Pentru ca mai e putin si incepe asa-zisul sezon pe care toti fotografii de eveniment din Romania il asteapta (si nu numai), m-am gandit sa vorbim acum despre cum putem calcula mai bine, mai eficient si mai profitabil costul fotografiilor noastre. Adica, pe scurt, cat sa cerem pe fotografiile pe care le facem? Cum sa stabilim un pret corect, atat pentru noi, ca fotografi, cat si pentru client? Fara a se dori un articol exhaustiv, iata cateva idei si o metoda de calcul exemplificata cu date teoretice.

Cum calculezi pretul fotografiilor tale?
Cum calculezi pretul fotografiilor tale?

De la inceput e bine sa va zic: nu trebuie sa fiti contabili, oameni de marketing, absolvenit de ASE sau de cursuri cu profil economic pentru a face cateva calcule astfel incat sa cereti un pret corect pe fotografiile voastre. Si, tot de la inceput, vreau sa excludem un lucru:

Asa cum am zis de atatea ori, NICIODATA nu lucram pe gratis. Sintagmele „pentru portofoliu”, sau „lasa ca lucrez acum gratuit, pentru recomandari” nu trebuie sa isi gaseasca locul in gandirea noastra, ca fotografi, pentru ca niciodata nu se intampla asa. Lucrand pe gratis, nu faci bine nimanui. Nici tie, nici clientului si nici celorlalti fotografi, colegii tai de breasla.

In primul rand, e bine sa pornim de la ideea ca noi, fotografii, vindem un serviciu, nu un produs finit. Un serviciu care depinde in primul rand de activitatea noastra, asadar vindem cunostiintele, rodul imaginatiei si a creativitatii noastre dar disponibilitatea pentru client (timpul nostru). Acestea trei, trecand peste alte costuri pe care le implica munca de fotograf, ar trebui sa fie cele mai importante. Pana la urma, oricine poate achizitiona in ziua de azi un aparat foto mai mult decat decent, dar nu oricine are cunostintele necesare sa il utilizeze creativ si nu oricine da dovada de creativitate, asa cum ar trebui sa dam noi, fotografii.

Asadar, atunci cand vrei sa iti stabilesti tarife (sau pachete) pentru serviciile tale foto, e bine sa iti dedici cateva ore si sa deschizi un fisier Excel, in care sa treci toate costurile pe care le implica „meseria” de fotograf. Asa-zisul „cost of doing business„, cum spun americanii. Printre aceste costuri, se numara atat costurile de achizitie ale aparaturii foto, dar si costurile recurente (gen facturi, licente etc). Iata o lista de la care sa incepi:

Costuri pe care le platiti o singura data (*), la achizitie:

  • Aparatul / aparatele foto
  • Obiectivele si luminile / blitzurile
  • Filtre, accesorii, carduri, acumulatori, rucsaci, genti de transport
  • Alte accesorii specifice
  • Laptop, calculator, monitor, unitati de stocare etc.

(*) E bine sa aveti in vedere faptul ca „recuperarea” (amortizarea) costurilor cu achizitia echipamentelor de mai sus se face, de obicei, timp de mai multi ani. Asadar, cand faceti calculele, impartiti aceste costuri la numarul de ani in care sperati sa utilizati echipamentele, pentru a avea o suma anuala fixa pe care trebuie sa o recuperezi. Sigur, putem vorbi si de costul de vanzare al echipamentului dupa ce nu il mai folosesti (cost recuperat) si de costuri de upgrade, dar sa lasam exemplul de acum sa fie destul de simplu.

