Pentru mine anul 2018 a fost despre mirrorless si drone, in cea mai mare parte. Mi-am continuat aventurile cu drona si am trecut pe Sony, renuntand la DSLR pentru mirrorlessul A7 III. Un an de fotografie, un an de experimente, un an de descoperiri si noutati. Iata acum ce va recomand pe final de 2018, cu gandul la 2019.

„10 pentru 2019” nu e neaparat un top, ci mai mult o retrospectiva, o lista de recomandari personale cu aparatele si accesoriile pe care le-am ales, le-am folosit anul acesta si le voi folosi cu brio in continuare.

1Sony A7III 

2Panasonic G9

Panasonic G9 in test
Mirrorlessul Panasonic G9 este dedicat fotografilor (nu celor care filmeaza, asa cum e seria GH). Are un senzor Micro 4/3 si ecran LCD suplimentar si s-a lansat la sfarsitul lui 2017, in Portugalia. Am fost la lansare si mi-a placut din primul moment. E un aparat foarte bun, foarte versatil, care se adreseaza in special fotografilor si mai putin celor care filmeaza (desi si el poate inregistra 4K, desigur).
 
Recunosc ca nu mi se potriveste mie neaparat formatul Micro 3/4 si am preferat intotdeauna senzorii mari. Dar la capitolul ergonomie, viteza de reactie si stabilizare integrata in body, G9 este din alta liga si l-as alege oricand (ca aparat principal) daca ar avea un senzor mai mare. L-am folosit de mai multe ori in decursul anului, de la lansarea din Portugalia si follow-up-ul de la Bucuresti si pana in turele din Delta Dunarii si pot spune ca e un aparat foarte foarte reusit. Asadar, isi face loc pe lista mea, pe merit. Dar, anul viitor vin full frameurile Panasonic (lansate la Photokina) si atunci va fi deja alta poveste.
 
Dar, daca iti doresti un aparat cat mai compact, cu obiective mici dar bune, usoare, cu senzor capabil, Panasonic G9 este o alegere foarte inspirata. Iar obiectivele Leica-Panasonic sunt de vis. Si, recunosc, mi-as dori ecranul acela LCD suplimentar si la Sony. De fapt, la orice mirrorless din gama Pro.

3Imprimanta foto Epson L7180 (si L7160)

Imprimanta foto Epson L7180
Am organizat anul asta o expozitie foto cu imaginile realizate de participantii la turele foto din Delta, expozitie pe care am printat-o integral, in format A3, cu noua imprimanta foto Epson L7180. Recunosc ca m-a prins.
 
Nu printez foarte mult, dar tin la calitate si, daca pana acum, pentru print de fotografii apelam ocazional la un L810, acum am zis ca e momentul sa am o imprimanta foto buna, a mea. Si, dupa ce am printat expozitia, am ramas la Epson L7180 si mi-am luat-o. Pana la urma, daca poate printa o expozitie si o face impecabil, atunci probabil ca alt motiv n-ar trebui sa mai existe. Dar sunt o multime: cerneala foarte buna (de tip nou fata de generatia anterioara de la L8xx), faptul ca are doua tipuri de negru (unul pentru documente si unul pentru fotografii, pentru a asigura tonuri de negru cat mai inchise si fidele in fotografii, fara virari in verde sau alte anomalii), faptul ca au schimbat modul de reumplere a sistemului cu cerneluri separate si alimentare continua (fiind acum mai usor si cu mult mai putina murdarie la refill), faptul ca are un scanner integrat, chiar daca e imprimanta foto (pentru ca ai nevoie si de scanner, din cand in cand, la munca de birou, chiar daca esti fotograf), faptul ca tipareste wireless (inclusiv de pe mobil/tableta), faptul ca printurile foto sunt garantate 300 de ani si multe altele.
 

Asadar, da, va recomand si voua imprimanta foto Epson L7180. Sau, modelul L7160 daca nu aveti neaparat nevoie de o imprimanta A3. Epson L7160 este A4, dar sistemul de printare, capetele de print, cerneala, calitatea printului final sunt toate aceleasi ca si la 7180.

