Ieri am acceptat invitatia celor de la Biletoo.ro si am fost la concertul Scorpions de la Bucuresti. Am avut invitatii in Golden Circle, asadar primul gand a fost: voi fi aproape de scena, deci as putea sa fac cateva fotografii reusite. Cand am vazut cati incercau sa fotografieze cu telefoanele mobile, mi-am dat seama ca un articol pe tema asta ar fi chiar potrivit. Asadar cum puteti fotografia la un concert, daca nu sunteti printre „norocosii” care au acreditare? Nu e foarte complicat. Dar este si un pic riscant…

Scorpions la Bucuresti. Foto: Calin Stan / ClubulFoto.com
Scorpions la Bucuresti. Foto: Calin Stan / ClubulFoto.com

Daca ati fost in ultima perioada la un concert, probabil ca stiti foarte bine regulile stricte impuse de organizatori in ceea ce priveste lucrurile cu care NU aveti voie sa intrati in zona delimitata pentru spectatori. De obicei, pe siteul organizatorului scrie asa:

ESTE INTERZIS: accesul cu umbrele, mancare, bautura, aparate foto sau aparate de inregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale, obiecte contondente, cutite, arme, artificii, scaune, lanturi, animale de companie. Toate aceste obiecte enumerate mai sus vor fi confiscate de catre persoanele responsabile cu securitatea si monitorizarea evenimentului.

Asadar, daca aparatele foto profesionale si semi-profesionale sunt interzise, mai ramane o singura optiune: un aparat foto mic, compact, dar care sa reuseasca sa faca fata provocarilor din timpul unui concert.

Telefonul mobil nu este o solutie, deoarece chiar daca il veti avea tot timpul la voi, calitatea imaginilor este mai mult decat mediocra. Asadar, un compact de „varf”, un model mai performant dar suficient de mic incat sa poata fi trecut cu vederea de filtrele de securitate este alegerea ideala.

Eu am mers la Scorpions cu al meu Fujifilm X10, despre care v-am mai vorbit si aici si nu am avut nici o problema in a intra cu el. Pentru ca este compact, nu semi-profesional…

Iata ce a iesit (click pentru zoom):

Setarile aparatului foto pentru cadrele din acest articol:

  • Mod Av (Prioritate de diafragma),
  • ISO 3200,
  • Diafragma deschisa f/2-2.8,
  • Focus manual fixat la 7-10m.
  • Masurare expunere: evaluativa
  • Compensarea expunerii: -1 … -2 (in functie de cadru)

In post-procesare am operat doar cateva ajustari de contrast, luminozitate si/sau conversie A/N (la cateva cadre).

Tips & tricks…

Pentru sfaturile de mai jos voi considera ca referinta functiile pe care le ofera un compact de varf, cum este Fuji X20, Nikon P7800 , Sony RX100 sau Canon G16. In general nu veti putea intra la un concert cu un DSLR sau cu un aparat foto mirrorless, asadar daca vreti sa surprindeti fotografii de la concertele la care participati sfatul meu este sa va orientati catre un compact de top (atentie, nu un bridge, pentru ca desi are un zoom mai generos – care ar putea fi de ajutor – va fi confundat de fiecare data cu un DSLR si nu veti putea intra cu el… totusi, oamenii care formeaza filtrele de securitate nu sunt experti in aparatura foto ca sa cunoasca diferenta… 😉 .

Asadar, iata cateva sfaturi pentru fotografii la concerte:

