Astazi s-a incheiat si cea de-a treia editie a concursului de fotografie organizat de Clubul Foto si Photosetup. A sosit momentul mult asteptat: anuntarea castigatorului concursului cu tema “Fotografia Nocturna”, desfasurat in perioada 3-31 Mai 2011!
Multumim celor aproape 400 de participanti si felicitari castigatorului! Puteti vedea fotografiile participante aici.
Va asteptam sa va inscrieti si la editia a IV-a a concursului ce are ca tema ”Atmosfera Orasului“! In luna Iunie puteti castiga unul dintre cele doua premii oferite puse in joc: un trepied GorillaPod sau un voucher de cumparaturi la F64. Mult Succes!
In continuare, fotografiile castigatoare alaturi de cateva cuvinte din partea juriului:
În această ediție a concursului foarte mulți dintre participanți au căzut într-o capcană oferită de tematică. Fotografie nocturnă nu înseamnă neapărat imagini realizate noaptea, ci chiar se recomandă ca acestea să fie făcute în perioadele de crepuscul, în așa zisa “oră albastră”. Această perioadă este destul de scurtă și este întâlnită cu puțin timp înainte de răsăritul soarelui și la scurt timp după apusul acestuia, când cerul are o culoare predominant albastră și nu devine încă negru. Fotografiile realizate în această perioadă vor conferi o atmosferă mai placută și mai bogată cromatic. Deși se numește “ora albastră” această perioadă de timp este compusă din jumătate de oră dimineața și jumătate seara, iar timpul efectiv de fotografiat cu o expunere perfectă se rezumă la doar câteva minute. Momentul ideal este atunci când lumina cerului, este aproximativ egală cu lumina subiectului fotografiat, conferind o expunere echilibrată a cadrului. Această măsurare poate fi luată în calcul în cazul unui subiect luminat, cum ar fi o clădire dintr-un oraș, în caz contrar ne putem baza mai mult pe o siluetă.
Dacă alegeți noaptea pentru realizarea imaginilor, cerul va fi negru fără detalii și va “înghiți” și o parte din acoperișurile clădirilor. În acest caz este mai bine să vă axați pe detalii și să nu includeți cerul în imagine. Acestea fiind spuse, să trecem și la vizionarea imaginilor care s-au remarcat în această ediție a concursului.
FOTOGRAFIA CÂȘTIGĂTOARE
Premiul: Mini-Trepied Manfrotto Modo
Nici de această dată fotografia câștigătoare nu s-a regăsit printre cele votate de utilizatori și este poate ușor tangențială cu tematica, deoarece este realizată într-un loc în care noaptea este eternă. Poate însă tocmai acest lucru m-a făcut să o apreciez. Fotografia în peșteră, în beznă totală, dezvoltă mult mai multă creativitate decât o fotografie obișnuită și asta pentru că imaginea nu mai este neapărat o fotografie, ci mai degrabă o pictură. Fotograful alege ceea ce vrea să redea și “pictează cu lumină” numai acele părți din cadru care îl interesează. Atmosfera acestei imagini este una foarte plăcută, culorile fiind perfect alese și în același timp complementare. Ceea ce îmi mai place este că există detalii subtile chiar și în zonele de umbră. Am apreciat acest cadru și pentru dificultatea realizării lui.
ALTE IMAGINI DIN SELECȚIA VIZITATORILOR
De această dată o singură imagine s-a remarcat între voturile vizitatorilor, cu excepția celei câștigătoare, lucru ce ne demonstrează încă o dată cât de împărțite sunt părerile când vine vorba de judecata unei fotografii. Chiar și un juriu, indiferent cât de specializat ar fi, la final tot va cădea mai mult sau mai puțin într-o zonă de subiectivism.
Această imagine ar fi putut fi cea câștigătoare, însă nu am putut trece peste o greșeală destul de gravă: zona arsă din centru. Se întâmplă foarte des ca, datorită contrastelor mari, atunci când fotografiem noaptea, să existe și aceste probleme de expunere. Trecând peste acest aspect neplăcut însă, imaginea ne oferă o compoziție simetrică dar interesantă în acest caz, completată frumos de razele de lumină din spate, redate și ele foarte bine. Deși fotografia este realizată noaptea, cerul nu este chiar negru ci are o tentă roșiatică dată de luminile străzilor, lucru frecvent întâlnit în orașele mari.
ALTE IMAGINI INTERESANTE
Fotografiile ce nu au ajuns în preferințele vizitatorilor sunt și de această dată, după părerea mea, unele dintre cele mai bune din concurs. Vă prezint în continuare o selecție cu cele mai interesante dintre ele.
Atmosfera acestei imagini este una foarte bună, compoziția punând în evidență bicicletele statice, dar și siluetele în mișcare ale oamenilor. Personal aș fi compus un pic mai spre dreapta pentru a scoate din cadru stâlpul din partea stângă ce distrage atenția. Deși imaginea este realizată în plină noapte, cerul întunecat a fost scos aproape de tot din cadru, lucru ce a îmbunătățit considerabil imaginea.
Un alt mod de a rezolva problema lipsei de detalii din fotografia realizată noaptea, este de a alege o variantă cât mai monocromatică. Acest lucru se poate vedea și în această imagine unde desaturarea culorilor duce la o atmosferă mult mai interesantă, aproape suprarealistă. Compoziția, lumina și tonurile subtile din umbre amplifică acest efect.
Una dintre imaginile realizate cu adevărat în “ora albastră”, se remarcă nu neapărat prin puterea subiectului, ci mai degrabă prin textura inedită dată de labirintul orașului. O compoziție echilibrată, simplă, în care se simte foarte bine vibrația unei metropole. Îmi place foarte mult senzația de continuare către infinit a imaginii, dată în special de cromatica cerului atât de asemănătoare cu cea a orașului.
Se pare că Parisul a fost unul dintre subiectele predilecte ale acestui concurs, însă dintre toate imaginile cu simbolul incontestabil al capitalei Franței, aceasta mi se pare cea mai frumoasă. Îmi place atmosfera dată de acele pete generate cel mai probabil de un flare sau ceva particule de apă din atmosferă, ce ne demonstrează că uneori un “defect” poate deveni foarte creativ. Personal aș fi ales o încadrare pe verticală, ce ar fi accentuat dimensiunea turnului și ar fi eliminat spațiul negativ din partea dreaptă.
Ultima imagine din serie ne arată aceeași atmosferă de metropolă aglomerată, însă de această dată ne oferă și un subiect în prim plan. Acest lucru ajută la evidențierea scalei peisajului. Dacă la imaginea de mai devreme cerul era prezent în mică măsură în cadru, aici acesta conferă un punct forte în compoziție prin cromatica interesantă.
La final nu îmi rămâne decât să îi felicit pe toți cei prezenți în această selecție, și să îi încurajez pe ceilalți să trimită imagini din ce în ce mai bune și la următoarele ediții.
Toate bune și pe curând.
Dan Dinu
a beautyful photography..