Vineri, 20 Martie 2015, va avea loc prima eclipsa de soare a anului 2015. Aceasta va putea fi observata si de pe teritoriul Romaniei, inclusiv la Bucuresti. Ar fi bine sa nu o ratati, pentru ca va fi cea mai spectaculoasa eclipsa de soare vizibila din Romania pana in anul 2027! Vom avea parte de o eclipsa partiala, dar care reprezinta un bun prilej pentru a face fotografii reusite, cu un eveniment astral vizibil rar de pe teritoriul Romaniei.
LIVE: Eclipsa de soare din 20 Martie 2015
Acum puteti vedea eclipsa prin live streaming, aici, chiar daca in Romania este nor. Enjoy!
Stream video live oferit de Telegraph.co.uk, Ju Zhang si APTN
Eclipsa de soare din 20 martie 2015 va fi una partiala. Ea va fi vizibila din Islanda, trecand prin Europa, nordul Africii si pana in vestul Asiei. Iata cateva repere de timp:
- In Romania eclipsa va putea fi urmarita incepand cu ora 10:40 in dimineata zilei de Vineri, daca cerul nu va fi acoperit de nori.
- Maximul de intensitate al acestei eclipse partiale se va putea observa la ora 11:55, magnitudinea maxima fiind de 49% (gradul de acoperire al discului solar vizibil).
- In Bucuresti maximul va fi la ora 11:56, atunci cand soarele se va afla la o altitudine de 45º.
Animatia de mai jos, realizata de siteul astro-info.ro ne arata cum va fi eclipsat soarele vineri:
Cum fotografiem eclipsa de soare?
Fiind un eveniment rar vizibil in tara noastra, eclipsa de soare din 20 Martie 2015 merita fotografiata, nu doar urmarita „live”. Iata cateva sfaturi pentru a obtine fotografii reusite in timpul unei eclipse de soare, fie ea partiala sau totala.
Teoretic, eclipsa de soare o puteti fotografia cu aproape orice aprat foto, fie el compact, bridge, mirrorless sau DSLR. Practic insa, pentru rezultate cat mai bune aveti nevoie de un aparat DSLR sau un mirrorless cu un obiectiv cu o distanta focala mare. Pentru un DSLR Full Frame, pentru a putea imortaliza eclipsa, cu soarele bine vizibil in cadru, aveti nevoie in mod ideal de un telescop sau, macar de un teleobiectiv cu o focala de peste 1000mm. In cazul DSLR-urilor cu senzori APS-C, sunteti avantajati de factorul de crop, asadar, un obiectiv cu o focala de 500-600mm ar fi un minim-necesar.
Bineinteles, alegerea aparatului foto si al obiectivului depinde de preferintele si bugetul fiecaruia. Pentru posesorii de DSLR-uri, o varianta accesibila ar fi un obiectiv catadioptru, cu focalizare manuala, cum ar fi acesta de 500mm. Nu e de neglijat nici varianta acesta, sau, tot de la Samyang, obiectivul lor de 1600mm, pe care il puteti vedea aici. Alte variante ar putea fi Tamron 150-600mm, asta daca nu intram pe taramul teleobiectivelor profesionale.
Puteti atasa un teleconvertor, pentru a mari focala. Un teleconvertor 2x este chiar recomandat, in acest caz, mai ales daca detinem un teleobiectiv cu focala moderata (200-300mm).
Lipsa focalizarii automate nu este o problema in cazul fotografierii eclipsei de soare, deoarece este recomandat sa focalizati manual („la infinit”), sistemul AF al aparatului putand fi usor indus in eroare de subiectul – sa zicem – neconventional! Rezultatele cele mai bune le veti obtine focalizand dar si setand expunerea manual, din acelasi motiv.
Pentru a regla manual parametrii de expunere:
- alegeti o valoare ISO cat mai redusa (de exemplu, ISO 100)
- setati o diafragma cat mai inchisa (f/16)
- alegeti un timp de expunere cat mai scurt (1/8000)
- faceti cateva cadre de test, pentru a evalua expunerea (chiar si inaintea exlipsei) si apoi ajustati timpul de expunere, daca este necesar
Avand in vedere ca exponometrul integrat al aparatului nu va fi capabil sa seteze singur, corect, timpul de expunere si diafragma (datorita luminozitatii foarte puternice a soarelui si a contrastului pe care acesta il face cu cerul), fotografierea in modul „Manual” („M” – pe rotita de selectie a modurilor aflata in partea de sus a aparatului – foto stanga) este optiunea cea mai potrivita. Bineinteles, fotografiati in format RAW (sau RAW+JPEG simultan, pentru a selectiona sau arata prietenilor mai usor cadrele) si verificati expunerea utilizand histograma aparatului.
- Deoarece veti fotografia la valori inchise ale diafragmei, este recomandat sa verificati inainte daca senzorul aparatului foto este curat.
In cazul aparatelor foto DSLR APS-C (sau a altor modele care nu pot declansa cu timpi de expunere mai scurti de 1/4000) este posibil sa aveti nevoie de un filtru ND, potrivit diametrului obiectivului pe care il veti folosi, pentru o expunere corecta. Totodata, chiar daca pentru rezultate optime ar fi recomandat sa folosim un trepied de calitate, avand in vedere faptul ca este o eclipsa partiala si vom fotografia cu timpi de expunere foarte scurti, putem obtine rezultate bune si fara a fixa aparatul pe un suport.
