Card de memorie blocat? Recuperati fotografiile in trei pasi simplii
Card de memorie blocat? Recuperati fotografiile in trei pasi simplii

Desi se intampla relativ rar, este un scenariu sumbru: stergerea accidenctala a fotografiilor sau un card de memorie blocat poate duce la ratarea unei sedinte foto. Din fericire, exista cateva metode care vin in ajutorul nostru. Recuperarea fotografiilor sterse sau aflate pe carduri de memorie blocate este o operatiune care se poate realiza usor, cu ajutorul unor programe gratuite.

Daca nu vi s-a intamplat asta pana acum, cu siguranta ati auzit alti fotografi sau prieteni care au avut probleme cu cardurile de memorie. Indiferent de tipul cardurilor (SD/MMC/CF etc), nici unul nu ofera o garantie 100% a datelor si se pot bloca atunci cand va asteptati mai putin. Mai mult decat atat, situatiile in care stergeti din greseala o fotografie de pe card sunt cu atat mai dese decat blocarea cardurilor. Oricum ar fi, in ambele situatii exista sanse reale de a recupera fotografiile.

Primele recomandari daca aparatul foto afiseaza mesajul „Card Err” (Card Error) sau ati sters fotografii din greseala:

  1. Dupa blocare/stergere accidenctala, cardul trebuie scos imediat din aparat si pus deoparte, in geanta foto.
  2. Daca va confruntati cu un card blocat de pe care vreti sa recuperati fotografiile, este important sa NU formatati cardul in aparat sau pe PC, pentru ca va scad sansele de a mai recupera fisierele.
  3. Daca ati sters fotografii din greseala, este important sa nu utilizati cardul in continuare, pentru a evita situatia in care aparatul salveaza o noua fotografie in aceeasi zona a memorie in care sa aflat fotografia stearsa. Aparatele foto (si nu numai) doar „marcheaza” fotografiile de pe carduri in vederea stergerii si apoi „suprascriu” urmatoarele imagini in aceeasi zona a memoriei. Asadar, stergerea nu este imediata, iar daca vreti sa recuperati imaginile este important sa nu fotografiati in continuare pe acelasi card.
  4. Recuperarea fisierelor o veti putea face doar cu un PC/Laptop, daca instalati unul din utilitarele prezentate mai jos.

De ce se blocheaza cardurile de memorie?

Sunt multe motive pentru care cardurile de memorie se blocheaza, dar cele mai des intalnite sunt:

  • utilizarea necorespunzatoare, defectiuni mecanice (lovire, stropire cu apa etc)
  • supraincalzirea sau utilizarea lor intr-un mediu neadecvat termic
  • utilizarea unui card necorespunzator aparatului (card care suporta o viteza de scriere prea mica pentru necesitatile aparatului)
  • „uzarea” efectiva a memoriei (indiferent de tip, cardurile de memorie au un numar limitat de citiri/scrieri la care sunt garantate)

Recuperarea fotografiilor sterse, cu un utilitar gratuit: Recuva

Un program gratuit pentru recuperarea fotografiilor sterse de pe HDD sau de pe cardurile de memorie este Recuva. Il puteti descarca de aici. Dupa instalare, recuperarea imaginilor cu ajutorul lui se face in patru pasi foarte simpli.

Pasul 1: Dupa introducerea cardului de memorie in cititor, deschideti programul Recuva si selectati drive-ul (cardul) din lista. Puteti recupera fotografiile de pe HDD (sau de pe o partitie a acestuia) sau de pe un card de memorie aflat in cititor.

Recuprarea fotografiilor sterse utilizand Recuva
Recuprarea fotografiilor sterse utilizand Recuva

Pasul 2: Ajustam optiunile. Dupa selectarea cardului / drive-ului din lista nu apasati imediat butonul „SCAN” ci mergeti la Options. In fereastra deschisa puteti selecta optiunile de scanare. Recomand „Deep Scan” si „Scan for non-deleted files”, daca scanati un card de memorie blocat. Atentie insa, fiecare optiune bifata in plus va duce la prelungirea timpului de recuperare.

