Dupa lungi perioade de utilizare intensa (asa cum se intampla la Clubul Foto 🙂 ) vine o vreme cand cardurile SD isi arata punctele slabe si incep sa „crape”, la propriu. Rand pe rand, defectul de care m-am lovit cel mai des a fost craparea carcasei (sau dezlipirea fetelor). S-a intamplat prima data cu un card SD AData, iar acum in aceasta seara i-a venit randul unui Kingmax 4GB Class-6 care a decis sa se desfaca. Ca si acum un an si jumatate, l-am dezmembrat, pentru a afla cum e construit.
In interior, cardurile SD nu sunt deloc spectaculoase, dar sunt interesante pentru cei pasionati de tehnica. Au unul sau doua chip-uri de memorie si un controller, toate fixate pe un cablaj care are la unul din capete conectorii aurii care se vad la exterior. Cardurile CF, in schimb, sunt mai complexe dar si mai durabile si rezistente. Si, pentru ca am si un card Lexar CF pe care l-am dezmembrat, am reunit aici toate cele trei carduri desfacute pana acum.
In orice caz, daca va intrebati care sunt cele mai bune si mai fiabile, ar fi bine sa stiti ca pana acum la mine au „cedat” carduri SD de la Kingmax si AData. N-am avut niciodata probleme cu SD-urile Lexar si SanDisk (si, in general, cardurile pe care le-am achizitionat in ultimii doi ani sunt exclusiv SanDisk sau Lexar…).
Citeste si: Cum recuperezi fotografiile sterse de pe cardurile de memorie
Cardul Kingmax SD 4GB Class 6:
Cardul A-Data SDHC 8GB Class 6:
Cardul Lexar CF 1GB:
Dezmembrat din curiozitate, nu pentru ca nu ar mai fi functionat…
la SD cel mai enervant e butonul de LOCK, ptr ca in timp se uzeaza si se rupe…am stricat o gramada de carduri asa…as fi su[er bucuros daca nu ar exista acel buton…:D
cu butonul de lock eu n-am avut niciodata probleme, dar in schimb mi s-au crapat si dezlipit 3 carduri SD in 3 ani… cam cate unul pe an as putea zice. 🙁
Ce a patit Calin am patit si eu: incepe sa se dezlipeasca una din fete si nu mai e mult pana se desface efectiv. La fel si cu contactele. Momentan am un card SD Fujifilm (da, se pare ca fac si carduri de memorie :P) care se „zbate intre viata si moarte”. Aceeasi experienta buna am avut-o cu cardurile Sandisk. Acum folosesc unul de 32GB si unul de 64GB (Sandisk Extreme)…f durabile si bune.
Ia carduri profesionale. Sandisk Extreme, Extreme Pro, Ultra si Lexar Professional. Eu altceva nu recomand (Ultra sunt slabute ca viteza, degeaba scrie una pe ele, nu este cea reala, dar suficiente pentru compacte de top sau DSLR-uri entry-level). Restul.. slabe. Cred ca cele mai mari "pocnitori" sunt cardurile Sony, am citit numai pareri negative despre ele.
Eu ma gandeam sa lacuiesc cardul in zona butonului de lock 🙂 Aceeasi probleme cu o parte din cardurile SD 🙂
Daca este posibil(!) ar fi interesant de „analizat” si un stick, HDD, poate si un SDD. Chiar daca prin vreun sertar mai am ratacit un SD de 8 GB, parca tot nu l-as desface numai sa vad ce-i inlauntru. Dar acum stiu: imi plac fotografiile pentru ca sint bine evidentiate detaliile.
daca sa rupt butonul lock se poate lipi pe acea latura o bucatica mica de scoci care sa astupe acea crapatura si va fi functionabil
Am un Nikon l820 cu card de 4GB si mi-a semnalat ca se termena bateriile.Le-am scos si le-am bagat din nou, moment in care mi s-au sters toate pozele facute anterior .Nu am stiut si am mai facut poze dupa aceea , dandu-mi seama numai dupa ce am descarcat pozele facute dupa scoaterea si inlocuirea bateriilor ca de fapt acele poze nu le mai am.Le mai pot oare recupera pt.ca nu ;le-am descarcat nici in calculator ?Va rog ajutati-ma!
Mihaela, cauta pe google un magazin de recuperare a datelor in Bucuresti. Eu am avut o problema diferita fata de a ta: mi-am rupt efectiv cardul in 2 bucati :D. Tipul de acolo s-a uitat si mi-a zis ca nu mai poate face nimic. Insa in cazul tau se pot recupera pozele (din moment ce cardul tau e intreg). Din cate stiu se face o diagnosticare initiala sa iti zica daca se mai poate recupera ceva, ca sa stii daca apelezi la serviciile lor.
Mai exista cateva softuri (de la Sandisk sau Lexar) dar nu stiu cat de eficiente sunt.