de cartuse de 70ml in cutie. Daca ma gandesc ca un set de cartuse refill costa aproximativ 320 de Lei (click aici pentru detalii), deja pretul imprimantei mi se pare extrem de convenabil!

Avantajele unui sistem cu cartuse de cerneala de capacitate mare, originale Epson este dat chiar de garantia calitatii producatorului japonez si de fiabilitatea foarte mare a intregului sistem. Folosind consumabilele originale Epson, care acum au devenit foarte accesibile si ofera costuri de printare extrem de scazute cu noul sistem de pe L800, veti avea garantia unui print de calitate, de fiecare data.

Nu uitati sa achizitionati si hartia Epson recomandata!

Pana acum, toti fotografii cu care am discutat despre noua imprimanta Epson s-au declarat incantati de sistem si de faptul ca nu vor mai utiliza alternativele oferite de producatorii asiatici pentru sistemul de cartuse de mari dimensiuni. Epson L800 este o imprimanta care, cu siguranta, va fi foarte bine primita de fotografii entuziasti si profesionisti deopotriva si primeste recomandarea noastra mai ales datorita calitatii printurilor si a costurilor scazute de operare.

Bile albe

  • calitatea printurilor
  • utilizarea intuitiva
  • cartuse de volum mare
  • reumplerea cartuselor se face foarte usor
  • costuri mici de tiparire
  • viteza de tiparire: 12 secunde pentru o fotografie 10×15
  • tiparire fara margini pe diverse medii si formate
  • tiparirea CD-urilor cu suprafata de printare
  • instalare rapida

Bile negre

  • calitatea degradeurilor putea fi mai buna
  • pot fi incarcate maxim 50 de coli 10×15 odata (100 sau chiar mai multe ar fi fost de preferat)

Epson L800, specificatii tehnice:

Pentru specificatii tehnice complete, accesati aceasta pagina. Eu va spun doar atat:

  • Tehnologie: Imprimanta cu jet de cerneala cu 6 culori, cap de listare Epson Micro Piezo
  • Viteză de printare Color, Text 10×15: Pana la 5 ppm
  • Rezolutie printare: Pana la 5.760 x 1.440 dpi optimizat, pe medii de tiparire adecvate, folosind RPM (Resolution Performance Management)
  • Cerneala: Cerneala pe baza de apa, Epson
  • Conectivitate: USB de mare viteza – compatibil cu specificatiile USB 2.0
  • Marimi hartie: A4, A5, A6, B5, 10×15 cm, 13×18 cm, format lat 16:9, letter, legal, half letter, 9×13 cm, 13×20 cm, 20×25 cm, 100×148 mm, plicuri: Nr. 10, DL, C6
  • Tehnologie borderles
  • Garantie: 1 an sau 3000 de printuri

39 COMENTARII

  1. Multumim de info, saptamana viitoare achizitionez si eu o astfel de imprimanta. Marea bucurie pentru mine , sticlutele see you cerneala… am dat pana acum foarte multi bani pe cartuse, care se goleau foarte repede si erau scumpe…la acest pret, este imbatabil. Asteptam si versiunea A3…

  2. Acum eu am o imprimanta Epson R2880 am montat pe ia ciss (chinezesc) o am de 1 an nu am realizat niciodata o fotografie corecta numai catastrofe am folosito pentru poze buletine. Nu mai spun cati bani am dat pe upgrade vezi doamne ca va tine mai mult…. o panarama printez 5 poze si dau sa spal capul de 3,4 ori deoarece ramane fara culoare. Asi sfatui pe toti…….uitatii frate pe astia care promit costuri eftine see you apa colorata.Ma bucur de cei de la Epson ca au scos cissurile lor si see you cerneala lor see you siguranta vor avea de castigat. Jos see you chinezismele contrafacute.

  3. Ai perfecta dreptate, ma bucur ca au gandit un astfel de sistem mai accesibil, am vazut pe youtube ca sticlutele au cod. Banuiesc ca dupa ~70ml scursi in imprimanta, cere un nou cod de sticluta… Interesant, dar la 60 lei 70ml de cerneala, este o minune… sa speram ca si tine in timp fotografiile cu cerneal de apa…

    • Sticlutele au cod dar nu cere cod nou dupa 70ml 🙂
      Cartusele pot fi umpluete chiar si partial sau nivelul de cerneala poate fi „completat” oricand, nu neaparat cand se golsesc cei 70mm (oricum am inteles ca nu e recomandat sa o lasi sa ajunga pe „zero” cu nivelul de cerneala…

      • Calin, sa inteleg ca nu mai cere codul de pe sticlute, cand se termina 70ml ? codul sa fie numai pentru initiere ? Cred totisi ca la un moment anume, cere acel cod. Oricum la 60lei / 70ml, este super…in aceste conditii, cerneala de china nu ma mai tenteaza..
        Calin, am vazut acele fotografii de test, am cautat pe net si nu am gasit ceva multumitor. Ma poti ajuta cu ele ? Pe email sau sa imi dai un link.
        Multumesc !

