Macro-fotografia (pe scurt – Macro) este, probabil, una dintre cele mai populare ramuri ale fotografiei. Nu doar faptul ca aproape toate aparatele foto moderne au o functie dedicata pentru a fotografia „de aproape”, dar si numarul incredibil de mare de accesorii si obiective existente pe piata confirma popularitatea de care se bucura acest gen foto.

Ce este macro-fotografia?

Daca ar fi sa ne luam dupa o definitie populara, macro inseamna fotografierea de la distante mici. Totusi, „distanta” este o marime relativa si doar aceasta definitie nu este suficienta. Din punct de vedere tehnic se accepta faptul ca macro-fotografia, in adevaratul sens al cuvantului, inseamna fotografierea la un raport de reproducere minim 1:1. Asta inseamna, pe scurt, ca obiectivul fotografiat este transpus pe senzor la aceeasi dimensiune pe care o are si in realitate. Astfel, daca fotografiam o furnica (de exemplu) imaginea acelei furnici pe senzor are exact aceeasi dimensiune-liniara ca si furnica reala.

Pentru a fotografia cu un raport de reproducere 1:1 exista o multime de accesorii macro, obiective macro dedicate, tuburi de extensie sau inele inversoare care sa va ajute in atingerea acestui scop.

Desi pe piata exista obiective foto pentru aparatele DSLR ce au titulatura de „Macro”, multe dintre acestea nu ating decat un raport de reproducere maxim 1:2 sau 1:3. Asta inseamna ca un obiect fotografiat la un raport de 1:2 apare pe senzor la o dimensiune de doua ori mai mica decat este in realitate. La 1:3 dimensiunea imaginii pe senzor este de trei ori mai mica. Asa cum spuneam mai sus, astfel de obiective nu ating performante macro in adevaratul sens al cuvantului ci, mai de graba, sunt „pseudo-macro” permitand apropierea de subiect, dar fara a reproduce o imagine la scara 1:1.

Aproape orice aparat foto compact sau bridge are si o functie macro. Totusi, acestea nu reusesc sa atinga un raport de reproducere 1:1, in cele mai bune cazuri acesta fiind maxim 1:4. Din acest punct de vedere, aparatele recomandate pentru macro-fotografie raman DSLR-urile, care prin obiectivele si accesoriile macro specializate pot reda imagini in marime naturala sau chiar mai mare!

Obiective macro

Obiectiv Tamron 90mm Macro
Obiectiv Tamron 90mm Macro

Asa cum am amintit si mai sus, nu toate obiectivele va pot ajuta la macro-fotografiere in adevaratul sens al termenului. O multime de obiective nu pot atinge decat o scara de reproducere 1:3 sau 1:2 in cel mai bun caz. De cele mai multe ori, scara de reproducere este scrisa chiar pe corpul obiectivului si trebuie avut grija ca aceasta sa fie cat mai apropiata de valoarea macro „reala” 1:1.

Totusi, exista si obiective macro specializate. Acestea sunt obiective cu distanta focala fixa (deci fara „zoom”) si care pot reda imagini in marime naturala (1:1). Producatorii Canon, Sigma, Tokina si Tamron folosesc termenul „Macro” pentru a desemna obiectivele pentru macro-fotografiere pe cand cei de la Nikon prefera termenul „Micro„.

Dintre obiectivele macro dedicate, unele dintre cele mai populare sunt: Nikkor 105mm f/2.8 Micro, Canon 100mm f/2.8 Macro, Tamron 90mm f/2.8 macro sau Sigma 105mm f/2.8. Acestea va permit fotografiati cu un raport de reproducere 1:1 fara a va apropia foarte mult de subiect (in jur de 30cm, depinde de modelul de obiectiv).

Accesorii pentru macro-fotografie

Tuburile de extensie

Tuburi de Extensie Kenko
Tuburi de Extensie Kenko

Cunoscute si sub denumirea de „inele”, tuburile de extensie sunt dispozitive cu forma tubulara, ce se ataseaza intre body-ul DSLR-urilor si obiectiv si se pot folosi alaturi de majoritatea obiectivelor existente. Tuburile de extensie nu au optica proprie, singurul lor rol este acela de a marii distanta dintre obiectiv si planul senzorului aparatului pentru imbunatatii distanta minima de focalizare a obiectivului, modificand astfel performantele „macro” ale acestuia. Tuburile de extensie se gasesc pentru toate monturile si de diverse marimi (grosimi). In general se pot achizitiona cate trei, de 12mm, 20 si 36mm. Pot fi folosite separat sau in orice combinatie, in functie de factorul de marire dorit.

Tuburuile de extensie nu dispun de optica proprie si nu afecteaza calitatea imaginii. Totusi, majoritatea tuburilor de extensie nu sunt dotate cu contacte electrice pentru a face legatura intre obiectiv si aparat si astfel, focalizarea va trebui facuta manual iar valoarea diafragmei nu va putea fi setata cu usurinta. Unul din cel mai popular set de tuburi de extensie este acesta: Kenko 12,20,36mm. Click pentru detalii si pret.

Lentile aditionale

Hoya Lentila macro
Hoya Lentila macro

Desi (uneori) mai scumpe decat tuburile de extensie, lentilele aditionale sunt mai putin populare si asta datorita calitatii scazute a opticii.

De cele mai multe ori utilizarea acestora afecteaza performantele optice ale obiectivului si astfel sunt evitate de cei mai multi fotografi. Totusi, datorita pretului relativ scazut, pot fi agreate de anumiti utilizatori.