4Monitorul pentru editare foto BenQ SW271

BenQ SW271 poate fi utilizat atat in pozitie landscape cat si portrait (si are un parasolar compatibil cu ambele pozitii)

BenQ SW271 este monitorul pe care ma bazez pentru editarea fotografiilor de mai bine de un an, rezolutia 4K fiind principalul selling-point pentru care l-am ales.Pentru ca fac atat foto comerciala cat si filme de prezentare, posibilitatea de a rula (nativ) filmele 4K la rezolutia originala, dupa export, pe acest monitor este plusul de valoare pe care mi l-am dorit.

L-am testat, l-am calibrat, merge impecabil atat la editarea fotografiilor cat si la montaj video. Redarea culorilor este exemplara, fiind certificat Tehnicolor si suporta HDR nativ (std. HDR-10) si redare pe 10 biti (prin DisplayPort). Mai multe despre el poti citi in testul detaliat pe care l-am scris anul trecut. 

Recomandarea a doua: BenQ SW240, daca nu ai neaparat nevoie de rezoltie 4K si iti ajunge Full HD.

5Drona DJI Mavic 2 Pro

Mavic 2 Pro, primele fotografii de test

Hai, ca daca ma urmariti pe Facebook sau pe Instagram, cred ca sunteti deja satui de fotografiile pe care le fac si le postez cu drona, aproape zilnic. Deci nu mai e un secret ca am fost un early-adopter al noii drone DJI Mavic 2 Pro. De fapt, un foarte-early-adopter, pentru ca am luat prima drona Mavic 2 Pro care a ajuns in Romania la F64. Si nu regret nici un moment. Bine, mi-am si dorit-o enorm, pentru ca inca de acum mai bine de un an imi doream o drona in formatul lui Mavic (deci cu brate rabatabile) dar cu senzorul de pe Phantom 4 Pro (cel de 1 inch). Si iata ca, natural, dorinta mi s-a implinit, cand DJI au lansat in vara Mavic 2 Pro.

Acum, ca o am de aproape 3 luni, pot sa va spun asa: nu e perfecta, ca nici o alta drona DJI, dar e foarte buna si isi face treaba bine. Iar faptul ca e atat de usor de transportat, versus Phantomul care imi ocupa un rucsac intreg doar pentru el, e de vis. Si, da, as lua-o si a doua oara. Deocamdata, e the best you can get.

I-am luat si cateva accesorii (pe langa pachetul Fly More Combo, care mi se pare obligatoriu): protectiile pentru de cauciuc pentru telecomanda si elicii dar si landing-padul de la PGYTech (le gasesti pe toate in pachetul asta). Ca filtre am ales un set Cinema VIVID de la PolarPro, accesorii pe care vi le recomand si voua. Mai multe despre drona si accesorii am scris in reviewul de aici.

Varianta de buget (si recomandarea a doua): DJI Mavic Air.

Am avut-o dar am vandut-o dupa ce mi-a sosit Mavic 2 Pro-ul, ca nu aveam ce face cu atatea drone. Dar Mavic Air mi se pare, in continuare, drona cu raportul cel mai bun calitate/pret dintre toate dronele DJI. Da, toate, inclusiv in comparatie cu Mavic 2. Sigur, technic Mavic 2 e mult peste. Dar e si dublu ca pret. Asadar, pentru ca face fotografii RAW, filmeaza 4K, ocoleste obstacole etc, si toate astea la 3.000 si ceva de lei, Air-ul mi se pare ca are un raport calitate/pret imbatabil.

6Cardul de memorie Kingston Kanvas React

7Consola pentru editare foto Loupedeck+

Loupedeck+

Am testat-o, mi-a placut, am luat-o. Am fost reticent la inceput, dar testele mi-au dovedit ca intr-adevar ma ajuta, cand am de editat volume mari de fotografii. Asadar, daca esti in aceasta situatie, iti recomand sa incerci consola Loupedeck+ pentru Lightroom sau Capture One. Vei descoperi un al mod de editare, senzorial si rapid, care iti va placea cu singuranta. Cat de repede editezi cu ea? Depinde de workflow. Eu zic ca 20% din timp tot salvez la 100 de fotografii.

E usor de folosit, butoanele pot fi customizate (aproape toate), iar faptul ca poti edita serii intregi de imagini fara a mai atinge mouseul sau tastatura si facand toate astea in full-screen, e aspectul care imi place cel mai mult la ea. 

