Ti-ai luat DSLR si observi pe zi ce trece ca nu ti se potriveste? Ei bine, nu esti singurul. Cei de la Sony Australia si-au dat seama de asta si au realizat o campanie sustinuta de cateva videoclipuri foarte haioase in speranta de a-si promova aparatele din gama Sony NEX. Ce a iesit? Vedeti mai jos! Este etic ce a facut Sony? Da si nu, dar cert este ca filmuletele sunt cat se poate de reusite!
Asadar, keep in mind: ceea ce vedeti mai jos este un pamflet si trebuie tratat ca atare! 🙂
Simpatica prezentarea. Este cit se poate de adevarat ca in cele mai multe situatii cotidiene, dimensiunile fizice ale DSLR-urilor nu avantajeaza o manipulare flexibila si cu atit mai putin nu asigura o anumita „camuflare”, fiind resimtita la nivel psihologic ca si o intruziune in spatiul privat personal. Pe de alta parte, dimensiunile mici ale compactelor permit o apropiere „pasnica”, astfel incit prezenta lor poate fi ignorata aproape complet, instantaneele fiind realiste, dispare acea urma de trac, de fixism, ca si cum subiectului i-ar fi teama ca ceva mare si negru si amenintator s-o apropiat prea mult de el. As spune „compactele sint mai intime”. Fiecare categorie este gindita cu anumite caracteristici, si se preteaza la domenii de fotografiat diferite. Intr-o vacanta cu familia este mai comod un compact simplu, care incape intr-un buzunar decit un DSLR cu ditamai rucsacul aferent (un DSLR fara accesorii mi se pare total aiurea). Si de fiecare trebuind de avut grija dupa „masura”! Calitatile incontestabile ale DSLR-urilor eclipseaza totusi orice compact, fiind utile profesionistilor si amatorilor avansati. Preturile fiind si ele pe masura: si mici, dar si exagerat de mari. Multitudinea de functii si complexitatea functionarii le face mai putin flexibile in comparatie cu compactele. Din snobism, un amestec de prostie si bani (prea) multi, sint si persoane care isi permit un DSLR numai din motivul ca a lui „e mai mare”: de folosit nu stie decit sa apese pe un (singur) buton, dar are cea mai mare scula. De fapt e o compensatie intre inteligenta aparatului si cea a respectivului. Inchei cu un citat al maestrului fotograf Eugen Iarovici: „Important nu este cutare sau cutare aparat fotografic ultimul strigat, ci OMUL din spatele aparatului”.
Ce face Sony in aceste clipuri este cat se poate de etic pentru ca, mai spunea cineva, si aceasta ar putea fi titlul clipurilor de mai sus : „Orice maimuta cu un DSLR vrea sa fie fotograf”.
era etic daca foloseau doar echipament sony. cam multe „lentile albe” … clipurile sunt foarte faine.