Aparat foto furat sau pierdut?
Aparat foto furat sau pierdut?

Cum gasesti aparatul foto care ti-a fost furat sau pe care l-ai pierdut? Cum poti identifica persoana care incearca sa il vanda in locul tau? E un scenariu destul de sumbru dar care se intampla des: pentru ca au o valoare de revanzare mare, aparatele foto – in special DSLR-urile si compactele performante – sunt un adevarat „magnet” pentru hoti. Din fericire, exista cel putin doua metode care vin in ajutorul celor carora li s-a furat un aparat foto sau care vor sa cumpere echipamente „de ocazie” si nu vor sa riste. Astazi va prezentam doua metode care va pot creste considerabil sansele de a regasi un aparat foto furat sau pierdut.

Similar: Cum identifici fotografiile care ti-au fost furate.

Metoda 1: Stolen Camera Finder

Modul de functionare al siteului Stolen Camera Finder este pe atat de simplu pe cat este de ingenios. Este un motor de cautare care identifica seria aparatului foto pe care l-ati pierdut sau a fost furat si incearca sa gaseasca imagini realizate cu acesta si locatia din care au fost ele incarcate pe web. Cum puteti proceda pentru a gasi un aparat foto furat sau pierdut?

Sistemul functioneaza atat timp cat aveti la indemana o fotografie realizata cu aparatul respectiv, cu datele EXIF intacte. Accesati www.StolenCameraFinder.com si sa incarcati fotografia. Siteul recunoaste automat datele EXIF, preia seria aparatului si afiseaza rezultatele cautarilor. Daca aveti noroc si actualul posesor al aparatului a incarcat imagini realizate cu el pe internet, ati putea afla foarte usor numele de utilizator, contul de pe retelele sociale sau alte informatii care v-ar putea ajuta sa il contactati sau sa il raportati.

Interfata este destul de intuitiva si tot ce aveti de facut, in prima faza, este sa incarcati o fotografie realizata cu aparatul pe care il cautati:

Stolen Camera Finder
Stolen Camera Finder

Din pacate nu toate aparatele foto memoreaza in datele EXIF ale fotografiilor seria body-ului. Stolen Camera Finder ofera si o lista a aparatelor pe care le poate identifica. O puteti consulta aici, dar in principiu serviciul recunoaste toate DSLR-urile lansate in ultimii ani, printre care si popularele Nikon D3000, D3100, Canon 1100D, Canon 650D sau modelele din seria profesionala, Nikon D700, Canon 5D Mark II etc.

Stolen Camera Finder este disponibil gratuit pentru listarea unor informatii sumare despre rezultatele cautarilor. Pentru 5 USD pe luna puteti monitoriza un aparat foto, puteti raporta cazul de furt autoritatilor locale (nu stiu daca functioneaza in Romania, m-as mira…) si beneficiati de algoritmi extinsi de cautare. Daca vi s-a furat un DSLR, un mirrorless sau un compact scump, suma respectiva mi se pare foarte mica daca exista totusi sansa de a va recupera aparatul….

Proiectul evolueaza si ofera si alte facilitati in plus. Puteti raporta un aparat foto furat sau chiar gasit (inclusiv locul exact unde l-ati gasit) si puteti consulta harta interactiva a aparatelor furate/pierdute. Sunt si cateva raportari din Romania, asa cum puteti vedea mai jos. Fiecare pin rosu reprezinta un aparat foto raportat ca fiind furat iar fiecare pin albastru indica locatia in care un aparat foto a fost pierdut de proprietar.

Cu Stolen Camera Finder puteti gasi aparate foto pierdute sau furate
Cu Stolen Camera Finder puteti gasi aparate foto pierdute sau furate

Metoda 2: Black List Foto

La noi exista un proiect similar: Black List Foto. Este un proiect romanesc, initiat de doi fotografi care s-au confruntat cu problema echipamentelor foto furate si au decis sa actioneze „altfel” decat majoritatea: sa sa vina in ajutorul celor care vor sa cumpere un aparat foto „de ocazie” si – in acelasi timp – sa ajute la identificarea si recuperarea echipamentelor foto furate.

Black List Foto functioneaza diferit de Stolen Camera Finder, in primul rand pentru ca baza de date cu aparate este introdusa de utilizatori, manual, iar in al doilea rand pentru ca in cazul unei tranzactii, Black List Foto va ajuta sa verificati daca vanzatorul este intr-adevar proprietarul aparatului pe care incearca sa vi-l vanda. Inainte de a cumpara un aparat foto second-hand, puteti accesa BlackListFoto.ro si, introducand seria aparatului, aflati informatii despre posesorul de drept.

Bineinteles, sistemul functioneaza atata timp cat posesorul aparatului a fost prevazator si s-a inscris pe site. Seria oricarui aparat poate fi verificata pe BlackListFoto, si daca posesorul inscris pe site nu corespunde cu datele „vanzatorului” puteti contacta posesorul de drept si puteti da in vileag furtul.