Costuri recurente (lunare, anuale, etc):

  • Costurile cu licente (software)
  • Imbracamintea (ca doar nu va duceti sa fotografiati, in pijama)
  • Chiria spatiului in care va desfasurati activitatea
  • Costurile cu transportul (benzina, asigurari, masina etc)
  • Altele

In plus, in functie de specificul activitatii tale ca fotograf si modul de organizare, trebuie sa ai in vedere si urmatoarele costuri:

  • Costuri cu printingul
  • Costurile de livrare a fotografiilor finale catre client
  • Chiria studioului
  • Taxe si impozite, plati utilitati
  • Salarii, plati catre colaboratori etc.
  • Costuri de promovare (marketing, advertising etc)

Si, periodic, daca se aplica:

  • Costurile pentru workshopurile si training-urile foto la care participi
  • Carti, abonamente la publicatii despre fotografie etc

Notand toate aceste costuri intr-un tabel, iti faci o idee asupra INVESTITIEI tale pentru a iti putea desfasura activitatea.

Pe langa investitia initiala – bani pe care, bineinteles, trebuie sa ii recuperezi – trebuie sa te gandesti si la PROFIT. Adica, o marja de bani care sa iti ramana, dupa ce ai amortizat costurile de mai sus (si altele pe care le consideri necesare desfasurarii activitatii, dar pe care nu le-am inclus eu acum pe lista). Marja de profit o stabilesti singur, dar e bine sa fie rezonabila si sa reflecte munca ta intr-u totul. Aici putem vorbi cel mai bine despre cat valoreaza, de fapt, aportul tau ca fotograf (idei, creativitate, imagnatie etc).

Tragand linie, ar trebui sa ai acum un cost total (sa zicem, anual) pe care il platesti pentru a iti desfasura activitatea de fotograf si un anumit profit pe care il urmaresti. Adunand cele doua ai costul minim total pe care trebuie sa il obti in urma prestarii serviciilor fotografice in urmatorul sezon / an. Este practic pretul final pe care trebuie sa il incasezi de la toti clientii (adunati).

Acum, gandeste-te cate colaborari ai in medie, in decursul anului / sezonului, cate evenimente etc si imparte aceasta suma totala la numarul de colaborari / clienti. Astfel, vei obtine un pret mediu pe care ar trebui sa il ceri fiecarui client. Bineinteles, acest pret va fi AJUSTAT in functie de complexitatea fiecarei lucrari in parte, de tipul de eveniment etc, dar asta numai tu poti decide cum jonglati cu preturile, astfel incat la sfarsitul anului, cand ai tras linie, dupa plata tuturor taxelor, chiriilor etc sa iesi pe profit.

Un simplu exemplu de calcul, pur TEORETIC, ar putea fi urmatorul:

Exemplu de calcul TEORETIC
Exemplu de calcul TEORETIC

Asadar, din tabelul de mai sus reiese ca ar trebui sa percepi un cost minim, teoretic, de peste 1.000 Euro / eveniment, daca vrei iesi pe plus si sa te incadrez in planul stabilit. Cu un profit minim, dar iarasi zic, este doar un exemplu didactic de calcul. Si fara a tine cont de valoarea experientei anterioare acumulata de fotograf, cursuri etc.

Atentie, insa, la sfarsit trebuie sa tinem cont si de taxele si impozitele specifice modului nostru de organizare (SRL, PFA, etc). Asadar, pretul final trebuie indexat cu procentul de impozitare/taxare stabilit prin lege.

E simplu, nu? 

Iata ca acum avem o imagine mai clara asupra modului de calcul pe care il puteti utiliza pentru a va stabili preturile si pachetele pentru nunti, botezuri etc. Da, nu e un business ieftin, iar ca orice business implica costuri. Este si un mod de a constientiza, poate si pentru clienti, valoarea si costurile pe care le implica „job-ul” de fotograf si motivul pentru care preturile sunt cele care sunt.

Daca vreti sa descarcati tabelul Excel de mai sus, il gasiti aici.

Repet ce am zis la inceput si am spus-o de cate ori am avut ocazia, in acesti aproape 6 ani de cand am lansat Clubul Foto: niciodata nu lucram pe gratis! Nu ne ajuta nici pe noi, nici pe client si nici pe ceilalti fotografi!

