A trecut deja aproape o luna de cand imi curat obiectivele cu LensPen LP-1. Mi-am luat unul mai mult din curiozitate, deoarece mi-a fost recomandat si am citit foarte multe articole pozitive despre acest sistem de curatare, folosit printre altii si de cei de la NASA pe Statia Spatiala Internationala, acolo unde o solutie de curatat lichida ar fi imposibil de folosit….
In principiu, atunci cand vrei sa iti cureti obiectivele ai trei optiuni: pompa cu aer (care nu te ajuta decat in 50% din situatii), microfibra cu solutie lichida pentru curatat si LensPen (47 de lei, aici), solutia canadiana cu cap de curatare pe baza de carbon.
Pompa cu aer este ok pentru praf si scame, dar daca trebuie sa indepartezi pete de pe filtru sau de pe lentila frontala a obiectivului trebuie sa folsesti ceva specializat. Microfibra, utilizata impreuna cu o solutie lichida speciala de curatare face minuni daca este folosita cu grija. Dezavantajul acestei metode este timpul pierdut, metoda mai complicata de stergere si pericolul de a patrunde lichid de curatare intre lentile. Singura alternativa pare a fi LensPen, un dispozitiv de curatare de dimensiunile unui … creion (asa cum ii spune si numele, nu?), care se lauda ca poate curata mai bine decat o microfibra, datorita capului de curatare pe baza de carbon.
Citeste si: Intretinerea si curatarea aparatului de fotografiat
LensPen LP-1. Utilizare.
Dispozitivul are doua „capete”. Intr-o parte se gaseste o pensula pentru indepartarea prafului si a scamelor iar in partea opusa se gaseste capul de curatare, „ascuns” sub un capac.
Este foarte simplu sa cureti o lentila sau un filtru cu LensPen. Pasii sunt urmatorii:
1. Mai intai, cu pensula se indeparteaza praful si scamele de pe filtru sau de pe lentile
2. Apoi, petele uleioase, amprentele si urmele de pe lentila se indeparteaza folosind capul de curatare, cu miscari circulare pe suprafata obiectivului.
3. Dupa fiecare utilizare, nu uitati sa ii puneti la loc capacul de protectie si sa il rasuciti jumatate de tura pentru a reimprospata capul de curatare.
Asta e tot. Simplu, rapid, comod si … compact. Acestea sunt, de fapt, atuurile LensPen in fata altor metode de curatare, iar faptul ca nu se folosesc lichide ne fereste de surprize neplacute sau accidencte. Totodata, LensPen are si efect antistatic, protejand astfel lentila de praf, pe termen scurt. Lenspen poate fi folosit pentru a curata orice tip de lentila sau obiectiv, inclusiv pentru binocluri, telescoape, lentile de microscop sau lunete de vanatoare.
Pana acum, LensPen-ul meu s-a descurcat impecabil, iar dupa fiecare utilizare lentilele (sau filtrele) par mai curate decat atunci cand foloseam microfibra si solutia speciala lichida. Cu o singura exceptie: cei de la LensPen spun ca daca nu reusesti sa indepartezi petele de pe obiectiv poti incerca sa aburesti lentila frontala prin suflare si sa folosesti din nou creionul de curatare. Aburirea trebuie privita cu rezerve, deoarece tot ei spun sa nu folosesti LensPen pe suprafete ude sau umede. Din pacate eu am fost nevoit sa incerc exact asta: am avut o picatura extrem de mica de apa pe lentila si – neavand alta solutie – am incercat sa o indepartez cu LensPen-ul. Rezultatul? Mi-a manjit lentila frontala de am stat apoi cinci minute ca sa o curat complet. Bineinteles, tot cu LensPen-ul. Dar, intr-un final am reusit si lentila era „ca noua”. 🙂
Conform producatorului, poti folosi un LensPen pentru 500 de curatari. Ce inseamna asta numai ei stiu, pentru ca in practica nu ai cum sa iti dai seama cand ai atins pragul. Am sa urmaresc starea capului de curatare sa vad daca se modifica ceva in timp… poate asa sa imi dau seama cand trebuie sa cumpar un LensPen nou. Un alt dezavantaj poate fi faptul ca LensPen are capul de curatare destul de mic in comparatie cu lentila frontala a unor obiective profesionale.
Concluzie
In concluzie, ma bucur ca am ales LensPen si il voi folosi de acum inainte de fiecare data atunci cand trebuie sa imi curat obiectivele, dar, pe undeva printr-un buzunar al rucsacului foto voi pastra si kitul Giottos cu microfibra, pentru ca nu se stie niciodata… 🙂
In Romania, Lenspen LP-1 se gaseste aici. Tot la ei gasiti si LensPen SensorKlear pentru curatarea senzorilor din aparatele foto DSLR/Mirrorless si LensPen Micro pentru curatarea obiectivelor de pe compacte. Mi-am luat si LensPen pentru curatat senzorii si voi reveni cu impresii dupa ce il voi incerca.
Semnat: Un utilizator de Lenspen multumit.
Mi-am luat si eu unu, acum o luna. Imi place, in majoritatea cazurilor curata perfect. Recomand.
eu am o carpa foarte fina si moale si se curata foarte bine cu miscari circulare stanga-dreapta. problema e cu firele de praf din lentila alea cum se scot. cica nu influenteaza cu nimic in poze dar de..e deranjant si ma enerveaza cand vad praf acolo oare cum o fi intrat ?
Teste pentru terminarea carbonului (din experienta proprie):
1. (cam subiectiv si oarecum periculos) Un LensPen epuizat va scoate un usor/discret scârtâit pe sticla curatata. Un LensPen bun aluneca usor, ca uns.
2. Dupa manevra de rasucire in capac (pentru colectarea prafului de carbon), se scoate capul de curatare si se atinge (usor) MARGINEA acestuia de o bucata de hartie. La epuizarea rezervei de carbon atingerea nu va lasa nicio urma.
Tot asa se testeaza si LensPen-urile contrafacute.
Da, este corect! Multumim pentru completare!