      • DA, Calin… grila de test… Daca ai si altele poti sa le trimiti pe email.
        Azi am printat si pe A4 full, pe hartie mata…impecabil, imi place foarte tare. Sunt curios cu sticlutele de cerneala si codurile.

  4. Chiar asa ? se infunda sau se usuca cerneala pe capetele de printare ? eu am un Canon Pixma 4700 mai vechi…si ma gandeam sa pun un CISS de aici: cissmarket , ei spun ca este cerneala superioara. Nu vreau sa mai cumpar cartuse Canon, numai acel negru este la 60 Lei 19ml …enorm…si abia apuci sa printezi ceva serios… Abia astept sa cumpar L800 …

    • Am multi colegi fotografi care se plang de sistemele CISS oferite de producatorii independenti. Princiala problema e chiar asta: tendinta de a infunda capul de printare.

  5. Canon am stricat 3 pana acum am actualmente un 4800 l-am luat pentru print CD . O catastrofa sa-mi spuna mie unul in tara asta ca pe ciss a scos un cd bun.Am in schimb un Pixma IP6600D cu cernelurile originale. „JOS PALARIA` Daca ar fi fost acum 20 de ani mai puteai sa prostesti lumea .Astazi se pare ca ne-am mai desteptat si noi putin si vedem cei frumos ,urat si prost. Imi pare rau dar simt ca afacerea cu Ciss e cam pe duca .

  6. Ieri, 3 aprilie 2012, a sosit la mine aceasta imprimanta. Am facut testele si, sunt foarte bucuros. Pot sa printez, fara sa ma mai streseze cartusele. Calitatea este buna, sunt foarte multumit. Sper sa vina si varianta de A3+ , ca atunci chiar ca putem sa fim fericiti…cu printarile. Trebuie sa studiez mai atent, cand adaugam noua sticluta de cerneala.

    • Buna.A trecut ceva vreme de cand vad ca ai achizitionat imprimanta
      l800 si doream sa stiu daca esti multumit de cum scoate culorile.Am luat si eu una ieri dar pe hartie foto neoriginala ,imprimat din softul ei nativ au iesit groaznic fotografiile.Respectiv intunecate si cu tenta pronuntata de galben.Parca au toti hepatita.Din Photoshop au iesit multumitor.Nu am setat eu bine ceva?te rog cateva sfaturi mi-ar fi de mare ajutor.Mai am o Epson P50 cu ciss si ies culorile superb pe orice hartie chiar si pe cea magnetica.Numai bine.

      • Salut,
        Da, eu sunt foarte mutlumit de L800, dar am folosit-o doar cu hartie originala. Nn stiu ce sa zic de consumablele neoriginale. Eu as testa-o macar cu cateva coli originale sa vad daca e ok si in felul asta poti vedea exact daca e o problema de calibrare a imprimantei sau de la hartia neoriginala…

  7. Doar 3000 de printuri garantie? sigur nu e vreo greseala? nu lipseste vreun 0 (zero) la sfarsit? intreb fiindca mi se pare extrem de putin 3000 de printuri garantie.

    • Sunt penibili. Am primit astazi imprimanta de la F64, dar când am vazut garantia, am retrimis-o fara a o despacheta macar !! Cum sa dai 3.000 de fotografii garantie la ,, O IMPRIMANTA DE MARE CAPACITATE ” cum le place lor sa se laude . La primul set de cerneala rezerva cumparat ( ce teoretic duce 1800 fotografii ) e gata garantia inainte de al termina ! sunt penibili. Iau P50 si CISS ca e mai sfant !

      • Ion Popescu , mi-as fi dorit eu asta ! Asa am crezut si eu, si i-am atentionat pe cei de la Epson ca e o gresela, s-a omis un zero ! Nici vorba ! E batut in cuie TREI MII DE PAGINI si atat !!! Intre timp toate magazinele au inceput sa afiseze si 3000 de pagini pe langa 2 ani garantie !