Setarea optiunilor de scanare si recuperare - Pasul 2
Setarea optiunilor de scanare si recuperare – Pasul 2

Pasul 3: Inchideti fereastra Options (cu click pe OK pentru a salva setarile) si apasati butonul „SCAN”. Acum va incepe scanarea propriu-zisa a cardului de memorie, scanare ce poate sa dureze chiar si intre 10 si 20 de minute, in functie de capacitatea cardrului, de volumul de date de pe acesta si de performantele laptopului/PC-ului pe care il utilizati.

Scanarea fotografiilor sterse de pe card
Scanarea fotografiilor sterse de pe card

Pasul 4: Dupa finalizarea scanarii, Recuva afiseaza toate fisierele ce pot fi recuperate, fie ca este vorba despre fotografii JPEG, fisiere RAW, clipuri video sau alte documente. Exista si posibilitatea de a filtra si a cauta doar un anumit tip de fisier (dupa extensie), in optiunile programului. Cu click pe imagini se poate vedea o previzualizare a fotografiei iar la click dreapta exista optiuni care permit salvarea acesteia pe HDD sub forma unui fisier JPG normal. Pot fi recuperate toate fotografiile deodata, bifand toate imaginile si apasand butonul „Recover…”.

Afisarea rezultatelor si fotografiile recuperate
Afisarea rezultatelor si fotografiile recuperate

Recuva este un program gratuit pentru recuperarea fotografiilor sterse de pe cardurile de memorie. Totusi, ca majoritatea programelor gratuite, Recuva are o serie de limitari. In linii mari, limitarile sale sunt legate de alogiritmii de scanare implementati de producator, care nu sunt extrem de avansati si nu pot recupera fotografiile de pe cardurile de memorie blocate. Am incercat sa recuperez cu ajutorul lui Recuva imagini sterse cu ajutorul aparatului de pe un card SD iar rezultatele le vedeti mai sus. Cand am incercat cu un al doilea card, blocat in timpul utilizarii (cel despre care v-am povestit aici), Recuva nu a dat rezultatele dorite. Asadar, va recomand Recuva, programul gratuit, doar atunci cand incercati recuperarea unor fotografii sterse. Pentru probleme mai „dificile”, carduri de memorie blocate, va recomand solutia urmatoare…

Recuperarea fotografiilor de pe carduri de memorie blocate: GetDataBack

GetDataBack este un utilitar comercial (costa 79USD) care permite scanarea si recuperarea imaginilor de pe cardurile de memorie utilizand un set de algorimti imbunatatiti. Da, GetDataBack nu este un utilitar gratuit, asa cum este Recuva, dar sansele de recuperare sunt mult mai mari. Dovada am avut-o chair eu: am reusit sa recuperez toate fotografiile de pe cardul de memorie blocat cu ocazia show-ului aviatic din toamna trecuta.

GetDataBack are o interfata destul de complicata, la prima vedere, dar scanarea si recuperarea fotografiilor se face in numai trei pasi. Programul este disponibil in doua variante: pentru drive-uri (carduri) formatate in sistem NTFS sau FAT. Cardurile de memorie utilizate in aparatele foto sunt in sistem FAT. Asadar, varianta GetDataBack FAT va functiona pe orice card de memorie / stick USB, daca nu le aveti formatate altfel.

Pasul 1: Selectarea drive-ului (cardului de memorie). Ca si Recuva, GetDataBack poate scana atat cardurile de memorie aflate in cititor dar si drive-uri interne, cum ar fi un HardDisk sau o partitie a acestuia.