Din pacate, Black List Foto are in acest moment o baza destul de mica de aparate foto si obiective inregistrate, dar cu siguranta este un proiect care merita atentia noastra. Nu se stie niciodata!

Black List Foto va poate ajuta sa verificati vanzatorii de "ocazii"
Black List Foto va poate ajuta sa verificati vanzatorii de „ocazii”

Desi astfel de situatii nu sunt deloc rare si majoritatea fotografilor se confrunta cel putin cu o situatie de furt pe parcursul carierei, aceste metode „alternative” nu sunt suficient de cunoscute. Daca ambele siteuri de mai sus ar avea o baza de date de utilizatori mai mare, cu atat ar creste sansele ca fiecare dintre noi sa gasim aparatul foto pierdut sau furat atunci cand am avea nevoie de ele.

Pana inventeaza producatorii o utilizare practica a modulelor GPS in cazul aparatelor foto furate (cum este la telefoanele mobile de exemplu), depinde doar de noi sa popularizam aceste metode alternative. Cand te afli in fata faptului implinit, orice metoda conteaza. Dar, pana atunci, nu uitati: paza buna trece primejdia rea! 😉

Citeste si: Cum sa identifici fotografiile care ti-au fost furate.

22 COMENTARII

  1. Bun articol! Din pacate nu prea am incredere in ceea ce urmeaza dupa identificarea cu aceste motoare de cautare. Romania ramane tot Romania cand vine vorba de astfel de probleme. Autoritatile de aici s-ar amuza sa te duci cu o replica gen "mi s-a furat DSLR-ul si am gasit persoana la care se afla acum, incearca sa-l vanda pe site-ul X"…probabil te-ar scoate imediat afara (politicos sau nu).
    Pentru echipament serios, DSLR FF etc, banuiesc ca poti angaja detectiv particular, te costa cateva sute de euro, sau mai mult, dar ai totusi o sansa (la echipament gen 5D III, 1DX, sau orice alt 1D, D3, D4 etc, merita sa dai si 3-4000 lei pentru recuperare).
    N-am patit de astea si sper sa nu patesc vreodata, dar ramane inevitabil. Niciodata sa nu spui niciodata… O zi placuta tuturor! Calin, keep up the good work!

    • de ce dracu nu pleci din „Romania ramane tot Romania”?!!

  2. Interesant articol, trebuie sa încerc și eu sa îmi găsesc canonul 5d. Ceva imi spune ca geanul lateral nu o sa il gasesc pe nici un site. :))

  3. Ma bucur ca am aflat asta, multumesc pentru postare. De mare ajutor, am o prietena care a patit-o cu aparatul zilele trecute, sper totusi sa nu o anunt pres tarziu.

  4. Am verificat cu serii de la 2 camere diferite. La Stollen Camera Finder, desi e plin netul de fotografiile mele, nu a gasit nimic cu seriile respective. Deci Big Fail, mai ales ca ma obliga sa devin Pro. Pai daca nu a gasit vreo poza facuta cu vreunul din aparate, de ce naiba sa mai devin Pro?La Blacklist a fost mai simplu,nu le-a gasit in baza de date. Biiig fail, pentru amandoua.

  5. in cazul in care aparatul este furat si localizat cu ajutorul acestor softuri, ce putem face ? accepta politia asta drept proba ?

    • ba da! e sesizare si sunt obligati sa cerceteze. Copilul care nu plange nu primeste lapte. Asta nu inseamna ca toti cei care plang isi gasesc camerele foto.

  6. si atunci ce rost are sa le folosesti ? cum iti poti recupera camera apoi, apelezi la interlopi ?

  7. Foarte interesant si util materialul tau, eu detin un aparat foto mai vechi pe care il foloseam in calatorii dar de cand am luat telefonul nou care are o camera foto superioara aparatului de fotografiat il folosesc doar pe acesta.
    Sigur ca si telefonul poate fi pierdut si exista soft pentru identificarea pozitiei lui in spatiu.

  8. daca ai un aparat cumparat din alta tara… ar putea avea chestii antifurt ? cum l-ai gasi?

  9. Acum un an aparatul Sony subacvatic ne-a fost furat pe aeroportul din Hurghada Egipt.De acest lucru ne-am dat seama abia cand avionul decola, moment in care am vrut sa surprindem decolarea -a fost ca in filmele cu Stan si Bran. Toate pozele,amintirile noastre s-au dus pe apa sambetei…Am incercat recuperarea aparatului prin contactarea reprezentantului agentiei de turism,a aeroportului,insa fara nici un rezultat.Si acum ma intreb unde e aparatul,in ce maini au ajuns amintirile noastre…?!Exista vreo sansa pentru identificarea aparatului?

Comments are closed.