  8. Ati uitat sa specificati ca nu se poate folosi alt tip de cerneala pe baza de apa , deoarece incarcarea se face doar cu origilala, care fiecare sticluta are atasat un cod unic de incarcare fara de care nu va porni imprimanta nici dupa reincarcare, un set de cerneala costa 350 de lei !!!! extraordinar de mult fata de celelalte cerneluri , iar cum la o imprimanta cu 6 culori se duc mai repede culorile ,,light,, e de groaza atunci cand trebuie sa cumperi un set intreg pt doar o culoare, pt ca nu se gasesc culori separate! personal am 2 px730 si o sa le tin in functiune cat se poate de mult pt ca la consumabile este net peste L800 !

  9. daca ai amestecat tot felul de cerneluri….aia patesti, ! astia de la epson au stiut ei cum sa faca sa pacaleasca clientii cu L800 , un set de culori costa 350 de lei care nici macar nu au 100 de ml pe culoare , au doar 70, deci unde e avantajul? intre L800 si laboratorul foto, e mai ieftin sa faci pozele la un centru foto !

  10. Adrian Portase printati A foto si o sa va minunati cat de repede se scurg culorile ,,light,, si yeliow !! apoi incepe iar distractia destul de repede, alt set de culori, alte 350 de lei !

  11. stimati cititori, acum 4 ani am cumparat un p50 si l-am tinut trei ani pana sa stricat circuitul integrat la el , dar in fiecare an ii bagam codul de restare pentru „life”, (l-am cumparat cu sistem ciss), deci vreau sa spun ca am printyat la el pana sa-u defectat rotitele , le-am reparat si tot asa deci am fost super multumit, acum am un l800 , la mine merge imprimanta zii si noapte si rencarc cu cerneala care costa 30 lei 100ml…deci sunt perintre cele mai bune…

  12. Nu e o inovatie imprimanta este exact un Epson p50 dar i au pus un ciss incorporate binenteles si pretul fiind de aproape 3 ori mai mare , mai bine lasau vechea P50 la un pret foarte accesibil trebuie sa fii batut in cap sa dai atitia bani pe ea , oricind prefer un P50 second fata de asta .

  13. Dupa maxim 20 printuri A4 , la final imi murdareste hartia in partea dreapta jos, cam 3 cm. Pata este destul de vzibila. Dupa cca 3-4 printuri, se mai reduce pata de murdarie pana la 1 cm spre margine. Am impresia ca se indoaie coltul foii putin in sus la final. Am dat si head cleaning si toate testele de curatare dar tot nimic. Am observat in schimb ca sub capetele de printare exista o pata mica de cerneala albastra. Nu stiu pe unde a scapat cerneala pentru ca imprimanta nu a fost mutata niciodata din acelasi loc. Se pot alinia cumva cartusele pe mijloc ca de ex la Canon Pixma IP 7250 pentru a putea curata pata de cerneala? Multumesc anticipat!

  14. Eu procedez la un mic truc. Pornesc imprimanta si cand se plimba caruciorul cu cartuse stanga – dreapta , o scot din priza si ramane liber. Astfel il poti muta unde vrei. Nu am incercat la L800 dar sunt sigur ca merge !

  15. Marcel Socaciu Ai setat la profil de culoare sRGB ? La mine chiar si setat tot i-am dat la optiuni pe proprietati – avansat – butoane color si adobe rgb – parametri, apoi setezi la stralucire cu plus ( cat e nevoie ) si duci cursorul la plus rosu minus galben cat crezi ca trebuie. Asta sa o faci la optiuni imprimanta direct din panou, ca sa nu fie nevoie sa repeti operatia la fiecare print in parte ci sa fie definitiv.

  16. Buna ziua!
    As avea nevoie de putin ajutor in legatura cu aceasta imprimanta. O folosesc mai mult pentru printari text pe diverse cartoane. Anumite tipuri insa sunt ceva mai „poroase” desi nu par. Dat fiind ca in tipul de hartie folosit nu pot alege decat intre hartiile prestabilite, nu prea am solutii. Cea mai apropiata setare ar fi cea de photo inkjet, dar si acolo da cam multa cerneala, totusi.
    Se poate personaliza cumva tipul de hartie folosit? Mai exact, cantitatea de cerneala, practic. Orice sfat pentru aceasta problema e binevenit.

Comments are closed.