Selectarea cardului de memorie de pe care urmeaza sa fie recuperate fotografiile
Selectarea cardului de memorie de pe care urmeaza sa fie recuperate fotografiile

Pasul 2: Programul incepe recuperarea. Datorita algoritmilor complecsi, recuperarea fotografiilor sterse cu ajutorul lui GetDataBack dureaza putin mai mult decat in cazul lui Recuva. Totusi, asteptarea a meritat, pentru ca pasul 3 aduce cu el vestile bune.

Scanarea cardului cu GetDataBack
Scanarea cardului cu GetDataBack

Pasul 3: Sunt afisate folderele si fisierele identificate pe card. GetDataBack a reusit sa identifice corect toate imaginile pe care le-am surprins cu Nikon D600 inainte de blocarea cardului, asadar datele mele sunt in siguranta. Recuperarea fotografiilor se poate face doar in varianta comerciala a programului, asa ca daca ati ales sa incercati varianta demo a GetDataBack, trebuie sa va multumiti cu afisarea imaginilor pe ecran, la dublu click pe fiecare fisier in parte, in fereastra de preview.

Afisarea rezultatelor si a imaginilor ce pot fi recuperate de pe card
Afisarea rezultatelor si a imaginilor ce pot fi recuperate de pe card

Ambele metode prezentate mai sus au sanse de reusita daca respectati conditiile pe care vi le-am explicat la inceput (nu formatati cardul si nu continuati sa fotografiati dupa ce camera a afisat mesajul de eroare). In ceea ce priveste compatibilitatea cu sistemele de operare, atat Recuva cat si GetDataBack se lauda ca pot functiona atat pe Windows XP cat si pe Vista, Windows 7 sau 8.

Recuva este o alternativa gratuita pentru recuperarea datelor pierdute iar GetDataBack reprezinta solutia pe care v-o recomand daca vreti sa fiti sigur ca aveti cele mai mari sanse de a recupera ceva de pe carduri. Pana la urma, pretul platit pentru a achizitiona o licenta poate fi foarte redus in comparatie cu valoarea fotografiilor pierdute. Exista si alte alternative, alte programe asemanatoare care pot recupera (sau nu) imagini sterse. Intr-o vreme am folosit cu succes utilitarul de la Transcend si varianta de la SanDisk. Chiar daca nu toate utilitarele sunt gratuite, vestea buna este ca puteti testa varianta demo, care – de cele mai multe ori – va arata ce fisiere pot fi recuperate de pe card, fara a le putea descarca. Este o metoda buna de a decide daca utilitarul merita achizitionat sau nu…

Voi ce utilitare pentru recuperarea datelor ati utilizat? Haideti sa facem mai jos, in comentarii, o lista cu astfel de programe si sa ne spuneti si cat de multumiti ati fost de fiecare! Toate parerile sunt binevenite si pot ajuta pe cineva, la un moment dat!

Nu uitati sa adaugati la Bookmarks (Ctrl+D) acest articol pentru situatii „de urgenta”… 😉

68 COMENTARII

  1. Eu am folosit EASEUS și mi-a recuperat, a găsit tot, dar unele RAW-uri erau deterioarate, chiar cele care mă interesau. O să încerc și cu ăsta să văd cum e. 🙂

  2. Am folosit cu succes Disk Digger, chiar dupa o formatare. Nu puteam sa mai vad pozele nici cu aparatul, nici cu pc si a trebuit sa formatez cardul. Merita incercat si asta.

  3. R-studio chiar functineaza (inclusiv date sterse in combinatia Shift+ Delete) .. formatarea nu afecteaza absolut nimic .. a formata nu a inseamna de fapt a sterge … de fapt doar pacalesti windows-ul ca nu mai sunt date acolo .. Ele sunt bine mersi .. doar suprascriind sectoarele cu alte date duce la pierderea datelor.

