Asa cum va spuneam acum aproape doua luni, am facut „pasul cel mare” si am achizitionat un Fuji X-T1 pentru a mai reduce din greutatea „kitului” pe care il plimbam cu mine la fiecare tura foto. Totusi, performantele lui Fuji X-T1 m-au facut sa imi doresc sa il utilizez si acolo unde pana acum Canon 5D Mark II imi era „partener”: fotografia de produs, in studio. Pentru asta aveam nevoie, obligatoriu as zice, de posibilitatea de a declansa blitzurile de la distanta, prin wireless, cu Fuji X-T1. In martie va povesteam ca am testat peste 6 sisteme declansatoare si nici unul nu m-a multumit pe deplin. Acum, am gasit solutia. Dar, sa incepem cu o mica recapitulare.

Declansarea wireless a blitzurilor cu Fuji X-T1
Declansarea wireless a blitzurilor cu Fuji X-T1

Am plecat de la urmatoarea premiza: am un sistem Canon care include pe langa DSLR (un 5D Mark 2) si doua blitzuri Canon 430EX II pe care le declansez fara nici un fel de probleme cu un set Pixel King (de care sunt foarte multumit si pe care il recomand). Achizitia mirrorless-ului nu ma face sa renunt la aparatul Full Frame, dar vreau sa folosesc blitzurile in studio si cu Fuji X-T1, asadar aveam nevoie de o solutie care sa imi asigure declansarea la distanta, prin radio (detest firele) si care – in mod ideal – sa se potriveasca si pe aparatul Fuji dar si pe mai vechiul Canon (ca sa nu umblu cu doua seturi de declansatoare diferite). Oricum, declansatoare special proiectate pentru Fuji nu se gasesc, deocamdata…

Yongnuo RF-603CII-C3

Din seria: „iata ca si retelele sociale sunt bune la ceva” (si nu doar odata…. ! 😉 ), solutia am gasit-o interactionand cu cativa utilizatori de pe …. Instagram. Acolo l-am intalnit pe Greg Cotton, un fotograf american, care lauda (aici) compatibilitatea foarte buna dintre Fuji si blitzurile Canon, declansate cu ajutorul triggerelor wireless de la Yongnuo. Reticent fiind in fata brandurilor … asiatice, am decis totusi sa incerc solutia propusa de „colegul” de pe Instagram. Asadar, am mers pe mana lui si am achizitionat un set de declansatoare radio Yongnuo RF-603CII-C3 de pe Amazon UK (din pacate produsele Yongnuo nu se gasesc la dealerii foto din Romania, cel putin deocamdata… dar poate dupa ce vor vedea acest articol, vor face ‘pasul cel mare…’).

Am comandat un singur set, format din doua declansatoare, pentru ca inca eram reticent in privinta brandului. Dupa o saptamana le aveam deja in casa (atat a durat livrarea din UK pana in Romania, pachetul sosind la mine direct la oficiul postal). Toate ideile mele preconcepute despre acest brand au fost rapid infirmate cand am testat setul. Asadar, in aceeasi zi am mai achizitionat un al doilea set, pentru a putea declansa cu Fuji ambele blitzuri Canon 430EX II pe care le detin.

Si acum, cum se descurca? Am ambele seturi de declansatoare (deci kitul complet pentru un body si maxim trei blitzuri) de mai bine de doua saptamani, timp in care am facut peste 200 de cadre. In tot acest timp declansarea a functionat impecabil. Nici o ratare. Desigur, blitzurile nu functioneaza in modul  TTL, aparatul Fuji neavand softul compatibil cu sistemul Canon pentru asta. Totusi, pentru declansare in modul manual (pe pinul central al patinei de blitz), triggerele Yongnuo RF-603CII-C3 isi fac excelent treaba. Singurul neajuns ar putea fi viteza de sincronizare maxima de 1/250s specificata de producator. Probabil puse pe un aparat Canon functioneaza foarte bine la 1/250, dar pe Fuji X-T1 apare o umbra in partea de jos a imaginilor la acest timp de expunere. Solutia a fost sa trag la maxim 1/180s, aceasta fiind totusi si viteza de sincronizare recomandata de Fuji pentru X-T1.  

Asadar, daca aveti un aparat foto din seria Fuji X (X-T1, X-E1, X-E2, X100, X100S etc) si cautati un set de triggere wireless pentru blitzuri, mergeti cu incredere pe solutia propusa de mine acum. Declansatoarele Yongnuo RF-603CII-C3
functioneaza excelent pentru declansarea blitzurilor pe pinul central al patinei si, in plus, nu costa o avere. Un alt avantaj ar fi ca ficare declansator din set poate fi utilizat atat ca declansator dar si ca receptor. Iar alimentarea lor se face cu baterii sau acumulatori tip AAA, care sunt oricum destul de comuni.

Iata si cateva fotografii de produs pe care le-am realizat cu Fuji X-T1 si cele doua blitzuri Canon 430EX II declansate wireless cu setul Yongnuo prezentat in acest articol (imagini neprelucrate):

Nikon 58mm F/1.4 - fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Nikon 58mm F/1.4 – fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Camera Lytro - fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Camera Lytro – fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Sony A6000 - fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Sony A6000 – fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Suveniruri - fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Suveniruri – fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Sticla de vin - fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo
Sticla de vin – fotografie de produs realizata cu Fuji X-T1, Canon 430EX II si declansatoarele Yongnuo

 

7 COMENTARII

  1. Daca aveau o sincronizare mai buna… undeva la 1/800 – 1/1000, era superb, chiar si 1/500. Oricum, fiind obisnuit cu Pixel Pawn-urile mele care au maxim 1/320, si doar mod M, cred ca n-ar fi o problema. Inca un lucru care ma incurajeaza sa schimb sistemul. Sa vad acel 120-400 pe piata la un pret corect, nu 10-15.000 RON doar pentru ca e primul super-tele Fuji, si am intentii serioase de a trece pe Fuji X.

    Daca nu scot blitz-uri Fuji de calitate, puternice si cu cap mobil pe doua axe, as lua un micut EF-20 pentru TTL pe patina, in rest… ori doua 430EX II de la Canon, ori doua Yongnuo din astea: http://thephotogadget.com/products/yongnuo-yn568ex-ii-ttl-master-slave-high-speed-sync-18000s-canon :).

    Am vazut un Yongnuo de 50 dolari parca, oricum pana in 60-70, pentru Nikon, si acel prieten a zis ca sunt momente in care pare mai puternic ca SB-910 (detine un SB-910 si un SB-700), dar e doar Manual. Iar pe patina, lampa AF de la SB910 face diferenta in orice situatie.
    Sunt robuste, aveam si eu un semn de intrebare privind producatorul asta, dar sunt construite OK, mi-a placut ce tin in mana. Ramane de vazut in timp, cat de fiabile sunt.

  2. Pai da… puii mei, dar la pretul unui 600EX iei 3 bucati din astea. Si eu as lua unul, mai dai doar 10% taxe vamale, transport gratuit, vin in cateva saptamani, o luna, a luat cineva de la magazinul asta, de pe site-ul asta.

  3. Am 3 buc 560 II (manual) si unul 568 EX II (ETTL Canon) de circa 1 an; cu primele am peste 10000 de cadre trase in studio, la putere de 1/2 si 1/1, iar cu ultimul circa 6000 in aceleasi conditii. Expunerea este uniforma si nu au dat nici un rateu. Am nevoie de ele la putere maxima pentru ca majoritatea clientilor imi cer fotografiile cu background perfect alb!

Comments are closed.