  • Fotografiati cu un timp de expunere cat mai scurt (de exemplu 1/125), pentru ca „ingheta” actiunea de pe scena (si a evita astfel imaginile blurate)
  • Folositi o valoare ISO care sa va permita un timp de expunere cat mai scurt dar in acelasi timp calitatea imaginilor sa nu aiba prea mult de suferit (eu am tras cu ISO 1600 si uneori chiar ISO 3200 cu Fuji X10 in imaginile de mai jos si rezultatele au fost foarte bune)
  • Alegeti o diafragma cat mai deschisa (si aveti in vedere asta cand alegeti aparatul foto – Fuji X10, de exemplu, are un obiectiv cu f/2.0 la 28mm si f/2.8 la 112mm … similar unui obiectiv profesional mult mai mare, mai greu, mai scump si … cu care nu ati putea intra la un concert ca spectator 🙂 ).
  • Focalizati manual. Luminile, laserele si schimbarile bruste de lumina si contrast deruteaza sistemele autofocus ale aparatelor compacte (care oricum nu sunt foarte performante). Asadar cel mai bine este sa pre-focalizati manual, specificand distanta la care va aflati fata de scena, daca apratul va permite acest lucru (Fuji X10 m-a ajutat enorm afisand live, pe monitor, scala de distante la focus manual). Oricum si campul de profunzime mare, specific aparatelor foto cu senzori compacti va va ajuta in acest sens….
  • Utilizati masurarea evaluativa (pe intreg cadrul) si nu Spot, deoarece este posibil sa nu puteti urmari subiectul in cadru si aparatul sa aleaga un timp de expunere eronat
  • In schimb, utilizati compensarea expunerii. Toate imaginile din acest articol sunt trase cu exposure compensation pe -1 sau chiar -2, pentru ca aparatul alegea un timp de expunere care sa scoata in evidenta si detaliile din background, supraexpunand astfel exact ce ma interesa: detaliile de pe subiect (cantaretul de pe scena)
  • ATENTIE LA LASERE!
  • Utilizati vizorul optic, pe cat posibil (inca un plus pentru Fuji X10/X20). In felul asta  veti incadra mai usor si mai comod, si in acelasi timp veti tine aparatul mai aproape de corp, fara a-i deranja pe ceilalti (un aspect foarte important atunci cand vreti sa fotografiati din public, in timpul unui concert!)
  • Fotografiati RAW, daca aparatul permite salvarea fotografiilor in acest format. Imaginile din concerte vor trebui, cel mai probabil, ajustate si prelucrate pentru a obtine rezultate mai bune (mai ales in ceea ce priveste culorile, balansul de alb si contrastul). Asadar, formatul RAW care va ofera cea mai mare flexibilitate este de preferat. Atat Fuji X20 cat si Nikon P7800, Sony RX100 sau Canon G16 suporta acest format.
  • In ceea ce priveste „subiectul” – protagonistii de pe scena – urmariti momentele cand chiar ei „pozeaza” (de obicei in timpul primelor trei melodii, atunci cand si fotografii de presa au acces sa fotografieze evenimentul).
  • Pentru ca lumina de pe scena se schimba des (uneori si de cateva ori pe secunda), verificati de fiecare data expunerea (de preferat cu histograma activata in review) si nu zaboviti prea mult cu degetul pe butonul de declansare, pentru ca aparatul va mentine blocata expunerea initiala…. Din acelasi motiv, nu folositi functia AE-Lock.
  • Nu in ultimul rand, fiti pregatiti cu cel putin inca un acumulator de rezerva. Si nu uitati inca un card suplimentar (gol), acasa… Nu se stie niciodata…

Oricum, chiar daca sfaturile de mai sus functioneaza atunci cand vreti sa fotografiati la un concert, verificati de fiecare data daca este permis accesul cu aparate de fotografiat la eveniment. Va spuneam in introducere ca a fotografia la un concert este si „un pic riscant”. De ce? Din doua motive: va puteti trezi ca nu aveti unde sa lasati aparatul foto daca totusi cei din filtrele de securitate nu va permit accesul si, bineinteles, in aglomeratia specifica unui concert in aer liber va puteti trezi cu aparatul lovit sau chiar furat… Asadar atentie si la lucrurile personale.

Nu in ultimul rand, nu uitati sa „savurati” concertul. Experienta „LIVE” nu se compara cu cea de acasa, ascultand melodiile preferate si vizualizand fotografiile…. Si, aveti grija sa nu ii deranjati pe ceilalti. Au venit sa vada un concert, nu sa priveasca solistul preferat prin ecranul aparatului vostru de fotografiat. 😉

Aparatele pe care le recomand pentru fotgorafii la concerte:

Iata si restul fotografiilor de la concertul Scorpions, surprinse de mine din sala, cu Fuji X10.

 

18 COMENTARII

  1. Frumos articolul. O situatie in care compactele de varf sunt cele mai potrivite si nu cred ca ar fi singura (calatorii, muzee, etc). Oricum aceste compacte de varf sunt neglijate, in favoarea telefoanelor mobile, sau a DSLR-urilor entry-level, caci la nivelul 2000-2500 lei, putini sunt cei care se orienteaza catre un astfel de aparat.

  2. nici nu imi imaginam ca un compact este capabil de asa ceva. Aproape ma intreb care va mai fi rostul unui DSLR in viitor

  3. Si eu trag cu dslr, cu un 50d chiar, dar ma uimesc placut aceste aparate foto compacte, plus mirrorless-urile din ziua de azi. Imi place enorm comunitatea asta online unde toti ataca 🙂

  4. Pentru ca dslr stie mai mult ! problema e omu ca nu se risca cu acei iso.. si multi nu stiu cum sa seteze aparatu sa iasa asa de frumos..

  5. Indiferent de aparat, sunt mai importante setarile decat tipul sau. E valabil si la DSLR-uri… sa ne amintim cum functioneaza ele pe "auto" ? 😀

  6. Nu, nu cred ca puteam trece de “filtre” cu X-Pro1, nici macar cu obiectiv fix (de zoom-ul ala 18-55 nu mai vorbesc). Era cineva cu un bridge in fata mea (ceva destul de mic, gen Fuji S4800 parca) si nu a putut intra….
    Si la X10-le meu s-a uitat ala de la paza urat, dar i-am zis (si aratat): domne asta e un compact “amarat” de 1000 de lei, nu e semi-profesional….. macar asa am fost mai credibil 🙂

  7. Asta e societatea… n-avem ce face. Nu stiu ce incearca sa faca prin aceste restrictii, pana la urma si cineva ca tine cu un asemenea compact, poate vinde pozele unui ziar, revista etc. Daca pentru asta sunt aceste filtre.

