O extraodinara colectie de imagini de la inceputul secolului trecut prezinta o Romanie complet diferita fata de cea de astazi. Imaginile, care pana acum au fost ‘uitate’ in arhivele Muzeului Judetean Ialomita, apartin lui Costica Acsinte – fotograf din timpul Primului Razboi Mondial. Colectia a fost descoperita de catre fotograful Cezar Popescu, care a inceput o campanie de scanare si arhivare a fotografiilor, pe cont propriu. O lume uitata, un capitol important din istoria interbelica, dar care revine acum in atentia noastra, la cateva decenii de la decesul fotografului ‘anonim’ din Ialomita, Costica Acsinte. Cezar ne vorbeste acum despre eforturile depuse pentru digitizarea colectiei dar si despre cum putem contribui la salvarea arhivei, prin crowd-founding.

Un articol de Cezar Popescu

Costica Acsinte (1897–1984) a fost fotograf de razboi si unul dintre primii fotografi ialomiteni, realizind de-a lungul vietii sale, in studioul sau din Slobozia — „Foto Splendid“ — si in imprejurimi, peste 5.000 de fotografii pe placi de sticla si nenumarate printuri.

Fotografiile lui Acsinte surprind viata de zi cu zi, portrete, evenimente (nunti, botezuri, inmormintari) — istoria acelor timpuri...
Fotografiile lui Acsinte surprind viata de zi cu zi, portrete, evenimente (nunti, botezuri, inmormintari) — istoria acelor timpuri…

Am inceput sa digitizez Colectia Costica Acsinte, aflata actualmente in posesia Muzeului Judetean Ialomita, inca din noiembrie anul trecut, scanind pina in acest moment peste 1.600 de placute si printuri. Toate fisierele digitale se gasesc pe flickr, facebook sau in pagina proiectului, in mod gratuit (protectia drepturilor de autor ale lui Costica acsinte expirind de ceva timp). Sint mindru sa spun ca am facut lucrul acesta fara nici un leu public, doar cu resurse personale si mici ajutoare primite de la cunoscuti. Toate cheltuielile efectuate sint publice pe net.

Cum puteti ajuta la salvarea colectiei?

Desi proiectul a avut inca de la inceput o larga acoperire in presa internationala si in cea locala, aprecierile si multumirile, oricit de binevenite si magulitoare ar fi, nu inceteaza deteriorarea continua a gelatinei fotografice. Pentru arhivarea optima a placilor de sticla sint necesare materiale si conditii speciale, definite de standarde internationale si experti in domeniu insa, din pacate, toate acestea costa mult peste posibilitatile mele sau ale muzeului judetean care, ca mai toate institutiile publice, este subfinantat crunt.

De aceea m-am hotarit sa pornesc o campanie de crowd-funding pe Indiegogo unde s-a strins deja aproape jumatate din banii de care am nevoie sa cumpar materialele pentru arhivarea placilor. Va rog pe fiecare in parte sa ma ajutati, orice suma cit de mica fiind extrem de binevenita!

Pentru detalii, vizitati:

Despre Costica Acsinte:

Constantin Axinte s-a nascut la data de 4 iulie 1897. Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, Costica Acsinte se inroleaza voluntar ca fotograf de razboi, developind atat fotografiile sale cit si pe cele ale pilotilor si observatorilor aerieni romani, francezi sau in unele cazuri, rusi din grupurile 1 și 3 Aviatie. A facut parte din Sectia foto a Escadrilei 1 Aviatie. Experientele traite in aceasta perioada sunt redate de albumul fotografic personal ce contine 84 de pagini și 327 de fotografii, marea majoritate fiind insotite de o scurta descriere dactilografiata (albumul mai include desene/schite, taieturi din ziare). Printre cei fotografiati se regasesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Printul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu. Dupa razboi, in 1930 deschide un studio foto in centrul orașului, numit „Foto Splendid Acsinte“, pina in 1950 folosind placi de sticla (cu precadere Agfa) pentru ca ulterior sa treaca pe planfilm si film de 35mm si 120mm. Anul 1960 este anul pensionarii, studioul fiind demolat la scurt timp dupa acest eveniment. Dupa 1960, Costica Acsinte continua sa fotografieze in imprejurimile Sloboziei, in special in satul Grivita, deplasindu-se foarte des pe bicicleta. Moare pe 7 ianuarie 1984, fiind inmormantat in cimitirul Bora din Slobozia.

Baiat cu caciula - fotografie din Colectia Costica Acsinte
Baiat cu caciula – fotografie din Colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte
Foto din colectia Costica Acsinte

Multumesc lui Calin pentru amabilitatea cu care a publicat acest articol pe ClubulFoto!

Cezar Popescu — ingrijitor de placute
Slobozia, aprilie 2014

1 COMENTARIU

Comments are closed.