  4. Buna sinteză a informaţiilor. Tocmai am avut un car pocnit care după multe rugăminţi şi diverse poziţii a fost recunoscut din nou şi am recuperat tot de pe el. Mai este un program la care primeşti licenţa când cumperi un card SanDisk Extreme. Nu imi aduc aminte acum cum se cheama. Revin. 🙂

  5. Un program pe care l-am folosit cu succes este IMAGE RESCUE de la Lexar. Exista versiuni atat pentru Windows cat si pentru Mac. Programul poate fi descarcat si activat gratuit de catre cei care cumpara un card Lexar – e drept ca nu stiu sigur daca toate cardurile vin cu cod de activare, dar cel putin CF-urile cumparate de mine au venit fiecare cu codul sau. Optional, poate fi cumparat separat pentru cca. 34 USD.

  6. bine, bine, pentru JPEG sunt o gramada de programe. dar ce te faci daca pozele sunt RAW?

    • se recupereaza fisierele indiferent de format, pot sa fie si filme sau programe, totul e sa nu mai inregistrezi nimic pe card de cand ai sters din greseala sau ai eroare!

    • Eu am recuperat RAW-uri fara probleme cu Image Rescue. Conform site-ului Lexar, poate recupera „most popular file types, including JPEG, TIFF, RAW, MP4, AVI, and more”.

  7. Tocmai azi am făcut o prostie și am recuperat tot, chiar cu structura de foldere. Mai am să încerc cu RAW-uri în seara asta și revin. 😀

  8. GetDataBack este fenomenal,mi-am recuperat toate fotografile (NEF) de pe un card de memorie blocat.Chiar daca nu am avut versiunea cumparata prin viewNX am reusit sa vad si sa imi salvez pozele pierdute.viewNX vede pozele in "temporary" si le poti salva fara probleme de acolo.

    Multumesc pentru acest articol !
    Cu stima,

    FlorinA

  9. Cum recuperez poze de pe un card, daca deja am facut alte poze si s-au suprascris peste cele vechi. am incercat cu recuva, dar imi arata ca acele poze sunt overwritten. Exista vreo solutie? Multumesc!

  10. Când vreau să folosesc Recuva, îmi spune că dispozitivul nu e pregătit. Ce aş putea face?

  11. Am folosit GetDataBack for FAT v4.25 dar este fara licenta si nu ma lasa sa copiez eea ce a gasit !! Cum pot salva acele date ???

  12. Multumesc mult pt acest articol! ! !
    Am putut recupera cateva poze dintre cele pe care nu credeam ca o sa le mai am vreodata… nu toate, dar chiar si una pt mine a fost super ok.

  13. pe mine m-au ajutat cei de la python sa imi recuperez datele sterse d emine din greseala de pe cardul foto….si chiar a fost ok.

  14. Salutare! Am folosit RECUVA pt a mi recupera poze de pe un card SD….o minune de program….merci mult Calin Stan pt informatii.Bafta!

  15. eu am un card blocat ( password) de vreo 2 ani ,am incercat sa salvez fotografiile prin folosirea atat a unui reader cat si a cablului de date , dar pc nu imi recunoaste cardul .Se mai poate face ceva ?

  16. Am o problema cu cardul telefonului. Acesta nu-l mai recunoaste insa conectand telefonul la pc imi apare. Cineva mi-a spus sa-l formatez. Zis si facut. Insa acum am alta problema: telefonul mi-l accepta dar pc-ul NU! Ce sa fac???

  17. Salut.ma poate ajuta cineva??am facut niste poze pe un aparat foto,dupa care am pus cardul la Pc sa descarc pozele si mil citeste dar knd intru pe partitie am un folder „MISC” si knd intru in folder am „o chestier „un format cu numele „AUTXFER” cu type’ul MRK file….pe care nu pot sal deschid sa vad pozele.ce pot face??:( ma poate ajuta cineva?