Acestea au fost cateva sfaturi despre tehnica si echipamentul foto necesar fotografierii eclipselor de soare. Fara a se dori a fi un articol exhaustiv, la sfarsit nu imi ramane decat sa va urez sa faceti fotografii cat mai reusite vineri, sa tina vremea cu noi si sa putem observa eclipsa asa cum ne dorim! Un ultim sfat: incercati sa fotografiati eclipsa si „altfel”. Nu va concentrati doar asupra soarelui ci incercati sa obtineti cadre mai complexe, incercati suprapuneri de planuri (foto sus) sau chiar fotografierea cu un obiectiv grandangular. Rezultatele s-ar putea sa va surprinda!
Vineri, dupa eclipsa, asteptam sa vedem fotografiile pe care le-ati realizat. Ca de obicei, va asteptam pe pagina noastra de Facebook sau le puteti publica mai jos, lasand link in rubrica de comentarii.
ATENTIE!
- Nu incercati sa observati eclipsa de soare cu ochiul liber, fara un filtru de protectie adecvat. Soarele privit cu ochii neprotejati va poate provoca leziuni grave la nivelul retinei, care pot duce pana la pierderea temporara sau definitiva a vederii!
- Acelasi lucru este valabil si daca folositi un aparat foto DSLR si priviti prin vizor (incadrati folosind vizorul optic)! Cel mai bine, in aceste conditii, este sa incadrati privind pe ecranul LCD al aparatului (in modul Live View), deoarece nu riscati sa va periclitati vederea datorita razelor de soare ce ar ajunge prin vizorul optic direct la ochi!
cu nikon d5100+nikon 55-300 crezi ca pot reusi ceva?
da, la 300mm (echivalent 450mm in format Full Frame), se va vedea destul de bine soarele. sigur, nu vei acoperi f. mult din cadru cu el, pentru asta avand nevoie de un obiectiv cu focala si mai mare, dar chiar si asa poti sa incerci.
bine venite,informațiile,mulțumiri anticipate!!!
Trebuie un filtru ? Nu e afectat senzorul aparatului la expunere directa ?
:-[
Intrebare: daca fotografiez direct spre soare, nu afecteaza cumva obiectivul ori senzorul? Mentionez ca am aparat mirrorless.
Multumesc anticipat si cer scuze daca intrebarea poate e hilara pentru unii, dar eu chiar sunt incepator si nu stiu.
In principiu nu ar trebui sa fie nici o problema. Si cand fotografiem peisaje putem avea soarele in cadru si nu se intampla nimic.
Domnul Radu Grozescu de la Nikonisti contrazice unele afirmatii de aici.
Nu recomanda deloc fotografierea eclipsei fara filtre ND corespunzatoare. Mai ales daca se vor folosii obiective tele indreptate spre soare. Utilizarea vizorului aparatului va poate orbii, iar in modul Live View riscati prajirea senzorului, in absenta filtrelor corespunzatoare. FARA FILTRE NU INCERCATI. DACA II SENIN AFARA FARA OCHELARI SPECIALI NU PRIVITI SPRE SOARE.
Toate cele bune.
Da, in nici un caz NU priviti soarele direct prin vizorul optic al DSLR-ului. Asta e cea mai mare greseala. Cat despre filtre, necesitatea lor depinde f. mult de situatie. Daca vor fi nori (ca in fotografia de mai sus din articol), utilizarea lor nu e absolut necesara.
"In Bucuresti maximul va fi la ora 11:56" Imaginile care apar în articol sunt realizate la apus, sau când soarele este foarte jos și nu cred că există nicio asemănare cu ceea ce se va fotografia în România din mai multe motive: la 45° dimensiunea discului solar este minimă, poziția nu permite apariția altor elemente care să dea profunzime cadrului (nori văzuți orizontal / munți), iar lumina este directă și nu vor fi vizibile culorile refractate la apus sau răsărit, ci doar alb.
Mai se poate încerca o încadrare de sub un pom sau de la baza unei clădiri… Oricum tot dificil este.
Până una alta, e posibil să fie nor maxim la momentul eclipsei, la București…
Buna Ziua, La atena nu sa vazut deloc eclipsa, este nori si este gata de ploaie
LA fel si la Bucuresti. Chiar a inceput ploaia pe la ora 12, deci imediat dupa maximul eclipsei. Dar, oricum, au fost nori toata dimineata si nu s-a vazut nimic nici aici…
Nu a vrut vremea sa tina cu noi,am stat si am pandit cerul si cu greu am tras 2 cadre http://i.imgur.com/RflBhCs.jpg | http://i.imgur.com/JSY6Y9c.jpg Maybe next time adica in 2022 🙂
Multumesc pentru sfaturile din articol. M-am descurcat cu Canon 600D si obiectiv 70-300.
In Timisoara a fost cer senin, fara nori.
Din pacate n-au putut exista elemente pentru o compozitie deosebita.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205070703939887&set=a.10201624255340826.1073741833.1011943659&type=1