Dupa cum ai vazut in tabelul de mai sus, meseria de fotograf implica costuri destul de bine definite, chiar daca la prima vedere nu le constientizam. Depinde doar de noi sa ne vindem corect, sa ne respectam munca (mai intai noi pe noi si apoi sa cerem asta de la client) si, incet, sa educam clientii. Ar fi ideal, pentru toata lumea.

Voi cum va calculati costurile si preturile pentru serviciile foto/video pe care le prestati? Va astept la discutii, mai jos, in rubrica de comentarii.

Succes si spor la fotografiat! Sa aveti un sezon cat mai profitabil! 😉

Pregateste-te! Incepe Sezonul!

Si, pentru ca tot am vorbit de noi inceputuri, vreau sa va retin acum putin atentia asupra campaniei curente a celor de la Canon. Campania se adreseaza deopotriva fotografilor entuziasti si profesionisti care aleg aparatele Canon din gama semi-profesionala si profesionala si include atat reduceri de pana la 2.000 de Ron la aparatele foto pe care le vezi mai jos cat si o serie de workshopuri foto pentru a iti consolida cunostintele acum, la inceput de „an fotografic”.

Lista workshopurilor o gasiti pe siteul Canon, iar mecanismul campaniei este destul de simplu:

  • Pentru a beneficia de reducere este necesar sa intri pe siteul Canon si sa tiparesti voucherul de reducere. Cu el completat te duci la magazin si achizitionezi produsul dorit cu reducerea aplicata.
  • In cazul comenzilor online, magazinele au ales sa afiseze pretul deja redus, iar completarea voucherului va fi facuta de catre agentul de vanzari care proceseaza comanda ta.

La ce aparate beneficiati de reduceri? Incepand de la compactele avansate gen Canon G7X (250 Ron reducere, pana la DSLR-urile pentru entuziasti gen Canon 760D si 70D ( 400 si respectiv 600 Ron reducere) si pana la DSLR-urile din gama profesionala, cum ar fi Canon 5D Mark III sau Canon 5DS R, care beneficiaza ambele de cate 2.000 de lei reducere, orice fotograf cred ca poate gasi ceva interesant in noua campanie Canon.

Si, daca tot va doriti un an profitabil, din toate punctele de vedere, de ce sa nu oferiti clientilor fotografii mai bune, la un cost corect, realizate cu echipamente care sa va ajute, din toate punctele de vedere. De la inregistrarea fotografiilor si pana la print, deoarece si gama de imprimante Canon Pixma beneficiaza de reduceri. Aruncati asadar o privire pe siteul Canon, pentru mai multe detalii.

Produsele Canon ce beneficiaza de reduceri in aceasta perioada
Produsele Canon ce beneficiaza de reduceri in aceasta perioada

19 COMENTARII

  1. Ai uitat sa adaugi in tabel si taxele la stat! Adica 3% impozit pe cifra de afaceri + 16% impozit pe dividende!

    • Da, am pus „taxe si impozite, plati utilitati”. Dar aici e discutabil, fiecare isi calculeaza in functie de modul de organizare.

  2. Ai impuscat 2 iepuri cu ocazia acestui mic articol. Ai facut si o reclama fatisa Canon, si ai scris si despre costuri.

    As vrea sa iti semnalez cateva lucruri: Ai pus 100 de euro pe luna cost cu licentele. Come on, mai degraba 15-25 euro, daca tinem cont ca un Win are 200 licenta si il iei o data la cativa ani, un excell si word la fel, iar Adobe cere 12 dolari lunar pe subscription.

    Apoi, ai pus 150 de euro pe benzina, ceea ce mi se pare cam mult, dar depinde cat mergi, si ai pus 100 de euro lunar pe asigurari care e iara tras de par.