  18. Salut, am si eu o problema in timpul unei sedinte foto mi s-a blocat ap. foto l-am inchis deschis din nou, pe lcd-ul secundar imi apare o eroare "CHA" iar pe celalat display "THIS CARD CANNOT BE USED" am incercat sa il formatez pe PC folosind "GetDataBack" si alte 2-3 softuri de recuperat date PC-ul il vede si nu-l vede adica nu detecteaza cardul dar PC-ul se blocheaza in acelasi timp cand rulez soft-ul de recuperare ,dupa ce scot card-ul PC-ul functioneaza normal , Am incercat sa il formatez cu ap. foto …imposibil. S-a mai intalnit cineva cu eroare asta ? vreun sfat ? Multumesc ( folosesc un nikon D700 nu stiu daca prezinta vreo importanta acest lucru )

  19. dar in cazul cind calculatorul nu reactioneaza la card…il pun si nici o reactie,nici pc-ul nici programele de acest tip nu vad cardul de memorie

  20. Buna ziua asi dori sa stiu cu pot sa recuperez pozele de pe cardul de telefon ca am resetat telefonul fara card si cand lam introdus nul mai citeste va rugam ajutatima sami recuperez pozele.
    VA MULTUMIM

  21. Multumesc frumos pentru ajutor, programul Recuva este incredibil pentru recuperarea fotografiilor sterse din greseala de pe un card de memorie. Un articol genial si foarte util . Nota 10 cu felicitari 😀

  22. am un aparat foto optio50 , si nu mai vrea sa ‘vada’ cardul SD . am crezut ca are cardul ceva, am luat unul nou si tot nu-l ‘vede’. ma puteti ajuta ? cardul e de 2 gb. multumesc

  23. Am o intrebare. Am avut niste poze pe un card SD si nu stiu cum peste ele am copiat alte poze dar care aveau aceeiasi denumire cu pozele din card. Copy and replace. Mai pot recupera pozele peste care s-au copiat celelalte?

  24. Se poate recupera si pozele sterse din memoria telefonului? Am un samsung galaxi s2 plus si acum o luna am sters din greseala un folder intreg cu pozele de la nunta. Le mai pot recupera?

  25. Dar ce te faci daca nici PC-ul nu-ti vede cardul din cititor? Am pus un card de 4 Gb si nu mi-l vedea PC-ul iar in camera imi cerea sa-l formatez.

  26. In luna decembrie am fost intr-o calatorie in Maldive si acolo am facut mai mult de 500 de poze. Intors acasa (Romania) am vrut sa transfer pozele din card (16GB, microSD) in laptop, dar mi-a aparut pe ecran o eroare. Am cautat pe net solutii de recuperare, am incercat vreo 3-4, fara rezultat si ma resemnasem cu gandul ca trebuia sa duc cardul la o firma profi, dar cu costuri pe masura (150 lei+TVA). Azi am dat peste acest site, am incercat softul Recuva si asa mi-am recuperat o foarte mare parte din poze. Nu ma asteptam ca un programel de 2-3 MB, care nu costa nici bani, sa faca o treaba atat de buna.
    Multumesc domnului Calin Stan pentru ca a postat aceasta solutie de recuperare. De 150 de lei mai pot cumpara 2-3 carduri pe care sa le umplu cu poze.

  27. salut !!! am si eu nevoie de putin ajutor,…telefonul meu nu mai imi recunoaste cardul pur si simplu, imi spune ca este gol sau contine date etc… cum imi pot recupera pozele si tot ce am pe el? va rog sa ma ajutati!! va multumesc !!!

  28. am si eu un card SDHC Kingston, 8GB, ultimate 100x. Din pacate, in timp ce luam un cadru intr-o vacanta, mi-a aparut brusc mesajul 'insert sd card again' si nu l-am mai putut folosi. Intors acasa, pc-ul meu si altele, nu l-au detectat , am folosit softuri de recuperare ca Bad copy pro sau Get Data Back, plus altele pe care nu le mai retin, patania fiind de vreo 4 ani. Din pacate, nu am reusit sa vad niciodata cele cateva sute de poze (in jur de 7GB, din calculele mele). O firma din Cluj care recupereaza date de pe carduri cu defect fizic mi-a cerut 250 euro. Pai, mergeam din nou in acel loc de vacanta cu acei bani…Mai gasisem un tip din oras de la mine care incerca sa caute un card identic cu al meu (aceeasi revizie) pentru a muta controlerul de memorie pe cel busit . Aveti alte idei?

