Indiferent daca aveti un aparat compact sau un DSLR, probabil ati observat ca obiectivul este marcat cu anumite informatii standard. Ce reprezinta acestea si ce putem afla despre despre obiectivul respectiv pe baza lor? In cele ce urmeaza va prezentam un scurt ghid de „citire” a obiectivelor aparatelor foto DSLR.

Sa luam ca exemplu obiectivul din imaginea urmatoare:

Cum "citim" informatiile de pe un obiectiv?
Este un obiectiv wide-angle, de la Canon.

In principiu, informatiile pe care le putem identifica pe acest obiectiv se regasesc intr-o forma sau alta pe orice obiectiv, indiferent de producator. Diferente pot fi date de terminologia si abrevierile specifice fiecarui producator.

Cele mai importante informatii ce pot fi identificate pe un obiectiv sunt:

1) Distanta focala.

Distanta focala e marcata in milimetri si poate fi de doua feluri, in functie de tipul obiectivului: un interval (10-22mm in imaginea alaturata) sau o valoare fixa (de exemplu 50mm). Mai multe detalii puteti citii in articolul dedicat despre distanta focala.

2) Diafragma

Diafragma este reprezentata sub forma fractionara, ca o valoare numerica fixa sau ca interval. In cazul de fata valoarea diafragmei este reprezentata printr-un interval, 1:3.5-4.5 si reprezinta luminozitatea maxima a obiectivului la cele doua capete ale intervalului de zoom. Astfel, la distanta focala minima (10mm) obiectivul are o diafragma maxima f/3.5 iar la distanta focala maxima (22mm) putem utiliza o diafragma maxima f/4.5

In cazul obiectivelor profesionale, diafragma maxima este constanta pe toata distanta focala (de exemplu obiectivul Canon 24-70mm f/2.8 care ofera o diafragam maxima f/2.8 indiferent de distanta focala folosita).

3) Diametrul filetului pentru filtre

Daca obiectivul ofera suport pentru utilizarea filtrelor pe filet, pe marginea exterioara a lentilei frontale va fi marcat diametrul filetului pentru filtre. In cazul de fata avem un obiectiv cu diametru de 77mm.

4) Tipul obiectivului si producatorul

Bineinteles, fiecare producator isi va marca brandul pe obiectiv. In cazul de fata avem un obiectiv de la Canon, din gama EF-S, ceea ce anunta un obiectiv ce este compatibil doar pe aparatele foto digitale DSLR cu senzor in format redus (APS-C). Obiectivele compatibile cu aparatele pe film si cele cu senzor in format normal poarta abrevierea „EF”. Trebuie sa precizam ca, indiferent de producator, obiectivele pentru aparate cu senzor in format normal sunt compatibile si cu aparatele cu senor redus, dar nu si invers! Obiectivele dedicate aparatelor cu senzor redus nu sunt compatibile pe DSLR-urile cu senzor full-frame.

5) Alte informatii utile

In functie de producator si de tipul obiectivului mai pot fi inscriptionate si alte informatii utile pentru fotografi. Dintre acestea putem aminti:

  • Prezenta stabilizarii optice de imagine: IS la Canon, VR la Nikon, VC la Tamron sau OS in cazul obiectivelor de la Sigma. Daca vedeti una din aceste abrevieri pe obiectiv inseamna ca acesta beneficiaza de stabilizare optica de imagine integrata.
  • Sistemul de focalizare rapida: USM la Canon sau SWM la Nikon.
  • Tipul de lentile utilizate: in cazul obiectivelor ce utilizeaza lentile tratate sau asferice, prezenta acestor elemente poate fi marcata pe obiectiv (de ex: APO, IF-ED etc).

Cititi aici mai multe despre obiectivele Tamron si despre gama Sigma.

3 COMENTARII

Comments are closed.