Oricine are un aparat foto digital cu obiective detasabile stie cat de complexa este problema prafului ce risca sa ajunga pe suprafata senzorului CCD/CMOS la fiecare schimbare a obiectivelor. Odata cu aparitia tehnologiilor de auto-curatare cu ultra-sunete si vibratii a senzorilor foto, problema prafului s-a diminuat, deoarece tehnologia actuala face fata destul de bine prafului ce se strecoara in body-ul aparatului, dar, in timp, necesitatea curatarii „mecanice” a senzorului nu a fost inlaturata.
Multi fotografi, in sepcial cei care au aparate foto recent achizitionate, nu isi dau seama de existenta prafului de pe senzor. De cele mai multe ori acesta nu este vizibil cu ochiul liber si nu este suparator nici in imaginile finale in conditii uzuale de fotografiere. Totusi, situatia se schimba daca se doreste fotografierea cu diafragme inchise, de exemplu.
Cum pot afla daca pe suprafata senzorului CCD/CMOS am fire de praf?
Pentru a afla cantitatea de praf de pe senzorul aparatului foto puteti face urmatorul test. Puneti aparatul pe trepied si indreptati obiectivul spre o suprafata complet alba (o coala de hartie de exemplu), neteda, curata si uniform iluminata. Setati modul de lucru pe prioritate de diafragma sau pe manual si alegeti o diafragma de lucru f/16 sau mai inchisa (in functie de obiectivul pe care il folositi). Faceti cateva fotografii si apoi descarcati imaginile astfel obtinute pe un calculator.
La o examinare atenta, veti putea observa firele de praf ce abunda pe senzorul aparatului de fotografiat, asa cum se pot vedea si in imaginea alaturata.
Am urme de praf pe senzor. Ce e de facut?
Daca testul precedent va confirma prezenta prafului pe suprafata senzorului, puteti actiona in trei moduri:
1) Accesati meniul aparatului si alegeti functia de cruatare automata a senzorului. Activati functia si apoi repetati procedura de test pentru a vedea daca praful a fost inlaturat. Daca dupa acest test cantitatea de praf a scazut, va puteti considera norocos. Cel mai probabil nu mai aveti nevoie sa actionati mai departe pentru inlaturarea prafului.
2) Daca totusi cantitatea de praf nu se diminueaza, puteti alege sa trimiteti aparatul in service-ul autorizat pentru o curatare profesionala a senzorului. Chiar daca nu mai este in garantie (oricum acest serviciu nu este acoperit de garantie), orice service autorizat al brandurilor de aparate foto DSLR ofera asistenta si servicii pentru curatarea senzorilor. Aceasta ar fi o solutie fara bataie de cap.
3) Daca nu doriti sa apelati la un service autorizat (recomandarea noastra!) atunci pueti incerca sa curatati chiar voi senzorul aparatului foto DSLR. Vom vedea in cele ce urmeaza cum se face acest lucru si ce accesorii sunt necesare.
ATENTIE: Curatarea senzorului aparatului foto este o operatiune ce necesita atentie si foarte multa grija! Senzorul CCD/CMOS este fragil si curatarea FARA a urma instructiunile accesoriilor de curatat POATE duce la deteriorarea senzorului foto! Deteriorarea senzorului in urma interventiei pentru curatare NU este acoperita de garantie!
Cum pot curata eu senzorul aparatului foto?
Metoda recomanda de Clubul Foto pentru curatarea senzorului aparatului foto este „aspirarea” prafului de pe senzor. Pentru a utiliza aceasta metoda este necesar un kit de curatare de la Green Clean.
Acest kit poate fi achizitionat de aici.
Kiturile profesionale pentru inlaturarea prafului de la Green Clean au avantajul ca nu necesita contactul fizic dintre ustensile si senzor in timpul procesului de curatare. Astfel, seturile Green Clean sunt compuse dintr-un sistem ingenios de aspirare a prafului de la o distanta de cca. 5mm fata de suprafata senzorului, fara a fi necesar contactul fizic cu suprafata senzorului sau fara a utiliza substante umede.
Cum se procedeaza pentru curatarea senzorului:
1) Se seteaza aparatul pe modul de curatare manuala a senzorului. Pentru acest lucru se acceseaza meniul si se bifeaza optiunea de curatare manuala. Oglinda va fi ridicata pana la repornirea aparatului, lasand senzorul expus pentru a putea avea acess pentru curatare.