    Ce nu ai mentionat este ca taxele la PFA ajung la 55% din incasari, asa ca nu vei cere 450 pe eveniment ci 1000. Dar cine plateste taxe, nu ? *wink wink*

    Eu calculez costul la numar de zile lucrate, nu exista cost mediu pe eveniment, cost pe care il inmultesc cu 1.25 pentru a tine cont de perioada de activitate redusa din timpul iernii. Stiu ca trebuie sa fac 250 de lei pe zi ca la sfarsit de luna sa am de mancare, chirie, masina, utilitati, echipament, reclama, taxe, si functie de cate zile aproximez ca o sa imi ia sa predau fotografiile respectivului eveniment, atat cer. De exemplu, la o nunta lucrez in total 10-12 zile, cu fotografiat, prelucrat, intalniri, sedinte foto, etc. Rezulta costul de 2500-3000 Ron fara albume. La un botez lucrez 5-7 zile, rezulta 1250-1700 Ron costul.

    • Salut
      Asa cum am mentionat de doua ori in articol, costurile sunt puse pentru exemplificarea procedurii de calcul. Sunt pur teoretice. Fiecare e liber sa isi faca calculele care i se potrivesc, conform cheltuielilor proprii si a formei de organizare (PFA, SRL, etc). Nu toti sunt PFA si nu toti sunt SRL.

      Cat despre asigurari, gandeste-te doar ca sunt mai multe tipuri de asigurari: sediu , masina (RCA, CASCO) etc. Nu mi se pare mult 100 Euro pe luna, daca le adun. Benzina iarasi, depinde de masina, de mers, daca faci sau nu deplasari in tara pentru fotografii etc.

      Modalitatea de calcul pe care o exemplifici tu, da, e si aia o varianta, dar ca baza are tot tabelul din articol (pentru a sti ca trebuie sa ai 250 lei pe zi, trebuie sa stii mai intai ce chetuieli totale ai, etc). Ca de obicei, sunt mai multe moduri de a ajunge la acelasi rezultat. Important e sa iti fie bine si sa iesi pe „plus”, cum se zice! 😉

  3. In primul rand eu observ un articol dedicat incepatorilor care sunt si incurajati sa nu lucreze gratis! Cei cu ani de experienta au deja calcule multe in spate dar chiar si pentru ei poate fi util ca un punct de vedere.
    Este da un calcul teoretic, fiecare il poate adapta, ajusta la propria realitate, la propriile nevoi. Cred ca ar fi utile ca o completare si cateva interviuri cu fotografi care lucreaza in domeniu de mai multi sau mai putini ani.

    • Bingo! 🙂
      Asa cum spuneam, sunt mai multe moduri de a ajunge la acelasi rezultat. Important e sa iti fie bine si sa iesi pe “plus”!

  4. Observ ca preferi aparatua Canon, buna in anumite cazuri, nefiind nevoie de o reclama acuta, dar chiar sunt curios cum vezi tu ca ar trebuii valorificata fotografia concepuala de portret?
    Nici macar nu se cunoaste un astfel de concept pe piata noastra….
    Arta fotografica, nu fotografie comerciala.

    • Din pacate la noi e o problema generala cu fotografia conceptuala / arta fotografica. E greu sa valorifici acolo unde nu exista piata pentru asa ceva, nu exista o cultura pentru fotografie, etc…
      Totusi, in ceea ce priveste fotografia artistica (fine art), acolo preturile se calculeaza tinand cont de cu totul alte aspecte, cum ar fi reputatia artistului, numarul (mic) de exemplare din fiecare opera, tipul de print etc.

    • Problema e ca nici sistemul nu prea te incurajeaza! Eu unul am si renuntat la ideea de a castiga din fotografia de eveniment, pentru ca pur si simplu nu exista o cale legala de a incasa ocazional bani.