    Sau, daca tot trebuie sa fie si un asemenea filtru, pune domne` si un fotograf profesionist (langa gorile), sa poata face diferentele necesare, il vede cu 1100D si 75-300mm sau vreun Tamronel, sau un mirrorless, da-i drumul in sala, oricum nu face mare branza cu el, se vede ca e amator, sau pur si simplu vine ca spectator si vrea niste amintiri de calitate, il vede cu 1D X sau 5D mark III si 70-200 2.8L IS II, lasa frate aparatul, e profesional, n-ai voie!
    Astia de la paza in general trebuie sa aiba urmatoarele calitati: mare, tare, si narod, eventual o voce groasa.

  8. Eu cand bagam ca steward pe stadion la Pandurii Tg Jiu, anul trecut, nu m-au lasat sa iau aparatul, le-am zis sefilor (celor mari), cu un meci inainte sa joace cu Steaua, daca nu ma insel. "N-ai voie, nu-l lua degeaba, ne sar astia de la Digi in cap".

    La Minerul Motru in liga 3-a daca nu ma insel, atunci, vedeam meciul prin vizor :)), de servici, tinuta, geanta cu sculele foto pe-un scaun sau pe umar, mai urlam la un golan care se agita in tribune, mai trageam o rafala, am dat unele poze ziarului local, era alta problema. Dar in Liga 1 am vazut ca regulile se aplica pentru toata lumea.

  9. Felicitari pentru articol si fotografii!

    Sa inteleg ca, la un asemenea concert n-aveai voie nici cu mirrorless, sa zicem un Fuji X-E2 + 18-55mm 2.8-4? E un exemplu, desigur, eu il bag la aparate "semi-pro". odata ce se tine (si deseori chiar depaseste), DSLR-urile APS-C.

    Sunt uimit de ISO 1600 lui X10, inseamna ca X20 e si mai bun. Poate si Canon G1X ar face o treaba frumoasa aici, in ciuda diafragmei mai inchise, in cazurile astea e nevoie de un senzor cat mai mare si zoom variabil (3-4x ajung), obiectivele fixe (ca pe X100S), ar prezenta un mic dezavantaj, zic eu, la un concert, ca spectator.

    Asta nu inteleg majoritatea dintre noi, pentru un hobby, o pasiune pe care o faci in week-end sau mai rar, nu toata lumea are nevoie de un DSLR, iar DSLR-urile APS-C au decazut mult, mirrorless-urile le-au luat fata (si clientii).

    E nasol ca in Romania mai sunt oameni (si inca destui…) care au impresia ca, cu cat aparatul e mai mare, mai negru, si are rezolutie mare (cat multi megapixeli), fotografiile sunt mai bune. E pacat… sunt tari unde batranii de 60-70 de ani fac fotografii de strada cu DSLR, discuta despre obiective si accesorii cand ii abordezi pe strada, deci se informeaza la orice varsta.
    Pentru 90% dintre astia cu "mare si negru" in cap, un compact ca X10, sau X20 de la Fuji, ar fi suficient, ca sa nu zic prea mult.

    Cand iei un DSLR, poti risca sa intri intr-o hora mai mare decat o poti juca, daca nu-i cumperi ce-i trebuie, obiective dedicate fiecarui domeniu, blitz-uri, accesorii etc etc, nu va fi mai bun decat un compact mai rasarit, in special folosit in Full Auto. Din pacate, desi le spunem multora acest aspect, nu ne baga in seama pana nu simt pe pielea si buzunarul lor, diverse probleme intalnite.

    Pe DSLR (si chiar mirrorless), nu exista "ieftin, bun si luminos", exista:
    1. ieftin si luminos
    2. bun si luminos
    3. ieftin si bun

    Un compact high-end de 2000+ lei, le ofera pe toate, cu anumite limite pe care majoritatea nu le simt. Practic ai totul intr-un buzunar.

    • Nu, nu cred ca puteam trece de „filtre” cu X-Pro1, nici macar cu obiectiv fix (de zoom-ul ala 18-55 nu mai vorbesc). Era cineva cu un bridge in fata mea (ceva destul de mic, gen Fuji S4800 parca) si nu a putut intra….
      Si la X10-le meu s-a uitat ala de la paza urat, dar i-am zis (si aratat): domne asta e un compact „amarat” de 1000 de lei, nu e semi-profesional….. macar asa am fost mai crediebil 😀

  10. ADEVARU E CA ALTI CE AU D800 SI D4 NU FAC ASA !!! asta e adeavaruuu felicitari calin !!!!!!!!!

  11. Calin, ce recomanzi intre X20, RX100 si G16 ?
    Sunt detinator de DSLR si simt nevoia de „ceva mai mic” pe care-l pot lua mai des cu mine.
    Multumesc.

    • Dintre cele trei mentionate de tine as merge pe Fuji X20.
      In ordinea preferintelor ar fi chiar asta: X20 urmat de RX100 si pe locul III G16.

  12. Salut, daca ar fi sa faccem un salt in timp, recomanzi un Canon G9X pentru fotografia de concert ?

Comments are closed.