Peste cateva zile are loc inca un show aviatic. Cu aceasta ocazie m-am gandit ca ar fi utile cateva sfaturi pentru cei care doresc sa surprinda imagini de la un astfel de eveniment. Asadar, sa vorbim pe scurt despre principalele probleme cu care se confrunta un fotograf atunci cand incearca sa fotografieze avioane si cum pot fi ele evitate, pentru a surprinde imagini cat mai reusite la un spectacol aviatic unic.

Cum sa fotografiezi avioane la spectacolele aviatice
Cum sa fotografiezi avioane la spectacolele aviatice (sursa foto)

Echipamentul foto necesar

In primul rand, alegeti cu grija echipamentul foto. Nu conteaza atat de mult ce DSLR aveti (chiar si un entry-level e OK) pentru ca acum cel mai important este obiectivul si performantele acestuia. Recomandat este sa aveti un teleobiectiv cu o focala cat mai lunga (minim 300mm sau chiar 500mm pe un aparat cu senzor Full Frame) si o deschidere maxima a diafragmei cat mai mare (deci un obiectiv „luminos” – veti vedea mai jos de ce).

Nu conteaza daca obiectivul are stabilizare de imagine sau nu. Nu veti avea nevoie de stabilizare. Mai important este sa va puteti baza pe un obiectiv care sa focalizeze rapid si precis. Totodata, un obiectiv cu focala variabila (zoom) este mai versatil atunci cand fotografiati avioane sau spectacole aviatice.

In 99% din cazuri nu aveti nevoie de un trepied atunci cand mergeti la spectacole aviatice, decat daca aveti un obiectiv de dimensiuni mari, care trebuie sprijinit pe un trepied sau un monopied. Altfel, mai mult va veti incurca incercand sa setati trepiedul pentru fiecare fotografie si veti rata momente unice. Daca totusi tineti neaparat sa sprijiniti aparatul, un monopied este de ajuns.

Spectacolele aviatice reprezinta o oportunitate foarte buna pentru a surprinde fotografii reusite
Acrobatiile aviatice reprezinta o ocazie foarte buna pentru a surprinde fotografii spectaculoase (sursa foto)

Expunerea

Cea mai frecventa greseala pe care o fac fotografii atunci cand incearca sa surprinda imagini de la showurile aviatice este sa subexpuna fotografiile, datorita utilizarii incorecte a sistemului de masurare a expunerii al aparatului foto. In principiu, cea mai intalnita situatie in care senzorul de masurare a expunerii alege gresit setarile este atunci cand sistemul automat alege ca reper pentru reglarea expunerii cerul din spatele avionului. Bineinteles, cerul fiind mai luminos avionul va iesi mult prea intunecat. Asadar avem din start o poza subexpusa, deoarece subiectul – avionul – este prea intunecat.

Recomandarea este sa folositi modul „Spot” de masurare a luminii, din jurul punctului de focus activ. Acest mod se gaseste in meniul aparatului chiar sub denumirea aceasta – Spot metering. Este cea mai simpla solutie pentru a evita situatiile cand aparatul expune cerul corect si avionul iese prea intuncat. Puteti folosi modul Spot si sa fotografiati in modul prioritate de diafragma, alegand o diafragma in jurul valorii f/5.6, astfel incat sa aveti un timp de expunere suficient de scurt pentru a evita fotografiile miscate. Nu uitati ca folositi un teleobiectiv cu focala mare, deci timpul de expunere trebuie sa fie adaptat situatiei.

Mai ales daca nu trageti RAW, reglati balansul de alb manual, utilizand preseturile camerei foto. De cele mai multe ori se obtin rezultate bune si nu sunt necesare setarile avansate.

Avion de acrobatie
Avion de acrobatie (sursa foto)

Focalizarea

Folositi focalizarea automata continua, cu functia de urmarire a subiectului activa (AF-C sau 3D Tracking pe unele aparate). O alta metoda este sa folositi un singur punct de focus (cel central, deoarece este cel mai rapid si precis) si sa focalizati de fiecare data cand aveti avionul in cadru. Totusi, pe DSLR-urile moderne, functia de focalizare automata care urmareste traseul subiectului prin cadru este foarte avansata si precisa si da rezultate mai bune.