      Daca nu faci (ca in exemplul din articol) minimum 20 de nunti pe sume frumusele, caz in care evident ca iti permiti costurile mentinerii in functiune a unui PFA sau SRL, pur si simplu nu merita sa risti probleme de ordin legal/fiscal pentru cateva sute de lei, o data la cateva luni. Mai bine fac poze doar ca hobby.

      Plus ca ar mai trebui adaugate taxele de participare la targurile de nunti – unde, apropo, e nevoie sa fii „la alb”, ca PFA sau SRL ca sa poti inchiria un stand.

  5. Ooo, te-ai străduit să scrii articolul, Călin. Îmi place 🙂 !

    Cred că acest articol e potrivit și pentru firmele conduse de ”oamenii-orchestră” care caută servicii fotografice.

    Oare educarea pieții în direcția serviciilor fotografice comerciale, deschide oportunități și pentru arta fotografică?

    Mulțumesc pentru informații, Călin.

    Multă veselie să ai 😀 !

  6. Apreciez articolul, multi fotografi, cu toate ca ar valora mai mult pe piata se vand mai ieftin decat ar trebui si unul din motive ar putea fi si nerecunoasterea tuturor costurilor.
    Dar costurile, dupa parerea mea, nu ar trebui sa fie factorul cel mai important in determinarea tarifelor. Cum ar fi ca un incepator sa achizitioneze doua 5d mk3 sau d800 si 7,8,9 obiective L sau echivalentele de la nikon, sa-si deschida un studio foto echipat complet, in centrul centrului Bucurestiului, sa adauge un profit mai mult decat multumitor, si sa ceara mai mult decat un fotograf apreciat de pe piata, pentru ca asa i-ar reiesi lui tarifele calculate pe baza costurilor efectuate. Nu ar fi corect nici sanatos nici pentru clienti , nici pentru concurenta, nici pentru el.
    Tarifele ar trebui sa fie calculate in principal in baza performantelor, a rezultatelor pe care le obtine acel fotograf in comparatie cu rezultatele si tarifele concurentei, in baza aprecierii clientilor.
    In plus, nu este obligatoriu sa faci profit, poti sa mergi si pe pierdere; si in mod sigur daca tarifele ar fi departe de valoarea acestuia pe piata, acesta nu prea va avea clienti.
    Legat de impartirea costurilor la numarul de evenimente, iarasi nu mi se pare corect. Fotografii incepatori, avand mult mult mai putine evenimente decat cei experimentati ar trebui sa aibe tarife mai mari decat acestia din urma.
    Am citit cu alta ocazie un articol asemanator pe un blog strain in care se mergea mai departe – acolo la cheltuieli erau trecute achizitionarea masinii personale – in cazul asta, un fotograf care achizitioneaza o „masina germana de lux” ar fi indreptatit sa aibe tarife mai mari decat un fotograf care achizitioneaza un Logan.

    • Faza e ca tot ce spui tu se intampla deja…. Si, pana la urma, stii cum e: fiecare e liber sa ceara cat vrea, important e cine da. Iar aici deja intram in alta discuție, care tine de cat de educati sunt clientii in Romania cand vine vorba de vizual, etc etc….

  7. The good, old way – tabelul contabilului. :))
    Totusi lipseste un ingredient: Impresia artistica. Un procentaj pe care eu il aplic la final, dupa toate calculele. Sau mai degraba nu il aplic. Nu in Romania. LOL
    Sincer, credeti ca pot sa cer 1300-1400/nunta in Romania doar pentru foto, cat imi ies calculele? Va spun eu: NU. Din acest motiv nu trag doar nunti, ci fac multe altele pe langa.
    Romania, din pacate, inca se afla la stagiul de economie bazata pe comoditati. Pana ce vom trece la servicii si pe urma la inovatii, va dura mult. Lumea nu e obisnuita sa plateasca pentru fotografii. Ne uitam la filme gratis, muzica gratis, pozele, tot gratis le vrem. Sa vorbim de licente, contracte, impozite?
    Dar, Romania este o tara unde poti sa inveti si sa te dezvolti dupa parerea mea. Pe urma pleci intr-o tara dezvoltata economic. Sau poti sa traiesti frumos cu contracte de prin tarile vestice.
    Ultimul stinge lumina! :))
    Calin, bravo tie ca poti face reclama la Canon! :)) E meritul tau! 😉