2) Se monteaza sonda oferita in pachetul Green Clean si se inlatura obiectivul (daca este montat).
3) Se introduce varful sondei de curatare pana aproape de suprafata senzorului CCD/CMOS si se aspira de la o distanta de 2-5mm intreaga suprafata a senzorului, cu atentie, pentru a nu atinge senzorul cu varful sondei de asiprat.
5) La final, atasati obiectivul si reporniti aparatul foto.
Dupa curatarea senzorului nu trebuie uitat ca pe langa curatarea efectiva a acestuia trebuie inlaturat si praful de pe oglinda si de pe geamul mat, pentru a preveni redepunerea prafului pe senzor imediat ce veti incepe sa utilizati din nou aparatul.
Daca utilizarea sistemului de cruatare prin asiprare nu este suficient, kitul Green Clean contine si trei seturi de spatule Wet&Dry pentru curatarea „prin atingere” a suprafetei senzorului.
Green Clean Kit Curatare Senzor Non Full Frame SC-4200 contine:
– G-2051 Doza aerosol Hi-Tech Air 400ml x 1 buc
– V-3000 Dispozitiv Mini Vacuum x 1 buc
– Tuburi de aspiratie x 3 buc
– Spatule (latime 15 mm) Wet&Dry x 3 set-uri
– CADOU: 1 pereche de ochelari Clip&Flip Hands Free Magnifier 1,75X
Se adreseaza: service-urilor de aparate foto, fotografi profesionisti.
Recomandat pentru aparatele foto non full frame (Nikon D1, D1H, D1X, D100, D200, D70(s), D80, D90, D3000/3100, D5000, D2H(s), D2X, Canon D30, D60, 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 300D, 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, Pentax D/DS/DL, Olympus E-1, Konica Minolta 5D, 7D, etc)
Mare atentie cand folositi acel spray. Urmati intructiunile cu atentie. Nu agitati deloc spray pt ca elimna o „solutie alba” in loc de respectivul jet de aer si va veti pata senzorul si dupa aia sa vedeti chinuiala pt curatarea lui.
Daca folositi cum trebuie,puterea jet-ului de aer e mare si ajuta foarte bine la eliminarea prafului.
Spor
Ideal ar fi sa nu ajunga praful pe senzor si sa nu aveti nevoie de curatat senzorul. Pentru asta in primul rand trebuie sa aveti grja ca obiectivele care nu sunt pe camera sa aiba tot timpul capacele puse. Mai departe, schimbarea unui obiectiv trebuie facuta cat mai repede si cu atentie mare daca bate vantul, sunteti intr-o zona cu praf, nisip, etc. (la mare de ex, ca tot e sezonul…). Atentie mare ca se intampla sa ramana praf pe inelul camerei si cand desfaceti obiectivul sa cada inauntru…
Pe senzor nu are cum sa ajunga praf direct cand schimbati un obiectiv pentru ca este acoperit de shutter, deci pana la curatat senzorul puteti avea grija ca interiorul camerei (camera obscura) sa fie tot timpul curat – daca observati praf sa il indepartati cu o pompa (atentie daca suflati direct, ca s-ar putea sa scuipati pe oglinda 🙂 ).
Atentie mare la cei care fac experimente cu obiectivul intors sau distantiere si alte metode de adaptare de la o montura la alta, au mari sanse sa fie „purtatoare” de praf.
Eu nu am avut nevoie sa curat senzorul pana acum, am camera de aproape doi ani de zile si am schimbat obiectivele in diverse conditii. E clar ca se poate evita curatarea senzorului cu ceva grija, deci atentie si multa bafta! 🙂
eu am d700 care are o catifea pe marginile din jurul senzorului. pe acea catifea s-au depus firicele de praf si scame. chiar daca imi curat senzorul, dupa cateva declansari oglinda actioneaza aceste scame care ajung in cele din urma tot pe senzor. intrebarea mea este: cum pot curatea acea catifea?
Si la 50D e cam la fel din cate imi amintesc (nu il am acum langa mine), dar la mine a mers prin aspirare…
prin aspirare cu Green Clean: https://www.clubulfoto.com/curatarea-senzorului-foto-accesorii/