    • am si eu aceeasi problema. nici telefonu nici leptopul nu imi recunoaste cardul . card sd Samsung 32 gb . care stie ceva sa ne anunte. In cluj mie mi-a zis 500 lei

  29. Ieeeei! Am reusit sa-mi recuperez fotografiile si videoclipurile, cu ajutorul programului RECUVA .
    Multumesc Catalin!

  30. Buna, am sters din gresala toate pozele de pe aparatul foto.Ma puteti ajuta sa le recuperse, help me, pls !!

  31. Andreea, cardul tau avea defect fizic sau logic? Eu am incercat si Recuva, nimic. Nici cu GDB…

  32. Costy, cu siguranță defectul cardului meu a fost logic.
    Imediat după ce am venit dintr-un concediu am încercat să-mi fac un colaj video cu poze și filmări folosind o aplicație de pe magazin play. Mi se tot blocase de câteva ori aplicația iar la un moment dat după ce am reușit cât de cât să fac ce mi-am dorit pe când să finalizez colajul mi s-a blocat din nou, am încercat iar sa reiau ceea ce am făcut dar, surpriza, pozele și video-urile nu mai erau nicăieri. De aceea zic ca sigur era defect logic pentru că nu am scos cardul din telefon sa se fi zgâriat sau ceva de genul ce ar putea să-l afecteze.
    Recunosc, nu mi-am recuperat chiar toate pozele, au fost poze pe care nu am putut sa le deschid deloc sau se vedeau jumate din ele, dar un procent de 70% le-am „salvat” .

  33. Am si eu o problema cu cardul de memorie al telefonului, am constatat ca nu-mi mai permite sa vad anumite poze pe care in ziua in care le-am facut se puteau vedea. Aveti idee ce as putea face sa le recuperez?

  34. Am sters din greseala toate pozele de pe cardul de memorie care il am in telefon. (Samsung halaxy s prime) va rog ajutati ma sa le recuperez.va rog din suflet.

  35. Am incercat sa descarc niste programe care le am vaut PE aoci dar imi zice ca nu pot deschide fisierul

  36. CU RECUVA EU MI-AM RECUPERAT DOAR O PARTE DIN POZE DIN TELEFON,DAR DE PE CARD NU :(( :(( CUM FAC SA IMI DETECTEZE CARDUL SI SA RECUPEREZ POZELE.LA SERVICE-URILE PT TELEFOANE AU ZIS CA NU SE POATE RECUPERA NIMIC :(( ERAU NISTE POZE IMPORTANTE.MA POATE AJUTA CAREVA?

  37. prosteala cu toate programele alea, nu recupereaza nimic de pe un card formatat, nu descarcati toate prostiile lor!

  38. Eu am șters niste clipuri de pe o memorie card,am incercat cu Recuva,le găsește dar nu le citeste, știe cineva un program m-ai performant?

  39. Din memoria telefonului a reușit cineva sa recupereze gotografiile la dimensiunea reală? Va întreb deoarece eu le găsesc în momentul scanarii, dar îmi dalveasa fotografii care seamănă mai degrabă cu niste pictograme., La rezolutre foarte mică.

  40. Buna ziua, as vrea sa recuperez foto si video de pe un card micro Kingston. Am incercat Recuva si mi-a afisat 0 file gasite, 2000 ignorate. Am descarcat si GetDataBack dar am vazut ca am nevoie de licenta, asta daca nu cumva incurc bad drive cu gooddrive. Va rog, poate cineva are mai multa experienta si ma poate ajuta. Multumesc

Comments are closed.