  8. Da!! calcule „pur teoretice”. E o diferenta atat de mare intre teorie si practica (ca in multe alte domenii).
    Clientii vor oferte si nu se uita la calitate. Primul criteriu ales (uneori si singurul) este pretul.
    Un fotograf este un fotograf. Artist, in unele cazuri. Putine.
    Dar, un fotograf din pacate, in cele mai multe cazuri, trebuie sa fie si un SEO, agent de vanzari, contabil. Sa stie marketing, promovare, PR, sa fie propriul angajat al prorpiului „call center”.
    Platesc taxe si impozite si pot sa confirm ca ultimele schimbari din domeniul fiscal (texe noi, impozite noi, declaratii aberante…etc) m-au tinut mai ocupat ca si contabil, decat meseria de baza in sine!
    Asa ca teoria in excel este f. simpla.
    Am spus-o de mai multe ori, clientii dispusi sa plateasca pe o nunta mai mult de 500 de euro sunt clientii care stiu exact ce vor. Stiu ce faci si adesea te cauta ei pe tine ca si fotograf, pentru ca te vreau pentru ceea ce faci.
    Altfel, la inceput de drum, cu astfel de calcule ca cele de mai sus, vii de fapt cu bani de acasa, ca 90% dintre clienti te iau de nebun cand le spui minim 400-500 euro pentru un eveniment de 12 ore, care se mai prelungeste si 15-20 de zile dupa. Dar nu au nicio problema cand dau 200 de euro pe alte nebunii inutile evenimentului.
    Si astfel nu iti permiti un SEO, un contabil, un PR, un om care sa iti construiasca brandul. Trebuie sa investesti bani in promovare pentru ca 1 client din 10 sa nu te creada nebun! Atunci, cat te costa si ce pret trebuie sa ceri acelui client care se arata interesat sa lucreze cu tine?
    Inchizi sau te apuci de alta felie a fotografiei din care sa iti scoti banii.
    Cat depsre canon/nikon. Multi dintre clienti nu dau doi bani cu ce sunt pozati.

  9. Ideea este buna nu stiu de ce despicati toti firul in 4…. Omul asta spune un lucru si ala e ca daca ai un aparat si chiar daca ai 2-3 luni si iti ies ceva poze ok si sa zicem ca te cheama un prieten la onomastica copilului sau mai stiu eu ce sa nu te duci sa o faci pe moka….. ca pana la urma ai dat bani pe acel aparat iar in functie de numarul de cadre trase si condtii folofiste la 1-2 ani trebuiesc curatate oglinzile si senzorul de ulei si praf.
    Si da de acord nu lucrati gratis este o gresala pe care am facut-o si eu….
    Lucrand gratis o sa lasi impresia ca nu esti un fotograf profi si ca esti doar unu cu o camera care nu a avut ce face cu banii si si-a luat dslr.
    In al doilea rand esti incepator…. nu cere marea cu sarea e ok sa ceri mai putin, axeaza-te pe shooting-uri outdor… nu la evenimente.

  10. Problema ca e ca cei care o fac ca si meserie, strict ca pe o meserie urmaresc doar banii, pe cand atunci cand iti si place ceea ce faci si ai si talent si realizezi ceva frumos, amintirile sunt de nepretuit, atunci chiar si ca incepator, daca tu te pricepi si esti talentat, nu conteaza anii de experienta ci rezultatul final, pentru ca se poate ca atunci cand te intereseaza si te concentrezi sa faci munca mai buna decat un experimentat care nu si da interesul si pentru el este o rutina!

Comments are closed.