Am tot vorbit despre drepturi de autor si despre fotografiile „furate” sau utilizate fara acordul nostru, al fotografilor. Sunt sigur ca majoritatea dintre voi faceti tot posibiliul pentru a impiedica utilizarea fotografiilor de catre terti, fara acordul vostru. Dar, cum puteti afla daca imaginile voastre au fost folosite fara drept? Exista cateva metode si o sa le analizam in cele ce urmeaza!
Ideea acestui articol a aparut dupa o postare a lui Adrian Petrisor pe blogul personal in care explica cum s-a confruntat cu aceeasi problema si care este cea mai „furata” fotografie realizata de el…
Citeste si: Cum sa iti protejezi fotografiile si drepturile de autor
Asadar, care sunt metodele prin care pot fi cautate pe internet imagini pentru a identifica blogurile, paginile de pe retele sociale sau chiar ziarele si revistele care se folosesc de imaginile voastre fara drept?
Metoda 1: Google Images
Motorul de cautare de imagini de la Google este cel mai bun „detectiv” care vine in ajutorul fotografilor. Deoarece Google Images are in spate o imensa baze de date cu majoritatea fotografiilor care sunt publicate pe internet, tot el ne ajuta sa cautam o anumita fotografie pentru a afla siteurile pe care este afisata.
Procedura este simpla si descrisa in imaginile de mai jos.
Pasul 1. Accesati Google Images si apasati butonul „Cautare imagini”
Pasul 2: In fereastra care apare aveti doua optiuni: sa indicati motorului de cautare adresa URL a imaginii pe care vreti sa o cautati sau sa incarcati o imagine de pe PC-ul propriu. Pentru exemplificare am ales varianta a doua si am incarcat o imagine salvata in prealabil de pe internet.
Pasul 3: Dupa incarcarea imaginii, Google Images va afisa lista cu imaginile „identice” sau „similare” gasite in index. Click pe fiecare poza pentru a ajunge pe paginile care afiseaza fotografia.
Ce aveti de facut mai departe? Daca imaginea identificata va apartine si este folosita fara acordul vostru, puteti trimite o notificare providerului sau hostingului care gazduieste siteul respectiv. De exemplu, daca imaginea apare pe un blog de la Blogspot puteti face o plangere la Blogspot Support pentru a anunta cazul. Se poate proceda la fel in cazul majoritatii siteurilor de fotografii sau platformelor de blogging. Vedeti si exemplul dat de Adelin Petrisor de care va spuneam la inceputul acestui articol.
Metoda 2: TinEye
Cei de la TinEye au fost primii care au oferit o solutie de cautare a imaginilor care oferea si rezultate multumitoare. L-am utilizat intens pana acum un an si jumatate cand Google a lansat propriul sau motor de cautare bazat pe continutul imaginilor, despre care am vorbit mai sus. Totusi, pentru cautari extinse TinEye ramane o resursa demna de luat in considerare.
Pasul 1: La fel ca si la Google Images, TinEye ofera doua metode de cautare: introducand URL-ul imaginii, pentru fotografiile care deja se gasesc pe internet, sau prin incarcarea unei imagini din calculator.
Pasul 2: Urmeaza afisarea rezultatelor. Pentru articolul acesta am folosit aceeasi imagine ca si in exemplul Google Images iar TinEye a afisat zero rezultate pentru imaginea incarcata de noi. Google afisase mai sus 28 de rezultate. Asa cum spuneam, TinEye este o metoda alternativa, dar nu la fel de viabila.
Sigur, nici una din metodele prezentate nu este 100% sigura. Am intalnit si situatii in care atat Google Images cat si TinEye nu au gasit toate referintele catre imaginile cautate. Din experienta pot sa va spun ca cele mai bune rezultate le-am obtinut cu ajutorul Google Images si pe acesta il folosesc cel mai des. Mai exista si altele, dar acestea sunt cele mai populare.. TinEye era foarte bun atunci cand Google nu ofera aceasta optiune de cautare (pana acum doi ani).
Pe de alta parte, ambele metode prezentate identifica doar imaginile utilizate si publicate pe internet. Din pacate nu exista o metoda similara pentru a identifica imagini utilizate in print sau in advertising outdoor. Ce bine ar fi fost…
Mai cunoasteti si alte servicii sau metode similare? Asteptam ideile voastre mai jos, in comentarii!
Citeste si: Cum sa iti protejezi fotografiile si drepturile de autor
e chiar tare :)))):P
Cine, ce si cum?
Util articolul, mersi. Apropo, ai o mica greseala de ortografie la inceput, "vrobit".
Am remediat, merci! 🙂