Inele inversoare si combinatia a doua obiective

In magazinele de specialitate puteti gasi alte doua tipuri de accesorii macro: inelul inversor si inele cu dublu-filet. Inelele inversoare au rolul de a facilita montarea inversa a obiectivului pe un DSLR. Calitatea imaginilor ramane aceeas ca si in situatia folosirii obiectivului in mod normal dar marele dezavantaj (ca si in cazul inelelor fara contacte electrice) ramane faptul ca aparatul nu va mai putea controla diafragma si focalizarea. Va trebui sa faceti claritatea manual si sa setati diafragma inainte sa demontati obiectivul de pe aparat (nerecomandat!).

Un alt accesoriu util este inelul cu dublu-filet. Acesta permite atasarea unui al doilea obiectiv „cap-in-cap” cu cel prezent deja pe aparatul foto DSLR. Este o solutie buna, dar nu foarte practica din cauza modului de lucru relativ dificil.

Burduful macro

Burduf Macro
Burduf Macro

Un accesoriu parca desprins din filmele de epoca, burduful pentru fotografie macro se ataseaza in locul obiectivului DSLR, la un capat, iar la celalalt capat exista o montura ce permite cuplarea unui obiectiv normal. Burduful permite modificarea distantei dintre aparat si obiectiv cu ajutorul unei sine de aluminiu pentru a putea controla foarte bine raportul de reproducere. Desi burduful este un bun inlocuitor al inelelor de extensie (facand practic acelasi lucru, dar mult mai precis) totusi utilizarea este destul de greoaie iar marimea si greutatea burdufului il recomanda mai mult pentru lucru in studio.

Blitz-ul macro

Blit Metz Circular Macro
Blit Metz Circular Macro

Exista sisteme de iluminat de tip blitz ce sunt dedicate macro-fotografiei. Acestea se monteaza pe obiectivul aparatului de fotografiat si ajuta la iluminarea planurilor apropiate (pana in 30-45 cm in fata obiectivului. Sunt in general de forma circulara si se ataseaza cu ajutorul unor inele de filetul de prindere a filtrelor de pe obiectiv. Exista atat modele cu lumina continua (LED) cat si blitz-uri clasice, cu lumina stroboscopica. Au avantajul unei iluminari bune a subiectului, cu o lumina frontala, uniforma . Subiectul este iluminat direct, pierzandu-se dinamismul planurilor. Blitzurile Metz Macro sunt un bun kit de pornire. Click aici pentru detalii si pret.

Alte accesorii

Pe langa accesoriile specifice fotografiei macro, se mai pot folosi orice alte instrumente ce va ajuta in realizarea fotografiilor. De exemplu, datorita campului de profunzime redus specific fotografiei macro, sunt necesari timp de expunere mai lungi. Astfel, utilizarea unui trepied devine de cele mai multe ori obligatorie iar producatorii de accesorii au dezvoltat capete de trepied speciale pentru macro-fotografie ce va permit ajustarea cadraturii usor si precis. Exista capete de trepied ce va permit miscarea milimetrica a aparatului, pe ambele axe, facand astfel mai usoara punerea la punct la nivel macro.

Totodata, orice sursa de lumina este buna pentru macro-fotografie. Blitzurile clasice, de exemplu, pot fi folosite cu succes atata timp cat reusesc sa ilumineze intreg subiectul fotografiat fara a introduce umbre nedorite. Tot aici sunt de ajutor si blendele de reflexie sau de difuzie!

Concluzie

Avand in vedere multitudinea de accesorii pentru macro-fotografie este destul de greu de precizat o solutie tehnica general-valabila pentru orice fotograf. Alegerea accesoriilor este o optiune strict personala a fiecaruia dar trebuie alese in cunostiinta de cauza. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca din punct de vedere al calitatii, un obiectiv macro dedicat nu poate fi egalat de alte accesorii sau combinatii de obiective.

Voi ce obiective sau accesorii macro folositi?

Puteti pune link in comentarii catre fotografiile voastre macro! 🙂

15 COMENTARII

  1. Da, nu e cine stie ce obiectiv, din punctul meu de vedere. Eu as lua mai degraba un inel inversor si as monta obiectivul din kit de la D5000 invers. Ar trebui sa iasa rezultate mai bune.

  2. Salut,

    Vin cu o intrebare, poate stupida, dar sunt nou in lumea DSLR. Ma intreb daca acele inele macro merg cu orice obieciv, daca au acelasi efect atat cu un obiectiv fix, cat si cu unul standard ( 18-55 sa zicem)?

    Merci

    • Da, inelele macro merg cu orice obiectiv pe montura respectiva. Dar depinde de obiectiv ce factor de marire vei avea, mai bine zis depinde de distanta focala. Cu cat distanta focala este mai mare (un tele de ex) cu atat factorul de marire va fi mai mare.

      • Mare atentie la Canon (daca este cazul), inelele Macro accepta numai obiective EF din cate stiu eu, deci cel de kit, 18-55, nu va functiona cum trebuie.

      • Exista si variante care functioneaza si cu EF-S, dar este bine sa se verifice inainte compatibilitatea, intr-adevar!

  3. Eu ma descurc si fara lentile si alte accesorii insa si varianta asta este buna!

  4. Salut,
    As fi interesat sa stiu cum as putea sa imbunatatesc calitatile unei lentile macro Nikon 105/2,8? Cu inel sau lentila aditionala? Este compatibil? Ma poate sfatui cineva?
    Multumesc,

    Valentin

Comments are closed.