Astazi, oricine poate avea acces la o camera foto hi-end, dar de cele mai multe ori metodele si principiile care stau la baza unui business in domeniul fotografiei sunt mult prea usor trecute cu vederea. Am intalnit de multe ori ideea ca „oricine are un DSLR poate castiga bani din fotografie” si, nu va ascund faptul ca in general nu trec doua saptamani fara sa ne intrebe cineva care sunt primii pasi pentru a castiga bani din fotografie, dupa ce isi va achizitiona un DSLR. Am intalnit de prea multe ori ideea complet gresita ca daca iti iei un DSLR esti automat fotograf profesionist si de aceea ne-am gandit sa scriem acest articol. Sa va mai spun si ca sintagma pe care am intalnit-o cel mai des in aceste discutii este „Cum pot sa fac bani din fotografie?” …
Pentru voi, cei care vreti sa „treceti la nivelul urmator” si sa incepeti un mic business in acest domeniu, am pregatit urmatoarea lista cu tips&tricks:
Citeste si: Primii pasi in a vinde fotografii pe siteurile de Stock. Iata cum sa procedezi!
- Nu iti cumpara cel mai scump si mai performant echipament foto, atunci cand esti la inceput. Concentreaza-ti eforturile sa inveti si achizitioneaza echipamente foto atat cat iti permite bugetul. Nu te hazarda, atata timp cat nu ai siguranta unor venituri certe din fotografie, in viitor
- Nu te vine ieftin si nu accepta sa muncesti pe gratis doar pentru ca esti la inceput. Munca ta valoreaza, dar la fel de bine trebuie sa oferi clientului maxim de seriozitate si de calitate. Ofera clientului mai mult decat se astepata sa primeasca si va aprecia asta si va reveni la tine sau te va recomanda mai departe
- Porneste un blog sau construieste-ti un portofoliu online pe care sa il promovezi cat poti de bine. Majoritatea clienitilor potentiali vor sa vada imagini inainte sa te contacteze si de aceea un portofoliu bine structurat este primunl pas spre succes. Mai multe despre bloguri, portofolii si promovare aici.
- Cand iti construiesti portofoliul, selecteaza doar cele mai reusite fotografii ale tale. Aici, calitatea si nu cantitatea conteaza. O greseala frecventa este sa incerci sa arati ca esti omul bun la toate, iar o astfel de arbordare rareori este de apreciat. Defineste-ti cateva domenii de interes (fotografia de eveniment, fotografia de produs, fotografia de nunta etc) si prezinta in portofoliul tau doar cele mai reusite fotografii din aceste categorii.
- Bineinteles, este obligatoriu sa ai si un portofoliu tiparit de calitate.
- Construieste-ti un plan de afaceri sumar, chiar daca nu iti infintezi o firma.
- Intra in legalitate. Deschide-ti un SRL sau un PFA si lucreaza legal. Inscrie-te la un curs acreditat de fotografie. Poate sunteti obisnuiti sa considerati diploma doar o bucata de hartie fara prea multa valoare, dar mai multa incredere are un client in tine si in serviciile tale daca afisezi o imagine complet profi.
- Vinde fotografii pe siteurile de stock. De exemplu, pe Shutterstock (aici poti avea cele mai mari venituri, din experienta mea pe stock). Pe siteurile de stock perseverenta, cantitatea si calitatea imaginilor este cheia. Publica cel putin o imagine pe zi si nu fi descurajat daca la inceput editorii vor respinde imaginile tale. Perfectioneaza-ti tehnica si incearca din nou. De multe ori ce un editor respinge azi, va fi aprobat de un altul maine.
- Dupa ce incepi sa ai primele venituri din fotografie investeste progresiv in echipamentele foto care te vor ajuta sa te perfectionezi si sa faci si mai bine fata cerintelor clientilor. Nu uita regula de aur: un echiopament foto merita achizitionat att timp cat isi scoate banii.
Ce echipament este necesar pentru a castiga bani din fotografie?
Bineinteles, totul depinde de ce domeniul in care vei activa. Altele sunt nevoile unui fotograf de eveniment fata de un fotograf care fotografiaza produse culinare (de exemplu). In general, echipamentul cel mai bun este cel pe care ti-l permiti. Cum spuneam si mai sus, degeaba investesti bani in echipamente daca nu le vei folosi la adevaratul lor potential. Cu toate acestea, aveti in vedere sa achizitionati echipamente de calitate, de la branduri cu renume in domeniu, pentru ca nimic nu e mai rau decat sa ti se arda un bliz in mijlocul unei sedinte foto (ca sa dam doar un exemplu…).
A fi fotograf profesionist nu se rezuma doar la a avea o camera foto de ultima generatie. Din pacate, un fotograf profesionist se ocupa doar 20% din timp cu fotografiatul efectiv, restul timpului fiind dedicat post-procesarii si livrarii fotografiilor, intalnirilor cu clientii, networking, deplasari etc.
Acestea sunt doar cateva idei care, speram noi, sa va ajute sa va faceti o idee mai concreta despre ce inseamna sa castigi bani din fotografie. Daca aveti si alte idei, tips&tricks sau solutii care v-au ajutat, va asteptam sa discutam despre acest subiect mai jos, in comentarii! 🙂
Citeste si:
Primii pasi in a vinde fotografii pe siteurile de Stock. Iata cum sa procedezi!
sau poti sa’ti faci un cont pe dreamstime,shutterstock si mai erau ceva saituri de genu,unde iti poti vine fotografia.
da, am mentionat siteurile de stock la penultimul punct din lista 🙂
Bun articol!
Multzam de informatie!
Foarte bine spus, utila aceasta postare
o mare rugaminte:
unde pot vinde fotografiile, care sunt siteurile de stock
multumesc
Incearca pe Shutterstock. Cam aici sunt cele mai mari venituri, din experienta pe care o am eu pe partea de foto stock.
Salut Calin,ce model de dslr recomanzi unui incepator?
Nikon D5200, D5100 sau Canon 600D, 60D etc…
Foarte utile informatiile….
Eu chiar vroiam sa ma reprofilez….
Cred ca acest articol satisface majoritatea intrebarilor unui incepator. Multumim!
trebuie sa ai 18 ani pt Shutterstock :((
imi spui te rog un al site de stock de unde stii ca se fac bani?
excelent sa vorbit pe intelesul tuturor .bravoooo
asta e visul meu!!! am sa calc si eu pe acest drum
dar ma intreb pe langa cine o sa profesez… pana ma pun pe picioarele mele.. k nu am cunostinte in domeniu
Mihaela, totul se face in pasi marunti.
Daca te intereseaza sa iti gasesti un mentor, cred ca cea mai buna abordare ar fi sa participi la unul sau ba chiar la multe cursuri de fotografie.
Pe langa asta, ar fi bine sa iti gasesti "calea". Calea insemnand ce anume ai vrea sa fotografiezi.
Sper sa iti fie de folos.
Tio
Iti multumesc enorm pt sfaturi! Am sa tin cont de ele :*
Incurajator !Mai caut cateva informatii si voi incepe si eu !CAM PESTE O LUNA !
Foarte bun articolul, problema cu care nu prea sunt de acord e ca pe shutterstock iti cere sa incarci buletinul si nu prea ma incanta sa il urc undeva pe net.
Trebuie sa ai o firma pentru a vinde fotografii stock?
Nu, poti vinde si ca persoana fizica, fara nici un fel de probleme.