Este foarte util un obiectiv USM pentru viteza mare de focalizare si pentru functia Full-Time Manual Focus care va permite ajustarea manuala a planului de focus oricand, chiar si atunci cand aparatul este setat pe focalizare automata, pentru a putea corecta rapid planul de focus in situatiile in care aparatul rateaza.

Mai importanta decat viteza de focalizare sau modul utilizat este capacitatea de anticipare a fotografului. Cele mai reusite fotografii cu avioane surprinse in timpul demonstratiilor aviatice sunt cele in care fotograful anticipeaza traseul avioanelor si se pregateste pentru a declansa in momentul decisiv.

Nou vs. Vechi
Nou vs. Vechi (sursa foto)

RAW vs. JPEG

In principiu, alegerea formatului in care salvati fotografiile este o alegere personala a fiecarui fotograf. Totusi, daca aparatul DSLR nu este capabil sa surprinda un numar decent de cadre RAW consecutive datorita limitarilor constructive (memorie buffer mica), alegeti formatul JPEG, utilizand setarile corecte de expunere de fiecare data. Astfel, veti putea face mai multe fotografii consecutive evitand timpii morti cand aparatul transfera fotografiile recente din memoria interna (buffer) pe cardul de memorie. Un card de memorie de 8 sau 16GB care asigura o viteza de scriere mare este foarte important atunci cand fotografiati in rafala. Totodata alegeti formatul JPEG atunci cand dispuneti de un card de memorie de capacitate redusa, deoarece la un spectacol aviatic trebuie sa fiti pregatit sa surprindeti un numar considerabil de fotografii, intr-o singura zi.

Pentru cei care nu au DSLR…

Daca vreti sa surprindeti fotografii reusite la un show aviatic cu un aparat foto Mirrorless, toate sfaturile de mai sus raman valabile. Daca, in schimb, veti fotografia cu un aparat foto compact sau bridge, incercati sa aflati care dintre functiile de mai sus sunt disponibile in meniu si sa le utilizati in cunostinta de cauza. De cele mai multe ori aparatele foto compacte si bridge au un mod dedicat pentru fotografia de actiune („Action”) pe care il puteti folosi cu succes atunci cand mergeti la spectacole aviatice.

In loc de concluzii…

Pe langa detalii tehnice, echipamente mai mult sau mai putin sofisticate si alte aspecte ce tin de organizare, nu uitati sa aveti cel putin un acumulator de rezerva si carduri de memorie disponibile, deoarece nu se stie niciodata cate fotografii veti face la un spectacol aviatic. In vederea unei autonomii mai mari, va recomand un grip pentru aparatul foto DSLR.

Importanta este si imbracamintea, mai ales vara atunci cand temperaturile si soarele pot creea probleme celor nepregatiti. Asadar, o imbracaminte comoda si lejera este de preferat, alaturi de crema de soare si o sticla de apa.

Nu in ultimul rand, urmariti avionale si atunci cand decoleaza si aterizeaza, deoarece imagini spectaculoase pot fi surprinse si in aceste momente. De asemenea, urmariti si reactia spectatorilor. Uneori reactiile acestora sunt mai interesante decat evolutia avioanelor si puteti alcatui un album foto interesant doar cu imagini in care sa surprindeti spectatorii.

Spor la fotografiat avioane si nu uitati ca puteti publica aici, in rubrica de comentarii, linkuri catre imaginile voastre de la show-ul aviatic!

7 COMENTARII

  1. Pregătim aparatura, mâine sperăm să fie și ceva nori, apus de poveste și … cadre de vis! 🙂
    Mi-am propus să lucrez pe Aperture priority, cu ISO suficient cât să-mi dea timpi mai mici de 1/1000.
    Iată câteva de la BIAS 2012: http://travelbadgers.com/airshow/

Comments are closed.