8Cureaua de umar Black Rapid Cross

Black Rapid Cross
Desi le stiam de multi ani, am asteptat mult pana mi-am luat si eu una. Iar asta s-a intamplat in Aprilie anul asta, dupa ce a venit A7 III-ul. Am fost mult timp reticent, recunosc. Imi era teama de siguranta aparatului foto prins cu astfel de curele de umar. Dar am luat Black Rapid Cross si de atunci l-am folosit exclusiv. Are un sistem cu protectie dubla si pot sa spun ca dupa cel putin 100 de zile de utilizare intensa nu am avut nici macar o secunda senzatia ca aparatul nu ar fi in siguranta. Nu se balangane, sta bine fixat si cureaua este foarte comod de purtat, datorita padului de cauciuc care se aseaza confortabil pe umar.
 
Acum nu cred ca m-as mai intoarce la cureaua de umar/gat, clasica niciodata. Singura problema: eu mi-am luat-o portocalie, pentru ca mi-a placut culoarea. Dar tinde sa se murdareasca destul de usor. Asadar, pentru cei care au multe evenimente si o folosesc intens, cea neagra e mai ok.

9Rucsacul Manfrotto Professional 30

Manfrotto Professional 30BB

La inceputul anului mi-am dorit un rucsac foto nou, mai incapator si mai rezistent. Rucsacul pe care il aveam pana atunci facuse si el o varsta: il folosisem de peste 8 ani.

Am ales Manfrotto Professional 30, din doua motive: protejeaza foarte-foarte bine aparatura din interior si este suficient de incapator pentru un body din gama pro, inca unul de backup si 3-4 obiective, blitz etc. Plus ca are un compartiment de laptop care poate acomoda un MacBook Pro de 15 inch fara probleme si, cu totul, poate fi luat si ca bagaj „de mana” in avion.

I-am testat protectia la cateva luni dupa ce l-am luat, in Delta fiind, cand un val ne-a umplut barca de apa. Rezultatul? Noi destul de uzi, dar aparatele din rucsac au ramas complet uscate (desi valul a lovit rucsacul direct). Despre Manfrotto Professional 30 am scris acum cateva luni si un review

10Obiectivele Sony 100-400mm G Master si 24-70mm Zeiss

Cu Sony 100-400G in Delta. Foto: Iliuta Goean
Da, stiu ca’s doua si practic duc lista mea la 11 recomandari, nu 10, dar le-as trata oarecum unitar. Obiectivul 100-400G Master de la Sony este de-a dreptul fabulos si este obiectivul care mi-a placut cel mai mult anul asta. Da, stiu ca suna pompos, dar asta e adevarul. L-am folosit anul acesta in toate cele trei turele pe care le-am organizat in Delta si, de fiecare data, si-a dovedit performantele cu varf si indesat. L-am folosit si anul trecut, deci pot spune ca am facut 5 ture cu el la pasari. Optica este excelenta si sistemul de focus functioneaza ireprosabil atat cu al meu Sony A7 III dar si cu A9 si A7RIII, pe care le-am mai avut imprumutate de la Sony Romania in aceste ture. Vezi fotografii facute cu el aici si aici.
 
Pe de alta parte, obiectivul Sony Zeiss 24-70mm f/4 OSS pentru Sony FE l-am descoperit destul de recent, in Septembrie anul asta. Vroiam ceva mai versatil decat fixele pe care le am de la Sigma, mai mult pentru deplasari scurte si calatorii. Dar am ajuns sa il folosesc si in proiectele comerciale pe care le execut. E foarte bun optic, compact si usor si are un pret excelent. Din acest punct de vedere, mi se pare imbatabil, atat pentru foto cat si pentru video. Iar pentru video, faptul ca stabilizarea din obiectiv functioneaza impreuna cu cea din body, ducand la un factor de stabilizare mai mare, e un plus, pentru ca uneori nu mai ai nevoie de tot setupul cu gimbal dedicat pentru camera, avand acest obiectiv. Asadar il recomand ca fiind o foarte buna alegere alaturi de un Sony A7 III sau A7 II, ca obiectiv all-around.